a o 99% ludi z miest
11.05.2016 - 13:03:03
00
Hosť napísal:
povedzme si uprimne ze priroda by sa o 95% mestskych psov postarala velmi rychlo nebyt cloveka. by si videl ich hodnotu v potravinovom retazci...


pocas vojny v juhoslavii sa psy mrtvych majitelov zvykli zgrupovat do svoriek a hned boli silnejsi - navrat ku korenom. Napadali aj ludi, vojaci ich museli strielat z nakladakov.
11.05.2016 - 13:15:49
00
uz sa tu splietaju dve temy, psy a chodci na cyklochodnikoch, to ze biker dodrzuje pravidla povazujem za automaticke, pravidla maju platit pre vsetkych bez vynimky.
primarne som riesil psy a ked uz s nimi komunikujem, tak som to rozsiril o dalsiu temu.
v BA je znacenie cyklochodnikov a zmiesanych chodnikov slabucke, znacka je, mozno na zaciatku a na konci trasy zmiesaneho chodnika, potom len akesi ciary o ktorych chodci nemaju ani ponatie na co su, uz len v Devine, na Zeleznej vidite ludi chodit pesi, hromadne ci kocikovat alebo aj vedla seba kocikovat prave po pase urcenom pre bike, pri vodarenskom muzeu detto a ten je este taky uzky ze nemate ako obist. Moja staznost sa nazyva v skutocnosti podnet na zlepsenie znacenia a informovanosti chodcov a cyklistov a najma psickarov o ich pravach a povinnostiach. Z magistratu po postupili na kompententne zlozky vratane Mestskej policie, im som priamo nepisal, nemam velku mienku o ich kompetenciach a vybavenosti, skor chcem iniciovat zmenu systemu, budovania chodnikov, informovanosti, vymahani a prevencii pri dodrziavani platnych pravidiel, ak vas uz niekedy napadol cudzi pes na cyklochodniku bezdovodne skorej to pochopite.
Pozrime sa ako vo Viedni ci v Prahe je taketo znacenie urobene, no je urobene jasne, kazdych mozno 10 metrov piktogram cyklistu.
v Prahe maju psickarske zony kam cyklista nesmie a pes moze byt volne pusteny
http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/342665/psi-v-praze-jen-na-voditku-podivejte-se-kam-budou-smet-i-bez-nej.html
Mame nieco take v BA? preco nie? vari tu nemame psov?

Zaklad je, aby aspon ti racionalne uvazujuci ludia vedeli co mozu a nemozu a znizi sa sucasny chaos a zvysenie bezpecnosti na oficialne znacenych cyklochodnikoch, resp. tzv. zmiesanych chodnikoch. mimochodom kto by o tom chcel vediet viacej je zaklad tu:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Chodník_pre_cyklistov
taktiez na strankach mesta, kraja a mestkych casti su informacie a dokonca aj pravidla spravania na takychto usekoch, informacie na nete si vsak hlada malokto kto to aj realne vyuziva a zakladna bezvedomost spoluobcanov je bezbreha, strevavam na znacenom cyklochodniku kde je nakreslene po ktorej strane ma ist chodec len na zaciatku useku a dalej nic, ludi, ktori idu v protismere po celej sirke, jeden si mysli, ze po chodniku sa ma ist po pravej strane, druhy si mysli, ze naopak v protismere aby cyklistu vcas zbadal ako na ceste pre auta, skratka chaos, ludia ani nevedia preco ta plna stredova ciara tam je a podla mna ani ti co to tam davali to celkom nevedeli, piktogramy na zemi takmer nenajdete, mozno na ceste pre auta v centre a na pri ceste na Devin su piktogramy cyklistu, ale inde su kde v BA?
http://www.planetslovakia.sk/component/content/article?id=111:karloveske-rameno
ked to maju cesi a rakusania, tak to zrovna bratislavcania nepotrebuju?
11.05.2016 - 13:24:20
00
brhy napísal:
a o 99% ludi z miest

ze som si to ako mestsky clovek nevsimol - skus objasnit ako sa priroda stara o 99% ludi z miest a preco este stale nie su mesta ludoprazdne...

sa zobudime a svet bude krajsi :)

