To je debata ako keď sa hadáš prečo by Bolt prehral maratón hoci má najvyššiu rýchlosť na 100,200m . Toto tu má jedinú chybu a to že sa pri tejto debate nedá dať 10 piv ,postupne sa opiť a ráno si nič nepamät . Vtedy by taká debata mala zmysel.
Vykon hovori o tom, ze dobre, si silny lebo dokazes vyvinut danu silu (sliapnut do pedalov), zvihnut/vytlacit zavazie, ale za aku dobu si takyto silny?
Ked vo fitku za 1 minutu vytlacis 6x zavazie 150kg, si dost silny borec.
Ale hned vedla teba niekto za tu istu minutu vytlacil 30x zavazie o hmotnosti 50kg.
Tak kym ty si dal do pohybu 900kg, on 1500kg. Cize jeho vykon je 1,5x vacsi ako tvoj, ajked tvoj krutiaci moment/sila je trojnasobok jeho...
Tieto zakony funguju aj v cyklistike aj v motorizme...
Krutiaci moment hovori o tom, kolko sily dokazes v danom okamihu vyvinut.
Vykon hovori o tom, aku velku pracu dokazes vykonat danou silou za jednotku casu.
Priklad z motorizmu: nech ma motor krutiaci moment 300 Nm pri 1000rpm. Vtedy ma vykon 31 kW.
Ten isty krutiaci moment pri 5000rpm uz bude davat vykon 152 kW. Ked ten isty motor vlozime do formuly, tak budeme mat stale 300 Nm, ale pri otackach 15000rpm.
Vtedy bude merany vykon niekde pri 450 kW a prenesenim na kolesa, aj rychlost omnoho vyssiu.
V cyklistike rychlost ovlyvnuje aj dlzka kluk (cez ake velke silove rameno sa prenasa sila/krutiaci moment), cez aku kombinaciu prevodov sa prenasa na kolesa a hmotnost (bike+jazdec) aku chceme dat do pohybu...
Mimochodom, keď si prečítate príspevok od Sesulaka, na konci je to jasne zformulované:
"One of the scary implications of this equation is that at high speed, the power you have to produce is proportional to the cube of your velocity. So, to increase your speed by 25%, you need to nearly double your wattage! "
Husté. Johaugová dnes deklasovala zvyšok planéty. Druhej najlepšej dala cez minútu. Sypací odborníci - na aký matroš to tipujete ? By sa dali vypísať kurzy. Rúž na pery - 1,2, prekročený Solbutamol 1,3, kvalitný tréning 8,0
V špurte na rovine rozhodujú absolútne watty - bez ohľadu na váhu. Pri jazde na rovine ak fúka protivietor - nie v balíku - nie vždy sa tam dá schovať sú pre špurtérov potrebné aj W/kg - kondícia, vytrvalostné schopnosti, väčšia hodnota FTP. Podobne ako v kopcoch.
Takže, protivietor vymaže tých 100 absolútnych W? Si si naozaj istý?
Ak by ten protivietor nebol, čo vymaže tých 100 W? Váha, odpor vzduchu?
Neohováraj človeka, ktorého nepoznáš. Mal by si sa hanbiť. V živote si nedosiahol ani 10 % z toho čo ona.
Si ako malý chlapec. Ja som len napísal a potvrdil tvoj názor , že dopovala. Čo je aj na nete dostupné . Ale Kostel poctivo maka. Ja ho osobne nepoznám ,ale chcel by som dosiahnut aspoň tých 10% ako on . Veď keď si taký frajer urob mu plány a dôkaz konečne niečo. Nie si honit ego na fóre.
Tak Sagan podľa Cyclingnews budúcu sezónu (opäť) vynechá otvárací víkend v Belgicku, ale vynechá aj Strade Bianchi, naopak ale pôjde všetky klasiky až po L-B-L. Čiže v pláne sú všetky 4 jarné monumenty. Myslím, že sa máme na čo tešiť
Ja myslim, ze ivan tym protivetrom myslel prave na odpor vzduchu. A sice uz mozno toho offtopicu bolo dost, mam pocit, ze zavery ostali nejednoznacne (resp. rovno nespravne), tak prispejem do OT kotla.
