este raz na temu radenia so saltrom (aj ked sa to uz vo fore rozoberalo viac krat)> ak nemate problem so Shimano, ste stastni ludia Ako som uz pisal, tiez som zacinal na Shimano. Vacsinu roka naozaj neboli problemy. Ale ked jazdis v extremnych teplotach-problemy sa urcite objavia. Vyplyva to z principu fungovania systemu> Shimano 1:2 znamena,ze 1mm posunu lanka sposobi 2mm posunu saltra. SRAM je 1:1. Mne sa radenie zacalo kazit vzdy, ked teplota isla nad 30st. Celzia, v zime to byvalo pod -15st. Bike bol nastaveny na presne radenie pri cca 15-20st. Celzia. Ked som presiel na SRAM, uz sa mi to nestava. Dokial Shimano neprejde na 1:1, stale bude o 100% nachylnejsie na zmeny teploty ako SRAM.
Ty vole, ja sa už fakt pri takýchto názoroch cítim ako treťotriedny amatér čo v živote nedržal šálter v ruke. Takže prúser s teplotou?! ..... hehe
Ano budem sa velmi, velmi čudovať ako pri 30 stupňoch sa Ti rozšteluje šálter kvôli teplotnej rozťažnosti materálu.
Sorry, ale tento argument Ti nezožeriem ani keby si mi dal milión Sk.
Skús nájsť inú teóriu prečo Tvoj Sram Ti ide omnoho lepšie a o pomere 1:1 a 1:2 to tiež nebude pretože pocitovo práve Shimano ide radiť ľahšie.
Ďalší blábol, že vás to chlapci baví písať o čom nemáte ani potuchy. Keď tak sa zmenil materiál osky, teraz je z ocele
K teplote sa ani vyjadrovať nebudem
Inak vplyv na rozštelovanie radania má lanko, buď je slabo prichytené na prehadzovačke alebo sa proste naťahuje, takže nikto nevyrobí radenie, ktoré by sa nikdy nemuselo štelovať, časom musíš doladiť všetko...
k tej teplote - aby som bol konkretny:
dlzka ocel.lanka=1.7m(1700mm), zmena teploty 30 stupnov Celzia, koeficient teplot.roztaznosti ocele (mozme zobrat pri 20st C) = 17.3*10^-6
potom rozdiel dlzky = 1700*30*10^-6, co je 0.9mm. Pre Shimano to bude zmena 1.8mm, pre SRAM ostava 0.9mm. Ked este k tomu priratate dalsie vplyvy ako pruznost lanka, bowdeny, tak to uz zacina mat nejaky vyznam. Co myslite?
Skús si tie Tvoje vzorčeky ešte prekontrolovať a trebárs aj o akej oceli hovoríš mi nie je úplne jasné a potom ešte raz sa nad tým zamysli, potom sa pre istotu zamysli nad všetkými faktormi o ktorých hovoríš ešte raz, na záver ešte trošku pouvažuj a potom sa rozhodni radšej už o tom nepísať. hehe
Vzorec je fajn a plati pre 1,7 m dlhy ocelovy drat.
Lenze lanko je spletenec laniek, ktore nie su rovnobezne.
Takze aj ked sa natiahnu ocelove draty v spletenci o x mm, neznamena to ze cele radiace lanko sa natiahne o x mm. Zamysli sa a zistis ze to bude asi skor menej....
to porto> mas pravdu, spletenie bude posobit proti, naproti tomu prave spletenie sposobuje, ze dlzka drotov je viac ako 1.7m. Najlepsie bude, ked to skusim zmerat na lanku
Qua, ale už dosť .ičovín!! Končím debatu a skutočne Ti nebudem vyvracať Tvoje zvrátené tvrdenia v téme v ktorej sa malo baviť o XT07 a XT08. A kludne si mysli, že nemám právo o tom hovoriť bez argumentov. Fakt Ti nebudem vyvracať Tvoje vzorčeky.