iron.hide ako svorka civav by musela byt masaker podporovana 5 shitzu.. :)
11.05.2016 - 13:27:51
00
mam pocit ze tu funguje nejaka zazracna rovnovaha - traja exoti odidu a na druhy den sa objavuju nove zvlastne stvorenia... tusim nas tu trolluju admini :rofl:
11.05.2016 - 13:50:03
01
koncim tuto debatu bez konca :D
11.05.2016 - 13:52:33
00
Na zmiesanom chodniku treba davat pozor, a hlavne byt tolerantny.
Sam mam male deti, a viem ake je to vysvetlit aby isli po kraji, a kluckuju ako sa da, ja za nimi pesi.
Treba si spomenut ako sme sa my ucili bicyklovat.
Pri vodarenskom je to frekventovane miesto, na bicykli sa tomu vyhybam, je tam predsa ihrisko, bufet, a pekne miesto na prechadzky. skratka vela ludi
11.05.2016 - 14:31:03
00
edy34 piktogram nepomoze, staci ist na nabrezie, most snp,... tam vsade ludia na to prdia.
11.05.2016 - 15:36:24
00
mailer napísal:
Na zmiesanom chodniku treba davat pozor, a hlavne byt tolerantny.
Sam mam male deti, a viem ake je to vysvetlit aby isli po kraji, a kluckuju ako sa da, ja za nimi pesi.
Treba si spomenut ako sme sa my ucili bicyklovat.
Pri vodarenskom je to frekventovane miesto, na bicykli sa tomu vyhybam, je tam predsa ihrisko, bufet, a pekne miesto na prechadzky. skratka vela ludi


ak chodis s detmi na prechadzky ku Karloveskemu ramenu, sam by si mal ocenit, aby tam velke psy neboli volne pustene, ohrozuju deti i cyklistov. Isiel som tade prave pred chvilou, bez problemu, malo ludi, idem pomalicky a obozretne, viem co je zmiesany chodnik, ale zmiesany chodnik neumoznuje aby tam niekto behal chaoticky, nepredvidatelne hoci je dieta a uz vobec nie dieta bez dozoru eventualne obsadil celu sirku chodnika ci mu skrizil cestu nepriviazany pes, ci ano? za deti su zodpovedni rodicia, deti za to nemozu, ak ich nevies zvladnut, niekde robis chybu, skuste chodit inam, obmedzovat okolie a slobobne nechat behat deti kde im hrozi nebezpecie od cyklistu, to je podla mna nezodpovedne; po ceste pre auta by si ich asi nenechal behat ci?
vstup na detske ihrisko je aj z druhej strany nez od cyklochodnika/zmiesaneho chodnika.
vyhybat sa tomuto useku na bycikli je prakticky nerealne, je to spojnica cyklochodnikov Devin, Dlhe diely, Lafranconi, idem tade zakazdym ked idem na cestak,na devinskej ceste plati 70kmh a obiehaju sa tam auta, jazdia autobusy a nakladne auta, to radsej zrazim chodca ci psa ako by ma mal porazit nakladiak prave tam, ci vychadzajuce auto z vodarenskeho muzea alebo rivieri.
ten najkrajsi usek pri vodarni je oznaceny ako usek europskeho vyznamu, dufam, ze tam dodrzujete pravidla ake pre toto uzemie platia a jednako mnoho ludi sa tam sprava akoby nic. Uzemie europskeho vyznamu je aj Devinska Kobyla, uz na Jezuitskych lesoch je o tom informacia, a ajhla ako sa tam ludia spravaju a chodia tam kadit psy.
ak budeme vzajomne dodrziavat pravidla, nebudu konflikty, od toho tie pravidla su.
http://snaturou2000.sk/spravodajca/uzemia-europskeho-vyznamu
11.05.2016 - 16:34:46
01
randy napísal:
edy34 piktogram nepomoze, staci ist na nabrezie, most snp,... tam vsade ludia na to prdia.


v sobotu vo Viedni som si tiez vsimol aj chodcov, zvacsa turistov, co kaslali na piktogramy a ciary pre cyklochodnik ale skor z nevedomosti, velmi rychlo sa dokazali skorigovat ak isiel oproti bycikel cestovnou rychlostou. predpokladam, ze na rozdiel od SR tam niekto pravidla aj vymaha, list od Meskej policie medzi riadkami hovori, nemame ludi a peniaze, znamena to vari, ze ma byt chaos?
11.05.2016 - 16:38:18
00
Joj na túto tému musím reagovať, pretože psi a psíčkari sú ZLO. Toľko nepríjemných zážitkov so psami za posledené cca 3 roky aktívnejšieho jazdenia na MTB som nemal za 20 rokov jazdenia len po asfalte.

- voľne pustené 100 kilové hovädá behajúce po lúke, pričom majiteľ je kdesi v prdeli na druhej strane poľa :n:
- voľne pustené psi na salašoch robia z inak peknej Liptovskej idylky s Kriváňom v pozadí miesto , ktorému sa veľkým oblúkom z bezpečnostných dôvodov vyhýbam :n:
- hlavne cez weekendy, kedy je "výroba" v niektorích podnikoch odstavená a nie je tam ani nohy, stretávam často strážne psi pobehovať aj mimo areálu ( cyklo cestička z Malužinej do Liptovského Jána.....konkrétne vrátnica pri kamenolome,....alebo veľkosklad dreva za Kráľovou Lehotou smerom na spodnú nádrž Čierny Váh,....) .
- to, že som kôli voľne pusteným agresívnym psom prestal dochádzať na biku do práce, je už len taká čerešnička na torte, pretože tam si už nedala rady ani niekoľkokrát volaná polícia.

