Príbeh o švédskej legende, ktorá tento rok oslavuje 40 rokov

Značka Craft, to je synonymum pre funkčné, ergonomické oblečenie vyvíjané v spolupráci s najlepšími športovcami.

Vedeli ste, že práve švédska firma prišla s funkčným prádlom už pred 40-timi rokmi a vzniklo na základe výskumu pre armádu? Alebo, že ako prvá začala presadzovať koncept obliekania do troch, na seba nadväzujúcich funkčných vrstiev? Ale nepredbiehajme a pozrime sa na to pekne postupne:

So značkou Craft - názvom firmy, vyvijajúcou kvalitnú funkčnú bielizeň pre športovcov, ste sa prvýkrát mohli stretnúť presne pred 40-timi rokmi - v roku 1977, ak ste v tú dobu mali cestu po južnej časti švédskeho kráľovstva a zavítali do mestečka Boras. Vo Švédsku je Boras známe svojou bohatou históriou práve v textilnom a odevnom priemysle. Vďaka tejto histórii tu tiež žil istý Anders Bengtsson, ktorý pracoval na zvláštnej armádnej zákazke. Jeho úlohou bolo vymyslieť taký odev, ktorý by ochránil pilotov kráľovského letectva pred mrazom, ak by boli nútení sa katapultovať z kokpitu svoje stíhačky. Keďže je pilot pri lete vystavený extrémnej fyzickej záťaži, je jeho spodná bielizeň nasiaknutá potom a práve v krízovej situácii sa dostáva z horúceho prostredia lietadla (20 a viac stupňov celzia nad nulou) do atmosféry, kde je teplota napríklad až o 70 stupňov nižšia.

Čo sa stane? Jednoducho dôjde čoskoro k veľmi rýchlemu podchladeniu tela, pretože to je obalené mokrým odevom. Anders Bengtsson vedel, že aby sa mu podarilo vyrobiť tkaninu, ktorá dokáže odviesť vlhkosť z vnútornej vrstvy odevu vonku, dočká sa zaslúženého úspechu. Na jar roku 1973 vybehol, ako už mnohokrát predtým, zo svojho domu v Boras a jeho telo pokrýval úplne nový materiál z polyesterovej tkaniny. Vo chvíli, keď sa na jeho tele začali tvoriť prvé kvapky potu, pocítil - možno doslova, že má vyhraté. Nasledoval samozrejme ďalší vývoj, hľadali sa najlepšie pletacie stroje (najúčinnejší sa ukázal pomer tri stehy von a dva stehy dovnútra) a neustále prebiehalo testovanie. No základ bol objavený práve vtedy.

Na jar 73. roku by ste na tielku Andersa Bengtsson behajúceho po Boras hľadali značku Craft naozaj márne. Až o pár rokov neskôr dostal istý Sten-Sture Johansson za úlohu vymyslieť v rámci skupiny Eiser meno novej značky, ktorý bude zastrešovať práve produkty z Andersova vývoja. Tie produkty, ktoré sa ukázali byť praktické nielen pri vojenskom použití, ale boli veľmi žiadané aj medzi škandinávskymi športovcami. A tak Sten-Sture vymyslel názov Craft of Sweden, pričom slovo Craft má hneď niekoľko významov vrátane Craftsmanship - zručnosť, šikovnosť. 1. októbra 1977 sa stáva "Švédska šikovnosť" - ako by sa dal celý názov prežiť - svojbytnou značkou v rámci skupiny Eiser a jej poslaním je vyrábať funkčná bielizeň pre športovcov.

Aktuálnu ponuku funkčného prádla Craft si môžete pozrieť na tomto odkaze.


V nasledujúcich rokoch po svojom vzniku sa firma potýka s nemalými, ale príjemnými problémami, kedy musí neustále budovať nové výrobné kapacity, pretože je po tomto "čarovnom" prádle neutíchajúci hlad. Len čo sa ale podarí ako-tak stabilizovať výrobu funkčného prádla v dostatočnej kapacite, púšťa sa značka do ďalšieho revolučného kroku. Je si totiž vedomá, že kvalitná funkčná bielizeň je len základom, a tak sa v 80. rokoch púšťa do vývoja a výroby ďalších nadväzujúcich vrstiev. Ako prvý na trhu presadzuje dnes všeobecne známy princíp obliekania v troch na seba nadväzujúcich funkčných vrstvách - vzniká tak Princíp Craft 1 - 2 - 3. Zameranie spoločnosti sa razom mení na kompletný systém funkčného obliekania pre športovcov. Jednou z najvýraznejších osobností vývoja je švédska lyžiarska legenda Ingemar Stenmark.


