jazdite ktosi s novymi systemami sprevodovania 2x10 ci 3x10 na MTB?
Shimano alebo Sram?
Zivotnost a opotrebenie?
kdesi som cital pri teste noveho E***** (mtbs.cz) , ze to co slo uslapat dole kopcom 3x9 je problem s 2x10 (maximalna dosiahnuta rychlost), realna potreba 10.pastorku?
isto zavisy od pil a kazety...
Ako je to so zivotnostou smerovych retazi?
Vsade sa to prezentuje ako ako "uzasna nepotreba" a odbremenenie radit na smyku, ale vzadu na 10 kolecku sa mam "uradit" ?
Specialized ma modely "EVO", kde je len zadny 10r.prehadzovac, SJ HT top triedy
Osobne mi bolo jednoduhsie odradit na smyku na lahsie ako vybiehat na kazete... pre dosahovany efekt prveho menovaneho postupu
?
Naco su dobre "vyvaglane jednosmerne" smerove retaze, ked na cestarine idem tiez 2x10 a pouzivam klasicku retaz? (sada shimano 105 /2008)
vdaka za "prakticke" nazory z praxe
Toto som riesil, rozmyslal som,ze bud zbrusim z adaptera, ale zatial som nezohnal nahradny, kebyze to pokazim a nakoniec som zobral adapter BB na ISCG(oba typy, ma dierovanie) z Ciny (inak dost slusny) a naraznik som namontoval z druhej strany a je to celkom ok.
Inak adapter tuna http://www.ebay.co.uk/itm/bicycle-Chain-Guide-Adapter-ISCG-03-ISCG-05-Bottom-Bracket-Plate-BB-Adaptor/272401604573 /ziadna kovadlina
edit: tak snad budu pouzitelne fotky. Inak este taka vec, adapter ma na zakladni 2mm, nie 2.5mm, co je obvykla sirka tych spacerov pre hollowtech stred. Tak som pridal 0.7mm podlozku, co som mal, musim zistit, ci sa da kupit aj 0.5mm podlozky pre H2
ram: [url]https://www.planetx.co.uk/i/q/FROOSC29V3/on-one-scandal-29er-mtb-frame?fbclid=IwAR3f5Xc1CQHrFoGCVjGY8W94n8_sGuJHdLnb6DaSmk1pZaSxsGsRMKofVCc
[/url]
Je to boost a ja chcem z toho urobit 2x10
Na kolko ram nema ziaden system uchytu presmyku, chcem ist do tohoto:
https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=98023
a presmyk E-type side swing. (lanko cez ram v najhorsom geto styl po trubke.
Otazka je ci ist do 2x10 alebo 3x10 presmyku
Kluky mam Xt 3x10 kde pouzivam stredny a maly prevodnik + rockring na najvacsej pozicii prevodniky su 32 a 24 mozno casom vymenim za 34 a 22 kazeta HG-500 36z
A ano, viem ze by ten bike mal byt 1x nieco ale komponenty XT 2x10 mam doma zo stareho biku prerabka na 1x by bola ovela drahsia a hlavne po tom ani netuzim.
Ide vlastne o vymenu ramu na biku co mam v profile.
Bruco No prave, ze ziadne uchyt na tom rame nieje ani ISCG. Preto tam chcem davat ten E Type Stinger verziu na BB
Ak to neudrzia mysky, alebo nebude dost dlha oska kluk, neviem co urobim. Domcek pre BB je 73mm cize lne 2mm podlozka na vymenu, za ten napinak, Hrubku plechu toho napinaka netusim.
So sirkou plechu ani dlzkou osi nebude problem, tam sa to riesi prave vyhodenim jednej 2.5 mm podlozky. Ide len o to, ze aj e-type smyk sa jednym srobom upevnuje o ram.
napinak na BB by mal mat hrubku tej podlozky. Tak je to robene.
Retazova linka by nemala byt podstatna, to predsa doladis skrutkou .. leda ak by sa presmyk uz oprel o trubku a nesiel blizsie .. to neviem.
No, s tym 2x presmykom som si teraz nie isty .. tusim on radi ako 2-3 (stredna,velka) na 3x .. asi to bude problem.
