Test: EthicSport - športová výživa, ktorá funguje

Aj keď počas roka využívam doplnky športovej výživy hlavne počas pretekov, sem-tam si nejaký ten gél alebo energetickú tyčinku pribalím do dresu aj na dlhší víkendový výjazd pre prípad krízy. Tak tomu bolo aj počas testovania výživy EthicSport...

EthicSport je taliansky výrobca športovej výživy, ktorá si zakladá na kvalite, ktorú pravidelne využívajú aj profesionálni pretekári z tímu AG2R LA MONDIALE alebo mtb tímu Bianchi Countervail. Slovíčko Ethic v názve nie je len tak náhodou, výskum a samotné výrobné laboratória EthicSport sú licencované Talianskym ministerstvom zdravotníctva. Navyše, každá šarža produktov je schválená antidopingovým laboratórium vo Florencii a samotné zloženie výrobkov kladie dôraz na prírodné zložky, ktoré majú najvyššiu možnú biologickú hodnotu. Nemusím asi veľmi pripomínať, že tak ako je tomu pri autách, aj výkon ľudského tela je do veľkej miery závislý od zdroju energie, teda paliva. Počas fyzickej aktivity akou je napr. cyklistika, je vhodné ako zdroj energie využívať napríklad sacharidy a kofeín. Toto sú aj hlavné zložky výrobkov EthicSport, ktoré vám chcem teraz stručne popísať.


Sport Cofee 25 ml - talianska káva, ktorú si veziete so sebou

Je veľa cyklistov, ktorí si radi pred výjazdom doprajú šálku kávy, na akési naštartovanie sa. V podstate je jedno, či si dáte klasické espresso (cca 20 mg kofeínu v 1 porcii), alebo cappuccino (cca 40 mg kofeínu v 1 porcii), no dôležité je v tomto prípade do seba dostať kofeín. V niektorých prípadoch je to kombinácia kofeín + cukor. Pre tých, ktorým príprava kávy veľmi nevonia, alebo sa ňou nechcú doma zdržiavať, dobre poslúži produkt Sport Cofee. V tejto "kávičke" je obsiahnutých až 85 mg kofeínu na 25 ml výrobku. Ide vlastne o zmes talianskej kávy a sacharidov (pomalých aj rýchlych). Chuťovo je táto káva dosť sladká a pripomína kávové cukríky, čo mne veľmi vyhovuje. Ideálne je to použiť pre doplnenie energie a povzbudenie počas krátkych intenzívnych, tak aj dlhých vytrvalostných aktivít.


Sport Fruit 42 g - skutočné ovocie na zakusnutie

Ako bolo už vyššie spomenuté, každý výdaj energie treba aj patrične doplniť. Najhoršie je, ak sa počas výkonu dostaví kríza alebo tzv. "hlaďák" a vy už nemáte z čoho dolovať energiu. Ideálne, ako tomu predísť, je telu postupne túto energiu dávkovať počas výkonu a nečakať s jedením na stav, kedy pocítite hlad. Na to mi prišiel vhodný prípravok Sport Fruit. Nie je to klasický gél, ale skôr tuhé želé, ktoré treba rozkúsať. Konzistenciou mi to trochu pripomínalo hustý slivkový lekvár . Na rozdiel od gélu, máte skutočne pocit, že niečo jete, a tak dostávate niečo do žalúdka. Ak by som mal sladkosť opísať na stupnici od 1 do 5, kde 1 znamená minimálne a 5 max sladký, tak dávam 3 body. Toto želé, tak ako ani ostatné ovocné výrobky EthicSport, nie je nijak extrémne sladké, čo môže, no nemusí každému vyhovovať. Želé Sport Fruit je 100% prírodný produkt obohatený draslíkom a horčíkom s obsahom pomalých aj rýchlych sacharidov, ktoré zabezpečia dostatočne dlhé zásobovanie energiou. Okrem toho obsahuje aj minerálne
soli (Mg, K, Ca). Tento výrobok neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. Po konzumácií odporúčam ešte dostatočne niečím zapiť.


