Takže v princípe je teda jedno, či kúpim originál v autorizáku, alebo originál v overenej predajni za polovicu, stále to môže byť fake, alebo nepodarok.
17.07.2025 - 21:30:03
00
Ja to odjakziva delim… ak je to diel ktory neviem vymenit sam a vyzaduje si podstatne viac naradia, znalosti atd… (napriklad rozvody) nechavam to na autorizak a chcem origo diely…

Ale ak su to veci ktore si viem vymenit sam brzdy, vyfuk, filtre, olej atd.. nakupujem na gafaauto a autodoc vzdy aspon strednu triedu nie uplny shit a menim si ti sam…

A ak su to komfortne komponenty ktore si ale neviem vymenit sam (klimakompresor) volim tiez gafaauto/ autodoc vyberam zname znacky ako naoriklad bosch v tomto pripade a vymenu nechavam na servis :)

Ja nevravim ze clovek nema vobec platit servisu za komponenty… ale za mna je rozdiel ci sa jedna o motorove casti kde je extremne dolezita presnost atd… alebo sa jedna o stredny diel vyfuku co je len pletenec + rura + stredny tomic vyfuku… ziadne pohyblive diely a odchylka +/- par mm nehra rolu ? tam mi cena 530€ vs. 100€ cez autodoc pride ako riadny priestrel…
17.07.2025 - 22:11:17
01
Specialne vyfuky z druhovyroby su samostatna kategoria. Lacne mozu mat na svedomi vyssiu hlucnost aj spotrebu, a o ich zivotnosti v porovnani s originalom ani nema zmysel hovorit. Treba vediet kde setrit a kde sa to naozaj neoplati.
17.07.2025 - 22:19:57
00
https://youtu.be/krqXUi9m3Zs?si=0BUQqw8GBgJV221L tu napríklad dobre vidno, že ak si pozrieš tie diely cez autogafa, autodoc, dokonca elite či Kelly, či ako sa to volajú teraz, tak proste cca 100% prirážka na diely.

Jezus: výfuky sú dosť ošemetná záležitosť. Otcovi na jeho Nissane odhníva origo výfuk po cca 5 rokoch KO. 2x sa mu to stalo. Naposledy kúpil nejakú poľskú druhovýrobu a drží 8 rokov a minimum hrdze.
18.07.2025 - 00:22:44
02
arrow_leftJano1987 napísal:
Takže v princípe je teda jedno, či kúpim originál v autorizáku, alebo originál v overenej predajni za polovicu, stále to môže byť fake, alebo nepodarok.

Tak v autorizáku alebo veľkého distribútora dielov ako napr. Intercars nedostaneš fake, pretože oni tie diely nenakupujú na aliexpresse, ale spravidla u výrobcu/brandera. Nepodarok sa ale môže vlúdiť vždy...námatkovo diferenciálny snímač tlaku výf. plynov kúpený priamo v autorizáku, ktorý bol úplne mŕtvy.
Výfuky...no...to je kapitola sama pre seba. :-) Zohnať slušný výfuk, ktorý výraznejšie nezmení zvuk auta býva občas fuška. Osobne mám dobré skúsenosti a snažím sa držať značiek Eberspächer, Fenno a Imasaf. Naopak vyhýbam sa značkám Bosal a Walker (príde mi, že to si už človek môže kúpiť rovno Asmet alebo Polmostrow). Málo prebádané mám značky Ernst a MTS, ale vraj sú vcelku OK...
Ešte horšia situácia je s DPF a niektorými katmi.
18.07.2025 - 08:16:09
00
Zvuk mam rovnaky ako som mal predtym :) je to rovnaka hola rura ako predtym… zadny tlmic vyfuku ostaval povodny… menila sa len rura od katiku (pletenec+ rura) citron nieje sportove auto kde by bol nejaky pekny zvuk ? citroen je presuvsdlo a ma byt co najtichsi :)
18.07.2025 - 09:28:37
00
Kupoval som aj polmostrow aj bosal a nic sa nezmenilo 😄
A ked si spomeniem na brigosku vo faurecii kde som likvidoval a lisoval stovky az tisicky dielov ktore nemohli ist do predaja lebo tam nejaka smuha a tento odtien nie je ok a neviem aka somarina tak tieto reci vyznievaju dost smiesne 😄
18.07.2025 - 09:31:59
01
na starom aute -polmostrow sice pasoval, ale ohyby neboli riadne spravene, co potom krutilo cely vyfuk a tahalo gumove diely

