Kde sa u nás jazdí? Alias Strava Global Heatmap

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktoré cyklistické trasy sú v rámci Slovenska najviac frekventované? V nie až tak dávnej minulosti by ste sa k takýmto údajom dopátrali asi len ťažko.

Časy sa však menia a dnes si môžete kľudne pozrieť, kde sa na Slovensku jazdí najviac. Mobilná aplikácia Strava sa teší v komunite cyklistov veľkej popularite. Jednou z jej najzaujímavejších funkcií je generovanie tzv. „heat“ máp, ktoré znázorňujú najfrekventovanejšie tréningové trasy. Hoci táto funkcia je určená len pre platiacich užívateľov, Strava ponúka možnosť nahliadnuť do globálnej Heatmapy zostavenej z viac ako miliardy aktivít a trinástich triliónov dát od používateľov tejto aplikácie po celom svete. V tomto článku si zoberieme pod drobnohľad konkrétne všetky cyklo-aktivity na území Slovenskej republiky a pozrieme sa na miesta, ktoré na Heatmape svietia najviac.

Spoznávate Slovensko?


Veľké mestá hrajú prím

Nikoho asi neprekvapí fakt, že najviac zaznamenaného pohybu je práve vo veľkých mestách. Vysoká koncentrácia bicyklochtivého obyvateľstva sústredeného v mestách je najviac badateľná najmä v metropolách západu aj východu. Bratislava, Košice a za nimi Prešov, Banská Bystrica, Žilina bijú do očí o čosi viac ako ostatné krajské mestá (Košice - 4, Žilina – 5, Prešov – 6, Banská Bystrica – 7). Z menších miest sú viac povšimnuteľné napr. Poprad, Prievidza, Piešťany alebo Martin. Zreteľne frekventované sú aj ťahy medzi Trenčínom a Žilinou, Košicami a Prešovom, Banskou Bystricou a Zvolenom.



Bratislava a okolie

To, že najviac rozžiarené je okolie hlavného mesta je pomerne logické, vzhľadom na celkový počet obyvateľov. Ak si odmyslíme centrum, v rámci samotnej Bratislavy sú však najviac jazdenými oblasťami Bratislavský lesopark s Cérovou dráhou, Biely Kríž v Rači, okolie Devínskej Kobyly a extra svetlými bodmi na mape je aj štvorica mostov: SNP, Prístavný, Apollo a s v neposlednom rade aj cyklomost „Chucka Norrisa“.


Extrémne svetlé miesta lokálneho rozsahu

Veľmi zaujímavé sú miesta na mape, ktoré sa tešia vysokej koncentrácii cyklistov a turistického ruchu. Najväčšou fakľou na mape sú asi dejiská 24-hodinových pretekov, na čele so SLOVAKIA RING-om v Orechovej Potôni.


Ďalším ultražiarivým bodom na Heatmape je zázemie bikefestu v Kálnici.


V tesnom závese sa držia napr. strediská, kde sa nachádzajú bikové zjazdovky ako napr.
Bike park Jasná alebo Malinô Brdo.


Pomaly ale isto sa rozjasňuje aj okolie MTBIKER centra v Hrádku a priľahlého MTBIKER trailu, na čom majú zásluhu najmä vaše početné návštevy počas testovacích dní.


Podobných, nemenej zaujímavých miest by sa dalo vymenovať minimálne niekoľko desiatok. Verím, že vás tento článok zaujal a že ďalšie miesta si priblížime niekedy nabudúce. Zatiaľ môžete do sýtosti bádať v kompletnej globálnej Heatmape na oficiálne stránke Strava Labs na tomto odkaze.

Ak by ste túžili po Heatmape pozostávajúcej z vlastných výjazdov, no neplánujete investovať do členského poplatku prémiového užívateľa na Strave, zaujímavou free stránkou môže byť pre vás aj Strava Multiple Ride Mapper, ktorej autorom je Jonathan O"Keefe. Spomínanú stránku nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dobrá Strava, zlá Strava - akú si ju spravíš?

Dobrá Strava, zlá Strava - akú si ju spravíš?

Aplikácia Strava je taká, ako jej používateľ. Aké veci prebúdza v športovcoch? Len dobré alebo aj zlé?
Výbava pre každý typ cyklistu – uži si bike po svojom PR článok

Výbava pre každý typ cyklistu – uži si bike po svojom

Všetkých nás spája láska k dvom kolesám. Okrem toho máme radi aj kúsky výbavy, ktoré neraz dokážu zachrániť výjazd alebo zdravie.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up