MTB pre začínajúcich bikerov – objavte krásu terénu

Vybrať vhodný model na začiatok nie je v súčasnej širokej ponuke úplne jednoduché. Možno pomôže niekoľko tipov ako odrazový mostík.

Každý začínajúci jazdec má trochu odlišné predstavy a samozrejme možnosti. Okrem dizajnu a ceny je dôležité, aby vám bicykel v prvom rade sedel vzhľadom na veľkosť a vhodnú geometriu. Ostatné sa už dá postupom času doladiť a pomerne ľahko vymeniť. Predstavené modely (s výnimkou jedného) ponúkajú pohodlnú geometriu a jazda na nich bude komfortná aj pre menej skúsených. To všetko pri stále veľmi rozumnej cene.

Bianchi Duel 27s

Tradičná talianska značka bicyklov ponúka model pre fanúšikov ich tradičného dizajnu, ktorý sa ideálne hodí pre začiatočníkov ako univerzálny horský bicykel na výlety a jazdenie po okolí. Je postavený na 27,5-palcových kolesách, no v ponuke nájdete aj verziu na 29-palcových – tá nesie prívlastok 29s.

Rám: Alu
Odpruženie: Vidlica SR Suntour XCM HLO DS 100 mm
Komponenty: Shimano M2000/Altus (3x9), brzdy Shimano BRM315, doplnky Tec

Cena sa pohybuje okolo 619 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost Lector KID

Ak vaša ratolesť začína jazdiť stále viac aktívne a lákajú ju preteky a chuť sa venovať cyklistike naplno, tak Ghost má v ponuke „najmenšiu“ verziu populárneho Lectora na 26-palcových kolesách – takže nejaký ten rok určite nebude treba riešiť ďalší rám. Navyše, neskôr ich môžete vymeniť za 27,5-palcové. Taktiež bude tento model vhodný aj pre nižšie dámy, ktoré majú problém nájsť si vhodnú veľkosť.

Rám: Lector LC karbón
Odpruženie: X-Fusion Velvet RL2 100 mm (vyladená pre nižšiu hmotnosť)
Komponenty: SRAM NX (1x11), brzdy Tektro HD-282, doplnky Ghost

Cena sa pohybuje okolo 1 499 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine Manhattan 40

Rýchle 29-palcové kolesá a pevný rám tvoria základ modelu Manhattan 40 od Rock Machine. Bicyklu dominuje tvarovanie Sharkspine EVO, ktoré zvyšuje torznú tuhosť rámu a tiež zlepšuje ovládateľnosť bicykla. Zlom hornej rámovej trubky v prednej časti zásadne napomáha absorbovaniu nárazov cez predné koleso.

Rám: Alu 6061 T6
Vidlica: SR Suntour M3030
Komponenty: Shimano 3x7, V-brzdy Tektro, doplnky One

Cena sa pohybuje okokolo 399 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon Grand Canyon AL 6.0

Ak hľadáte niečo na začiatok a viete, že vás to určite chytí, môžete siahnuť po modeli Grand Canyon AL 6.0, ktorý poskytuje už veľmi kvalitnú výbavu a bude dobrým spoločníkom aj v prípade väčších jazdeckých ambícií. Pomôže v tom nielen geometria, no tiež výber komponentov. Aj keď sa jedná o 29-palcový model, menšie veľkosti (XS a S) nájdete ako 27,5-palcové prevedenie.

Rám: Canyon Grand Canyon AL
Vidlica: RockShox 30 Gold RL
Komponenty: Shimano SLX (2x11), Mavic Crossride FTS-X, brzdy Shimano BR-M396, doplnky Canyon

Cena sa pohybuje okolo 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Felt DISPATCH 9-60

DISPATCH 9 je vhodnou voľbou pre tých, ktorí radi skúmajú lokálne chodníčky a požadujú univerzálny model do terénu pre každý deň. Jeho rám je vyrobený z hliníka Felt F-Lite, ktorý je ľahký a zároveň dostatočne odolný so spoľahlivou geometriou. 29-palcové kolesá sa postarajú o potrebný komfort a rýchlosť.

Rám: Felt F-lite alu
Vidlica: SR Suntour XCM-HLO s lockoutom
Komponenty: Shimano Acera 3x9, brzdy hydraulické Shimano M315, doplnky Felt

Cena sa pohybuje okolo 739 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Cannondale Trail 5

Ako napovedá samotný názov, tento model od Cannondale sa ideálne hodí pre jazdcov, ktorí požadujú bicykel s dobrým ovládaním a majú chuť vyraziť na lokálne „singláče“. Geometria je viac vzpriamená a bude sedieť aj začiatočníkom, pričom menšie veľkosti nájdete ako 27,5-palcové a tie väčšie ako 29-palcové.

Rám: SmartForm C2 Alloy
Vidlica: SR Suntour XCR RL
Komponenty: Shimano Deore 2x10, brzdy hydraulické Shimano M315, doplnky Cannondale

Cena sa pohybuje okolo 749 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


GT Avalanche Elite 29

Jeden z najdlhšie vyrábaných modelov od GT, ktorý sa ideálne hodí pre začínajúcich cyklistov vďaka pomeru ponúkaných vlastností a priaznivej cene. Má spoľahlivé ovládanie, rám je dostatočne tuhý aj pre športovú jazdu. Samozrejmosťou je už legendárny tvar rámu „triple triangle“.

Rám: Alu 6061 T6
Vidlica: SR Suntour XCR 32 Air
Komponenty: Shimano Deore 2x10, brzdy hydraulické Shimano BR-M315, doplnky All Terra

Cena sa pohybuje okolo 825 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
keyboard_arrow_up