Zdravim bikeri, precital som si nedavnu debatu na tejto diskusii ohladom psov v lesoch v BA. Mal som viacere podobne prihody, bezdovodna nahanacka s rotvajlerom Ronym po ktorom som bol v soku (na Strave som mal KOM z daneho segmentu) a mal chut volat rovno 158 ako pokus o ublizenie na zdravi co je trestny cin za ktory moze byt aj basa nie priestupok za psa bez nahubku za psa bez voditka ktory sa nahlasuje na 159; branenie sa bikom pred statnou dogou (Iskernikova ulica pri lese) ktora nepocuvala majitela a prestala ked prestala vladat po 15 kolecku okolo biku, psy bez sebazachovy skakajuce pod koleso neurekom, dlhosrsty pes ktoremu som neusiel a tahal ma za nohu, Panicka telefonovala na Svabskom vrchu, psik ju chranil? Ziadne volanie psa spat, dobehol ma a jeho zuby sa mi zahryzavali do nohy....potom prisla panicka, povedala sorry a upalovala prec aj ked som krical ze volam policiu? Nastastie besnotu a ine choroby asi nemal.
Pred dvoma tyzdnami som si povedal dost, nebudem zbabelec a z viacerych dovodov som zaujal aktivny postoj, obratil som sa na mesto BA s apelom na proaktivny pristup voci porusovatelom zakona o lesoch (v oblasti lesoparku kompetencia MLB) a zavazneho nariadenia mesta Bratislava, pricom obe normy prikazuju v lese mat bez vynimky psa na voditku.
Tato staznost bola postupena mestskej policii a mestskej casti Dubravka (tento les by nemal patrit do MLB ale co viem tak su to zvacsa lesy mestskej casti Devin a hranica casti KV a Dubravka a Devin). V lesoparku v oblasti Zeleznej som so psami este osobne problem nemal, je to vacsia plocha, skor sa vyhnete, ale v oblasti Dlhacov, Jezuitskych lesov, Svabsky vrch, Dubravska Hlavica je to celkom psirkarsky neunosne a zial je to hranica troch mestkych casti takze nemate jedneho partnera na staznost. Moja skusenost z tejto oblasti: na vodiku je asi tretina psov, tretina je volne pustenych ale ich majitelia davaju pozor a ohlad na cyklistov a turistov, 1/2 z tretiny si necha aspon dohovorit a na opakovanu vyzvu si psa chytia ale polovica z tretiny (sestina?) nema zaujem si svoju dogu ani chytit nieto uviazat za ucelom bezpecneho prechodu okolo, javia o vas zaujem, chcu sa hrat alebo skocit je uplne jedno, oboje je pre cyklistu nebezpecne. Skor cim vacsi pes tym horsi majitel, skoro vzdy su to zeny, ci uz teenagerky, mlade zeny ale aj postarsie. Vyzyvam ich slusne, vecne, argumentujem predpismi, ak to nejde vyhrazam sa mestskou policiou, ktora moje pocinanie mimochodom "odobrila", mozem ich volat ked pes bude bez voditka aj ked je to primarne v kompetencii lesnej straze. Dnes som Mestsku policiu k incidentu s dvoma zenami a volne pustenymi 4 coklami volal, v prilohe je foto, odmietli mi umoznit bezpecny prechod a uviazat si 4 coklov ktore pobehovali volne horedole, kadili atd. takto som isiel za nimi asi 80 metrov kym nebola moznost ist inakade, psy boli skor mierne povahy, nastastie, ale uz som zazil aj mierne psy ktore sa zmenili na obrancov ked okolo nich prejdete aj pomaly a psy vas zaregistrovali prilis neskoro, takto som to skusal robit predtym ale nebolo to dobre. Pseudo argumenty, ze ten pes vam nic nespravi dnes nepadali ale aj podla citania clankov na tomto diskusnom fore sa mi potvrdil nazor, ze zakon a nariadenie su nastavene dobre, preventivne, do hlavy psa a psickara nikdy nevidite a spadnut z bycikla mozete aj kvoli malemu psu co neutoci. Taktiez sa v oblasti casto pohybuju srnky, deti...
Reakcie paniciek vsak boli nadavky, pseudoargumenty a nezmysli a aj slovne utoky, co uz je vlastne vytrznost a pod.. Orientacne schopnosti v lese a reakcne casy Mestkej policie su na taketo pripady velmi limitujuce, cakal som na nich asi 15 minut a siel prec, nevolali mi, mozem sa len nazdavat, ze niekam hliadku aj skutocne poslali. Fotky som doteraz z incidentov nerobieval alebo neboli dostatocne dobre alebo som vyklepany nevedel co skorej, zvazujem kupit kameru aj ked by som musel mat 360stupnovu aby som natocil rotvailera co bezi vedla zadneho kolesa a chce chytit nohu a trhat. Pokial mate radi adrenalin, chodte tam napriklad piatok poobede, uz ked si budete mysliet, ze vylet bol bez problemov, vybehne na vas niekde pes. Celkom podobne je to prekvapivo i na cyklochodniku pri vodarenskom muzeu co povazujem za vrchol arogancie psickarov aby napriklad velky pes len tak vybehol z poza krickov na cyklochodnik ked takomto chodniku a mate pocit ze vidite pred seba dobre a na cestaku brzdy zrovna nie su take ucinne.

