Test: Prilba Briko Ventus - nevšedná aero prilba, ktorá spája ľahkosť, moderné materiály a originálny dizajn

Test: Prilba Briko Ventus - nevšedná aero prilba, ktorá spája ľahkosť, moderné materiály a originálny dizajn

V poslednej dobe máme možnosť vidieť tzv. aerodynamicé prilby, a to či už v profi pelotóne, alebo dokonca aj medzi MTB profíkmi.

Tento trend sa pomaly ale isto rozmáha aj medzi amatérov, keďže takéto prilby sa stávajú stále viac dostupnejšími.


Prilba Briko Ventus spája aerodynamické vlastnosti s ohľadom na efektívnu vnútornú cirkuláciu vzduchu. Disponuje 22 otvormi na vhodne zvolených miestach, čo vedie k efektívnej ventilácii a odvodu prebytočného tepla z hlavy. Okrem aerodynamických a ventilačných vlastností, bol pri návrhu prilby samozrejme kladený dôraz aj na vysokú bezpečnosť. Prilbu je možné prispôsobiť na hlavu vo viacerých krokoch - okrem dĺžky popruhov je možné v 3 krokoch nastaviť presné obopnutie hlavy. Samotné utiahnutie zozadu prilby je zabezpečené otočným kolieskom, ktoré ľahko dotiahnete, prípadne povolíte aj jednou rukou za jazdy.



Počas testu ma milo prekvapila prítomnosť sieťky proti hmyzu, ktorá nebýva samozrejmosťou ani pri drahších konkurenčných prilbách. Sieťka síce prekrýva len 2 hlavné čelné otvory, no aj tak dodá dostatočný pocit bezpečia pred uštipnutím hmyzom. Ak vhodne zvolíte veľkosť prilby (ja som zvolil M pri mojom obvode hlavy 59 cm), prilba by vám mala pri vhodnom nastavení popruhov a sťahovacieho mechanizmu dobre sadnúť bez toho, aby vám pri prudších pohyboch voľne lietala na hlave. Už pri prvom kontakte s prilbou a pohľade na ňu vás zaujme skutočne precízne a kvalitné spracovanie, od ktorého by sa mohli učiť aj iné prémiové a drahšie značky. Na prilbe všetko krásne lícuje, nikde nie je nič navyše, všetko je dôkladne začistené, nenájdete tu žiadne prebytky alebo nedostatky materiálu. Zadná časť prilby obsahuje aj reflexné prvky.


Ako je to teda s tým teplom?

Keďže sa jedná o tzv. aerodynamickú prilbu, ktoré sú viac uzavreté ako klasické cyklistické prilby, logicky človeku napadne, že v takej prilbe sa vám bude hlava doslova variť. Je ale tomu skutočne tak? Ja som túto prilbu skúšal na cestnom bicykli Wilier GTR Team pri max. teplote 30°C. Na moje prekvapenie, hlava sa mi potila rovnako ako pri inej, na oko lepšie odvetranej prilbe. Tých 22 otvorov je skutočne vhodne navrhnutých a umiestnených tak, aby prebytočné teplo odvádzali z hlavy preč a následne hlavu ochladzovali efektívnym prúdením vzduchu zvonku. Samozrejme tu platí, že čím rýchlejšie idete, tým je výmena tepla efektívnejšia . Doslova kladne hodnotím aj absorpciu potu vnútornými vypchávkami. Len výnimočne sa vám stane, že vám po čele stečie pot na okuliare. Myslím, že sa mi to počas testu nestalo ani raz, a to som jazdil skutočne intenzívne a v poriadnom teple. No toto bude dosť subjektívne, keďže každý sa potíme ináč. V balení navyše dostanete aj jedny náhradné vypchávky naviac.


Plusy:

  • sieťka proti hmyzu
  • farebná kombinácia
  • efektívne odvetranie
  • široké a vhodne tvarované pracky na bočných popruhoch pod ušami
  • zadržanie potu vnútornými výstelkami
  • veľmi kvalitné dielenské spracovanie

Mínus:

  • nenašiel som nič, čo by mi prekážalo


Pre koho je prilba Briko Ventus určená?

Tento model prilby je určený predovšetkým cestným cyklistom. Žiaľ nepoviem vám, koľko wattov som ušetril v porovnaní s klasickou prilbou, a to ani nie je cieľom tohto testu. Preto tu asi bude lepšie spoliehať sa na inžinierov z Brika, ktorí tieto modely prilieb navrhujú práve za účelom možnej úspory energie. A preto si táto prilba okrem klasických cestných pretekov nájde uplatnenie aj pri disciplínach ako je triatlon, prípadne cestná časovka. Samozrejme je vhodná aj na bežné nepretekárske nosenie. Cena tejto prilby je 120 € a viac informácií nájdete na stránke realsport.sk/ventus.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Prilba je pri cyklistike snáď základným bezpečnostným prvkom. Aby ale plnila svoju funkciu spoľahlivo, treba vybrať ten správny model.
Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu PR článok

Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu

Bez prilby môžeš stratiť omnoho viac, než si myslíš. Určite nezanedbávaj jej nosenie nech už vieš jazdiť akokoľvek dobre a na akokoľvek bezpečnom mieste.
Test: Julbo DENSITY Reactiv 1-3 HC – nadupané cyklookuliare z Francúzska

Test: Julbo DENSITY Reactiv 1-3 HC – nadupané cyklookuliare z Francúzska

Jazdí ešte niekto bez okuliarov? Verím, že nie. Ale ak predsa, tento test ukáže, koľko najmodernejších technológií sa dá dostať do „obyčajných“ okuliarov pre cestných cyklistov.
keyboard_arrow_up