Čo nového v segmente XC/maratón?

Nová sezóna so sebou prináša v prípade niektorých výrobcov kompletné novinky a v prípade ďalších upravenie súčasnej ponuky.

Dnes sa bližšie pozrieme na niektoré modely v rámci segmentu XC a maratón. Tam sa v posledných rokoch udialo niekoľko zmien a zrejme medzi tie najlepšie patrí snaha ladiť bicykle tak, aby zvládli nielen náročné stúpania, ale rovnako dobre aj cestu nadol. Výsledkom sú bicykle, ktoré sú ľahké, rýchle, a pritom zábavné pre každodenné použitie aj na lokálnych trailoch, čo ocení nejeden nadšenec maratónov, XC a svižnej jazdy. To sa týka nielen celoodpružených modelov, ale výrazných zmien sa dočkali v niektorých prípadoch aj klasické hardtaily.

Giant Anthem Advanced Pro 29 1

Legenda menom Anthem dostala na sezónu novú podobu s primárnym cieľom – posunúť svoje zjazdové schopnosti, s čím ide ruka v ruke aj väčšia zábava, a to pri každodennom jazdení. Aj napriek zmene, geometrie s položenejším hlavovým uhlom a dlhšou hornou rámovou trubkou, sa stále jedná o nekompromisnú XC strelu, o čom svedči aj zdvih zadnej stavby 90 mm. Ten je pod kontrolou systému Maestro, takže je citlivý, ale pritom poskytne potrebnú oporu pri svižnej športovej jazde. Celokarbónový rám (vrátane zadnej stavby) spolupracuje s tlmičom FOX Float Performance Eite s uchytením Trunion. Vidlica je od rovnakého výrobcu v prevedení Float SC Performance. Ambicióznych jazdcov určite potešia kolesá na širokých karbónových ráfikoch z vlastnej produkcie Giant a bicykel je v podstate pripravený na preteky priamo „zo škatule“. Prevody sú v rukách sady SRAM GX Eagle s 12 rýchlosťami a širokým rozsahom. Cena sa pohybuje okolo 4 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine BLIZZ CRB 70-29

Novinka od Rock Machine pre sezónu 2018 je skutočný chameleón, ktorý v podstate zastupuje kategórie XC a trail. Záleží najmä na tom, ako si ho finálne upravíte. Môžete nasadiť 29-palcové kolesá a vyraziť na rýchly švih alebo zvoliť prevedenie 27,5 plus a užiť si poriadne náročný trail. Tomu zodpovedá aj geometria, ktorá sa nezľakne ani náročných technických úsekov, vďaka položenému hlavovému uhlu a dlhšej hornej rámovej trubke. Rám je celokarbónový s mohutným profilom trubiek a znesie aj drsnejšie zaobchádzanie, pritom si zachováva veľmi priaznivú hmotnosť. Vpredu pracuje vidlica RockShox Reba RL štandardu boost so zdvihom 120 mm, prevody sú kompletne v réžii sady SRAM Eagle GX. Široké ráfiky WTB sa postarajú o to, aby ste mohli nahodiť aj poriadne objemné plášte. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Bianchi Grizzly 29.3

Novinkou v segmente Bianchi je modelový rad Grizzly, ktorý predstavuje lacnejšiu alternatívu pre milovníkov tejto tradičnej talianskej značky. Hlinkový rám obsahuje všetky moderné prvky, vrátane štandardu Boost a vnútorného vedenia. Vpredu pracuje vzduchová vidlica RockShox 30 Silver s diaľkovým ovládaním. Pohon má na starosti sada Shimano Deore v prevedení 2x10, prevodníky 36/26 a kazeta v rozsahu 11-42. To by malo stačiť ako na náročné kopce, tak aj na rýchle presuny a výjazdy po spevnených cestách. Kolesá tvorí kombinácia nábojov Formula a ráfikov WTB XC25 TCS, ktoré sa veľmi ľahko dajú prerobiť na bezdušový systém. Cena sa pohybuje okolo 1 199 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Slage 90

Pre tých, ktorí majú vysoké ambície, vrátane účasti na XC pretekoch alebo maratónoch, je určený model Slage 90 od značky Kellys. Karbónový rám poskytne potrebnú tuhosť, ale rovnako aj nízku váhu a určitý komfort – teda mix vlastností, ktorý je pre dobrý športový výkon dôležitý. Na poste vidlice nájdete top model od výrobcu FOX, teda model 32 Factory SC s povrchovou úpravou Kashima. „Lahôdkou“ je elektronická sada Shimano XTR Di2, takže radenie je vždy strojovo presné a bleskové, bez ohľadu na podmienky, vrátane tých najhorších. Na poste kolies nájdete zapletaný set Mavic XA Elite v bezdušovom prevedení. Ostatné doplnky sú z veľkej časti od značky PRO. Cena sa pohybuje okolo 4 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Felt Doctrine 5

