Test: Haibike SDURO HardNine 7.0 - ži a nechaj žiť

Verím tomu, že tak, ako je zvykom, aj táto recenzia vyvolá búrlivé reakcie a veľa zbytočnej nenávisti. Cyklistika je v tomto špecifická a vždy sa nájde téma, ktorá dokáže rozdúchať vášne.

Či už je to veľkosť kolies alebo duše vs. bezduše alebo najnovšie - ebiky. Argumenty pre a proti môžu mať racionálne vysvetlenie, ale pravdu vám poviem, nikoho tie kecy nezaujímajú. Tak či onak, každý si bude hájiť to svoje. Jedno je však isté, ebiky sú tu a majú jasné miesto na trhu, ktoré im už nikto nemôže zobrať.

A ten, kto zaspal na vavrínoch, si teraz môže ťukať na čelo pretože, čo si budeme klamať, točí sa tu pekný balík peňazí. Haibike ako “priemerný” výrobca klasických MTB bicyklov s nie príliš ideálnou reputáciou, rýchlo pochopil, kadiaľ sa musí uberať. Bol to práve Haibike, ktorý v roku 2010 priniesol na trh prvý seriózny ebike eQ Xduro. O sedem rokov neskôr mám práve ja tu česť predstaviť vám novinku od tohto výrobcu.


Haibike SDURO Hardnine 7.0 je hardtail postavený na 29-palcových kolesách. Nejde ani tak o nový rám, ale o motor, ktorý ponúka tento bicykel. Toto bolo moje prvé stretnutie so systémom Yamaha a hneď top model v podaní PW-X. Že vám to nič nehovorí? Ani nemusí, dôležité je, ako to jazdí. Nový motor ma o 380 g nižšiu váhu a o 13% menší objem. Tak isto pridáva nový režim EXPW, ktorý je schopný pomôcť vám až 320 percentami. Taktiež pri tomto režime sa zvýšil počet otáčok kľúk, ktorý motor ešte akceptuje a to zo 100 na 120 rpm. Sila 80 Nm v najvyššom režime je obdivuhodná. Ale dosť bolo nudných čísel, poďme rovno na trail.

Geometria


V porovnaní s inými výrobcami používa Yamaha vpredu dvojprevodník. Je to už dlho, čo som jazdil bicykel v prešmykačom vpredu, ale vôbec mi nevadil, ba práve naopak, celkom sa na takýto bicykel hodí. Do strmých stúpaní je 32 zubov v spojení so silou motora akurát. Na druhej strane, na rovine poteší možnosť šupnúť to na 44 zubov a dať si s vetrom preteky, avšak zase len do 25 km/h, kedy sa vypne motor a je po srande. Váhu bicykla je cítiť iba smerom nadol, nakoľko gravitácia sa nedá oklamať. Našťastie výrobca použil brzdy od Magury, kontrétne model MT4 a musím povedať, že tieto brzdy ma príjemne prekvapili či už silou alebo dávkovaním. Taktiež vidlica Rhythm 34 chodila veľmi pekne a na potreby bicykla stačila až až. Ale aby sme tu len nevymenovávali komponenty rad za radom, tak prejdime radšej ku pocitom z jazdy a pohonu, ktorý je predsa len zaujímavejší.


V teréne

Keď som bicykel preberal z predajne ebajk (ktorú môžete nájsť v Bratislave a v Košiciach), tak som sa milého uja pýtal, či môžem bicykel zobrať aj do seriózneho terénu. S úsmevom odpovedá, že mu mám poriadne naložiť. No neviem či sme si pod tým predstavovali to isté, ale tak keď poriadne, tak potom žiadne výhovorky - ide sa do terénu. Všetko nastavené a utiahnuté, vyrážam hore a zase raz s úsmevom na tvári a bez pocitu únavy dorazím na začiatok trailu. Motor zaberá už od najjemnejšieho pootočenia pedálmi vďaka štyrom západkám na račňovom systéme (predchádzajúci model mal len dve), avšak nástup sily je plynulý a preto sa nemusíte báť, žeby vám bicykel vyskočil spod zadku.


Páči sa mi aj integrovaný displej do predstavca, a tak zbytočne netrčí do priestoru ako napríklad pri systéme Bosch. Na druhej strane to trošku komplikuje výmenu v prípade potreby dlhšieho alebo kratšieho. Ako všetky ebiky, ponúka aj Yamaha asistenciu tlačenia bicykla, akurát tomuto sa nejak veľmi nechcelo a veľmi mi nepomáhal. Možno len nejaká chybička systému.


Smerom dolu zase raz oceňujem brzdy, ktoré sa mi páčia čim ďalej, tým viac. Bicyklu nič nedarujem a tlačím na pílu tak veľmi, až som sekol obe duše naraz pri dropíku. Teraz neviem, či zato môže Schwalbe, mimochodom v zmesi pacestar alebo ten krásne ostrý kamienok na dopade v kombinácii s odvážnym tlakom v dušiach. Nevadí, mením duše za pomoci Petra a Kuba, ktorí boli takí dobrí, že mi aj duše požičali, lebo však, načo by mne boli dve duše . Až na toto malé zaváhanie, tento bicykel zvládol viac ako na čo je určený a počítam, že budúci majiteľ takéhoto bicykla s ním nepôjde skákať na trail. Celkovo som bol so systémom Yamaha spokojný a zdalo sa mi, že je viac spojený s používateľom ako napríklad Bosch či Shimano. Na druhej strane použitím prešmykača vpredu sa zvýšilo riziko padania reťaze. Taktiež sa mi nepodarilo spojiť s bicyklom pomocou Bluetooth nakoľko som nemal prístupový kód, ale pre majiteľa by to mala byť hračka. Na smartphone sa potom môže dozvedieť veľa informácií.


Tak načo je komu takýto bicykel? Dlho som rozmýšľal a hľadal mu využitie. Mňa to na poľných cestách nebaví, zase, na ťažký trailový pojazd to predsa nieje určené. Potom mi napadlo, čo keby som zobral dcéru a ťahal ju na tyči s jej bicyklom? Takto by sme mohli ísť na kopce, na ktoré ona ešte sama nevyšliape a ja ju bez pomoci motora nemám šancu vytiahnuť. A čo keby ju ťahala manželka a ja pôjdem na svojom biku a cestou dole si to užijem na traili. Geniálne riešenie. Všetci spokojní.


Ži a nechaj žiť

Bol som ako vy. Ebike bol pre mňa niečo ako nepriateľ. A potom som vyskúšal jeden, druhý, tretí a zrazu sa pozerám na veci inak. Určite to nieje bike pre každého, ale prečo zavrhovať niečo, čo môže iným pomôcť a sprístupniť miesta a traily, na ktoré by nemali fyzicky zdravotne atď. A tie kecy o ničení trailov a opitých ebikeroch a iné sú len na smiech a nemá cenu to zase rozoberať. Ja osobne sa teším na ďalší zaujímavý ebike a rozlúčim sa nateraz s vami s heslom: “Ži a nechaj žiť ”. Ešte, aby som nezabudol, tento bike stojí 3 599 € a viac informácií nájdete na ebajk.sk/haibike-sduro-hardnine/.


flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
keyboard_arrow_up