tá podivná,spuchnutá kreatúra Chmelár sa nazýva politický analytik :D fakt nechápem,kde sa na tomto našom malom Slovensku berie tolko "expertov" na všetko-občas si pozriem aspoň kúsok diskusie,kde sa niečo snaží "analyzovať" ale to sa nedá,také bludy čo dokáže trepať,to je na návštevu psychiatra :lol: no,skoro ako súdruh Blaha,ale na toho nemá nikto,ten bezpečne vedie :D
schválne,tu je jedno video-kto to vydrží pozrieť celé,tomu platím pivo:
https://www.youtube.com/watch?v=V9WDI7bT3-w
23.02.2022 - 08:45:03
04
Ja na ten link samozrejme ani klikat nejdem, ale aj tak pls neprezradzaj, co by som tam nasiel. Kazdopadne Blaha je v podstate Chmelar pre hyperprimitivov, preto ma aj vacsiu popularitu.
23.02.2022 - 08:51:48
09
prispejem, len trošku o socializme, keďže som ho reálne zažil na vlastnej koži, jeden príklad cestovanie,
ako študent som sa aktívne zaujímal o hory (dokonca som bol istý čas v nejakom smiešnom oblastnom výberovom družstve) kedže som sa chcel dostať do hôr aj mimo VT a ZSSR musel som pre to niečo urobiť, POSTUP:
požiadať písomne so zdôvodnením, (do 28.2.) o pridelenie devízových prostriedkov na vycestovanie, na ktoré som si musel samozrejme zohnať koruny (popri škole som robil výškové práce) BEZ známosti, PROTEKCIE bežný človek nemal šancu uspieť (poznal som ľudí, ktorí cestovali každý rok, buď mali dobré, vhodné postavenie, alebo im bol niekto zo sudruhov zaviazaný za niečo) v podstate stačil telefonát vhodného, vplyvného človeka riaditeľovy banky, následne človek čakal, či jeho žiadosť bude kladne posúdená. ak prišla odpoveď ÁNO v tej dobe to bol "nárok" teda povolenie na 400 USD na hlavu bez rozdielu, kam človek chcel ísť (v mojom prípade to mala byť Južná Amerika) následne na oddelení pasov a víz podať žiadosť o vycestovaciu doložku do zahraničia a tu to začalo, na podanie žiadosti som dostal ako študent VŠ formulár, na ktorom som potreboval súhlas 14 (slovom štrnásť) ľudí (funkcionárov, každý z nich sa v podstate mal podpisom zaručiť, že nie som protisocialistický živel a vrátim sa) začalo to u predsedu SZM (socialistický zväz mládeže) študijnej skupiny a postupovalo vyššie cez veduceho učiteľa ročníka, odborári, vojenská katedra, ..... samozrejme všetky zložky KSČ na škole az po dekana. Už druhý podpis sa zasekol .... ale socializmus začalo to, v tej dobe bežne, kto koho pozná, ... atd, až som sa dostal priamo osobne ku dekanovy a TU to prišlo, primitívne formálne otázky (a to na čo tam chcete ísť a ešte do hôr) a čerešnička: súdruh a aký jazyk máte Vy na škole, moja odpoveď nemčina a ako sa rozpráva v Južnej Amerike, ja španielsky, NOOO a ako sa tam chcete dohovoriť, to nemôžte len tak vycestovať, to som už penil a vrcholom bolo vyhlásenie: to Vám nepodpíšem, veď ja sa tam nikdy nedostanem, neudžal som sa, (mladý hlúpy idealista) vybuchol som, povedal niečo vhodné a tresol dverami ... A nikam som necestoval :-)
samozrejme, že v rámci preverovania prišiel aj uniformovaný policajt so spisom pod pazuchou na výsluch priamo domov (auto zastalo pred vchodom) celý barák sa pozeral, pre akého grázla idú :-) pripravené otázky a kontrola celého bytu plus vyťažovanie susedov, ČO SOM ZAČ.
(asi za dva dni mi sused povedal (mimochodom "spolupracovník") neboj sa boli u mňa, zaručil som sa)
ale to je len taká malá perlička, z reálneho "ideálneho spokojného" života, kde všetko bolo a všetci sme si bolo rovní, teda okrem skupinky rovnejších a skupinky na ktorú sa nesiahalo,
keď som to rozprával deťom, tak som bud "blázon", alebo klamár :-) to vraj nie je možné
23.02.2022 - 09:18:42
1424
klamar tu bludi vypysujes!!??!!?!?!!1111?!!
23.02.2022 - 09:54:48
02
Dám tiež jeden príbeh: cestovali sme v 90-tych rokoch autobusom z Istanbulu do Teheránu. Keď Iránci na hraniciach (mimochodom s krásnym výhľadom na Ararat) zistili, že v autobuse sú okrem "domácich" aj "západňari", nastúpili ešte dvaja nenápadní páni, ktorí sa potom s nami dali do reči. Že čo si myslíme o Iráne, náboženstve, politike a tak podobne. No nie je to krásne, ako sa tie režimy v niečom podobajú? :-)

