Na kopu sa vy..r, radšej povedz či lepšie chutí.
To nejde tak hurvinkovsky, ako si to tu niekto predstavuje ("... zreferujem a dám výslednú známku...")
. Dokonca ani porovnanie lepsie/horsie nie je mozne. V prvom rade treba najst pre konkretnu kavu subjektivne "najchutnejsi" profil, teda doladit preinfuziu, teplotu, mletie a cast extrakcie podla moznosti rovnake pre oba typy kamenov. Potom subezne porovnat 2 kavy urobene na roznych kamenoch - uz vznika prvy problem, ze 1. kava uz medzitym trochu vychladla, nez sa spravi 2. Tak mozno porovnavat chute, idealne naslepo (manzelka je vhodny objekt, nevie nic o priprave). Porovnavanie na Gardelli Ethiopia Basha Bekele, 93°C, zatial: podla manzelky je skore 1:1 (unimodal vs. high-uniformity), podla mna skor 2:0 v prospech unimodalnych kamenov. Fakt sa neda povedat, ze je nieco "lepsie" ci "horsie", to zalezi od subjektyvnych preferenciach, skor ze je to ine. Musim znova prizvukovat, ze rozdiely nie su markantne, len postrehnutelne.
Mne sa zda, ze unimodalne kamene trochu potlacaju okrajove spektrum chuti, kava je akoby menej horka a acidita menej vyrazna, chut je taka viac zpriemerovana (plati pre tuto konkretnu kavu, viac som zatial nestihol vyskusat !). Niekto by povedal, ze kava ma tensie telo a prijemnejsiu aciditu. Mam kamarata, ktoremu to napriklad vadi a ma radsej kontrastnejsie rozdiely a vyraznejsiu aciditu.
Ak niekto tvrdi, ze nejaky mlynec (ci kamene) je "lepsi/e" ako iny/e, tak to je cisty blud, lebo je to uplne zavisle od jeho subjektivnych preferencii a konkretnej kavy. Plati aj pre Max...