nedalo mi to sem nedat ked som zbadal ten dalsi Petov super vysledok...klobuk dolu a dufam ze mu to bude aj nadalej jazdit.
myslim ze v tejto teme mozeme rozoberat vsetko co sa tyka pretekov kde sa objavia nase nadeje
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
Ked vo fitku za 1 minutu vytlacis 6x zavazie 150kg, si dost silny borec.
Ale hned vedla teba niekto za tu istu minutu vytlacil 30x zavazie o hmotnosti 50kg.
Tak kym ty si dal do pohybu 900kg, on 1500kg. Cize jeho vykon je 1,5x vacsi ako tvoj, ajked tvoj krutiaci moment/sila je trojnasobok jeho...
Tieto zakony funguju aj v cyklistike aj v motorizme...
Krutiaci moment hovori o tom, kolko sily dokazes v danom okamihu vyvinut.
Vykon hovori o tom, aku velku pracu dokazes vykonat danou silou za jednotku casu.
Priklad z motorizmu: nech ma motor krutiaci moment 300 Nm pri 1000rpm. Vtedy ma vykon 31 kW.
Ten isty krutiaci moment pri 5000rpm uz bude davat vykon 152 kW. Ked ten isty motor vlozime do formuly, tak budeme mat stale 300 Nm, ale pri otackach 15000rpm.
Vtedy bude merany vykon niekde pri 450 kW a prenesenim na kolesa, aj rychlost omnoho vyssiu.
V cyklistike rychlost ovlyvnuje aj dlzka kluk (cez ake velke silove rameno sa prenasa sila/krutiaci moment), cez aku kombinaciu prevodov sa prenasa na kolesa a hmotnost (bike+jazdec) aku chceme dat do pohybu...
Čoby sa nedalo, len ty máš prázdnu chladničku
https://www.gribble.org/cycling/power_v_speed.html
Mimochodom, keď si prečítate príspevok od Sesulaka, na konci je to jasne zformulované:
"One of the scary implications of this equation is that at high speed, the power you have to produce is proportional to the cube of your velocity. So, to increase your speed by 25%, you need to nearly double your wattage! "
.
Našla nový odrb.
Rydzo slovensky mu odvetil
Takže, protivietor vymaže tých 100 absolútnych W? Si si naozaj istý?
Ak by ten protivietor nebol, čo vymaže tých 100 W? Váha, odpor vzduchu?
Si ako malý chlapec. Ja som len napísal a potvrdil tvoj názor , že dopovala. Čo je aj na nete dostupné . Ale Kostel poctivo maka. Ja ho osobne nepoznám ,ale chcel by som dosiahnut aspoň tých 10% ako on . Veď keď si taký frajer urob mu plány a dôkaz konečne niečo. Nie si honit ego na fóre.
Ak by ten protivietor nebol, čo vymaže tých 100 W? Váha, odpor vzduchu?
Ja myslim, ze ivan tym protivetrom myslel prave na odpor vzduchu. A sice uz mozno toho offto***** bolo dost, mam pocit, ze zavery ostali nejednoznacne (resp. rovno nespravne), tak prispejem do OT kotla.
Samozrejme, ze odpor vzduchu moze zmazat rozdiel absolutnych 100 wattov medzi lahsim a tazsim jazdcom (ked sa bavime o ich vyslednej rychlosti). To je prave ta zakladna fyzika, ktorou sa tu kazdy druhy nie vzdy uspesne ohana.
Lahsi jazdec ma zasadne mensie CdA nez ten tazsi (ked uz nie Cd, tak urcite ma mensie A, kedze je z podstaty veci mensi:), na co sa tu akosi zabuda), a nakolko aerodynamicky odpor rastie exponencialne, tak cim rychlejsie jazdci pojdu, tym vacsiu ulohu odpor vzduchu hra a rozdiel v rychlosti tazsieho a lahsieho jazdca na rovine sa bude zmazavat.
Sesulak vam tu dokonca prihral kalkulacku, kde si to mozete sami vyskusat. Dolezite je ale nemenit len vahu jazdca ale aj jeho frontal area (lebo 90 kilovy clovek nema rovnaky celny profil ako 70 kilovy, aj ked si to mozno namysla pri pohlade do zrkadla:)). Ak sa vam to nechce vyklikavat, ja som to vyklikal rovno za vas, screenshoty v prilohe. Je tam vidiet, ze 90 kilovemu jazdcovi staci ist pri 30 kmh len o 54 wattov viac nez 70 kilovemu, aby sli rovnako rychlo. AVSAK PRI 50 km/h JE TENTO ROZDIEL SKORO 226 WATTOV (0.321 vs 0.447 hypoteticke CdA, ktore samozrejme moze byt rozne, ale pre vacsieho jazdca bude spravidla vyssie nez pre mensieho)
Dolezity zaver pre vas do bezneho zivota je ten, ze cim rychlejsie idete, tym viac sa misky naklanaju v prospech relativneho vykonu, a to aj na rovine! Predpokladam, ze o to sa tu ivan snazil svojim hypotetickym celnym hurikanom, a teda zvysit rychlost jazdcov relativne voci vzduchu.