Následný vývoj sa riadi pravidlom obliekania v 3 tenších vrstvách. Po funkčnej bielizni, ktoré obliekame priamo na telo, prichádza ďalšia funkčné vrstva, ktorá má za úlohu pot ďalej transportovať smerom od tela a zároveň vytvoriť izolačnú - hrejúcu vrstvu, na ktorú nadväzuje tretia vrstva chrániaca pred nepriaznivým okolitým vplyvom ako je vietor, dážď alebo sneh. Vďaka tomu telo zostáva po celú dobu tréningu či pretekov v suchu a teple, a tak sa zmenšuje riziko prechladnutia alebo iných problémov.

Od roku 1996 až do dneška sa Craft špecializuje v podstate na tri športové odvetvia: bežecké lyžovanie, beh a cyklistiku, aj keď kvalitné vlastnosti jeho výrobkov ľudia využívajú aj v mnohých ďalších disciplínach. Za štyridsať rokov, kedy je Craft na svete, sa zmenilo mnohé, avšak filozofia firmy je stále rovnaká, ako keď Anders Bengtsson pátral po vysnívanom materiálu. Ponúkať funkčné prádlo umožňujúce úplne všetkým podávať pri športe maximálny výkon.

Dokonca aj logo - šesť bodiek - znázorňuje túto filozofiu. Prvá najväčšia bodka symbolizuje kvapku potu, ktorá sa vďaka práci jednotlivých vrstiev oblečenia pomaly rozkladá na menšie čiastočky a môže tak byť jednoducho odvedená od tela a odparená do okolitého prostredia.


Dôkazom, že svoju prácu robíme dobre, je spolupráca s elitnými cyklistickými tímami. Postupne to od roku 2010 boli tieto:
  • Saxo Bank (2010)
  • Leopard Trek (2011)
  • RadioShack Nissan Trek (2012, 2013)
  • Orica GreenEdge (2014, 2015)
  • BORA-Argon 18 (2015, 2016)
  • BORA-Hansgröhe (2017)

Craft a nemecký cyklistický tím BORA-Hansgröhe pokračujú vo vzájomnej spolupráci, ale teraz na vyššej úrovni a v ešte väčšom meradle. Pre sezónu 2017 sa nemecká ekipa posunula do najvyššej cyklistickej kategórie, kedy získala skvelého jazdca, dokonca dvojnásobného svetového šampióna - Petra Sagana.

Tím bol založený v roku 2010 s licenciou UCI ProContinental Team pod menom Team NetApp a neskôr BORA-ARGON18. Teraz je vo svojej ôsmej sezóne a vyrástol do vysoko rešpektovaného tímu združujúceho najlepších pretekárov na svete. Nie je to len Peter Sagan, ale napríklad lídri pre veľké etapové preteky a jazdci do hôr ako Rafal Majka alebo Čech Leopold König. Celková československá stopa v tomto tíme je výrazná, okrem už spomínaného Petra a Lea sú v tíme Jan Bárta, slovenský šampión Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška.

Vývoj nového špičkového vybavenia

Craft vybavuje pretekárov BORA-Hansgröhe kompletným oblečením a textilnými doplnkami, ktoré by mohli potrebovať: od pretekárskeho a tréningového oblečenia, cez funkčné prádlo, doplnky, oblečenie na cvičenie, až po voľnočasové oblečenie. Toto spojenie ústi vo veľmi úzky kontakt s pretekármi, ktorí sa tak významnou mierou podieľajú na vývoji ďalšej generácie špičkového funkčného oblečenia Craft.


Aktuálnu kolekciu cyklooblečenia si môžete pozrieť na craft.cz.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Beh, cyklistika alebo outdoor. Ak sa počas zimy či prechodného obdobia venuješ týmto aktivitám a hľadáš do svojho šatníka novú spodnú vrstvu, tak mám jeden tip.
Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Oblečenie od značky CRAFT je používané v armáde, ako aj vo svetovom pohári. Má teda overenú kvalitu, rovnako ako rozumnú cenovku. Ako funguje v praxi?
Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Nájsť spodnú vrstvu vhodnú na viacero aktivít s dobrými vlastnosťami je dnes problém. Švédska značka Craft s dlhoročnými skúsenosťami s týmito potrebami vytvorila tričko s prímesou merino vlny.
keyboard_arrow_up