ohladom autorizaku-napr olej je v knizke napisany, a teda vies si zsitit ze flasa stoji 8e ale tebe to daju za 20e/liter...
racia ist do riti, viem pochopit ze si nauctuje za hodiny, lebo typek v monterkach sa musi s tym natrapit, ale neakceptujem odrb este za material....
18.07.2025 - 10:34:52
01
peter120 tak ako pises :) ak maju hodinovku 60€ …. Tak chcem
Normalne ceny dielov a nie ze na dieloch nahodia estw raz/ dva/ tri krst tolko 😂🙈
18.07.2025 - 10:38:47
00
60€/h je ešte vcelku super cena. :-)
Polmostrow je niečo, čo som ochotný namontovať možno tak na jedničkovú fábiu alebo octu 1.9TDI, aby oprava nepresiahla hodnotu auta. Na lepšie auto možno ozaj len tú rúru. Pomocou zadného tlmiča výfuku od Polmo sme benzínovú Mazdu 6 premenili na žigulák. :-D
18.07.2025 - 10:46:03
00
Tak uvedomte si, ake naklady ma autorizak, ake standardy musi splnat, platy mechanici tiez nemaju nizke.
Povinne skolenia na kazdy novy model, pripravky na takmer vsetko co vyrobca ponuka atd.

Zas mate istotu ze pouziju spravne postupy, spravia vsetky servisne akcie o com casto ani zakaznik nevie a pod.
Ano jednoduche mechanicke veci v neautorizaku OK, ale komplikovanejsie veci casto clovek v neautorizaku nemusi usetrit.
Ale nedavno mal otec cudny zvuk najma na volnobehu, kde po cca hodine zistili ze nie je problem s nicim co sa tyka motora, ale slabo utiahnute sruby na 2 kolesach - po dlhej dobe prezuval kolesa nie u autorizaku ale v lokalnom pneuservise a nedotiahli ich - nechybalo vela a mohlo jedno koleso odpadnut.
Autorizak ma na to standardizovany proces, ze este manualne klucom ma mechanik skontrolovat kazdy srub, nie len pneumaticky dotiahnut a tym konci.

Inak autorizaky zvycajne nie su v strate, no ked maju vo finale okolo 5% zisku tak su spokojni. V Zapadnej Europe sa to casto hybe dokonca na 0-2% a automobilky to riesia ako jednu z priorit, aby posilnili financnu stabilitu autorizovanej siete.
18.07.2025 - 11:35:28
01
Len jeden kamienok z mozaiky autorizáku.
Zariadenie na meranie geometrie za 20k€. Za službu si vie účtovať cca 30€. Len na návrat investície do zariadenia potrebuje urobiť 666 áut. V malom meste to nie je jednoduché.
Autorizák je povinný vlastniť a používať rôzne takéto zariadenia a prípravky.

Samozrejme, že nepodnikajú kvôli strate. Takže, keď nevie vypýtať adekvátnu cenu za geometriu (lebo konkurencia nedovolí), tak tie peniaze musí niekde získať.
18.07.2025 - 11:48:25
00
mozno ma tu zhejtujete: odisla mi riadiaca jednotka v xenone - vyhorela. Novu som objednal z aliexpressu. cena 18e, u nas 100vka. prisla mi taka ista ako mam v aute, vyrobena v spanielsku, do tyzdna doma.
18.07.2025 - 11:54:58
00
ja Ta hejtujem ako prvý, chceš aj hod kamenom ? :-D
18.07.2025 - 12:03:53
21
ale len ak si si to potom nechal vymeniť v autorizáku
18.07.2025 - 12:12:08
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up