Test: Lezyne Micro GPS HR - malé, výkonné a spoľahlivé GPS

Poznáte to, idete na výjazd, dáte si poriadne do tela, bicykel funguje na 100 %, trail je ideálny, a práve vtedy zistíte, že ste zabudli pustiť Stravu na mobile.

Ako dobre vieme, to čo nie je na Strave, akoby sa nestalo. Viem o čom hovorím, nakoľko sa mi podobné situácie stali veľakrát. Aj kvôli tomuto som poškuľoval po nejakých hodinkách s GPS a celkom mi prišlo vhod, keď mi Slavo poslal na test Lezyne Micro GPS. Poďme sa teda pozrieť, čo nám vedia ponúknuť...


Balenie, ktoré poteší

Lezyne Micro GPS prišli na test vo veľmi peknej a pevnej plastovej krabičke, v ktorej okrem samotných hodiniek môžete nájsť hrudný pás so snímačom tepovej frekvencie, adaptér na riadidlá, USB kábel a jednoduchý návod. Na začiatok máme teda všetko a môžme začať. Hneď po vybalení si všimnete dizajn, ktorý sa trochu vymyká zo zabehnutých štandardov. Márne by ste hľadali okrúhly tvar, Lezyne stavil na obdĺžnikové telo. Dizajn je niečo, čo si buď zamilujete na prvý pohľad, alebo pokrčíte nosom a budete hľadať niečo iné. Mne sa však páčia veci, ktoré majú svoj štýl, a naopak oceňujem, že Lezyne neokopíroval konkurenčné modely a šiel vlastnou cestou.


Telo hodiniek

Celé telo je tvorené sendvičovou konštrukciou, ktorá je spojená v strede s gumeným pásom, kde sú zakomponované štyri tlačidlá. Celé telo držia pohromade Torx skrutky. Niekto môže namietať, že sa mohol využiť aj ušľachtilejší materiál, ako napríklad hliník, ale to by na druhej strane zdvihlo cenu. Remienok, ktorý je tiež gumený a uchytený Torx skrutkami je veľká výhoda, a následne si ho budete vedieť vymeniť sami, trebárs aj pomocou multikľúča. Hodinky sa dajú zohnať aj s modrým remienkom, ktorý pôsobí viac sviežo ako konzervatívny čierny. Pracka je kovová jednoducho sa obsluhuje aj v rukaviciach a vyzerá, že znesie trošku drsnejšie zaobchádzanie. Zospodu nájdete USB port, ktorý slúži na nabíjanie, alebo prípadný prenos dát do PC. Hodinky vážia iba 51 gramov a na ruke ich vôbec nebudete cítiť. Takisto, počas nosenia ma nijak neobťažovali alebo netlačili. Displej je čiernobiely a ponúka dva režimy. Mne osobne viac vyhovuje ten s bielym pozadím a čiernymi údajmi, a navyše menej zasvietených pixelov šetrí batériu o trošku viac. Napriek svojej veľkosti je displej dobre čitateľný aj za jazdy, a vďaka podsvieteniu budete mať prehľad aj v úplnej tme. Hodinky sú vybavené vibračným motorčekom a vedia jednoducho upozorniť na rôzne udalosti.


Vodotesné či nie?

Prvá vec, ktorá na zaujímala - sú vodotesné? Nemám rád veci, ktoré ma neustále nútia myslieť na ne a dávať pozor, aby sa nepokazili. Na krabici je len stroho napísané, že sú vodeodolné. Pri pohľade na gumenú krytku, ktorá chráni USB port, si nie som úplne istý. Nemám však čas, ďalej to študovať, dávam ich na ruku a vyrážam do práce. V práci som sa s nimi hodil pod sprchu a s malou dušičkou som pozeral, kedy zhasne display a vypnú sa. Slavo ma zabije, ak som ich pokazil, hneď prvý deň . Našťastie, nič sa nestalo, a odvtedy si prešli týmto rituálom už veľakrát, a stále idú ako majú. Nič však nemení na tom, že gumená krytka môže byť trochu slabinou týchto hodiniek a môže sa stať, že ju zabudnem pritlačiť alebo sa odtrhne.


Čo ponúkajú?

Tieto hodinky majú toľko funkcií, že keby som ich začal vymenovávať, tak sa zastavím možno o týždeň. Celé menu je rozdelené na päť hlavných častí. Lifestyle, Running, Hiking a Biking. Posledná možnosť je Power Off a myslím, že k tomu netreba ďalej nič písať. Začnime tým, načo sú hodinky vo všeobecnosti určené, a to je ukazovanie času. Na to sa potrebujeme prepnúť do režimu Lifestyle. Tu sú tri obrazovky, ktoré postupne ukazujú aktuálny čas, počet spálených kalórií, či čas strávený sedením alebo aj teplotu a stav pripojeného telefónu cez Bluetooth. Chýbajú mi tu napríklad funkcie ako budík, jednoduché stopky alebo časovač. Priznám sa , ja nie som moc na beh, a preto som do týchto nastavení veľakrát nezablúdil, ale oproti Lifestyle je táto ponuka bohatá a ponúkne všetko, na čo si len spomeniete. Môžete si upraviť a sami vybrať údaje, až na piatich obrazovkách, pričom na každej môžu byť zobrazené tri údaje naraz. Na druhej strane po prepnutí do Hiking módu zistíte, že tu sa obrazovky nedajú upraviť a musíte sa uspokojiť s tým, čo je prednastavené. Stále budete mať informácie o nadmorskej výške , teplote, vzdialenosti, nastúpaných metroch, krokoch a kalóriách.

