Ďalší príklad ako na nás vodiči doslova serú pri predbiehaní:

http://spravy.pravda.sk/na-ceste-pri-moravanoch-zahynul-cyklista-fp6-/sk_ckronika.asp?c=A060829_130010_sk_ckronika_p04

Aj mne sa viackrat stalo, ze ma brali naraz dve auta, pripadne predbiehali vtedy, ked som bol v protismere. Teraz v Tatrach som isiel zjazd po ceste, hlava sklonena, za krajnicou a zrazu som sa ocitol uplne na okraji cesty, skoro ma zhodilo dole. Poliak si potreboval predbehnut, tak ma minul asi tak o necely meter. Rozdiel rychlosti 150 km/h nie je sranda...
29.08.2006 - 14:00:35
00
to je bohuzial na Slovensku ne-normalne...uz davno nastal cas na podobny cestny zakon ako je v Cechach...tam teraz auta chodia ako ovecky!!!
29.08.2006 - 14:50:33
00
Chodim momentalne na autoskolu a pustali tam video, ako predbiehaju 2 auta vedla seba tretie ( akoze sa to nema robit a tak ) a vsetci sme sa na tom dobre smiali, ze koho by to napadlo. Zarazilo ma, ked som takuto situaciu zazil na ceste pri zavode automobilky pri Ziline - 2 auta paralelne vedla seba obiehali 3. a ja som bol na druhej strane a adrenalin vyskocil. Este sa tam do nich tisol aj 4., ale ten to radsej vzdal.
29.08.2006 - 15:06:55
00
to je bohuzial na Slovensku ne-normalne...uz davno nastal cas na podobny cestny zakon ako je v Cechach...tam teraz auta chodia ako ovecky!!!


v Cechach je to dovedene do extremov, to by zas nebolo dobre. Staci vsak trosku elementarnej slusnosti a empatie. Ale to su ludia, ktori na biku v zivote nesedeli a nevedia co to je, ked sa okolo nich preruti 1.5 tonovy kolos v rychlosti 100 km/h, ktory by ich na fleku zabil...
29.08.2006 - 15:34:19
00
btw su niekde v predaji tie nalepky bikera na auto? najlepsie v ziline :)
29.08.2006 - 16:23:10
00
akoze to co je v cechach to ozaj nie,to by sme zachvilu vsetci chodili pesi :wink:
29.08.2006 - 16:39:35
00
Tiez zvyknem obiehat 2 auta naraz, napriklad ked obieha 120na trabant. Avsak ked zbadam na krajnici cyklistu, okamzite dole noha z plynu a velky obluk okolo neho, lebo viem, ze cyklista ma nepredvidatelnu trajektoriu pohybu. Minule sa mi vsak podarilo onehnut auto a nevsimol som si v protismere cyklistu. Az ma zamrzelo, tiez mi to nebyva po srsti.
K tym spravam v tlaci, novinari nerozlisuju cyklistov a bicyklistov aj ked to nic nemeni na fakte tragickej udalosti. Zo skusenosti vsak urcite viete ako jazdia po cestach vselijaki opiti dedovia po dedinach a ze je len otazkou casu kedy taky vbehne pod kolesa auta.
29.08.2006 - 17:08:29
00
Hovorí sa,ze cestna cyklistika je nuda,ale po slovenskych uzkych cestach a bez krajnic ( biela ciara a potom trava ) to je adrenalin.Radsej akykolvek zjazd v hore ako cestna.Najhorsie je ked ta auto mina niekolko desiatok centimetrov zpoza chrbta,ktore nevidis,nepocujes...
29.08.2006 - 18:06:04
00
toto vsetko je dovod preco sa vyhybam cestam prvej triedy ako cert krizu
29.08.2006 - 18:48:15
00
Ahoj, ja som policajt takže viem o čom hovoríte, stretávam sa z ..tolerantnými" vodičmi často a aj tak tolerantne sa k nim správam ja (horná sadzba pokuty), tiež často krát keď som mimo služby ako vodič by som sedel najradšej v služobnom aute s majákom a trošku potrénoval niektorých super vodičov. Ja sa po cestách vyslovene bojím jazdiť na bajku ale to je už asi deformácia z práce pretože viem čo sa robí, bežný človek si ani nevie predstaviť koľko kreténov dostalo vodičský preukaz za nejaké drobné naviac alebo vďaka dobrým známostiam, podotýkam že k nim nepatrím :) ale poznám takých a nerád ich stretávam za volantom. V dnešnej dobe dostane vodičák už hoci kto a potom to tak vypadá. Čo sa týka českých pravidiel sú dosť prísne, až moc ale vždy záleží na policajtovi ako ohodnotí daný priestupok a určite nebude robiť nejaké extra problémy človeku ktorý urobil lahučký prešľap ale zato poriadne zavarí knight riderovi ktorý ohrozuje všetkých okolo seba.

To giro: dúfam že ti netrvá to obiehanie 2 aut 5 km :) na ceste s 2 jazdnými pruhmi

Jo a pravopis si nevšímajte šak som policajt :)
29.08.2006 - 21:37:14
00
ja myslim ze problem neni v neakom cestnom zakone, ale v tom aky su vodici na slovensku tupi(y?) ...

-u nas ked vodicovi behne decko pod kolesa tak namiesto pouzitia brzdy pouzije LEN klakson ... ani sa neunuva dat nohu z plynu dolu a pripravit sa na pripadne brzdenie. nevravim o tom ze tu maju asi vsetci klapki na ociach, ked su na hlavnej tak ich nic nezaujima ...

