O elektrobicykloch s kardiológom – umožnia objaviť krásne miesta všetkým

O elektrobicykloch s kardiológom – umožnia objaviť krásne miesta všetkým

Na výhody elektrobicyklov reaguje kardiológ MUDr. Juraj Vančík, CSc., ktorý ich svojim pacientom „predpisuje“ ako liek...

Medicína, spev, šport a cestovanie - tieto štyri veci najviac charakterizujú spievajúceho kardiológa MUDr. Juraja Vančíka, CSc., košického odborníka na kardiológiu. Ten vie, čo hovorí, veď káže primerane športovať a sám holduje ebikovaniu už štyri roky.

MUDr. Juraj Vančík, CSc.: „Jazím na ebiku veľmi intenzívne a určite oveľa viac ako som jazdil na klasickom biku.“

Čo sa zmenilo vo vašom živote, odkedy jazdíte na elektrobicykli?
Jazím na ebiku veľmi intenzívne a určite oveľa viac ako som jazdil na klasickom biku. Veľmi ma to chytilo. Problémom pri klasickom biku bola dĺžka jazdy a hlavne terén. Samozrejme, s pribúdajúcimi rokmi človek prehodnocuje svoju kondíciu. Nie každý si môže zobrať bicykel a vybehnúť v okolí Košíc len tak na Lajošku, či Kojšovú hoľu. Ale ebike mi veľmi pomohol sa tam dostať, takže mám možnosť pokračovať v jazdení bez obmedzení.

Aký je podľa vás hlavný benefit ebikov pre súčasných ľudí?
Ja to vidím v niekoľkých rovinách. Prvou rovinou je, že bicyklovať chodí rodina a tam je „problémom“ manželka. Je menej trénovaná. Alebo opačne, manžel je menej trénovaný (smiech). Ebiky sú dokonalá kompenzácia rozdielnej kondície. Dokonca som videl ľudí, ktorí mali na ebiku pripevnené deti tyčou. Samé by tam nikdy nevyšliapali. Podobne je to kombinácia - otec dôchodca, ktorý si môže zabicyklovať s deťmi či vnúčatami. Tretia rovina sú výkonní cyklisti na normálnom bicykli a ich menej výkonní kamaráti, ktorým ebike vytvorí možnosť nevypadnúť z partie. Určite je to o tom, že s ebikom sa dá vidieť oveľa viac prírody, užiť si ju neísť pritom na dno svojich síl.


A čo mladí ľudia, ktorí by mohli trénovať na klasike, ale majú iné priority?
Ebiky doniesli novú dimenziu v rovine akceptability. Doteraz na biky chodili len ľudia zdraví a prevažne mladí. Do kopcov chodili tí, ktorí mali otestovanú svoju výkonnosť a svoj zdravotný stav. Ebike umožňuje svojou asistenciou motora zvládnuť slušné prevýšenie bez zdravotne nebezpečnej zátaže, dovolí cyklistovi vidieť nádhery a krásy prírody. Ebike prináša veľkú pohodu, možnosť pre menej trénovaných, starých, chorých alebo ľudí s hendikepom. Platí to aj pre mladých, ktorí sa denne venujú naplno práci či iným veciam a športovať chcú len kondične, teda, nezničiť sa. Aj oni ale majú právo byť v prírode na všetkých krásnych miestach.

Čo si myslíte, prečo niektorí vytrénovaní cyklisti degradujú význam elektrocyklistiky?
Príde mi to vlastne logické. Oni „makajú“ a okolo nich zrazu prejde niekto na elektrobicykli bez toho, aby tvrdo „makal“. Samozrejme, že nastane pocit hnevu, že do kelu, akí sú to podvodníci! Ale to je normálna doba, ktorá vymenila kolobežku za bicykel, bicykel potom nahradili motorky a nakoniec prišli autá. Žijeme v technickom veku. Takže v súčasnosti si už aj elektrobicykel našiel svoje miesto.


Vy ako známy kardiológ s dlhoročnou praxou by ste vedeli doporučiť ebike aj svojím pacientom?
Samozrejme. Aj to robím. Ľudia po infarkte myokardu, ľudia s vysokým tlakom, ľudia so začínajúcou obezitou, ľudia s cukrovkou, ktorí kontrolujú výdaj energie, ľudia s ischemickou chorobou srdca, všetci títo môžu z ebiku profitovať. Na klasických bicykloch ich často odrádzalo to, že mohli bicyklovať len po rovine, nedalo sa ísť do lesa a do kopcov. Ebike pomáha najviac práve týmto ľuďom, pretože si môžu rovnako ako na domácom stacionárnom bicykli kontrolovať záťaž. Pomocou ebiku si vedia dávkovať podporu, aby mali pod kontrolou pulz a zároveň sa dostali bežne do miest, kde by sa na normálnom biku nedostali. Zároveň pritom neohrozujú svoje zdravie.

Čo si myslíte, ako bude vyzerať elektromobilita (elektrobicykle, ale aj elektrické autá) o 10 rokov?
Nuž, určite je to veľká zmena. Elektromobilitu budeme hlavne využívať na poznávanie prírody a na miesta, kam nemôžu autá so spaľovacím motorom. Ebiky sú čisté, bez vplyvu na životné prostredie, no zároveň výkonné na nové zážitky. Uvidíme tak krásne miesta okolo Košíc, v Slovenskom raji, Tatrách, ktoré kým nenavštívime, ani nevieme, že existujú. Ebiky nám v tom pomôžu, sprístupnia ich pre všetkých.

Čo hovoríte na budovanie nabíjacích staníc, ako je napr. chata Predná Holica (Lajoška)?
Určite nádherný príklad ako výjsť ľuďom v ústrety. Nielen predať ebike a hotovo. Ja si myslím že keď bude nabíjacích bodov viac, ľudia budú na ebikoch robiť dlhé túry 100 alebo aj 150 km. Tak ako trenovaní cyklisti na bikoch. Limit batérie sa týmto posunie ďalej.

Košická komunita sa môže tešiť aj budovaniu nabíjacích staníc pre elektrobicykle - ebajk connect. Prvou sa stala chata Lajoška (Predná Holica).

Ďakujeme za rozhovor a viac o výhodách ebikovania a zaujímavosti sa dozviete na blogu na stránke ebajk.


(Zdroj fotiek: Haibike, archív ebajk.sk)
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 - pán bicykel

Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 - pán bicykel

Po ročnej odmlke sa ku mne dostal konečne bike na test. A rozhodne nie nejaký obyčajný.
Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
keyboard_arrow_up