Kôli týmto nepríjemnostiam so psami som začal pri každom MTB výjazde nosiť so sebou obranný sprej proti psom a v prípade že musím prejsť cez miesto kde voľne pustený pes bude ( je a býva), tak pribaľujem do povinnej výbavy ešte teleskopický obušok. Aj keď sa takým miestam snažím vyhýbať, niektoré prejsť jednoducho musím aj keď tam idem s vedomím že raz sa ten únik nemusí podariť a v lepšom prípade budem mať "len" zahryznuté do lýtka.
11.05.2016 - 21:16:27
00
Nechcem ta zneistit,ale ten sprej je na nic,pouzila som aby som ochranila svojho psa pred inym ,funguje to iba chvilku,a ten pes bol len taky bezny dvorovy,ziadne hovado strazne
11.05.2016 - 21:50:17
00
Zlu skusenost s volne pobehujucimi psami ma asi kazdy cyklista. Plati to pre cele Slovenko. Devinska kobyla je vsak extrem. Cez vikend tam radsej nechodim. Ale aj cez tyzden sa niekedy zadari. Skusenost zo vcera: vlciak ma v papuli moje lytko a majitel sa ho marne snazi privolat.
Ked bolo po vsetkom ospravedlnoval to tym, ze pes je v podstate pohodak, len nema rad cyklistov.
Uz davno som nikomu tak nevynadal (samozrejme bez vyraznej gestikulacie, pretoze pes bol nadalej navolno a bez nahubku)
Nastastie havinko nestisol prilis silno, takze len 2 modriny.
11.05.2016 - 22:07:03
00
ked po vas ide velky pes, tak urcite nie je dobre pred nim utekat, nemate sancu, mozno jedine v strmom zjazde. Ked vidite ze smeruje k vam, tak treba okamzite zastavit a dat pred seba bajk na obranu.
Spreje su podla mna na nic, nestihnete ho ani vybalit a pouzit, ucinnost je otazna.
Treba sa zaroven naucit citat psiu rec tela, pomoze vam to v predchadzani utokov. Ku mne sa napriklad teraz sobotu nad Pezinkom priblizil vlciak, ale kedze som uz predtym videl ze je v pohode, len sa hral, tak jeho velmi jemne stisnutie mojej boty som vnimal len ako ocuchanie a nebral som to tragicky, len som zastavil, zavolal na majitela a hned aj pokracoval dalej.
11.05.2016 - 23:20:51
00
moje skúsenosti? bežne jazdím na biku s jedným alebo dvoma psami navoľno, už skoro 5 rokov :) bez problému..
poslednú kolíziu so psom si pamätám asi tak z roku 2001? nejaký maltézak pod BA hradom na flexine ktorý mi prebehol pred kolesom.. ostatne, stačí predvídať a vedieť čítať (jasné to nemusí každý, za psa je zodpovedný majiteľ)

legislatíva ohľadom postihov a zodpovednosti za psa je, len ju treba vynútiť.. ako tvoj prípad s pokúsaním, neexistuje že baba zdrhla ak do mňa kúsol pes!!! okamžite svedkov a nahlásiť!

Hosť napísal:
tak tak. na volny pohyb psov su v meste vymedzene priestory - inak su voditko a nahubok povinne.

poprosím uviesť platný dokument kde sa toto dá vyčítať :) (aby si sa zbytočne nenamáhal VZN vynechaj rovno, ukáž mi zákon)
ale aby som ti to ešte ulahčil, pes v meste môže byť pustený všade tam kde to nie je označené (viď zákon 282/2002)

v lesoch je to diskutabilne.. poľovná stráž (274/2009) strieľať nemôže pokiaľ pes je do 50 metrov od psovoda (a neloví zver)
zákon 326/2005 o lesoch zas zakazuje "voľné púšťanie" čo je pojem nedefinovaný.. keďže v ostatných súvisiacich zákonoch je pojem "voľný pohyb" a tento je aj vysvetlený v zákone 282

a taký hlavný výcuc 282/2002:
§ 4
Vodenie psa
(1) Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
(2) Vodiť nebezpečného psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je plne spôsobilá na právne úkony. Na verejnom priestranstve musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok.
(3) Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad.
(4) Držiteľ psa a ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol; ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť osobe, ktorú pes pohrýzol, aj meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa psa. Súčasne je povinný skutočnosť, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi,4) oznámiť obci, kde je pes evidovaný.

takže znova, policajtov volať v každom prípade! ideálne ak máte aj svedka.. a to hovorím ako aktívny psíčkar, ktorému tie nevychované hovädá vadia jednak kvôli vlastným psom a aj sebe samému (napr na tom biku), bez ohladu na to že ich viem upratať..
problém je že pes je módna vec a môže ho mať každý debil, ostatne tak ako dieťa..
12.05.2016 - 07:21:54
00
keyboard_arrow_up