GPS Art - využitie GPS aj pre zábavu

Cyklistika je fenoménom. Vieme, že vznikla skonštruovaním bicykla niekedy v 19. storočí, ale už Leonardo da Vinci kreslil prvé samohyby podobné bicyklu. Hlavnou hybnou silou rozvoja cyklistiky bola vtedy doprava.

V dnešnej dobe je to (okrem aj u nás sa rozvíjajúcej dopravy) rekreácia, turistika a, samozrejme, zásadne šport. Mnohí z nás na tomto portáli sme športoví cyklisti a vieme, že existuje množstvo odvetví a disciplín a hlavné delenie športovej cyklistiky je na technické a rýchlostné disciplíny. Súčasný rozvoj techniky však dáva aj iné možnosti pomoci a využitia, a to v systéme športovej prípravy, ako napríklad rôzne trenažéry, merače, sledovače výkonu a riadenia tréningu, evidencie a štatistík prejdených trás aj s využitím globálneho polohovacieho systému „GPS“.

Technika - pomoc v rozvoji nových disciplín cyklistiky

Vďaka technike vznikla napríklad indoor cyklistika s virtuálnou realitou, a to synchrónna (pretekajú všetci na trenažéroch v jednom momente) ako aj asynchrónna (keď trasou postupujem podľa mojich individuálnych možností). Technológia GPS pomáha jazdiť aj reálne úseky tratí, „segmenty“, a taktiež sledovať svoj výkon na týchto segmentoch. Umožňuje aj porovnávať sa, súťažiť s ostatnými a získavať hodnotenia najlepších v danom segmente, príslovečné KOM-y a QOM-y.

Nechcem zbytočne vypisovať aplikácie a služby, no poznáme Garmin, Endomondo, Strava a množstvo iných, či už lokálnych PC aplikácií alebo webových aplikácií. Charakterom sú to sledovacie „Sport Tracker“ služby s rôznymi možnosťami.
A tak ako existuje snaha byť čo športovo-rýchlostne najrýchlejší alebo športovo-technicky previesť danú úlohu alebo cvik čo najelegantnejšie, napr. krasojazdu v skupine alebo zložitý skok, tak s rozvojom a dostupnosťou GPS vznikla a svetom sa šíri (a to nielen v súvislosti s bicyklami) aj neoficiálna technická disciplína, kde ide o trasu, ktorú prekonávam, GPS Art.

GPS Art

Hlavným princípom je prejsť trasu tak, aby záznam bol zaujímavý a po stiahnutí do mapy vytvoril nejaký obrazec. Mňa samotného k tomu doviedol kamarát, výborný trailový bežec orsi, ktorý si raz pri tréningu len tak pobehoval a pri pozeraní záznamu som s humorom zistil, že jeho trasa sa podobá na torzo človeka s polohou „ruky hore“.


A tak som sa popozeral po svete a aha! Áno, viacerí sa na takúto rekreačne turistickú a pohodovo zaujímavú, často až zábavnú aktivitu dali. Veď si skúste sami zadať do vyhľadávača obrázkov termín: "gps art". Som športový cestný cyklista a súťažím zopár rokov, teraz už v kategóriách Masters a veľmi rád fotím šport, a to najmä všetky odvetvia cyklistiky a cyklistov, malých aj veľkých. No aj tak som sa koncom roka neubránil a pustil som sa do písania GPS-kou. Začal som abecedou. Nie je dokonalá a ešte ani úplne dokončená, ale mne to vôbec neprekáža.

Áno, je to len doplnok k tréningovému jazdeniu, zábava. Často sú to krátke oddychovky po cestách v okolí mesta, kde žijem, čiastkové trasy z celkového denného nájazdu. Pri jazdení som striedal rôzne bicykle: cestný, turistický a festku, to len podtrhuje rekreačnú a regeneračnú stránku tohto môjho jazdenia a kreslenia abecedy. Samotná príprava na vykreslenie nebola náročná, stačilo mi trošku pozrieť do mapy a „napasovať“ znak na cesty. Jazdil som v okolí svojho mesta a cesty vcelku dobre poznám. Ťažšie a náročnejšie obrazce bude asi nutné pripraviť ako navigačné trasy.

Mal som len pár mäkkých pravidiel, a to, aby som písmenká jazdil po cestách všetkých druhov tak, ako sa zvyčajne píšu, a aby trasy boli jednoznačné a opakovateľné (t. j. nejaké charakteristické body na otočky a križovatky). Mali by mať zároveň aj adekvátne vzdialenosti pre jazdu na danom type bicykla. Veď ísť na festke 30 km s prevodom 50×16 v cestnej premávke je tiež „celkom dobrá káva“, a tak som si povolil prednú brzdu ako cukor do tejto kávy.

A tu už je moja GPS abeceda v obrázkoch – GPS Art Aphabet:


A na úplný záver: Áno, aj piloti veľkého leteckého výrobcu Airbus sa pri testovacom lete zapojili a v predvianočnom čase nechali vyletieť vianočný stromček. Ved si pozrite celý vývoj tu a posúďte sami.


PS: Stretli ste sa už s podobnými náhodnými alebo cielene jazdenými trasami? Motivovalo kreslenie GPS niekoho z vás? Veď vezmite MTB, fatbike alebo štandardný mestský bicyklík, zapojte fantáziu a smelo do toho! Je to zábava, teším sa s vami.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Garmin si na tento rok pripravil naozaj mnoho noviniek a jednou z nich je aj dlhoočakávané uvedenie modelov Edge 540 a 840.
keyboard_arrow_up