-casto chodim do grecka a tam je podla mna uplne genialne jazdit ... tam zakony neexistuju, rychlosti sa prekracuju, ale ziadne nehoda - ked tak iba neaka "poistna udalost" - tukanec. jednoducho sa tam vodici toleruju, nemaju klapki na ociach, ked idu do kryzovatky a su na yhlavnej tak predsa sa aspon obzru ci nejde daky blazen z vedlajsej, sice vytrubuju ako blazni, ale nie arogantnym sposobom ako tu, ale sko tak neako informacne-ked uz stojis viac ako 0.5s na cervenu na krizovatke :)
30.08.2006 - 07:32:19
00
2Lubo S.: Ja patrim k tym knight riderom, mimo obce jazdievam tych 110 az 130, samozrejme ak to dovoluje situacia, takze hentake auta vnimam ako stojace. Asi by sme sa mali lepsie skamaratit, ak tu bude podobny zakon ako v Cechach, rychlo by som dosiel o papiere. :wink:
2slavonav: uplne presne si to vystihol, najma s tou nohou dole z plynu. Pustit plyn dokaze velmi pomoct, niekedy netreba ani brzdit v krizovej situacii, ked clovek spozornie a uz zdaleka nepridava. Ja mam taku skusenost, ze najma zeny nevedia riesit krizove situacie. Napriklad, ked stoji v ceste nejake auta, vacsina z nich sa vruti do protismeru, potom prudko brzdi a ocakava, ze ten oproti vycuva. Pritom staci pribrzdit a pohladom sa dohodnut kto pojde prvy. V Grecku som bol raz a uplne vsetky auta boli odrate, buracku som vsak nevidel.
30.08.2006 - 08:30:54
00
Tak sa mi marí, že toto sme už prebrali tu:http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?t=12288&postdays=0&postorder=asc&start=15.

Ono to však nie je na škodu, hlavne keď sa prihodí takáto nepríjemnosť. Iba mám pocit, že efekt sa dostaví ťažšie ako by sme si želali. Trochu ma povzbudil príspevok Luba Š.
Každopádne by bolo dobre, keby sa nejakým spôsobom takéto podnety dostali k tým, ktorí tvoria zákon, ale hlavne k tým, ktorí tvoria "ideový" zámer polocajných akcií. Ako človek, ktorý sa pomerne striktne snaží dodržiavať predpisy sa nestačím nad aroganciou vodičov čudovať a pritom sám už mám čosi odjazdené. Alebo možno práve preto.
Je mi jasné, že maximálnu rýchlosť a povinnú výbavu treba kontrolovať, ale aj osveta správania sa k "slabším" účastníkom cestnej premávky by nebola na škodu. A to ani nehovorím, čo som zažíval na Inline-och kým som ešte korčuľoval po cestách. To nebol už ani adrenalín, ale rovno pozvanie do ringu, čatokrát doslova. Ale späť k biku. Myslím, že kto nezažil opačnú stránku veci tak ju nevie posúdiť. Nezaškodilo by sem tam každému sadnúť na bicykel a skúsiť si to na vlastnej koži. Možno by pochopil aké to je keď ho desať metrov pred križovatkou "zavrie" auto odbočujúce doprava, alebo keď spätné zrkadlá upravia účes.
Na druhej strane som pred týždňom bol v už spomínaných Čechách. Ak pominieme ako sa zmenilo správanie vodičov vzhľadom na zákon, treba porovnať aj správanie cyklistov a výber trás. Ešte dlho budeme po čechoch závistlivo pozerať. Trasy sú solídne značené a je ich dosť. Cyklisti zase jazdia temer všetci v prilbách, na vybavených bicykloch a nevšimol som si ani nejaké významné "blbnutie". Toto sa o Slovensku až tak veľmi povedať nedá.
Achjaj, ešte to budeme mať chvíľku ťažké....
30.08.2006 - 11:57:41
00
Giro, giro, len aby si niekedy na tú rýchlosť nedoplatil, videl som už skúsených vodičov čo si mysleli že je to bezpečné pod plachtou takže by si mal zhodnotiť či ti stojí takýto osud za ušetrených pár minút času, pritom to nemusí byť tvoja chyba ale v takej rýchlosti sa extrémne situácie rieša veľmi ťažko, ja viem každý si hovorí že sa mu to nestane ale predsalen keď sa to stane už sa čas nedá vrátiť, bohužial stretávam sa aj so smrťou ešte násťročných a viem aká je to tragédia pre celú rodinu :(, ale vlastne čo tu budem vypisovať, to sa nedá opísať, to pochopí len človek čo to zažil
30.08.2006 - 12:16:31
00
Ono by sa to dost vyriesilo vybudovanim cyklo chodnikov a priestorom pre cyklistov na cestach a spomalovacmi vo vhodnych lokalitach...Verim,ze sa toho dozijem.Tu v NL to funguje,pravda su o dost ohladuplnejsi vodici ako nasi,snad aj preto,ze musia-maju dost vysoke postihy za zrazenie cyklistu,a to dokonca aj ked je na vine cyklista.To sa mi zase nepaci,ani cyklista si nesmie dovolit preletiet krizom cez cestu bez pozretia do stran,ako sa mi to tu uz parkrat stalo... :roll:
30.08.2006 - 12:26:25
00
keyboard_arrow_up