Bruco: no moj e-type XTR z roku 2002 je takto robeny https://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/PxcAAOSwzqdcooJK/$_1.JPG .. ale ako som pisal, obcas sa prehybal
(vecer sa k tomu dostanem)
1. presmyk drzi len na tom napinaku ci je chyteny aj o ram jednou skrutkou ?
2. pasuje na to aj iny presmyk ako ta FD-M770-E, lebo to je tusim odporucane vyrobcom napinaku. Ma ten presmyk nejke speci uchytenie oproti ostatnym E-type?
3. presmyk e-type ma normalne jednu skrutku do ramu a druha ma ovalnu matku. Ako si vyriesil tu skrutku co mala ist do ramu (obycajna matica z druhjej strany ?) Vies to pripadne odfotit, ak je k tomu pristup.
4. Si spokojny s tym Blackspire ako napinakom ? Ma zmysel to vobec vozit ako napinak? Ja to chem hlavne pre uchyt presmyku, tak ci nemam tu kladklu z toho rovno zlikvidovat.
5. pozeram, ze tam mas 2 prevodniky na 3x klukach cize vlastne vozis presne to co ja, len v 9 rychlostnom variante, malo to nejake mychy ? Citam ze menis za 1x12 tak.
Velmi peklne ti dakujem mas u mna pivo za pomoc.
2. nemyslim, ze su medzi tymi e-type presmykmi dalsie rozdiely v uchyteni, ale vozil som prave M770-E, takze neviem posudit
3. opat, matne spominam, ale myslim, ze to bola nejaka matica z toho Blackspiru? vecer sa dostanem k presmyku a napinaku, budem mudrejsi
4. bol som s nim velmi spokojny, nahodil som ho pri prechode 3x9->2x9 (snad 5 rokov dozadu), napinak pri skakani retaze pomohol dost (to dlhe ramienko 9sp prehadzky skakalo riadne), sluzil dlho a kladka je stale v super stave
5.:
- radenie nebolo na 100%, pretoze presmyku nemozno nastavit vysku; jazdil som 36 a 22z prevodniky (a 11-32 kazetu), presmyk bol na tento setup trochu vysoko, presmyk stracal z funkcie horneho voditka retaze, pri 38-26(24) by to predpokladam bolo lepsie (s 10sp 11-36
- dalej, chainline som po prechode z 3-prevodnika nijak nemenil, doladil som to poziciou presmyku; myslim, ze pri zaradeni 22/32 uz retaz lizala klietku, ale onehda som mal kondiciu a take som radit nepotreboval
- proti krizeniu retaze, ktore sa prechodom 3->2 prirodzene zvysi, vraj pomoze tensia 10sp retaz (neskusal som osobne, mal som velku zasobu 9sp, ale znie to rozumne)
- na 1x12 som menil skor z rozmaru a chuti skusit nieco nove ako z nejakych funkcnych deficitov
Ale teda, ked uvazujes, ze napinak vobec nepotrebujes, nevyjde ti lepsie vyskusat si to s jednoduchym Shimano BB plate [1] a hocakym e-type presmykom? On ten Blackspire nie je lacna sranda, mna vysiel tusim na 60e... Ak uz presmyk mas, ten BB plate ti mozem venovat.
[1] https://www.bike24.com/p221049.html
5. Ja mam presne to iste teraz v 10s a sice viem nastavit vysku (mam presmyk na obimke) ale potom to nefunguje vobec. Totiz ten presmyk na hornej pozicii potrebuje aspon 40z. Ak by si to aj vedel dat dole, nefungobalo by to. Lebo napr 22 by suchala na pozicii 32 v klietke. Mal som to tak a na BK som to prerabal spat
Prave ten BB plate je potrebne chytat aj o ram, lebo je to tenky pliesok. Preto chcem ist do ovela masivnejsieho Blackspire. Tam sa dufam pocita s tym, ze presmyk drzi len o napinak. Teraz je uz "len" za 36E
Dufam ze sa to bude dat zlozit ako potrebujem, lebo ak nie, tak sa novy ram nekona