Kym ma niekto dobabre za chybu :Sklon je cisto zo zmeny nadmorskej vysky za cas, nema to ziaden gyroskop. Ma tam byt za drahu, nie cas.

lto napísal:
...Tu niekto pisal, ze GPS urcenie nadmorskej vysky je presnejsie ako barometer ? Ooo, idem si to precitat :) .. bezne gpska lietaju tak 20-30m v idealnom pripade, barometer mi ukaze aj 10cm /ak je stupnica/.


Problem je, ze nename zadefinovane co kto mysli pod pojmom presnejsie. Barometer mera tlak nie vysku. Cize na meranie vysky potrebuje okrem nejakej krivky ktora nie j este ktomu presna aj teplotu a hlavne vychodzi tlak na hladine mora pre danu polohu. Bez toho barometer o vyske nevie nic. A vysledok moze byt len tak presny ako presne mu zadameu nadmorsku vysku/tlak.

GPS podla typu prevedenia... meria nadmorsku vysku priamo. Nepotrebuje k tomu ziaden dalsi vstup. Meria ju s nejakou presnostou. povedzme tych +-23m

Z toho je jasne ze ak uz nic dalsie nezohladnis bude GPS vzdy merat nadmorsku vysku presnejsie, lebo barometer ju v prvpom rade vobec nemeria, on vie len cez komplikovany prepocet urcit jej zmenu.

Prakticky je ale jasne ze ak ratame nie nadmorsku vysku ale celkove nastupane metre (prevysenie) tak odchylka GPS sa za kazdy bod napocitava. Na to aby sa tomuto neblahemu efektu zabranilo pridavaju do navigacii barometer. Ten sluzi na to aby reagoval na rychle ZMENY nadmorskej vysky kde GPS reagovat nedokaze a zaroven zabranil uletom nadmorskej vysky vplyvom zleho signalu.
Pre urcenie nadmorskej vysky je barometer v 99% pripadoch na prd, ale pre urcenie celkoveho prevysenia je nevyhnutny.

Verim ze na tomto sa zhodneme.
13.02.2021 - 20:36:45
00
marek73 napísal:
lto Ono ten file system to nevies, update presiel v pohode. Padalo to nahodne. 2-3 vyjazdy ok a potom bud sa sekol, alebo ukazoval hausnumera vysku, stupanie % som mal 657383 a podobne hlody. Oni v lezyne mi povedali ze to poznaju, ze to je zblbnuty file system, ze sa to niekedy stane, ze to analyzuju a pracuju na tom a ze treba urobit master reset.

Asi to bude aj moj pripad. To setupovanie sa celkom dobre da robit v appke, doknca tusim dalsi profil len tam, skoda, ze to nevedia sejvnut a loadnut podla potreby.
13.02.2021 - 20:37:01
01
MarKac80 napísal:
Práve sa hrám s GPS Lezyne SUPER GPS Enhanced s novým FW 7.61. Nie som si istý algoritmom merania nastúpaných metrov v predchádzajúcom FW, ale teraz to meria celkom dobre. Nadmorská výška podľa GPS sa zmenila zo 160mnm na 260mnm (slabý GPS signál ) , dokonca sem-tam skočilo aj 0mnm (žiaden signal GPS po dobu viac ako 3 min.) a nezapočítalo to do nastúpaných metrov. Asi to konečne prerobili čisto na barometer. Zajtra dám jazdu a hádam uvidím ako som zoslabol za noc :-)

Zase?? Pomoooc :D .. no, tak to asi budem musiet skusit teda
13.02.2021 - 20:43:12
00
vlastoch napísal:
Kenai ty dokazes citat s porozumenim ? ved aj v tom linku co si dal lezyne jasne pise:
"Since satellite data isn't always the best way to measure elevation changes, our Y10 Super, Micro C, and Micro GPS and Y12 Mega XL and Mega C devices are all equipped with barometric altimeters (or barometer)."
cioze mi davaju zapravdu ... GPS je NEPRESNE, preto barometer
a dalej, tá korekcia barometrom pocas vyjazdu pocitanej vysky a nastupanych metrov podla GPS sa udeje az po nahrati vyjazdu na portal lezyne (cize nic sa nekoriguje pocas vyjazdu) ... a udeje sa, len ak si tú korekciu tam zapnes/vypnes ... a ta korekcia tam je kvoli nepresnostiam barometra pocas extremnych zmien pocasia pocas vyjazdu, standardne nie je dovod kokekciu zapinat a nechavat korigovat na gps dáta ...
treba citat poriadne ...


