Rozhovor: Lechnica nezaháľa a pomaly sa mení na výborný slovenský bike rezort

Rozhovor: Lechnica nezaháľa a pomaly sa mení na výborný slovenský bike rezort

Zatiaľ, čo sa niekde bikuje, inde sa pije pivo a v Lechnici zase po minuloročnom štarte pribúdajú mozole od kopania druhého trailu.

Nie je to tak dávno, čo sme predstavili novú lokalitu s veľkým trailovým potenciálom – Lechnicu. Jej dnes už dokončený prvý trail „GRIFTOF“ láka svojím flow bikerov nielen zo Slovenska, ale aj neďalekého Poľska. Všetci si pochvaľujú jeho skoro 9 km krásne úseky, plynulé prejazdy s výhľadmi a málokto sa po vyjdení z lesíka na lúky na chvíľku nezastaví a nepokochá Pieninskou krajinkou. Ako ohlasoval už v minulom článku starosta obce Lechnice pán Jozef Musala, v týchto časoch sa už usilovne pracuje na ďalšom úseku. Neváhal som mu teda znova napísať, aby čitateľov nášho webu informoval o prácach a doterajších úspechoch.


Takže pán starosta, znova sa po necelom roku stretávame na našom webe. Aké sú od toho obdobia novinky a plány v súvislosti s budovaním nového singletrailu?
Všetkých vás veľmi pekne pozdravujem. Po získaní potrebných povolení sme sa pustili do výstavby druhého okruhu, ktorý sme nazvali „ŠPICA“ – opäť podľa najvyššieho vrchu Špica (631 m.n.m), ktorým tento okruh bude prechádzať. V tejto chvíli máme vykopaný necelý kilometer trasy. Okruh ŠPICA bude radený taktiež medzi rodinné traily miestami s náročnejším výšľapom. Je totiž situovaný v pomerne náročnom svahu, kde nebolo veľa možností na improvizácie tak, ako tomu bolo v prípade okruhu GRIFTOF. Odmenou za náročnejší výšľap budú ešte krajšie výhľady na okolitú panorámu Tatier, Troch korún a Haligovských skál, nakoľko vrch Špica je situovaný uprostred údolia ako nejaká „rozhľadňa“. Okruh chceme dokončiť do konca augusta.

Ako by mohli bikeri prispieť k jeho dokončeniu?
Podobne ako minulý rok, kopeme tento okruh ručne, čiže dobrovoľníkov uvítame kedykoľvek s prihlásením sa cez FB stránku ako jednotlivci alebo skupinky. Keďže cez týždeň je mnoho ľudí vyťažených zamestnaním, tak predpokladáme zorganizovať brigádu niekedy začiatkom augusta počas víkendu. Všetky potrebné informácie budeme priebežne zverejňovať na FB stránke Singletrails Lechnica.


Akú má návštevnosť hotový GRIFTOF a aká je na neho odozva bikerov?
Okruh GRIFTOF má až prekvapivo dobrú návštevnosť, a to je vykopaný ani nie rok. Cez týždeň je vidieť menšie skupinky denne cca 5 -10 ľudí a cez víkend sú to väčšie skupiny prevažne bikerov z Poľska a Slovenska, priemerne 30-40 ľudí za deň. Teda týždenná návštevnosť je na úrovni približne 100 ľudí a viac. A to ešte nezačali prázdniny – tam predpokladáme väčší nárast ľudí.

K druhej časti otázky – odozva je veľmi dobrá. Určite nie 100%-ná, ale to nebude nikdy. Stane sa totiž, že je trail niekedy mokrý, inokedy, že je na trati spadnutý strom a pod... Samozrejme sa snažíme tieto veci odstraňovať tak rýchlo ako je to v našich silách, no nie je v našich silách denne traily kontrolovať a odstraňovať prípadné závady. Zväčša sú tieto padnuté stromy, či konáre odstránené v priebehu niekoľkých dní. Vrátim sa však k lepším ohlasom a tie sú predovšetkým na polohu trailu, jeho náročnosť a úžasné výhľady, ktoré okruh GRIFTOF ponúka. To súvisí najmä s blízkosťou národného parku a pohorí – Tatier, Troch korún a Haligovských skál, ktoré dotvárajú doslova idylický pohľad. Dobré ohlasy sú tiež na trasovanie, kde po nie veľmi náročnom výšľape je zaujímavý zjazd a následne sú to už spomínané výhľady. Záver okruhu tvorí zábavnejšia časť doplnená skokmi, vlnovkami a pod.


