peito napísal:
Žasnem nad takýmito bikermi ktorý len hľadajú ako obísť zákon, lebo oni chú jazdiť každý jeden chodníček zjazdný bikom. Minister ŽP nieje Kukan, ale Budaj. A na tvoju otázku akú škodu môže spôsobiť bicykel v II. stupni na uz jestvujucej ceste/chodniku, by som ti sem dal fotku bikermi zničeného chodníka behom pár týždňov. Lenže som bol tak nasratý že som to ani nevyfotil, len som poodlamoval holými rukami haluze trčiace zo stromu padnutého vedľa úzkeho chodníčka aby sa nejazdila obchádzka a išiel som odtiaľ preč. A to som ani nepotreboval vyťahovať malú pilku, alebo kukri ktoré som mal zo sebou. Bol som tam prvý a posledný raz. Predpokladal som že cez týždeň tam bude prázdno, ale korona. Takže som išiel rýchlosťou chôdze a chodcov som nepredbiehal. Tým oproti som sa uhýbal, tak že som zastal a sklopil bike do strany, lebo ja som tam nemal čo robiť a porušoval som zákon. Samozrejme že dupači aj tu lietali, jeden ma predbehol rýchlosťou stravy. Jeho odmastenú kazetu rapkajúcu raketovou rýchlosťou som počul už z diaľky. Samozrejme že chodci sa mu uhýbali a on nemal ani náznak toho že by chcel spomaľovať, veď ho predsa počujú že letí. K tej škode - ako takýto dolekopcom dupači obchádzali trčiace haluze s toho padnutého čerstvého stromu, ktorý tam neležal dlhšie ako dva týždne, tak strhli svah pod vyšlapaným chodníkom ako pri obchádzkach na Cerovke (ja obchádzky na Cerovke nejazdím, jazdím pomaly technicky, lebo rýchlo neviem), bolo my s toho do plaču. Nie s toho poškodeného svahu, ale s tej arogantnej povahy bikerov, ktorý nezastavia a nepoodlamujú tie haluze a myslia len na to užiť si jazdu a hlavne nespomaľovať či nezastavovať kvôli chodcom a iným hlúpostiam.
Chodník v lese nikdy nebude účelovou komunikáciou. Už som to v tejto téme riešil aj s odkazmi. Nebudem znova.


Pekny prispevok. Kludne by som sa po noho podpisal. Nie vsetci jazdia arogantne a ignoruju ostatnych. Tych ale nestretnes lebo idu tvojou rychlostou a teda ta nepredbiehaju.
Ja jazdim tak ako pises a dokonca kazdeho, koho minam aj pozdravim a podakujem mu. Som aj turista a travim viac casu v lese na peso ako na biku. Vsetky kolesa mam na shimano orachy lebo su nehlucne, casto fotim zver.
Na paralalnej turistickej znacke na TBK1 som videl bikerov zhodit tabulku zakaz vjazdu na biku, Postavil som ju holimy rukami zahrabal tretrami, pri dalsom kole bola vykopnuta zas, prezila presne 20 min. Ked ma minali 3 50tnici na bikoch iduci po tej turistickej znacke, cakal som ze dostanem kopanec ja, ako som staval tu tabulu. Ale nie len nieco zamrmlali a presli ostantativne okolo mna.

Ale aby to nebolo o nasej dokonalosti peito z toho celeho vyplyva len par veci.