Nie neviem co znamena citat s porozumenim, ak niekto neporozumie textu, je zjavne zle napisany. Aj preto vsetko vysvetlujem na 3x. Cleovek nie je princiapalne blby, ale ja zrejme pisem nezozumitelne. (co si uvedomujem)

Davaju toi za pravdu v com, ved ja som nikde nenapisal ze to tak nie je. Teda tak ako si to vytrhol z kontextu to je hlupost, lebo barometer nevie merat nedmorsku vysku ale celkovo OK.

Prehliadol si zrejme Important note: Currently, the default setting on our devices is for the barometer to calibrate by satellite data, so it is very important that, before you begin recording your ride, you give the device several minutes after it acquires a GPS signal to calibrate. Cize aktualne je barometer kalibrovany pomocou GPS dat. Co je presne to co cely cas tvrdim ze treba urobit a inak sa to urobit ani neda. Musel by si tu kalibraciu robit rucne. Tiez som presvedceny, ze 1 klaibracia za n hodinovy vyjazd nestaci. Stale neviem, co z toho co som napisal je podla teba chybne.
13.02.2021 - 20:44:30
00
Kenai prepočet výška na tlak.
https://www.engineeringtoolbox.com/air-altitude-pressure-d_462.html
Ale pozor ! Treba tam započítať posun podľa aktuálneho počasia (no a toto robí GPS-ko pri zapnutí). Inak, či barometer skalibkruješ na 200m alebo 250, tak to urobí chybu meranie nastúpaných metrov do 1%. Ale rozdiel medzi 0mnm a 2500mnm by už bola chyba 32% (teraz som to rátal v LibreOffice Calc)
13.02.2021 - 20:46:58
02
Kenai: Nemusis robit ziadnu kalibraciu barometra, ani rucne, ani s GPS , aby si nameral presne nastupane metre :) .. inak ten ich system mi vadi, moje tachace vratane Brytona zapnem a vidim vysku. Tuna zapnem a vidim 0. A ked chcem nieco vidiet, musim mat gps signal.
13.02.2021 - 20:48:01
01
Ito žiaľ sa tá kalibrácia musí robiť, lebo závislosť tlaku a nadmorskej výšky je nelineárna. Keby bola lineárna, tak máš pravdu. Inak sa to rieši tak, že keď chodíš stále z jedného miesta (z domu), tak zadáš výšku napevno, a je pokoj (takto vie merať Bryton 310) .
13.02.2021 - 20:53:07
01
MarKac80 napísal:
Kenai možno to priebežne koriguje, ale viem, že ak som chcel presnejšie výškové metre, tak po zapnutí Lezyne GPS som musel čakať 3 minúty, kým sa ustáli meraná nadmorská výška na mojich 233mnm. Inak ten rozdiel do ustálenia započítalo k nastúpaným metrom. Často to bolo od 40m do 200m. A takúto srandu to vie urobiť aj na "rovinke", kým to chytilo signál t.j. za 20 sekúnd.

