Vyberáte bicykel? Ako nájsť ten správny?

Hľadáte bicykel, ktorý bude pre vás ako stvorený a neviete, kde začať? Ponuka bicyklov je dnes skutočne bohatá a výber nie je jednoduchý.

Pred samotným rozhodnutím by ste mali zvážiť niekoľko okolností - na aký účel budete bicykel používať, kde budete najčastejšie jazdiť, či ho plánujete kúpiť online alebo osobne, aký máte rozpočet na jeho kúpu, akú veľkosť potrebujete, čo by sa vám na novom bicykli páčilo a čo naopak nie. Pozrime sa na jednotlivé typy bicyklov detailnejšie.

Horské bicykle

Horské bicykle sú určené pre jazdu do terénu. Majú rovné riadítka a ľahšie prevody, ktoré umožnia šliapanie aj po veľmi strmých terénoch. Väčšina horských bicyklov je odpružená. Tie s predným odpružením nazývame „hardtail“, predné aj zadné odpruženie majú plne-odpružené modely, modely bez odpruženia sú „rigid“. Podľa typu ich môžete používať nielen do horských terénov, ale prípadne aj na cykloturistiku, či denné dochádzanie.


Trekingové a crossové bicykle

Trekingové bicykle sú špeciálnym druhom cestného bicykla určeného na rôzne povrchy – pevný povrch, hladké cesty, nespevnené cestičky, štrk, hlinu, trávu... Riadítka môžu mať rovné, lastovičky alebo tvarované. Na rozdiel od cestných bicyklov majú širšie a vzorovanejšie plášte, aby zvládali horší terén. Pánsky bicykel z kategórie trekingových patrí k najobľúbenejším a najpredávanejším, pretože je zlatou strednou cestou medzi cestným a horským bicyklom. Trekingové modely majú široké využitie pri športovej cyklistike, na výlety, ale aj do mesta.

Cestné bicykle

Cestný bicykel je určený na jazdu po rovnom a pevnom povrchu. Má hladké, tenké kolesá a riadítka „barany“, vďaka čomu je jazda rýchla a pohodlná. Na nerovných a prašných cestách je menej stabilný a pohodlný. Hmotnosť “cesťákov” je zvyčajne nižšia ako v prípade ostatných bicyklov a nie sú stavané na vozenie veľkej záťaže. Môžeme ich rozdeliť na pretekárske a vytrvalostné. Pre prvú kategóriu je typické, že majú ťažšie prevody, tuhší rám a umožňujú jazdu v agresívnejších pozíciách. Vytrvalostné umožňujú vzpriamenejšie pozície tela počas jazdy a majú ľahšie prevody.

Mestské bicykle

Termín „mestský bicykel“ nespadá do konkrétnej kategórie, jedná sa skôr o všeobecné pomenovanie. Mestské bicykle umožňujú vzpriamenú pozíciu pri jazde a väčšinou majú rám iba s jednou hlavnou trubkou – aby bolo nastupovanie na ne čo najjednoduchšie aj v nie príliš cyklistickom oblečení. Sú tiež vybavené predným a zadným osvetlením, blatníkmi, nosičmi, košíkmi, stojanom, zvončekom, krytom reťaze, chráničom zadného kolesa, aby sa vám do bicykla nezachytávalo voľné oblečenie. Na rozdiel od cestných bicyklov sú pevnejšie, aby zvládali prejazd obrubníkmi a jazdu v mestských podmienkach. Presuny po meste a na kratšie vzdialenosti sú vďaka mestskému bicyklu veľmi efektívne, pohodlné a bezpečné. Výrobcovia stavili na ich farebnú jednoduchosť a štýlovosť, predaj bicyklov v klasickom a vintage dizajne v posledných rokoch stále stúpa.


Pri výbere bicykla sa zamerajte na svoje vlastné požiadavky a preferencie. Ak plánujete na ňom jazdiť po horách, v blate či piesku, nebol by cestný model asi tá správna voľba. Ak ste v minulosti bicykel už mali, spomeňte si, čo sa vám na ňom páčilo a čo vám na ňom naopak prekážalo. Skvelé rady a tipy, ako aj rôzne druhy bicyklov nájdete na stránke inSPORTline. Zapojte do výberu aj srdce a určite sa vám podarí nájsť ten správny bicykel, na ktorom najazdíte veľa pekných kilometrov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up