Kazdopadne si myslim, ze prave mesto a mestske casti musia zaujat proaktivny pristup, ci uz vymahanie vlastnych nariadeni, prevencia, edukovanie a hoci i budovanie psich zon ako maju v Prahe. Osobne ziadam mesto o osadenie tabul pre informovanie spoluobcanov, ak psickar o svojich povinnostiach nevie a tvrdi mi, ze pes je zviera a v lese je doma preto nemusi byt na voditku a naopak cyklista v lese nema co robit (hovorime o situacii na lesnom cyklochodniku na uzemi mesta) tak treba zacat aspon takto.
Prosim, napiste preto svoje skusenosti so psickarmi na tieto emaily (prvy riesi staznosti na magistrate, p.Gal je z Mestskej policie), odo mna maju dve detailne staznosti za ostatne dva tyzdne, verim, ze sa veci nejako pohnu ak staznosti bude viacej:
ues@bratislava.sk
lattacherova@dubravka.sk,
ladislav.gal@mp.bratislava.sk

Prílohy:

DSC_0493.JPG
DSC_0493.JPG 186.13 KiB thumb_up0thumb_down

11.05.2016 - 00:45:50
01
aj ja som v nedelu pri Cervenom domceku stretol dve zienky so 4 psami, jeden z nich bol obrovsky bernardin, vyzeral ako medved. Nastastie bol poslusny, inak by som skoncil asi dost zle.
Dieru v lytku po psovi uz vsak mam - na Kobyle nad Dubravkou ma donho kusol slovensky cuvac, ked som zabocil do slepej ulicky a on sa tam prave vencil aj so svojou 50kg panickou ktora ho nemala sancu udrzat.
11.05.2016 - 01:06:48
00
Toto sme tu už riešili.Zákon je v poriadku v lese nemá byť čo pes volne pustený.Problém je v kontrole tohto zákona.Volať MP je strata času to sú lempli ktorých by
mali hneď zrušiť.Kedže vieme ako to u nás vyzerá tak sa treba ozbrojiť proti psovi ti nič iné nepomôže.Inak sa potom riešia len následky.Stačí sprej proti psom.V lese je strašne vela sprostých psíčkarov potom nech sa nečudujú keď im ho nejaký polovník volne pusteného strelí.V lese beháva vela bežcov "ozbrojených".
11.05.2016 - 06:04:00
00
Heh to mi pripomenulo pondelkov i výjazd s astro keď sme na konci lesa v lamači zazreli vlciaka asi ten slovenský a pekná žena ho mala a ako isla k nám tak zrevala že - k nohe - skoro som k tej nohe isiel ja :D ale chválim že psa si strážila a bol poslušný ale mať ju doma by som nechcel ..
11.05.2016 - 06:17:33
00
edy34 ... Máš pravdu len neviem či nejdes do boja s veternými mlynmi ... A po tvojich skúsenostiach by som bez nejakého spreju proti psom do lesa nešiel.... Ale toto asi patrí do inej témy
11.05.2016 - 07:28:27
00
Spominate tu spreje, no castokrat by ich bolo treba aplikovat nie na psy
11.05.2016 - 08:11:38
05
triki napísal:
Toto sme tu už riešili.Zákon je v poriadku v lese nemá byť čo pes volne pustený.Problém je v kontrole tohto zákona.Volať MP je strata času to sú lempli ktorých by
mali hneď zrušiť.Kedže vieme ako to u nás vyzerá tak sa treba ozbrojiť proti psovi ti nič iné nepomôže.Inak sa potom riešia len následky.Stačí sprej proti psom.V lese je strašne vela sprostých psíčkarov potom nech sa nečudujú keď im ho nejaký polovník volne pusteného strelí.V lese beháva vela bežcov "ozbrojených".