No, to je presne moj problem. Prvych asi 2-3 minuty, mozno 5 to skace a napocitava blbosti. A vraj vadny tachac :D. Prd .. nahovno to pocitaju. Bryton napr. mi toto nerobi. Ale tam asi nerobia ziadne gps kalibracie, sudiac podla toho, ze po zapnuti ukazuje hned nejaku vysku /a dobre robia/. Ta kalibracia je blbost... k nicomu nesluzi, leda aby som si pozeral, ci su dobre turisticke smerovniky :)
13.02.2021 - 20:53:59
01
lto toto robilo wahoo, trvalo vyse 5 min po zapnuti, kym sa skalibroval a n.v. prestala skakat ... ale Lezyne Mega XL to trvalo len chvilu, navyse, da sa tam nastavit pociatocna vyska rucne, takze som ju zadal a vyrazil ...
13.02.2021 - 20:56:00
00
MarKac80 napísal:
Ito žiaľ sa tá kalibrácia musí robiť, lebo závislosť tlaku a nadmorskej výšky je nelineárna. Keby bola lineárna, tak máš pravdu. Inak sa to rieši tak, že keď chodíš stále z jedného miesta (z domu), tak zadáš výšku napevno, a je pokoj (takto vie merať Bryton 310) .

V rozsahu nadmorskej vysky 130 az 1500, co je 99% mojich vyjazdov som nikdy nevidel za 18 rokov s tymto problem. Nikdy som to nekalibroval .. samozrejme, povacsine namiesto nejakych 140 to lietalo od -40 do 250, podla pocasia. Cize ak tam nejaka zavislost je, pre to, co pouzivam ja, je uplne nepodstatne. A keby to aj bolo par metrov, tak vzdy lepsie takato odchylka ako nezmysly ala Lezyne

Zadavat napevno prave nechcem /zatial som netestol Bryton na toto/... pretoze az na rutinne vyjazdy zacinam vzdy v inej vyske :)
13.02.2021 - 20:58:03
00
vlastoch napísal:
lto toto robilo wahoo, trvalo vyse 5 min po zapnuti, kym sa skalibroval a n.v. prestala skakat ... ale Lezyne Mega XL to trvalo len chvilu, navyse, da sa tam nastavit pociatocna vyska rucne, takze som ju zadal a vyrazil ...

No ved toto, ze ja som to tam zadal rucne a vzdy mi to vrati na auto :( .. nemoze byt, ze si este jazdil na stary FW a medzitym to "vylepsili" ? :D
13.02.2021 - 20:59:13
00
co znamena "vzdy mi to vrati na auto "
a) ze zapnes pristroj, zadas vysku rucne, a ono ju neakceptuje a kalibruje sa aj tak podla gps ?
alebo
b) ze po kazdom zapnuti pristroja musis zadat vysku rucne aby sa nekalibroval podla GPS ?

a) je chyba, b) je spravne
13.02.2021 - 21:10:02
01
pls jasne piste kedy hovorite o Bryton a kedy o Lezyane nestiham sa orientovat. Pokial viem Lezyne nema moznost manualnej kalibracie nadmorskej vysky.

lto vlastoch mate pravdu v tom ze na zratanie zmeny nadmorskej vysky alias nastupanych metrov kalibraciu netraba ak zanedbame nelinearitu zavislosti. Ci by to bolo presnejsie, ako sucastne riesenie si netrufam typnut. Ale v takom pripade by nadmorska vyska musela byt cisto z GPS a to by bol dost problem. Ale ja mam osobnu skusenost s takymi zariadeniami. Verte mi je to tiesz na prd. Skalibroval som nadmorsku vysku na zeleznaj, na BK som bol 60m mimo. Tiez si myslim ze cast vazho problemu s Lezyne je dany asi tym ze byvate (predpokladam) v bytovke. Ked idem ja jazdit tachometer je na biku bicykel na urovni terenu. Zapnem ho nasadim prilbu pootvaram dvere, vytlacim bike von zamknem prejdem na cestu a mam plny signal a skalibrovanu nadmorsku vysku. Sadnem a idem. Ziaden problem. Ale bude to tym, ze uz v dome mam slaby signal GPS a pred domom mam uplne plny aj ked je zamracene , nic netieni som na hradzi jedine co je vyzsie je kostol v dedine a moj dom.

https://www.strava.com/activities/4662954161/analysis presne na 1m
13.02.2021 - 22:07:33
00
Lezyne mega xl má manuálnu kalibráciu nadmorskej výšky.
13.02.2021 - 22:54:27
13
Kenai napísal:

Trasu som dal docasne verejnu.
14.02.2021 - 13:18:57
00
keyboard_arrow_up