Chcem sa vas opytat, tych co mate skusenosti s pevnymi vidlami na novsich ramoch, ako je to so zatazou ramu? Mam pol rocny hlinikovy Rockhopper (26") a uvazujem momentalne nad vidlou Salsa CroMoto. To je zatial iba predbezny vyber podla recenzii na webe, podmienka je ze chcem zachovat sucasnu geometriu. Pytal som sa zatial dvoch predajcov, ktori mi povedali dva protichodne nazory. Jeden ze je to zasah do geometrie a teda mi padne zaruka na ram, zaroven sa ram pri vacsich otrasoch zlomi. Bajk je vraj stavany na odpruzenu vidlu. Druhy ze je to urcite mensi zasah ako keby som chcel zvysit zdvih na 120mm a jazdit s tym zjazd, a ze v tom nevidi problem, pad zaruky je podla neho neopodstatneny. Googlil som, mudrejsi nie som. Jazdec som skor zdrzanlivejsi, rychlo z kopca ani do kopca nejazdim.
ak bude výška aspoň približne rovnaká ako je výška odpruženej (v sag-u), plus podobný offset, tak nevidím žiadny problém.
Inak do akej ceny kupuješ vidlicu? Teraz tam je 100mm alebo 80mm vidlica?
Rám ti určite nepraskne preto, že tam dáš pevnú. Odmeraj si súčasné rozmery, ako píše Patrik a porovnaj s tým, ktoré udávajú pre tú Salsu. 445 mm je vo väčšine prípadov ekvivalentom pre 80 mm odpruženú vidlicu. Ak máš 100, pôjdeš nižšie...
Zatial este neviem odkial pokial to mam merat Meral som teda od osi naboja po vrch kde sa "spajaju nohy", 45cm zhruba som nameral. Na nete som sice kdesi cital ze velkost ramu XL by mala mat 100mm zdvih pri tomto bajku. Cenovy strop zatial tiez nemam uplne premysleny. 350 Eurove karbonove vidly, tam asi nepojdem, tych 100 za dobru ocelovu alebo ak to nie je risk, tak su aj karbonove za 150.
Pretože je bezúdržbová. Ja tiež rozmýšľam o pevnej vidle na tréningový bajk, nech sa o ňu nemusím báť v blate a brečke.
Ešte by sa dalo hovoriť aj o úspore hmotnosti, no takáto úspora je dosť diskutabilná, pretože to čo vplyvom nižšej hmotnosti získaš v kopci, to väčšinou následne stratíš v zjazde. (viď video o príspevok vyššie.)
na nejaký nenáročný terén/poľné cesty/rozbité asfaltky sa dá pevná samozrejme prežiť, ak bude kvalitná crmo/karbónová (hliníková je síce ľahká, ale citeľne tvrdšia) a vpredu bude poriadny "balónový" plášť nafúkaný na rozumný tlak
Na pevnej som zacinal s bikom a odjazdil vyse 10 000 tazkych km v lese, vratane maratonu. Nema sancu ti nic prasknut pokial nespadnes z utesu, alebo netrefis strom Btw mam na predaj jednu pednu ktora ta isto nesklame, za 20€ je tvoja
Pevnú vozím na "krčmovom" biku, je to ekvivalent 80mm zdvihu (42,5cm) a geometria je úplne prirodzená.
Pri 100mm odpruženej vidlici je (mal by byť) zdvih vidlice po nasadnutí práve tých 80mm, takže mi to príde absolútne v poriadku.
Čo sa týka jazdy na takomto bicykli v teréne je to skutočná zábava, a aj "jednoduché" diery ktoré inak nijako špeciálne neriešim, ma vedia rozhodiť (napr. priečne koľaje). Ale dá sa na tom dobre vyšantiť Inak na bike ktorý bude aj do terénu jedine pružnú.
Ja mám rovnakú skúsenosť ako kiri, donedávna som jazdil pevnú aj v teréne (nedobrovoľne) a v porovnaní s odpruženou je to úplné zlo.
Na pevnej ma vedia rozhodiť také nerovnosti, ktoré s odpruženou ani nevnímam no a na konci zjazdu mám pocit, akoby som v rukách držal zbíjačku.
Preto podľa mňa ak pevnú, tak jedine kvôli bezúdržbovosti/spoľahlivosti.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Inak do akej ceny kupuješ vidlicu? Teraz tam je 100mm alebo 80mm vidlica?
http://www.marzocchi.com/images/box-weight-UK.gif
"total fork length, total offset"
alebo sa to asi dá zistiť z údajov od výrobcu vidlice...
Pri 100mm vidlici by to mohlo byť medzi 2-3cm, potom by ta salsa vidlica fajn sadla. Prípadne sa dajú potom nájsť aj o trošku vyššie vidlice, len to zase netreba preháňať
Nejaké užitočné diskusie sú aj na b-f
http://www.bike-forum.cz/forum/vyhody-pevne-vidlice.html?styl=dark
http://www.bike-forum.cz/forum/pevna-vidlice-vyska-klasika-misto-100mm.html
...
http://www.rideko.cz/zbozi/3845/Pells-XF2---vidlice-MTB-pevna-disc.htm
Ešte by sa dalo hovoriť aj o úspore hmotnosti, no takáto úspora je dosť diskutabilná, pretože to čo vplyvom nižšej hmotnosti získaš v kopci, to väčšinou následne stratíš v zjazde. (viď video o príspevok vyššie.)
Pri 100mm odpruženej vidlici je (mal by byť) zdvih vidlice po nasadnutí práve tých 80mm, takže mi to príde absolútne v poriadku.
Čo sa týka jazdy na takomto bicykli v teréne je to skutočná zábava, a aj "jednoduché" diery ktoré inak nijako špeciálne neriešim, ma vedia rozhodiť (napr. priečne koľaje). Ale dá sa na tom dobre vyšantiť
Na pevnej ma vedia rozhodiť také nerovnosti, ktoré s odpruženou ani nevnímam no a na konci zjazdu mám pocit, akoby som v rukách držal zbíjačku.
Preto podľa mňa ak pevnú, tak jedine kvôli bezúdržbovosti/spoľahlivosti.