Samozrejme, ze odpor vzduchu moze zmazat rozdiel absolutnych 100 wattov medzi lahsim a tazsim jazdcom (ked sa bavime o ich vyslednej rychlosti). To je prave ta zakladna fyzika, ktorou sa tu kazdy druhy nie vzdy uspesne ohana.
Lahsi jazdec ma zasadne mensie CdA nez ten tazsi (ked uz nie Cd, tak urcite ma mensie A, kedze je z podstaty veci mensi:), na co sa tu akosi zabuda), a nakolko aerodynamicky odpor rastie exponencialne, tak cim rychlejsie jazdci pojdu, tym vacsiu ulohu odpor vzduchu hra a rozdiel v rychlosti tazsieho a lahsieho jazdca na rovine sa bude zmazavat. Sesulak vam tu dokonca prihral kalkulacku, kde si to mozete sami vyskusat. Dolezite je ale nemenit len vahu jazdca ale aj jeho frontal area (lebo 90 kilovy clovek nema rovnaky celny profil ako 70 kilovy, aj ked si to mozno namysla pri pohlade do zrkadla:)). Ak sa vam to nechce vyklikavat, ja som to vyklikal rovno za vas, screenshoty v prilohe. Je tam vidiet, ze 90 kilovemu jazdcovi staci ist pri 30 kmh len o 54 wattov viac nez 70 kilovemu, aby sli rovnako rychlo. AVSAK PRI 50 km/h JE TENTO ROZDIEL SKORO 226 WATTOV (0.321 vs 0.447 hypoteticke CdA, ktore samozrejme moze byt rozne, ale pre vacsieho jazdca bude spravidla vyssie nez pre mensieho)
Dolezity zaver pre vas do bezneho zivota je ten, ze cim rychlejsie idete, tym viac sa misky naklanaju v prospech relativneho vykonu, a to aj na rovine! Predpokladam, ze o to sa tu ivan snazil svojim hypotetickym celnym hurikanom, a teda zvysit rychlost jazdcov relativne voci vzduchu.
Ta su samozrejme mnou vyfabulovane hodnoty, ktore mozu byt naozaj rozne, ale stale plati, ze tazsu cyklista ma obvykle vacsiu frontal area nez lahsi. Nasiel som nejaku kalkulacku pribliznych hodnot CdA podla vysky/hmotnosti tu: https://www.cyclingpowerlab.com/CyclingAerodynamics.aspx, tam mi to pri 70 kg a 170 cm dava CdA 0.41 a pri 90 kg a 190 cm zase CdA 0.46, takze trosku mensi rozdiel nez u mna. Tie hodnoty mozu byt ale aj pre rovnaku hmotnost jazdca velmi roznorode, su ovplyvnene telesnou vyskou, posedom na bicykli, volbou bicykla, dresu, prilby, komponentov, oblecenia, sirkou ramien. Preto sa nemusime drzat ziadnych konkretnych hodnot. Coho sa ale mozme drzat je to, ze spravidla tazdi jazdec ma vacsie CdA.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ked vo fitku za 1 minutu vytlacis 6x zavazie 150kg, si dost silny borec.
Ale hned vedla teba niekto za tu istu minutu vytlacil 30x zavazie o hmotnosti 50kg.
Tak kym ty si dal do pohybu 900kg, on 1500kg. Cize jeho vykon je 1,5x vacsi ako tvoj, ajked tvoj krutiaci moment/sila je trojnasobok jeho...
Tieto zakony funguju aj v cyklistike aj v motorizme...
Krutiaci moment hovori o tom, kolko sily dokazes v danom okamihu vyvinut.
Vykon hovori o tom, aku velku pracu dokazes vykonat danou silou za jednotku casu.