policajti a uradnici uvazuju cestou mensieho odporu, ak si ludia nestazuju, zrejme im psy az tak nevadia...ak nepomoze toto, mam premysleny dalsi krok, ale toto je normalna cesta v demokratickom a pravnom state...
neviem kam by som zrovna ten sprej dal, vrecka mam plne, tie psy su navyse rychle, s velkou tlamou, neviem neviem ci by som ho stihol pouzit. jeden si kupit chcem, asi specialne na devinsku kobylu, ale proti tomu rotvajlerovi co sa splasil by som nemal sancu ani s nim, nechapem ako tie zvierata zle vidia a pocuju a reaguju a zlaknu sa ked ste az pri nich hoci panecek vas vidi ovela skorej ale ked nic neurobi a nepozna reakcie vlastneho psa...
ak ludia porusuju predpisy, prejde im to, tak ich to len posmeluje k dalsiemu konaniu.
11.05.2016 - 09:43:21
00
edy34 napísal:
Zdravim bikeri, precital som si nedavnu debatu na tejto diskusii ohladom psov v lesoch v BA. Mal som viacere podobne prihody, bezdovodna nahanacka s rotvajlerom Ronym po ktorom som bol v soku (na Strave som mal KOM z daneho segmentu) a mal chut volat rovno 158 ako pokus o ublizenie na zdravi ...


Nezda sa mi realne a ani spravne aby tie psy boli na voditku aj v takom typickom sidliskovom lese ako je napriklad nad Poliankami, ved ti ludia si s nim vysli "za dom". Samozrejme teda za podmienky ze ten majitel psa zvlada a pri stretnuti s inymi skupinami deti/kone/cyklisti/ine psy ho ma pod primeranou kontrolou.

Tam kde sa stretavaju zaujmy treba len ohladuplnost z oboch stram. My spomalit, bohuzial niekedy az zastat, zdaleka pozdravit, oznamit zamer prejst a nasledne podakovat. Psickari privolat/upratat psa, rodiny zaberajuce celu cestu urobit miesto, koniari ukludnit kona, bezci spravit krok stranou..
11.05.2016 - 10:19:07
010
90% psíčkarov nemá svojich psov pod takou kontrolou, aby ich za každých okolností vedeli odvolať. 50% ich nemá pod kontrolou vôbec. Psa venčím v lese každý deň, vždy na vodítku. Zažil som už kadečo v súvislosti s volne pustenými psami v lese - ľudia nemajú rozum, potom sa čudujú keď sa im psy stratia, niekoho napadnú a pod. Určite by nejaká "kontrola" prospela.
11.05.2016 - 10:46:05
07
pepemsk napísal:
Nezda sa mi realne a ani spravne aby tie psy boli na voditku aj v takom typickom sidliskovom lese ako je napriklad nad Poliankami, ved ti ludia si s nim vysli "za dom". Samozrejme teda za podmienky ze ten majitel psa zvlada a pri stretnuti s inymi skupinami deti/kone/cyklisti/ine psy ho ma pod primeranou kontrolou.

Tam kde sa stretavaju zaujmy treba len ohladuplnost z oboch stram. My spomalit, bohuzial niekedy az zastat, zdaleka pozdravit, oznamit zamer prejst a nasledne podakovat. Psickari privolat/upratat psa, rodiny zaberajuce celu cestu urobit miesto, koniari ukludnit kona, bezci spravit krok stranou..


