dotm: človek nie je (a teraz vegiši, napr. moja extakmermangelka, skočia do stropu) ani bylinožravec, ani mäsožravec - nič výhradné, ale dokáže sa adaptovať na oba extrémy (v podstate to, že nie sme špecialisti na nič nás o.i. urobilo ľuďmi - donútilo používať ten štupeľ do krku)
čistí mäsožravci v podstate neexistujú, veľmi sa tomu blížia Inuiti (ale aj oni zhlcú obsahy žalúdkov - niečo ako lišajníkový šalát) a austrálski domorodci (takmer 100 % mäsožravci, takmer 100 % z toho je hmyz...), s čistými vegišmi je to veľmi podobné (z ľudoopov aj ten najbylinožravejší druh konzumuje tak asi 5 % živočíšnej potravy - keď už nie cielene, tak nešťastníkov hmyzákov, čo lezú po tom, čo pchá do úst... šimpanz zas občas vyložene loví)
nekonzumovanie či jedného či druhého spôsobuje určité problémy
dotm laktózovú intoleranciu majú práve dosť krutú Škandinávci (vlastný zážitok s Fínmi), Japonci a pod., asi som už spomenul - čím ďalej od Stredomoria (kde sa mlieko začalo slopať už tak pred 7- 10 000 r.) tým horšie (predsa len je tam nejaký selekčný evolučný tlak, ale nie je výrazne špecifický - teda nie je to tak, že ak neznesieš mlieko, nedostaneš sa k rozmnožovaniu)
nugetu nem spomínaj, niekedy mi je až do revu ako by som si dal, ale nemôžem, ani pod liekmi to nekončí dobre
giro čo sa GMO týka, nie sme baktérie, aby naše bunky boli schopné lyzogénie - teda že pridáte fragmenty inej/cudzej DNA, napr. plazmidy so zabudovanou rezistenciou na antibiotiká, a že by to naše bunky vychytali a začali používať, toto u eukaryontov absolútne nehrozí, nukleová kyselina sa trávi ako všetko ostatné - hydrolýza na zložky a využitie zložiek kde treba
keby tomu tak nebolo, tak napr. konzumáciou kuraciny by ste sa mohli "poslepačiť" a náhodné zblajznutie pavúka by viedlo k tomu, že by ste srali horolezecké
laná genetická modifikácia je určite cielenejšia, kontrolovateľnejšia a rýchlejšia ako klasické šľachtenie
k tým prípravkom na ničenie škodcov - každý má predpísaný spôsob použitia a ochrannú dobu, tie dnešné sú v tomto celkom poslušné, horšie sú vysoko stále svinstvá typu DDT a spol. ktoré sú zakázané takmer 50 rokov, ale stále sa nám v prostredí vyskytujú - treba ale dodržať "technologickú disciplínu"
umelé hnojivá riešiť netreba, nie je to nič, čo by v environmente "neplávalo" aj tak, horšie je, ak sa prehnojí - to by bolo ale na dlhšiu diskusiu, najhoršie čo sa asi dá "vyrobiť" je kontaminácia pitnej vody dusičnanmi (metabolizujú sa cez dusitany na nitrózoamíny, účinné karcinogény - mimochodom, rýchlosoľ do údenín je dusitan sodný, ktorý sa čo asi? áno, uhádli ste... preto pri domácej zakáľačke nepoužívame rýchlosoľ) a samozrejme že si tým môžete tak pozmeniť biológiu povrchových vôd (zasratie niektorými druhmi rias a pod.) že budete mať roky čo riešiť - ale správne hnojenie je o tom, dostať do pôdy len toľko, koľko treba... zasa si vezmite že s hnojom alebo močovkou môžete rozniesť baktérie, parazity, ...
keď sme nakusli lieky, tak vo vodách je napr. už detekovateľné množstvo niektorých masovo zneužívaných liekov, napr. brufenu... to je dosť varovné
mailer: v hypermarketoch nie je veľmi odlišne od nás... my sme vláčili zrovna cestoviny a prímesi do nich
ionťák na dlhodobú záťaž nemá len nahradiť vypotené ióny, ale aj doplniť hladinu glukózy v krvi - pokiaľ možno bez toho, aby rozhodil glykemický profil, teda nemal by obsahovať veľké množstvo glukózy samotnej, skôr v ňom bude ten maltodextrín
napr. Penco Energy Drink, Kompava EnergoFit, Enervit G, Enervitene