Test: Blackburn Central Micro 350 – malé svetlo s veľkým potenciálom

Potreba vidieť a byť videný na biku bude vždy aktuálna téma. S príchodom teplých dní, kedy sa dá jazdiť až do tmy, je malé dojazdové svetlo doslova nutnosť.

Jedno takéto sa nám dostalo do rúk začiatkom apríla. A napriek malým rozmerom sa ukázalo ako šikovný pomocník, ktorý sa nestratí ani mimo riadítok bicykla.

Konštrukcia a technické parametre – malé telo a 350 lumenov

Hoci dĺžka tela tohto svetla je len 83 milimetrov, popis na balení hovorí o 350-tich lumenoch, čo vzhľadom na rozmery aj hmotnosť pod 65 g vzbudzuje miernu počiatočnú nedôveru. Nízka hmotnosť sa dosiahla najmä vďaka plastovému telu. Svetlo je balené na minimalistickej papierovej karte a nájdete k nemu pribalený len USB káblik. Upínanie je riešené pomocou gumičky na otočnom podstavci, pevne prichytenom k telu pomocou skrutky. Zaistenie gumičky je vyriešené šikovne pomocou dvoch poistných háčikov, čiže svetlo drží pevne a nehrozí, že by ste ho stratili.

Základňa sa dá natáčať v rozmedzí 180°, takže si môžete prisvecovať v prípade potreby aj za roh. Nabíjanie je riešené cez USB konektor, ktorý chráni gumová záslepka. Svetlo spĺňa certifikáciu IP-67, teoreticky by teda malo prežiť aj dočasné ponorenie pod vodu, bez toho, aby to malo fatálne následky na jeho funkciu. Na obsluhu funkcií slúži jedno tlačidlo na vrchu tela, ktoré má zároveň aj funkciu indikátora nabitia a mení podsvietenie zo zelenej na červenú.


Režimy, ovládanie a výdrž

Keďže sa jedná o predné svetlo, k dispozícii je dvojica svietiacich režimov a dvojica blikacích režimov. Prvý režim ponúka plný výkon 350 lumenov, ktorý vám vstavaný akumulátor vydrží podávať zhruba 73 minút. Úsporný režim ponúka 100 lumenov a výdrž tri hoďky. Pulzovanie s 200 lumenmi, ktoré má príjemnú amplitúdu, by malo vydržať cca 6 hodín. Režim blikania, ktorý pozostáva zo štyroch blikov nasledovaných krátkym zasvietením, predĺži čas výdrže až na 10-11 hodín. Ovládanie vzhľadom na jeden ovládací prvok funguje prepínaním funkcií krátkym stlačením tlačidla, no pri vypnutí svetla je nutné toto tlačidlo podržať. Čo sa týka dosvitu, tak ten je papierovo uvádzaný na 108 metrov pri najsilnejšom režime.


Teória v praxi – svätojánska muška na steroidoch

Ako prvý musím pochváliť systém upínania svetla, ktorý je jednoduchý a dobre drží. Dva háčiky nemajú tendenciu sa povoľovať a svetlo drží v nastavenej polohe na riadítkach, aj keď vymetiete nejaký ten rigol. Vzhľadom na jeho veľkosť, milo prekvapil aj výkon, ktorý bol porovnateľný so svetlami väčších rozmerov a vyššej cenovej kategórie. Svetlo sa z úplnej nuly do plného stavu nabije z USB konektora počítača za cca 2 hodiny a v plnom výkone vám vydrží svietiť asi hodinu a štvrť. Pokiaľ si vystačíte so slabším režimom, tak sa nemusíte báť ani cesty, ktorá bude trvať viac ako dve hodiny.

Pulzovanie aj blikanie je pomerne decentné a nebude mať tendenciu vyvolávať u protiidúcich vodičov epileptický záchvat. Plastové telo sa pomerne dosť hreje, no na jeho výkon to nemá žiadny vplyv. Šírka kužeľa je príjemne široká, čo zabezpečuje dobrú viditeľnosť aj do strán. Samozrejme, od takéhoto svetla nemôžete očakávať, že s ním budete jazdiť na plný plyn po nočných singletrailoch, no na neskoré návraty domov, prípadne ako sekundárne svetlo na prilbu, poslúži veľmi dobre.


Univerzálne využitie na riadítkach aj na prilbe

Ako už som načrtol v predchádzajúcom odstavci, svetlo možno použiť aj na prilbu, aj keď oficiálne na to určené nie je. Gumová objímka sa však v pohode dá obopnúť okolo otvoru v prilbe a vďaka nízkej hmotnosti o svetle prakticky ani neviete. Rovnako určite dobre poslúži aj pri kempovačkách alebo pri nahadzovaní poistiek .


Možností, ako toto svetlo využiť je určite veľa, čomu dobre nahráva aj kombinácia minimalistických rozmerov a vysokého výkonu, spolu s dobre riešeným uchytením, ktoré môžete natáčať v rozsahu 180 stupňov a upínať na predmety guľatého aj hranatého tvaru.

(100 lm / 200 lm)

(100 lm / 350 lm)

Cena testovaného svetla sa pohybuje okolo 35 € a viac info môžete nájsť na stránke dovozcu Progress Cycle na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Netušil som, že pri výbere denného svietenia mám až 10 podmienok. Koľko z nich spĺňa svetlo od austrálskej značky Knog?
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
keyboard_arrow_up