Reportáž: Merida Road Cup Sokolovce - pekelne horúco v pekelnom tempe

Reportáž: Merida Road Cup Sokolovce - pekelne horúco v pekelnom tempe

Pôvodný plán na víkend bolo ísť Krakonošov cyklomaratón v Krkonošských horách, ale
keďže človek mieni a život mení, tak som sa nakoniec dostal k náhradnému plánu.

Teda ísť na preteky v lokálnej blízkosti, zaradené do série Slovenského pohára Masters, v rámci ktorej má svoju kategóriu aj skupina cyklistov s licenciou elite. Tieto preteky dobre poznám, keďže som ich šiel už tretíkrát. Jedná sa o okruhové preteky a pre našu kategóriu boli nachystané 4 okruhy s veľmi výživným klasikárskym profilom.

Pôvodný štart našej kategórie bol naplánovaný na 10. hod. Po krátkom rozjazde a návrate do zázemia pretekov sa ale dozvedám, že štart je o 30 min. odložený, kvôli aktuálnej dopravnej nehode na trati. Tak tento čas využívam ďalším rozjazdením a diskutovaním s ostatnými účastníkmi . Nakoniec sa štart odkladá až na 11. h, čo nikoho neteší, keďže teplota rapídne stúpa a zosilnieva aj silný južný vietor.


Štartujeme

Na štart sa nás zišlo pomerne slušné množstvo vzhľadom na pomery tejto série a termínové prekrytie s pretekmi Slovenského pohára elite v Kráľovej pri Senci. Je tu silná konkurencia na čele s veslárskym olympionikom Babačom, ktorý si sezónu spestruje aj jazdou na cestnom bicykli .

Môj skromný plán pred štartom, bolo ísť prvé prudké dvojkilometrové stúpanie na Svrbice, ktoré sa nachádza hneď po štarte, naplno a vyselektovať si nejakú pár-člennú skupinku a v nej odjazdiť celé preteky v úniku . Tak tomu idem naproti a hneď pod stúpaním to beriem odpodlahy s priemerným výkonom skoro 400 W . Moc sa neotáčam, ale podľa funenia za chrbtom cítim, že mám niekoho v háku, keď sa ale otočím na konci kopca, zisťujem, že je to len jeden cyklista (neskorší víťaz) a zvyšná trochu očesaná skupinka je dosť ďaleko. Obaja zhodnotíme, že nemá ďalej zmysel pokračovať v ataku a túto skupinu si počkáme.

Postupne sa dostávame na pasáž trate, ktorá sa dá prirovnať k húsenkovej dráhe, čiže len brdok hore-dole... ide sa na krv, jeden nástup strieda ďalší a podobný charakter má celý zbytok pretekov. Nestíham pomaly ani piť a odkázaný som len na tekutú stravu, keďže traťovky by nebolo kedy požuvať . Len pre predstavu, prvý okruh som šiel s NP (Normalized Power) 284 W druhý dokonca skoro 300 W.


Teplo mi nerobí dobre

V treťom kole, na 10. km rovine do cieľa, ktorá sa ide výnimočne po vetre, atakuje skupina 4 cyklistov a ja ostávam odrezaný za dvoma cyklistami predo mnou, ktorí na tento útok rezignovali a spravili mi dieru, tak vyrážam neskôr, aj keď idem naplno, tak sa mi dobre spolupracujúcu skupinu nedarí doraziť, aj keď odstup od nich mám stále rovnaký, a to aj zhruba po 8 km. Znovu sa dostávame pod kopec na Svrbice, v ktorom vidím poslednú nádej ako si ich dolepiť... zďaleka sa do kopca už nejde také tempo ako v predchádzajúcich okruhoch, keďže všetci už pociťujú v nohách únavu a nepridáva ani počasie, ktoré je pekelne horúce. V polke kopca si beriem na bufete poslednú fľašku vody a snažím sa ešte doraziť únik. To sa mi ale nepodarí, tak aj zvažujem, že sa na kopci otočím a preteky zabalím, aj vďaka tomu že sa mi začínajú ozývať kŕče, a to teplo mi vôbec nerobí dobre.


Nakoniec to nevzdávam a rozhodnem sa dobojovať do konca a „do cieľa“ sa dopravím už v trochu voľnejšom tempe samostatne. Pásku ale nepretínam, nechávam sa u rozhodcov nahlásiť ako DNF, keďže sa nejedná už o žiadny individuálny úspech a jazdím ešte na licencii z bývalého klubu. Našu kategóriu vyhral biker Tomáš Salák z CKBB. O náročnosti preteku hovorí aj fakt, že ho dokončila len polka celého štartovného poľa.

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze a trasu na Strave zase na tomto odkaze.

(autor: Tomáš Cepka)

Výsledok by som zhodnotil asi tak, že už po niekoľkýkrát sa mi ukázalo, že teploty 30+°C nie sú nič pre môj organizmus a bude pre mňa lepšie tráviť ich buď doma s vyloženými nohami, alebo tréningom v pohodovom tempe niekde v horách. Nech je z toho aj nejaká radosť, nielen samodeštrukčné utrpenie .

Aj keď na samotný priebeh série MRC by sa ťažko hľadali nejaké pozitíva, tak kolá organizované v Sokolovciach si držia svoj štandard a dnes tomu nebola čo vytknúť, okruh bol dobre zabezpečený a v cieli bolo aj guľáš, čo je tiež pozitívum, vzhľadom na len 5 € štartovné. Záverom by som sa chcel ešte poďakovať Martinovi Dzurákovi, zo Strada Factory Racing, ktorý mi zabezpečil bufet, bez ktorého by sa to v takto teplom počasí nedalo odjazdiť.

(Autorka fotografií: Inka Oravcová - wellnessak.rajce.idnes.cz)
report_problem Našiel si v texte chybu?

Merida Road Cup Sokolovce

calendar_today 30.07.2017
label Preteky jednotlivcov
place Sokolovce (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
keyboard_arrow_up