Ale inak bolo v Iráne fajn a Iráncov/Peržanov považujem za jedných z najpohostinnejších ľudí, akých som mal možnosť stretnúť. A domácu ideológiu tiež brali podobne, ako sme to poznali u nás za socíku...
23.02.2022 - 10:00:59
01
no LL, lebo si veľa chcel :P ale taký čo jeho cieľom je len vysústružiť potrebný počet valčekov a doma si spraviť na večeru parizer, .... tomu bolo vtedy naozaj lepšie
23.02.2022 - 10:01:45
24
Moja prvá skúsenosť zo socializmom bola pri odvode na vojenčinu. Pani v komisii sa ma opýtala či mám príbuzných v zahraničí a kde. Asi som sa pri odpovedi, že NSR usmial neviem. Pani vyskočila zo stoličky revajúc: veď vy sa dosmejete. Bolo mi to fuk. Po povolávacom do KE na letisko som bol velmi prekvapený ale ako vyučený let. mechanik som to bral ako samozrejmosť.
Po pár mesiacoch prišiel za mnou kamarát a spolužiak, že už má toho dosť, že musí stále chodiť kontrášovi či nehovorím o západe a nemám valuty. Potom mi to povedal ešte jeden čo so mnou býval. Po vojne sa priznal ďalší spolužiak ale ten bol na inej letke takže ten nič nevedel. Inak ten kontráš sedel v tej budove kde je dnes ustavný súd. Vrchol bol keď prišiel bývať k nám na izbu starší pán absolvent ktorý tam bol asi 3-4 dni, celý deň ho nebolo iba tam spával a vždy začal konverzáciu tak čo chalani hovoríte na ten západ? Ale mňa si kontráš nikdy nepredvolal!
Po vojne som robil na stanici let. polnohospod. prác-mechanika u "práškarov". A mal som zakázaný vstup do hraničného pásma . Robiť som mohol na Orave Spiši či v Bezkydoch ale nap. do Karlových Varov nie. Aby som nemohol uletieť na západ. Zaujímavé ale do BA na servis som lietať mohol.
Naučil som sa s tým žiť ale ten pocit, že som niečo iné ako ostaní nebol príjemný.
23.02.2022 - 10:14:55
114
Film: Obcansky prukaz, Pani Ucitelka a Jan Palach. Presne to dokazali zachytit, sunto krasne snimky doby, ktoru ludia ospevuju.
23.02.2022 - 10:20:57
00
Dal som ti srdiecko, lebo si to vystihol uplne presne. Ak si bol "clovek milion", tak si tych starosti a stresu mal urcite menej. Ak si chcel nieco viac (cestovat, studovat, zarobit, aby si mal vyssi zivotny standard, ...), tak smola.

A presne rovnakemu typu ludi sa za komunizmom cnie. Lenivi urobit cokolvek navyse. Nechce ideologiu, ktora mu umozni zvysit svoju vlastnu zivotnu uroven, ale bude volit ludi, ktori susedovi, ktoremu sa v biznise dari, zoberu a zatlcu k zemi a jemu aspon nejaku omrvinku daju.
23.02.2022 - 10:22:37
28
uz som to tu raz tusim pisal. Tvrdim, ze existuju 2 sposoby rozmyslania: americke a ruske.

Americke: ak sa ma sused lepsie ako ja, makam na sebe, aby som bol lepsi
Ruske: ak sa ma sused lepsie ako ja, robim vsetko preto, aby som ho znicil

Americky sposob prinasa rozvoj a prosperitu, rusky stagnaciu a chudobu.
23.02.2022 - 10:34:57
00
Chyba Ti treti sposob - susedia su mi ukradnuti, zijem svoj zivot.
23.02.2022 - 10:38:16
36
Ako pretrvávajúcu „collateral damage“ toho systému vidím to, že pomerne často pri splnení zoberú (mu) a zatlčú (ho) k zemi ani nie je pre istý hlas nevyhnutné nejakú omrvinku skutočne dať, úplne stačí len nejakú niekedy v budúcnosti sľúbiť ...
23.02.2022 - 10:43:07
00
double napísal:
Čo sa týka kapitalizmu ludia si ho predstavovali asi inak ako rozkradnute verejné financie , splacanie hypoteky do 65. Striedanie nočných a dennych zmien a zavidenie susedovi aj nos medzi očami. Naviac ten zvyšený blahobyt bol spraveny za poslednych 20 rokov len tlačením penazi a neustáleho sa zadlžovania a prakticky sme sa len vdaka tomu vyhli recesiam ktoré mali nastat. Naviac tieto tlacene peniaze a zvyšená chut po nich sposobili aj to že si ničíme biodiverzitu na planéte ktorá nám už čoskoro ukáže naše chyby.


Vieš vôbec čo predstavuje pojem kapitalizmus, ako fungujú peniaze, financie, ekonomika a základy ekonómie ?
Ak si na kandidátke Socialistov, tak predpokladám, že nie.
Ale úsmevné ako kritizuješ socialistické prvky v našom hospodárstve :clap:, ktoré sa bohužiaľ čoraz viac v EÚ zakomponovávajú( preto to tak posledných 10 rokov fasa funguje )
V skratke, tlačením peňazí nie je fyzikálne možné dosiahnuť rast bohatstva( prečo to potom komunistické krajiny či terajšie diktatúry nerobili/nerobia ;) ?)
Zväčšením objemu peňažnej zásoby, bohatstvo prerozdelíš ;)
Peniaze a úrok vytvára Centrálna banka, ktorá centrálne plánuje .
23.02.2022 - 11:17:03
03
ja len moju perličku k LL
Ako osemročný som bol v Juhoslávii na rodinnej odborárskej dovolenke z VSŽ s otcom, mali istotu, že sa vrátime, lebo mama ostala tehotná v Košiciach. Keby nebola v očakávaní, tak nás nepustia.
23.02.2022 - 11:36:35
00
haruspex kedze je ekonom,asi o tom cosi vediet bude.Zas si nemozete mysliet ze vsetci laviciari su tuponi a vychodili ledva zakladnu skolu
23.02.2022 - 12:12:42
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up