Osobne sa mi nezda spravne, aby ludia chovali psa v byte, hlavne tych vacsich. Sam mam zvierata rad, ale v byte mame iba velke akvarium. Postup, ktory opisujete vy robievam, stazujem si asi na sestinu ludi, ktorym nestaci opakovane slusne povedat, ze pes nie je natolko slobodna bytost aby mohla clovekovi skakat pod koleso a tito ludia si vymyslaju pseudofakty a pseudopravidla. Prveho maja som siel ultrapomaly so svojou zenou a aj tak santiace psy bez sebazachovy isli pod koleso vtedy ked to bolo najmenej bolo vhodne, panicky nas videli, psov nechali volne behat aj potom. ak si ludia vysvetluju pravidla po svojom, nepoznaju za mak svoje povinnosti tak to potom takto vyzera.
Ak mate s nariadenim hlavneho mesta problem, iniciujte jeho zmenu, inak tu bude iba chaos, mne ide o uplatnovanie zakona a platnych pravidiel, ak sa zmenia, prisposobim sa. Ked si psickar psa hned chyti, som len rad, hoci porusil pravidla a mal by ho mat furt na voditku, v oblasti ktoru opisujem je habadej srniek, habadej bezcov a cyklistov. Mimochodom Devinska kobyla je oblast europskeho vyznamu v Natura2000 a je tam CHKO Male karpaty
a tusim aj rezervacia s chranenymi rastlinami. Priestor ktory opisujete vy, je verejne priestranstvo na uzemi mesta, kazde mesto si na takom priestranstve stanovuje vlastne pravidla, ak s tym mate problem, budte taki laskavi a chodte vencit psa bez voditka niekam mimo mesto (nie mimo dom) kde je to dovolene a idealne sa tam nepohybuju ludia ani zvery, ak sa vam nechce chodit tak daleko, kupte si dom so zahradou alebo psa nemajte vobec.
To co hovorite vy, je inak ako by napr. profesionalny sofer nemusel mat zapnuty bezpecnostny pas v aute, eventualne len vtedy ked hrozi nehoda, alebo nepouzivat smerovky a svetla, vec co, ostatni sa vyhnu/prisposobia nesvietiacemu soferovi...a pokial nedojde k zrazke nic sa nedeje?
11.05.2016 - 10:51:29
02
Zrovna mi po 10 dnoch od staznosti dosiel tento list od Mestskej policie:
Vec: Podnet na riešenie problémov so psíčkarmi na pozemkoch priľahlých lesov mestských častí Dúbravka a Karlova Ves.
Na základe Vášho podnetu, týkajúceho sa správania majiteľov psov, ktorí na voľno púšťajú svojich psov na lesných pozemkoch v oblasti Jezuitských lesov, Švábskeho vrchu, Dúbravskej hlavice a Devínskej kobyly a nekonania Mestskej polície hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) Vám oznamujem nasledovné:
Predmetné lokality sú lesným pozemkom v zmysle § 3 zák. č. 326/2005 Z. z. o lesoch, v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o lesoch“), a obhospodarujú ich Mestské lesy v Bratislave, ktoré sú samostatne hospodáriacou príspevkovou organizáciou hl. m. SR Bratislavy.
V zmysle ustanovenia § 31 ods. 1 písm. o) zákona o lesoch, na lesných pozemkoch je zakázané aj voľné púšťanie psov okrem psov poľovných alebo služobných pri výkone povinností, alebo aj voľný pohyb iných domácich zvierat.
Porušenie tohto zákazu je priestupkom na úseku lesného hospodárstva v zmysle § 63 ods. 1 písm. f) zákona o lesoch, za ktorý možno podľa § 63 ods. 3 cit. zákona uložiť pokutu do výšky 165,- €. Na prejednanie predmetného priestupku na úseku lesného hospodárstva a uloženie pokuty je v zmysle § 60 ods. 1 písm. p) zákona o lesoch vecne a miestne príslušným prvostupňových správnym orgánom Okresný úrad Bratislava, nie MsP.
Z uvedeného vyplýva, že priestupky, ktorých sa dopúšťajú majitelia psov, ktorí v rozpore so zákonom, voľne púšťajú psov na lesných pozemkoch nie je možné prejednávať podľa zákona č. 282/2002 Z. z. ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, v znení neskorších predpisov, ale podľa citovaných ustanovení zákona o lesoch. Mestská polícia je oprávnená v zmysle poverenia primátora Hlavného mesta SR Bratislavy prejednávať iba priestupky, ktorých sa dopustia držitelia psov alebo osoby, ktoré psa vedú podľa § 7 ods. 1 písm. c), ods. 2 písm. b) zákona č. 282/2002 Z.z. ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, v znení zákona č. 102/2010 Z.z..