Sekcia Biking je samozrejme tá, ktorá asi bude v tomto prípade zaujímať väčšinu z vás, a taktiež tu vám hodinky ponúkajú najviac. Po prepnutí do režimu Biking si zvolíte bicykel za predpokladu, že ste si ich nastavili viac ako jeden a môžete vyraziť. Pre každý bicykel si nastavíte iné parametre ako obvod kolesa, váhu a podobne, a taktiež až 5 obrazoviek s údajmi podobne, ako v režime Running. Veľmi návykové, a hlavne prehľadné, nakoľko mám stále informácie, ktoré potrebujem na očiach. Kladne hodnotím aj funkciu, ktorá rotuje obrazovky, a tým nemusím za jazdy na hodinky vôbec siahať, a viem všetko potrebné. Samozrejme, všetky funkcie by nám boli k ničomu, keby hodinky nevedeli spoľahlivo, a hlavne rýchlo nájsť signál GPS.


Našťastie nájsť satelity trvá pár sekúnd a ani raz počas testu sa mi nestalo, žeby sa signál stratil, alebo bol nepresný. Samozrejme, všetko toto musí byť podporené dostatočne dlhou výdržou batérie. Podľa výrobcu vydržia 14 hodín a prax ukázala, že pravda vôbec nebude ďaleko. Ani dlhé výjazdy, teda nie sú problém, akurát pri nabíjaní treba dávať pozor na gumovú krytku a zasunutie kábla, aby sa nestalo, že nabíjate celú noc a ráno zistíte, že baterka je prázdna.


Pripojiteľnosť a aplikácia

Súčasťou je pripojenie pomocou Bluetooth, a takisto aj ANT+. Nemusíte mať obavy o kompatibilitu s vašimi snímačmi. “Modrý zub” vám bude treba aj pri spojení s telefónom, kde sa vám otvára obrovské množstvo ďalších funkcií. Ako otca dvoch detí ma potešila funkcia Lezyne Track, ktorá umožňuje mojim blízkym sledovať moju aktuálnu polohu. Jednoducho si zadáte emailové adresy ľudí, s ktorými chcete toto zdieľať a pri každom spustení záznamu trasy obdržia email s unikátnym linkom, ktorý ich presmeruje na stránky Lezyne. Tu môžu vidieť nie len vašu presnú polohu na mape, ale aj rýchlosť, teplotu, kadenciu a mnohé iné. Jednoducho super vec a zadarmo. Strava ponúka túto funkciu za 60 € ročne. Ďalšou funkciou, ktorá ma nesmierne teší je automatický upload dát na Stravu. Akonáhle skončíte jazdu, či tréning vaše dáta sú prenesené do telefónu, odtiaľ do Stravy a to skôr, ako dočítate túto vetu.


Šikovný pomocník

Poslednou vecou, ktorú som využíval veľmi často je navigácia. Vyberiete si cieľ, v aplikácií si zvolíte najlepšia trasa a túto odošlete jedným klikom do hodiniek, kde sa automaticky spustí navigácia. Riadiť sa môžte pomocou jednoduchej mapky alebo na piktogramoch, ktoré udávajú smer a počet metrov. Tu príde vhod držiak na riadidlá, predsa len kukať na mapu na zápästí nie je dvakrát pohodlné a bezpečné. Aplikácia ponúka možnosť kompletne nastavovať všetky parametre hodiniek, a taktiež ukladá všetky vaše zaznamenané jazdy do telefónu, ako aj na Lezyne GPS Root stránku. Je to obdoba Stravy od Lezyne, kde si mimochodom budete musieť vytvoriť účet, ak budete chcieť využívať automaticky upload ďalej. Ja viem, trošku to znie komplikovane, ale verte mi, je to skutočne jednoduché. Veľmi som si zvykol aj na notifikácie z mobilu, kde máte prehľad o telefonátoch, sms a ostatných sociálnych sieťach, bez potreby vyberať telefón neustále z batohu. Taktiež, si môžete vybrať, ktoré upozornenia chcete dostávať, a tak vás hodinky nebudú zbytočne rušiť. Aplikáciu hodnotím veľmi pozitívne a jedinou nevýhodou je neustála nutnosť pripájať hodinky k telefónu - resp. manuálne ich párovať. Netuším prečo, ale po zapnutí hodiniek sa nepripoja sami, ale musíte ich cez aplikáciu nájsť, a tak pripojiť.


Čo dodať na záver?

Hodinky od Lezyne musím hodnotiť pozitívne, aj napriek tomu, že majú nejaké muchy. Páči sa mi jednoduchý dizajn a množstvo funkcií, ktoré ponúkajú. Pribalený hrudný pás dopĺňa dokonalého spoločníka, ktorý mi spríjemňuje, nielen cestu do práce, ale aj jazdu po obľúbených trailoch.



Plusy

  • výdrž
  • signál GPS
  • balenie
  • cena
  • notifikácie z mobilu

Mínusy

  • nutnosť manuálneho párovania s telefónom

Lezyne Micro GPS sú dostupné aktuálne za zvýhodnenú sumu 140 € oproti bežnej cene 180 €. Verzia bez hrudného pásu vychádza na 99 € oproti bežnej cene 140 €. Viac informácii nájdete na esloger.sk
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up