Vzorec je fajn, len premýšlam nad jednou vecou, či mám shimano alebo sram alebo campagnolo alebo sunrace alebo microshift alebo hocijaký iný komponent, tak tam stále budem mať 1,7 m dlhé lanko a pre to dajme tomu platí hentá vec čo si napísal a nie pre shimano iná ako pre sram
(teória je dobrá vec, ale vždy som dával prednosť praxy)
Cez leto v chorvátsku som jazdil pravidelne okolo obeda, kde bolo cca 37 stupňov a že by sa mi inak radilo ako u nás pri 20 stupňoch som holt nejako nebadal....niekde asi bude chyba (ale to bola žiletka, síce tiež Shimano, takže neviem, či ten tvoj vzorec neplatí náhodou len pre mtb)
vcera som to premeral tymto postupom - znacka na lanko (medzi bowden a salter), odmeranie vzdialenosti znacky od bowdenu. Meranie po jazde vecer pri -9 st. C nasledny presun biku dnu (+17 st. C), po cca 0.5hod opatovne meranie.
Vysledok>
Rozdiel v dlzke je +-0.2mm
Zaver>
Zmena teploty ma minimalny vlyv na radenie, pri teoretizovani som nebral do uvahy, ze takisto, ako sa meni dlzka lanka, meni sa aj dlzka ramu, bowdenov a ostatnych komponentov.
Tymto sa ospravedlnujem za svoj zbytocny prispevok, mylit sa je ludske
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ty vole, ja sa už fakt pri takýchto názoroch cítim ako treťotriedny amatér čo v živote nedržal šálter v ruke. Takže prúser s teplotou?! ..... hehe
Sorry, ale tento argument Ti nezožeriem ani keby si mi dal milión Sk.
Skús nájsť inú teóriu prečo Tvoj Sram Ti ide omnoho lepšie a o pomere 1:1 a 1:2 to tiež nebude pretože pocitovo práve Shimano ide radiť ľahšie.
Ďalší blábol, že vás to chlapci baví písať o čom nemáte ani potuchy. Keď tak sa zmenil materiál osky, teraz je z ocele
K teplote sa ani vyjadrovať nebudem
Inak vplyv na rozštelovanie radania má lanko, buď je slabo prichytené na prehadzovačke alebo sa proste naťahuje, takže nikto nevyrobí radenie, ktoré by sa nikdy nemuselo štelovať, časom musíš doladiť všetko...
Casom pridu elektricke radiace systemy, kde lanko ako take uz nebude existovat...
(Na drhej strane predpokladam volu v elktromechanickom menici a deformacie materialu (pruziny), takze stelovanie asi bude existovat stale....)
no teplota je sviňa že
dlzka ocel.lanka=1.7m(1700mm), zmena teploty 30 stupnov Celzia, koeficient teplot.roztaznosti ocele (mozme zobrat pri 20st C) = 17.3*10^-6
potom rozdiel dlzky = 1700*30*10^-6, co je 0.9mm. Pre Shimano to bude zmena 1.8mm, pre SRAM ostava 0.9mm. Ked este k tomu priratate dalsie vplyvy ako pruznost lanka, bowdeny, tak to uz zacina mat nejaky vyznam. Co myslite?
Vzorec je fajn a plati pre 1,7 m dlhy ocelovy drat.
Lenze lanko je spletenec laniek, ktore nie su rovnobezne.
Takze aj ked sa natiahnu ocelove draty v spletenci o x mm, neznamena to ze cele radiace lanko sa natiahne o x mm. Zamysli sa a zistis ze to bude asi skor menej....
ked uz niekoho kritizujes, napis argumenty. Ak chces spekulovat o type ocele, najskor si pozri, ake je rozmedzie konstant - napr. http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficien ... _expansion
A teplotnú rozťažnosť bowdenu, ktorý je tiež z ocele nebereš do úvahy?
Povedal by som, že ten bolden je ešte významnejší faktor ako lanko.
BTW., v tomto prípade je dĺžková rozťažnosť vysoko zavádzajúca, pracuješ s nejakým priemerom.
(teória je dobrá vec, ale vždy som dával prednosť praxy)
Cez leto v chorvátsku som jazdil pravidelne okolo obeda, kde bolo cca 37 stupňov a že by sa mi inak radilo ako u nás pri 20 stupňoch som holt nejako nebadal....niekde asi bude chyba (ale to bola žiletka, síce tiež Shimano, takže neviem, či ten tvoj vzorec neplatí náhodou len pre mtb)
Vysledok>
Rozdiel v dlzke je +-0.2mm
Zaver>
Zmena teploty ma minimalny vlyv na radenie, pri teoretizovani som nebral do uvahy, ze takisto, ako sa meni dlzka lanka, meni sa aj dlzka ramu, bowdenov a ostatnych komponentov.
Tymto sa ospravedlnujem za svoj zbytocny prispevok, mylit sa je ludske
koniec