Čo značenie, web a iné plány, ktoré sme preberali pred rokom?
Podarilo sa vyznačiť príjazd k okruhu, ktorý bol asi najťažšie nájditeľný pre návštevníkov. Čaká nás ešte osadenie hlavnej tabule, označení „exitov“ a tiež zaujímavých miest. Verím, že sa to všetko podarí do konca augusta. Web stránka bude riešená v zimných mesiacoch. Momentálne prevádzkujeme FB stránku. Ide však o to, že okrem trailov, ich plánovania, dozoru nad ľuďmi pri samotnom kopaní a prevádzke FB stránky, mám ešte mnoho ďalších povinností súvisiacich s agendou na obecnom úrade a s chodom obce. Snažím sa však robiť maximum pre spokojnosť cyklistov aj našich obyvateľov, a to aj na úkor svojho voľného času.

Ako vnímajú tento nový bikový fenomén obyvatelia obce a okolie?
Opäť je to prevažne o pozitívnych reakciách. Ľudia, ktorým záleží na rozvoji obce a chcú obec podporovať, propagovať a šíriť jej dobré meno nielen na Slovensku, ale aj vo svete, tak budú podporovať každý projekt, ktorý sa tu bude realizovať. Veď Singletrails Lechnica už navštívili ľudia zo Švédska, Izraela, Poľska, Česka, Maďarska i Slovenska. Dá sa teda hovoriť o úspechu a výraznom vzostupe propagácie nielen obce, ale aj celého regiónu, čo prispeje k návštevnosti, a teda aj ekonomickej podpore celej oblasti Zamaguria.


Cítite už po roku, že sa to pozitívne odráža na turizme, návštevnosti a možno ekonomike obce?
Cyklistika je na tak výraznom vzostupe, že bolo by chybou nepodchytiť a nevyužiť to. Opäť na vašu otázku odpoviem kladne. Aj vďaka Singletrailom a výraznej propagácii obce, o ktorú sa snažím už tretím rokom, sa rapídne zvyšuje počet turistov a prenocovaní u nás v obci. Kým v roku 2014 sme tu mali niečo okolo 6 000 prenocovaní, tak v roku 2016 už bolo prenocovaní viac ako 11 000. To ide ruka v ruke aj s ekonomikou obce. Vybratú daň z ubytovania sa snažíme opätovne dať do rozvoja turizmu v našej obci. No nie je to len obec, ktorá z turizmu má určité príjmy – sú to predovšetkým podnikatelia, ktorí prevádzkujú rôzne služby pre návštevníkov a vytvárajú aj pracovné miesta, čím prispievajú k zastaveniu odlivu ľudí zo Zamaguria.

Nejaké slová na záver pre čitateľov?
Na záver už len dodám, že urobím, čo bude v mojich silách, aby sme z Lechnice urobili areál podobný tým top českým, za ktorými chodia ľudia z celého sveta. V spojení s cyklistikou urobíme dlhodobú stratégiu na rozvoj viacerých oblastí turizmu a do budúcna sa určite zameriame na potenciál, ktorý naša obec, resp. náš región ponúka, a to aj v zimnom období.

Ďakujeme za rozhovor a určite sa vidíme čoskoro v Lechnici . A pre tých,ktorí vydržali dočítať tento článok do konca máme ešte jednu správičku. Keďže pre vás robíme možné aj nemožné, naučili sme sa reč vtákov a následne sme zachytili čvirikať vrabce, že sa chystá trailové prepojenie lokalít Cyklostopy v Starej Ľubovni s Lechnicou. Sami si určite dáte dohromady, že to do celého regiónu priláka ďalšie masy bikerov. Nakoľko sa tento plán podarí a aký bude jeho ďalší vývin budeme ostro sledovať...
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Po skvelom 19. mieste na MS v roku 2021 boli očakávania do novej sezóny pre jazdca z Kellys Factory Teamu a nášho top zjazdára opäť o niečo vyššie. Niečo sa podarilo, niečo nie, no hlavne pribudli ďalšie skúsenosti a zážitky.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up