Odpoveďou amerického výrobcu Felt na požiadavky moderného XC, je nový hardtail v ponuke – teda Doctrine. Výsledkom spolupráce s pretekármi je ľahký, pevný a pritom dostatočne agilný bicykel, ktorý zvládne tie najťažšie stúpania a pritom vás podrží aj v náročnom zjazde. Základom je karbónový rám z vlákien UHC Performance, vyrobený technológiou InsideOut, pričom na ňom nájdete aj detail v podobe ľahkého vodítka, ktoré zamedzí padaniu reťaze. Vidlica RockShox Recon Solo Air poskytne zdvih 100 mm, nechýba štandard boost a diaľkové ovládanie OneLoc. Komponenty pohonu tvorí z veľkej časti sada SRAM NX, s kazetou v rozsahu 11-42 a 32z prevodníkom. Kľuky sú od Race Face v prevedení Aeffect, doplnky patria pod Devox. Cena sa pohybuje okolo 1 690 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre XR 729 Ultimate

Francúzsky Lapierre prezentuje pri modeli XR 729 Ultimate to, čo si predstavuje v spojení rýchlosti a komfortu. Celokarbónový rám, 29-palcové kolesá a zdvih zadnej stavby 100 mm, sú ideálne parametre na maratóny alebo náročné XC trate. Kinematika pruženia je riešená tak, aby neutrpela svižná jazda a akcelerácia, a pritom mizli všetky väčšie nerovnosti. Tlmič RockShox Deluxe RL je doplnený o diaľkové ovládanie, rovnako ako vidlica RockShox SID RL. Štandard boost nechýba vpredu, ani v zadu. Radenie má na starosti sada SRAM GX Eeagle, prehadzovačka patrí o triedu vyššie do radu X01 Eagle. Brzdy Level sú od rovnakého výrobcu, podobne ako karbónové kľuky X1 Eagle. Kolesá Mavic Crossmax Elite 29 sú tuhé a zároveň dostatočne ľahké pre použitie aj na pretekoch. Cena sa pohybuje okolo 3 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost Lector 5.9 LC

Modelový rad Lector sa pomaly stal synonymom pre športovú jazdu a preteky v segmente nemeckého výrobcu Ghost. Typické agresívne línie sa spájajú s nízkou váhou a potrebnou tuhosťou aj pre to najnáročnejšie použitie. To platí nielen smerom do kopca, ale aj opačne, čo umocňuje teleskopická sedlovka a 740 mm široké riadítka. V dobrých rukách tak Lector zvládne aj náročné technické úseky, a to bez veľkých problémov. Vpredu pracuje vidlica RockShox Reba SL so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním, zmena prevodov je v rukách sady SRAM GX Eagle. Teleskopická sedlovka s vnútorným vedením nesie označenie JD. Kolesá sú kombináciou nábojov Formula a ráfikov Rodi Tryp so šírkou 25 mm. Cena sa pohybuje okolo 2 599 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon EXCEED CF SL 6.0 Pro Race

Celokarbónový rám modelu EXCEED CF SL 6.0 poskytuje všetko, čo si môžete v kategórii XC želať – teda nízku hmotnosť, tuhosť a rovnako aj určitú dávku komfortu. Zdieľa rovnaké prvky a geometriu ako najvyššie modely radu SLX, ale sú použité trochu odlišné karbónové vlákna. Aj keď sú pre tento typ bicykla ideálne 29-palcové kolesá, vo veľkosti XS sú použité 27,5-palcové pre zachovanie potrebnej geometrie a jazdných vlastností. Vpredu pracuje vidlica RockShox SID RL so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním, pohon je v rukách populárnej sady SRAM GX Eagle s rozsahom kazety 10-50 zubov. Sadu dopĺňajú aj kľuky GX Eagle s prevodníkom o veľkosti 34 zubov. Kolesá DT Swiss X1700 Spline Two sú osadené do plášťov Maxxis v prevedení Ardent Race a Ikon. Cena sa pohybuje okolo 2 299 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Mondraker Podium Carbon R

Na prvý pohľad zaujímavý koncept ponúka modelový rad Podium Carbon. Sú to bicykle vyladené pre použitie v rámci XC a maratónu a navyše testované top jazdcami v svetovom pohári XC. Celokarbónový rám nesie geometriu s názvom XC Forward, čo znamená dlhú rámovú trubku a kratší predstavec - ten tvorí spolu s rámom integrovaný celok (IST EVO). Nechýbajú na ňom všetky najmodernejšie konštrukčné prvky a tiež štandard boost. Predná vidlica FOX 32 Performance SC nesie patrónu GRIP, vďaka ktorej sa dá ľahko prispôsobiť rôznym terénom a situáciám. Zmena prevodov prebieha pomocou sady SRAM Eagle v prevedení GX a XO1. Kľuky Rotor REX 2.1 sú CNC frézované a nesú 34z prevodník. Brzdy patria rovnako pod koncern SRAM, konkrétne v prevedení Level TLM a na poste kolies nájdete model Crossmax Light od Mavic. Cena sa pohybuje okolo 3 907 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up