Chcel by som sa spýtať, treba mi vymeniť pedále ale neviem či tam je nejaké iné kritérium okrem vlastného výberu plochých / našliapých, za odpoveď vopred ďakujem
Ahoj, jazdim PD-GR500 a maximalna spokojnost. Slapa drzi na mieste bez pohybu. Dostali uz par krat supu od skaly, osuchala sa iba farba. Jedina nevyhoda su dosekane pistaly a lytka od pinov, je to fakt zazitok, krvi ako na zabijacke. Kamarat ich jazdi uz niekolko rokov a tiez si ich nevie vynachvalit.
Ked mam silu vypinania nastavenu na menej, bez vacsieho odporu mi to dovoli urcity pohyb do stran bez vypnutia. Vypne az po prekroceni urciteho uhla, alebo pri vacsej bocnej sile do strany. Takto jazdim roky a je to moja skusenost s troma roznymi tretrami. Pri volnejsom nastaveni sa mi ojedinele moze vo velmi nerovnom terene stat, ze mi vypne aj ked nechcem, ale nie je to bezne - parkrat za sezonu.
Mne neslo o silu vypinania, ale o cca 15 stupnov volneho pohybu paty do bokov bez toho aby sa vypli - toto sa na shimano nenastavuje, alebo aspon neviem o tom, ze by tam na to bolo nejake ine stelovatko.
Oni aj boli v nejakých svetových rebríčkoch v prvej desiatke top MTB platformové pedále. Tiež by som si ich kúpila, keby jazdím na flatoch a nie nášľapoch ale zo skúsenosti z flatov na druhom biku môžem povedať, že pinov sa na bežné jazdenie báť netreba. Ak na tom skáčeš alebo jazdíš v nejakom náročnom teréne, tak áno, je šanca, že si odrieš holene ale zas ak máš kvôli tomu oželieť dobrú priľnavosť topánky, tak to je zase len risk, že sa ti bude šmýkať topánka.
S prvou castou (nesmrtelne) suhlasim. Druha cast - zavisi od toho, ako ich nastavis. Mam to rad trocha volnejsie - aj pre pripad, ked sa ja a moj bike nahle rozideme v nazore na smer dalsieho postupu. Mam skusenost len s XT a XTR.
V skratke:
Shimano robi nesmrtelne pedale, ale ked sa zacvaknes, tak je tretra v presnej polohe a ani sa nepohne. Na druhu stranu mas zase nastavenie sily vypinania
Crankbrothers maju ich eggbeater system kde vies vymenou kufra zmenit aj uhol ktory mozes pohnut tretru bez vykopnutia. Ale zase nemaju nastavenie sily vypinania
Eggbeatery su zavodne pedale smerovane na vahu a aj ked som ich mal ako prve CB pedale, uz by som ti ich nedoporucil.
Ak CB, tak nejake Candy 1 na skusanie. (sam jazdim CB Candy 7 a nedam na ne dopustit, ale myslim, ze som v tomto skor exot)
Ak shimano, tak 520 - su skoro nesmrtelne a nestoja vela.
Veď neponáhľa. Ale nebolo by na škodu mať už všetko pripravené na sezónu.
Každopádne, tí, čo máte flat pedále. Niektoré nie sú úplne ploché, ale majú vyvýšený ten stred, kade ide oska. Všimol som si pár hodnotení, kde to ľuďom vadí - že to je cítiť. Je to asi daň za to, aby bola platforma tenká. Takýmto sa teda radšej vyhnúť?
Ktoré "tieto"? Zabudla si pridať linku.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/force-steep-2-hlinikove-pedale-cierne.html?itm_medium=forum#popis
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/giant-pinner-comp-flat-pedale-cierne.html?itm_medium=forum#popis
Viete poradiť, ktoré sú lepšia voľba? Force sú hliník, majú vymeniteľné piny, ale sú menšie. Giant sú nejaký nylonový kompozit, čo ani neviem, čo je, majú piny napevno, ale zase sú väčšie (mám nohu 45). Hodnotenia pri produktoch žiadne, tak sa neviem rozhodnúť...