Malé vs. veľké kolesá – aký je v nich rozdiel?

Každá veľkosť má totiž svoje výhody aj nevýhody a trh ponúka oboje. Pochopenie základných rozdielov vám pomôže pri rozhodovaní, aký bicykel a s akou veľkosťou kolies si zadovážiť.

Diskusia, či si kúpiť bicykel s 26-palcovými, 27,5-palcovými alebo 29-palcovými kolesami, je nekonečná. Každý cyklista si háji svoj názor, a to môže pri kúpe trochu zavádzať. Aké sú tie základné rozdiely?

Veľkosť kolesa

Veľkosť kolies je v cyklistike štandardizovaná a tie najbežnejšie nájdete pod každou značkou. Kvalitné, ale aj lacné bicykle nájdete v najrôznejších veľkostiach a štýloch. Veľkosť kolies sa určuje podľa priemeru plášťaovplyvňuje trakciu/priľnavosť, ovládateľnosť, priechodnosť terénom aj rýchlosť jazdy.

26-palcové kolesá

Tie boli dlho štandardom najmä v prípade horských bicyklov, pretože s menšími kolesami mal bicykel lepšiu ovládateľnosť a manévrovateľnosť – vlastnosti potrebné najmä v horskom teréne. Okrem toho, kratšie špice a menší priemer ráfika zvyšujú aj jeho pevnosť, vďaka čomu aj viac „znesie“. Horské a celoodpružené bicykle boli práve práve vďaka týmto aspektom najobľúbenejšie s kolesami tejto veľkosti.


29-palcové kolesá

Do horskej cyklistiky boli zaradené iba nedávno, a to kvôli lepšiemu prekonávaniu prekážok rôznych tvarov a veľkostí. Plus, v spojení s novými technológiami stavby kolesa, sú tie moderné oveľa pevnejšie ako pred desiatimi rokmi. Väčšie kolesá majú o niečo horšiu manévrovateľnosť, ale pre cyklistické disciplíny ako XC a maratón, je táto nevýhoda akceptovateľná, podstatnejšia je vyššia rýchlosť a priechodnosť.

To najlepšie z oboch

Niektorí výrobcovia spravili kompromis v podobe bicykla, ktorý má vpredu 26-palcové koleso kvôli lepšiemu zatáčaniu a vzadu 29-palcové kvôli lepšiemu záberu. No takéto modely sú skôr raritou. Riešením môže byť aj veľkosť 27,5 palca, ktorá prináša nespútanosť 26-iek, s dravosťou 29-tok. Tie sa presadzujú najmä v segmente trail, all-mountain a enduro. Rovnako sú veľmi populárne medzi zjazdovými modelmi.

Zatáčanie

Horskí cyklisti boli spočiatku nedôverčiví voči 29-palcovým kolesám, vraj sú príliš veľké na to, aby úspešne zdolávali ostré zákruty typické pre zjazdy. Názor sa ale postupne menil s tým, ako sa vyvíjala geometria bicyklov. Väčšie kolesá majú v kontakte s traťou väčšiu plochu pneumatiky – výsledkom je lepšia trakcia, vyššia stabilita a bezpečnosť v zákrutách.

Plynulosť jazdy

Skúsení jazdci tvrdia, že väčšie kolesá sú pohodlnejšie a lepšie si poradia s prekážkami a nerovným terénom. Menšie (26-palcové kolesá) často zapadnú alebo sa od prekážky viac odrazia. Napríklad pri jazde po vyjazdených koľajách, vodou vymletých žľaboch či koreňoch, je v prípade väčších kolies nižšia pravdepodobnosť šmyku a straty kontroly.


Rýchlosť

Je jasné, že väčšie kolesá si vyžadujú o niečo viac námahy pri rozjazde a rozbiehať sa budete na vyššom prevodovom stupni než ste zvyknutý. Ale, keď sa už rozbehnete, rýchlosť sa bude lepšie udržiavať. Toto pravidlo platí obzvlášť pri zjazdoch, kde dosiahnete vďaka lepšej stabilite väčších kolies vyššiu rýchlosť, ktorú viete lepšie udržať. V prípade prevýšení a šliapania do kopca je jednoduchšie udržiavať hybnosť na väčších kolesách, a to najmä zásluhou lepšej priľnavosti plášťov k povrchu (menej prešmykovania). To oceníte najmä v náročnejšom teréne.

Brzdenie

Väčšie kolesá zvyšujú rýchlosť jazdy, čo vedie k častejšiemu používaniu bŕzd. Preto buďte pri ich výbere dôsledný. V tomto prípade sa oplatí uprednostniť spoľahlivé modely hydraulických kotúčových bŕzd, ktoré majú dostatočnú silu a fungujú bez ohľadu na vonkajšie podmienky.

Bicykel s ideálnou veľkosťou kolies nájdete v e-shope aj v našich kamenných predajniach, kde vám odborne poradí vysoko kvalifikovaný personál, alebo vyberajte zo širokej ponuky na našom inSPORTline, s rýchlym a spoľahlivým dodaním až k vám domov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up