Priklad z motorizmu: nech ma motor krutiaci moment 300 Nm pri 1000rpm. Vtedy ma vykon 31 kW.
Ten isty krutiaci moment pri 5000rpm uz bude davat vykon 152 kW. Ked ten isty motor vlozime do formuly, tak budeme mat stale 300 Nm, ale pri otackach 15000rpm.
Vtedy bude merany vykon niekde pri 450 kW a prenesenim na kolesa, aj rychlost omnoho vyssiu.
V cyklistike rychlost ovlyvnuje aj dlzka kluk (cez ake velke silove rameno sa prenasa sila/krutiaci moment), cez aku kombinaciu prevodov sa prenasa na kolesa a hmotnost (bike+jazdec) aku chceme dat do pohybu...
Čoby sa nedalo, len ty máš prázdnu chladničku
https://www.gribble.org/cycling/power_v_speed.html
Mimochodom, keď si prečítate príspevok od Sesulaka, na konci je to jasne zformulované:
"One of the scary implications of this equation is that at high speed, the power you have to produce is proportional to the cube of your velocity. So, to increase your speed by 25%, you need to nearly double your wattage! "
.
Našla nový odrb.
Rydzo slovensky mu odvetil
Si ako malý chlapec. Ja som len napísal a potvrdil tvoj názor , že dopovala. Čo je aj na nete dostupné . Ale Kostel poctivo maka. Ja ho osobne nepoznám ,ale chcel by som dosiahnut aspoň tých 10% ako on . Veď keď si taký frajer urob mu plány a dôkaz konečne niečo. Nie si honit ego na fóre.
Ja myslim, ze ivan tym protivetrom myslel prave na odpor vzduchu. A sice uz mozno toho offtopicu bolo dost, mam pocit, ze zavery ostali nejednoznacne (resp. rovno nespravne), tak prispejem do OT kotla.
Samozrejme, ze odpor vzduchu moze zmazat rozdiel absolutnych 100 wattov medzi lahsim a tazsim jazdcom (ked sa bavime o ich vyslednej rychlosti). To je prave ta zakladna fyzika, ktorou sa tu kazdy druhy nie vzdy uspesne ohana.
Lahsi jazdec ma zasadne mensie CdA nez ten tazsi (ked uz nie Cd, tak urcite ma mensie A, kedze je z podstaty veci mensi:), na co sa tu akosi zabuda), a nakolko aerodynamicky odpor rastie exponencialne, tak cim rychlejsie jazdci pojdu, tym vacsiu ulohu odpor vzduchu hra a rozdiel v rychlosti tazsieho a lahsieho jazdca na rovine sa bude zmazavat.
Sesulak vam tu dokonca prihral kalkulacku, kde si to mozete sami vyskusat. Dolezite je ale nemenit len vahu jazdca ale aj jeho frontal area (lebo 90 kilovy clovek nema rovnaky celny profil ako 70 kilovy, aj ked si to mozno namysla pri pohlade do zrkadla:)). Ak sa vam to nechce vyklikavat, ja som to vyklikal rovno za vas, screenshoty v prilohe. Je tam vidiet, ze 90 kilovemu jazdcovi staci ist pri 30 kmh len o 54 wattov viac nez 70 kilovemu, aby sli rovnako rychlo. AVSAK PRI 50 km/h JE TENTO ROZDIEL SKORO 226 WATTOV (0.321 vs 0.447 hypoteticke CdA, ktore samozrejme moze byt rozne, ale pre vacsieho jazdca bude spravidla vyssie nez pre mensieho)
Dolezity zaver pre vas do bezneho zivota je ten, ze cim rychlejsie idete, tym viac sa misky naklanaju v prospech relativneho vykonu, a to aj na rovine! Predpokladam, ze o to sa tu ivan snazil svojim hypotetickym celnym hurikanom, a teda zvysit rychlost jazdcov relativne voci vzduchu.