Mottom roku 2008 nasej stranky bol takyto popis bikingu. Dodnes s nim suhlasim ale ked sem nakuknem tak mam pocit, ze zrazu je strasne dolezite kto na com jazdi, ako je obleceny, aku ma vahu, ci pozdravil ... Len ja mam z toho ten podivny pocit?
Ľudia si často idealizujú minulosť.
"kto na com jazdi" - bolo tu vždy. Tie MTB vojny v druhej polke 90tok boli drsné, napr.: pruženie/neodpruženie, prachovky/bez prachoviek, kotúče/véčka/cantilever, 3x6/3x7/3x8, košíky/flat, páčky/rapidfire, atď. Tu sa šlo do krvi, a dovolím si tvrdiť, že ak by boli vtedy masovo rozšírené internety, tieto debaty by boli výrazne horšie

Na druhej strane, len na prelome milénií sa mi v našej nitránskej dzedine stávalo, že ma bajkeri doslova zastavovali a 15 minút si obchytávali moju Judy-nu a 4piestikové
hydrauliky XT. To už dnes nezažiješ
"ako je obleceny" - bolo tu vždy. Aj vtedy boli cyklisti, ktorí sa v 27čkách obliekli do búnd a dlhých gatí, smiešni. My ich nehejtujeme, len rozmýšľame, že v čom, ku**a, bajkujú, keď je vonku "len" 20°C? Dvojitá páperka? A v takom oblečení ti to skrátka musí byť vrcholne nepohodlné, no.
"aku ma vahu" - fatshaming tu žiaľ bol vždy a vždy aj bude

No a hrošík na elektrike bude vždy úder na prvú bajkerskú signálnu: "nemal by si radšej vziať obyčajný bajk?!" U mňa je to obdobný spúšťač, ako keď vidím hrošíka tlačiť štyri čízy v mekáči: "nemal by si dať radšej čosi diétnejšie?". Ale žena mi vraví, že som zlý, tak na tomto pracujem.
"ci pozdravil" - bolo tu vždy. Dodnes si pamätám vetu z českého Vela (ročník tuším 99), ktorú, neuveríš mi, mám v hlave každý jeden výjazd už vyše 20 rokov, a ktorá bikovú etiketu riešila už vtedy: "Nepozdravit? Budiž. Neodzdravit? Otazník."
Áno, ja viem, že podľa legendy sa vieš na e-bajku namakať viac, ako na non e-biku, ale práve posledná veta druhého odstavca článku z toho sme-čka sa u mňa skrátka s e-bikom trochu bije. A zjavne nie som sám, a tak tu vznikla táto téma. Na vzájomné rytierske podpichovanie a "boj" za naše
praudy