Je to moja prva vidla, tak ma zaujima preco pri tabulkovom nastaveni tlakov ju dokazem ponorit max tak na 2/3 zdvihu co je pri 100 mm len 65 mm..Mate aj vy rovnake skusenosti?
Sag mam pri tabulkovom tlaku okolo 2 cm, ale vtedy vidla nevyuziva cely zdvih..ide mi hlavne o to..je to normalne?
Ked sme prvykrat nastavovali Rebu pre priatelku mali sme podobny problem.
ako tu uz bolo povedane skus sa s tymi tlakmi pohrat. zacal by som ubranim tak 20 psi s + a 40 s - co to spravi...
jedna sa mi o to hlavne ze ked tam dam taky tlak aby vidla jak-tak vyuzivala zdvih budem mat velky sag..a tlak bude ovela mensi ako je v manuali. A napr. pri teste vo Vele bolo: Tabulkove hodnoty tlaku sa ukazali ako celkom presne, kedy sa vidla pri sliapani nehybe a vyuziva hospodarne cely zdvih...Ale moja reba pri takom nastaveni ten zdvih vyuziva na 65% co je dost rozdiel podla mna
Dôležité je čo sa myslí pod tým ,že hospodárne využíva celý zdvih,je to o tom že nejde na doraz hneď pri väčšej jame,alebo hrbe,ale len toľko koľko je potrebné na zožehlenie nerovností. Samozrejme je na Tebe,aký hladký krok si nastavíš a ešte jedno,z Tvojho príspevku mi pripadá ako keby si chcel ,aby sa Ti tá vidla zároveň nehýbala,ale aj išla na 100%zdvihu
Nemusi na 100%, ale aspon na tych 80% pri normalnych prekazkach a tych 20% aby zostalo na nejake extremne jamiska atd.
No podla recenzii som to ocakaval..teda ze ide do zdvihu iba pri prekazkach nie pri sliapani..
Ale musim sa s tym este stale hrat, len som sa vas este pytal ci prilis nizky tlak nemoze poskodit vidlu, ale odpoved ziadna
No veď o tom to je ,pohraj sa s tým tlakom,jasné nomôžeš ísť na 0, držal by som sa tej tabuľky,ale môžeš ísť aj nižšie,aj keď moc by som to nepreháňal,skús sa pohrať ,ja som s tým tiež dosť laboroval
K otazke: Nizky tlak sam o sebe vidlu poskodit nemoze, ale ak je v manuale uvedeny minimalny tlak, tak nie je vhodne ist pod jeho uroven, lebo je mozne, ze potom prestane vidla spravne fungovat (tlmenie, navrat a pod.). Pri prilis nizkom tlaku by sa vidla mohla poskodit samozrejme za toho predpokladu, ze na kazdej druhej nerovnosti by sla na doraz, ale to je asi logicke a tak si snad nikto vidlu nenastavuje...
Skor sa divim, ze naco si kupujes vidlicu urcenu primarne na XC a maratony s progresivnou charakteristikou a MC, ked od nej potom ocakavas 90% zdvihu pri beznej jazde. Od vzduchovych vidlic s takymto urcenim sa urcita progresivita ocakava a da sa povedat, ze je kupujucimi ziadana. Ked si chcel realny zdvih okolo 90 mm, tak si mal kupit tu 115 mm verziu resp. si sa mal poobzerat po 120-130 mm vidliciach (tie daju tych 100-110 mm).
Btw. ak si ju dostal s prijatelnym sagom (rozumej do 25%) na 80% zdvihu, tak je to podla mna tak akurat. Ak nie je zaverecnych 20% zdvihu dostatocne progresivnych na to, aby ta vidlica podrzala a nedala doraz aj pri necakanom naraze, tak je to z mojho pohladu skor negativne, nez pozitivne. Roman ma na toto iny nazor , ale to samozrejme zavisi aj od individualnych ocakavani a v Tvojom pripade si si evidentne vzhladom na svoje ocakavania nezvolil vhodny produkt. Ale mozno Roman by to vedel vytunit podla Tvojich predstav ak to len tlakom nedostanes na take zdvihy ako ocakavas...
to geriii:
rebu jazdim treti rok ? - odkedy prisla na slovensky trh
1. nechci aby ti chodila 95% zdvihu - bude mekka ako krupicna kasa
2. osvedcil sa mi sag na 25% - podla toho si fukni pozitivnu komoru - vyuzitie cca 80%
3. negativnu fukam trocha viac - pri odsrubovani pumpicky sfukne viac ako pozitivna
4. pri odsrubovani pumpicky vzdy odfukne "slza" vzduchu, skus ju nasrobavat hned spat a nameras nizsi tlak
5. MC - ak uz to mas, je hriech to nevyuzit, navod v tomto ohlade uplne ignoruj, "branu" mam pootvorenu na 3/4 otacky, "modru packu" mam bud uplne otvorenu, alebo uplne zatvorenu - vtedy MC plni svoju funkciu
6. bez aktivovaneho MC jazdim, ked sa len tak flakam, inak ho aktivujem
ak si takto nastavis vidlu, skus sviznu jazdu s otvorenym MC, pocas jazdy ho uzavri - urcite pocitis "akysi mensi odpor" od predneho kolesa
3. negativnu fukam trocha viac - pri odsrubovani pumpicky sfukne viac ako pozitivna
4. pri odsrubovani pumpicky vzdy odfukne "slza" vzduchu, skus ju nasrobavat hned spat a nameras nizsi tlak
Este k tomuto - nie je to pravda, precitajte si este raz jfabov post na prvej strane.