Energia Rapida 50 ml - okamžitý zdroj energie

Ďalším vhodným výrobkom pre okamžité doplnenie energie, je výrobok s príznačným názvom Energia Rapida. Znova, nie je to klasický gél, ale tzv. liquid. Čiže, skôr tekutina ako gél. Obsah tohto výrobku tvorí kofeín, draslík a sacharidy. Výrobok má dlhotrvajúci efekt. Nemôžem povedať, že by ma tento produkt počas dlhšieho výjazdu z únavy doslova vzkriesil, ale určite mi pomohol únavu výrazne zmierniť. Chuťovo je veľmi príjemný, nie príliš sladký a znova je vhodné ho niečím aspoň trocha zapiť. Aj tento výrobok je bezlepkový.


MaltoShot 30 ml - užitočné sacharidy s postupným uvoľňovaním

Podobne ako Energia Rapida, aj MaltoShot je energetický liquid určený pre použitie počas výkonu. Jeho obsah tvorí zmes 5 sacharidov (z názvu môžeme dedukovať maltodextrín) s rôznymi rýchlosťami absorpcie, ktoré sa majú postarať o rýchly a dlhotrvajúci prísun energie. Keďže k uvoľňovaniu energie prichádza postupne, nedochádza tak v tele ku kolísaniu cukru v krvi, ani k zaťaženiu tráviaceho traktu. Vhodný je preto aj pre dlhotrvajúce aktivity. Podobne ako aj predošlé produkty, aj MaltoShot odporúčam aspoň trochu zapiť a používať hlavne v priebehu záťaže. Chuťovo je na tom tiež podobne ako Energia Rapida, príjemná a nie moc sladká chuť.


Uvedené produkty som mal napr. aj na jednom z posledných tohtoročných cestných výjazdov, ktorý mal cca 90 km po Myjavských kopaniciach a okolí (zopár fotiek z výjazdu je aj v galérii pod článkom). Počas neho mi zámerne boli jediným zdrojom energie (ak nepočítam jeden bidon s ionťákom a jedno malé pivo ). Milo som bol prekvapený z toho, že aj napriek absencii akéhokoľvek tradičného jedla, som nemal pocit hladu alebo nejakej krízy, a to som vonku strávil takmer 5 hodín. Tempo som síce nemal ako na pretekoch, ale rozhodne som sa neflákal. Kto pozná Myjavské kopanice, tak vie, že o rovinách to tiež zrovna moc nebolo, nakoľko celkovo som nastúpal cca 1 347 m .


Aby som ale len nechválil, musím spomenúť hlavne spôsob balenia MaltoShoty a Energie Rapido. Obaly síce majú na vrchu perforáciu pre rýchle a jednoduché odtrhnutie zubami, no až tak jednoduché to aj tak nie je. Navyše, ak aj otvoríte obal v mieste perforácie, tak sa vám môže stať, že bude stále nedostatočne otvorený a nebudete môcť do seba vytlačiť liquid, a preto bude treba kúsať do obalu znova a doslova z neho "urvať" o niečo väčší kus. Nie je to žiadna tragédia a po dvoch takýchto skúsenostiach už som sa naučil, v ktorom mieste treba zubami obal chytiť, a tak dostatočne otvoriť.


Celkový dojem z vyskúšaných produktov EthicSport je veľmi dobrý. Veľkosti balení sú tak akurát, a teda v drese nezaberú veľa miesta, a preto nie je problém pribaliť si doň viac kusov, ktoré môžu vám alebo kamarátom počas švihu prísť vhod. Tak, kto teda hľadá niečo, čo mu dodá okamžitú energiu, pomôže predísť pocitu hladu alebo zabezpečí dostatočný príjem energie na niekoľko hodín (aj keď to záleží na viacerých faktoroch ako napr. aj intenzita záťaže), tomu môžem výrobky EthicSport len doporučiť. Cena každého jedného kusu je 1.99 € a viac informácií sa dozviete na stránke ethic-sport.sk/pocas_vykonu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up