Na zabezpečenie ochrany lesného majetku, orgán štátnej správy lesného hospodárstva, ustanovuje lesnú stráž. Okrem iných povinností má člen lesnej stráže, v zmysle ustanovenia § 53 ods. 1 písm. d), e) a f) zákona o lesoch, povinnosť zabezpečovať dôkazový materiál o konaní, ktoré je v rozpore so zákonom o lesoch, oznamovať trestné činy, priestupky a iné správne delikty, prispievať k ich objasneniu a oznamovať podozrivé osoby príslušným orgánom, spolupracovať s príslušníkmi Policajného zboru, obecnou políciou a s orgánmi štátnej správy pri riešení prípadov porušenia zákona, ďalej v zmysle § 53 ods. 2 písm. a), f) a k) zákona o lesoch, má okrem iného oprávnenie na vykonávanie kontroly dodržiavania tohto zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov vydaných na jeho vykonanie a rozhodnutí vydaných na jeho základe, vyzvať osobu, aby upustila od protiprávneho konania, ak je dôvodné podozrenie, že osoba pácha trestný čin alebo priestupok na úseku lesného hospodárstva, a v prípade, že neuposlúchne výzvu a ak nemožno zistiť jej totožnosť, obmedziť jej osobnú slobodu a predviesť ju na útvar Policajného zboru; pred predvedením jej odobrať zbraň, požadovať pomoc Policajného zboru alebo obecnej polície, prípadne od iných osôb, ak nemôže splnenie úloh zabezpečiť vlastnými silami a prostriedkami, ukladať a vyberať pokuty v blokovom konaní za priestupky na úseku lesného hospodárstva.
Na základe hore uvedených skutočností je zrejmé, že ochranu lesného majetku a dodržiavanie právnych predpisov v podmienkach hl. m. SR Bratislavy prioritne zabezpečujú Mestské lesy v Bratislave, prostredníctvom členov lesnej stráže. MsP dodnes neeviduje ani jednu žiadosť o súčinnosť zo strany členov lesnej stráže, pri riešení akéhokoľvek protiprávneho konania na predmetnom území lesných pozemkov.
Príslušníci MsP, vzhľadom na svoje technické možnosti ako aj obmedzené personálne stavy, dohliadajú prioritne na dodržiavanie verejného poriadku v obývaných častiach na území Hlavného mesta SR Bratislavy. Napr. na Svibovej ulici v ostatnom čase riešili 3 priestupky, týkajúce sa porušenia ustanovenia § 6 Všeobecne záväzného nariadenia Mestskej časti Karlova Ves č. 1/2010 ohľadom voľného pohybu psov bez vôdzky, s poukazom na ustanovenie § 3 ods. 3 Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta SR Bratislavy č. 6/2003, ktorým sa upravujú podmienky vodenia psov na území hlavného mesta SR Bratislavy.
Ohľadom Vami navrhovaných opatrení - vytvorenia psích zón, osadenia informačných tabúľ o právnej úprave pohybu psov, zvýšenie poplatkov za psa a iné, je potrebné obrátiť sa na starostov príslušných mestských častí Karlova Ves a Dúbravka, do kompetencie ktorých tieto opatrenia spadajú.
11.05.2016 - 11:10:27
00
tak tak. na volny pohyb psov su v meste vymedzene priestory - inak su voditko a nahubok povinne.
inak sobotna prihoda - 3 baby ktore boli pravdepodobne prvykrat tento rok na bicykli so smrtou v ociach "zjazduju" od rampy za kolibou smerom na snezienku rychlostou asi 15km/h, my 2 za nimi rovnako rychlo bez ambicie ich predbiehat. z lesa vybehla hrava vyzla baby v panike skoro popadali, my sme za nimi zastali. nejaka pani krici na vyzlu nech nejde na cestu (seriously?) na pani krici jej drahy ze nerev. moja (s)prosta povaha mi nedala sa neopytat ci by ten pes nemal mat voditko a nahubok na co zaznel prekvapivy argument cislo jedna - "ved ani ty niesi na voditku tak preco by mal byt ten pes?" po par asertivnych vetach (ja vykajuc pan tykajuc) padol dalsi prekvapivy argument - aj majitel aj ten pes maju polovnicke skusky takze nemusi byt na voditku. po otazke ci to nahodou neplati len na ohlasenej polovacke ktora sa v sobotu na obed na kolibe mohla konat len tazko vybublal pan nieco nie asertivne a iny pan z tej skupinky mi poprial pekny den. uvedomiac si ze pan co mozno zastrelil ako polovnik hafana na zeleznej studnicke by mal ako prvy zastrelit svojho volne pobehujuceho psa (ad absurdum z prikladu zo zeleznej studnicky kedze sme boli viac ako 200m za hranicou mesta) nie je ochotny povedat ani pardon potom co 3 baby v panike takmer lahli som si siel uzit 100km kolecko na babu s myslienkou "ved polovnik, co sa ja vobec cudujem?"...


Naposledy upravil stax dňa 11.05.2016 - 11:20:02, celkovo upravené 1 krát.

11.05.2016 - 11:17:11
09
ocividne to tu niekto moc preziva
11.05.2016 - 11:18:31
01
este tie deti by si mohli dat ludia na voditka, kto ma furt utierat tie cervene skvrny po nich...
11.05.2016 - 11:21:33
00
podla mna by sa mohli ludia navzajom tahat na voditkach :D
11.05.2016 - 11:22:55
00
keyboard_arrow_up