K bodu 4:
Ked nafukas komoru na 100 psi, odsrobujes a znovu nasrobujes, tak uz nenamerias 100 psi a to nie preto, ze pri odsrobovavani unikol tlak z komory, ale preto, ze pri opätovnom nasrobovani sa dostane cast tlaku z komory do hadicky a to je pricinou nizsieho nameraneho tlaku pri opätovnom nasadeni pumpy.
K bodu 3: Ten pocit, ze z negativnej komory Ti vyfuci o nieco viac ako z pozitivnej si nadobudol predpokladam prave tym meranim tlaku po vysrobovani a nasrobovani opisanym v mojom commente k bodu 4. Vyssia strata tlaku je dana tym, ze negativna komora je mensia a teda ked sa z nej ma natlakovat aj hadicka tak tlak poklesne vyraznejsie nez pri pozitivnej komore.
A k pumpam doplnim asi tolkoto (hovorim o autoventilovej koncovke):
Ak je tesnenie v koncovke pumpy na ventil OK, tak tlak neunikne z komory, ale z hadicky. Je to dane tym, ze tesnenie dosadne na okraj ventilu skor, ako sa stlaci poistka ventilu a teda pri odsrobovavani sa poistka opät uvolni skor ako tesnenie prestane tesnit, cize v komore zostane povodny tlak a nic z nej uniknut nemoze. Pravdou je, ze castym pouzivanim a hlavne prilis silnym dotahovanim moze dojst k opotrebeniu tesnenia a potom sa moze stat, ze tlak zacne unikat pri odsrobovavani hadicky aj z komory. Kto ma taketo obavy resp. chce mat 100%-nu istotu, moze pouzit toto (dolezity druhy bod popisu, prekladat hadam netreba).
No chlapi, Rebu mam zvolenu spravne, lebo nechcem makke pruzenie, len ma to zarazilo ze sa zo zdvihu vidly prakticky vyuzije max. 75-80% ak je dobre nastavena..uvazte je to moja prva vidla tak som nevedel co ocakavat...Na to, aby mi vyhovovala ta tvrdost pri sliapani zo sedla ju musim mat zatvorenu a floodgate trocha pootvorene ako vravi gejza. Cisto otvorenu ju mavam len dole kopcom, s pruzenim som spokojny, nekope, neponara sa, zehli dobre...islo mi o ten zdvih..Takze ju budem mat troska menej nafukanu ako poradili inzinieri z USA . Mozno je to aj tym, ze mam 62 kil a je to predsa len krajna hodnota. Mozno stredny tlak a tomu odpovedajuca hmotnost jazdca by to odporucane nastavenie splnalo lepsie, ak rozumiete co tym myslim..
No ved preto som dal link na tu BBB pumpu - to je to iste co redukcia. Samozrejme nemozem garantovat kvalitu tesneni, ale ak je tesnenie OK, tak to ma fungovat tak, ako som napisal.
ale ja som reagoval nato že ste ***** matta ked to napísal on myslel na normálnu pumpu čo dostaneš k vidle nie na nejakú čo si dokupiš s tou je to samozrejme o inom ale BBB by som sa z daleka vyhol
ja som dostal pumpu k vidle a je to tak ako vravi jezus.
Dokaz je to ze da sa nasrubovat na vetil tak, ze mozes tlacit/pumpovat a vzduch nejde do vidly, lebo je ventil este zavrety, ale tesnenie je uz na ventile a nepusti tlak, cize nevies pumpovat...staci?
Ale ved zas taky zly nanho jfab nebol, len si dovolil nesuhlasit a ja sa s tym nesuhlasom stotoznujem.
Ale suhlasim aj s tym, ze nekvalitne tesnenia v pumpe nemusia splnit to, co sa od nich ocakava, ale to uz zachadzame do velkych teorii a okrem toho si ja osobne nemyslim, ze FOX, Marzocchi, RS abo Manitou dodavaju shitove pumpy.
P.S. Ten test co napisal geriii je na overenie funkcnosti tesnenia asi najlepsi, potom si clovek moze byt viac-menej isty.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ked sme prvykrat nastavovali Rebu pre priatelku mali sme podobny problem.
ako tu uz bolo povedane skus sa s tymi tlakmi pohrat. zacal by som ubranim tak 20 psi s + a 40 s - co to spravi...
No podla recenzii som to ocakaval..teda ze ide do zdvihu iba pri prekazkach nie pri sliapani..
Ale musim sa s tym este stale hrat, len som sa vas este pytal ci prilis nizky tlak nemoze poskodit vidlu, ale odpoved ziadna
Skor sa divim, ze naco si kupujes vidlicu urcenu primarne na XC a maratony s progresivnou charakteristikou a MC, ked od nej potom ocakavas 90% zdvihu pri beznej jazde. Od vzduchovych vidlic s takymto urcenim sa urcita progresivita ocakava a da sa povedat, ze je kupujucimi ziadana. Ked si chcel realny zdvih okolo 90 mm, tak si mal kupit tu 115 mm verziu resp. si sa mal poobzerat po 120-130 mm vidliciach (tie daju tych 100-110 mm).
Btw. ak si ju dostal s prijatelnym sagom (rozumej do 25%) na 80% zdvihu, tak je to podla mna tak akurat. Ak nie je zaverecnych 20% zdvihu dostatocne progresivnych na to, aby ta vidlica podrzala a nedala doraz aj pri necakanom naraze, tak je to z mojho pohladu skor negativne, nez pozitivne. Roman ma na toto iny nazor
rebu jazdim treti rok ? - odkedy prisla na slovensky trh
1. nechci aby ti chodila 95% zdvihu - bude mekka ako krupicna kasa
2. osvedcil sa mi sag na 25% - podla toho si fukni pozitivnu komoru - vyuzitie cca 80%
5. MC - ak uz to mas, je hriech to nevyuzit, navod v tomto ohlade uplne ignoruj, "branu" mam pootvorenu na 3/4 otacky, "modru packu" mam bud uplne otvorenu, alebo uplne zatvorenu - vtedy MC plni svoju funkciu
6. bez aktivovaneho MC jazdim, ked sa len tak flakam, inak ho aktivujem
ak si takto nastavis vidlu, skus sviznu jazdu s otvorenym MC, pocas jazdy ho uzavri - urcite pocitis "akysi mensi odpor" od predneho kolesa
okrem toho uprava zdvihu tejto vidle je v odobrati alebo pridani plastovych kruzkov, takze ak nema U-turn moze byt reba so zdvihmi : 85, 100 a 115mm
Asi jo.
Este k tomuto - nie je to pravda, precitajte si este raz jfabov post na prvej strane.
K bodu 4:
Ked nafukas komoru na 100 psi, odsrobujes a znovu nasrobujes, tak uz nenamerias 100 psi a to nie preto, ze pri odsrobovavani unikol tlak z komory, ale preto, ze pri opätovnom nasrobovani sa dostane cast tlaku z komory do hadicky a to je pricinou nizsieho nameraneho tlaku pri opätovnom nasadeni pumpy.
K bodu 3: Ten pocit, ze z negativnej komory Ti vyfuci o nieco viac ako z pozitivnej si nadobudol predpokladam prave tym meranim tlaku po vysrobovani a nasrobovani opisanym v mojom commente k bodu 4. Vyssia strata tlaku je dana tym, ze negativna komora je mensia a teda ked sa z nej ma natlakovat aj hadicka tak tlak poklesne vyraznejsie nez pri pozitivnej komore.
A k pumpam doplnim asi tolkoto (hovorim o autoventilovej koncovke):
Ak je tesnenie v koncovke pumpy na ventil OK, tak tlak neunikne z komory, ale z hadicky. Je to dane tym, ze tesnenie dosadne na okraj ventilu skor, ako sa stlaci poistka ventilu a teda pri odsrobovavani sa poistka opät uvolni skor ako tesnenie prestane tesnit, cize v komore zostane povodny tlak a nic z nej uniknut nemoze. Pravdou je, ze castym pouzivanim a hlavne prilis silnym dotahovanim moze dojst k opotrebeniu tesnenia a potom sa moze stat, ze tlak zacne unikat pri odsrobovavani hadicky aj z komory. Kto ma taketo obavy resp. chce mat 100%-nu istotu, moze pouzit toto (dolezity druhy bod popisu, prekladat hadam netreba).
Dokaz je to ze da sa nasrubovat na vetil tak, ze mozes tlacit/pumpovat a vzduch nejde do vidly, lebo je ventil este zavrety, ale tesnenie je uz na ventile a nepusti tlak, cize nevies pumpovat...staci?
Ale suhlasim aj s tym, ze nekvalitne tesnenia v pumpe nemusia splnit to, co sa od nich ocakava, ale to uz zachadzame do velkych teorii a okrem toho si ja osobne nemyslim, ze FOX, Marzocchi, RS abo Manitou dodavaju shitove pumpy.
P.S. Ten test co napisal geriii je na overenie funkcnosti tesnenia asi najlepsi, potom si clovek moze byt viac-menej isty.
Kde sa tak stalo? Skus sa vyjadrovat inac, citaju to aj dochodcovia.