Bikery sa bohuzial dost casto musia dopustat porusenia zakona ci vedome alebo nie.
Tento stav je nevhodny a vyvolava len dalsie problemy mediz turistami a bikermi.
Ani ak by vsetci boli tak ohladuplni ako ty nic to neriesi, stale si priestupca, mne tento stav nevyhovuje.
Nezabudaj, ze nie kazdy je v stave, ze rychlo nevie, mnohi dru pol zivota aby vedeli a tich chces vykazat do bike parkov, alebo na zvznice ? Kolko je trailov v I. stupni ochrany ? Kolko je legalnych singlacov v MK ? Kolko je moznosti jazdit na zapadnom slovensku mimo II. stupen. Ja v druhom stupni dokonca byvam. To nemozem ani prejst na biku po vlastnom dovre, lebo tam nie je ucelova komunikacia alebo C. Zakony by mali byt pre ludi nie proti nim. Nechap ma zle mne nejde o znizenie ochrany, mne ide o uvedenie veci do suladu s realitou. Koniec koncov bikeri sa o tie traily staraju, este som nevidel turisticku brigadu pre udrzbu turistickckych znaciek. Napr. hrebenovka cez Inovec je zdielana v 90% turisticka znacka a cyklotrail. Ziaden rpoblem tam nie je. Jedina cast co je roz..na je usek z Marhatu dole a tam su zdovna cyklisti vyluceny. Chodec prejde aj cez vymoly a zosunyty svah cyklista nie. Tak je jasne kto to opravi. Tak isto ziaden turista tie haluze neolame, lebo mu je to jedno biker, ano... Cize comu pomaha vylucit bikerov z turistickych tras ?
29.10.2020 - 13:33:28
02
btw, ja mam opacnu otazocku, ked ste tu ozaj fajne vysvetlili niektori ako to je s chodnickami a cestami pre cyklistov. Dikes za to :)

Ako je to s obmedzenim pohybu chodcov na trailoch? Viem ze minimalne pre niektore konkretne situacie (miesta) sa to na fore riesilo, ale nenasiel som to - je mozne zakazat chodcom vstup na traily/cyklocesty? Na mysli mam hlavne nieco na sposob "jedno-stopoveho" cyklochodnika, single-tracku v lese (nie "asfaltove cyklocesty/cyklochodniky", ani cyklocesty v lese ktore vedu po sirokych lesnych cestach/ucelovych komunikaciach ako bolo vyssie spomenute). Neriesim teraz (ne)ohladuplne spravanie sa. Bol som zvedavy ci sa to prakticky robi na SVK, a/alebo ci na to existuje pravny zaklad?
29.10.2020 - 19:50:29
00
a ako si taky zakaz predstavujes ? nejakymi tabulkami kazdych 50m trejlu ? drviva vacsina chodcov ani netusi ze existuju nejake trejly, kde by ten pripadny zakaz vstupu bol, ide si lesom, narazi na chodnicek, ide ... ma v paži zakazy ... ani by o nich netusil, a uz vobec nie to ze ide trejlom ...
uz som zacil psickara so psom na volno, alebo ženské na prechádzke, ako si to šlapali hore strmym zjazdovym trejlom ...
29.10.2020 - 20:00:01
00
Nechce sa mi to studovat ale ked ta to zaujima tak staci pozriet ci su cyklotrasy sucastou cestnej siete, ak ano su znacky ktorymi sa da pohyb chodcov obmedzit. Pripadne predpokladam ze uz v III. stupni plati ze turista moze len po znacenej turistickej trase a cyklista po znacenej cyklotrase. V dvojke a jednotke to moze byt tak ze na budovanych singlacoch moze platit to co v bikeparkoch, ze si pravidla urci spravca, ich vymahanie je ale podla mna otazne.
29.10.2020 - 20:26:37
02
vlastoch v niektorych krajinach to tak je - singlace su znacene stlpikmi a na nich je preskrtnuty panacik :). Netusim ale ako je to legislativne - ci je to len ze na slusnosti/rozumnosti ludi to dodrziavat, alebo to mozu realne aj zakonne sankciovat (ako pise vrabc0 s tym vymahanim). Pravdaze, niekedy sa tam zjavi zabludily chodec (alebo ignorant ktoremu "patri svet").
Ked tie veci niesu poriadne znacene, tak ako je to z mojej skusenosti zvykom + turisticke chodniky a traily sa krizuju na "59 miestach na 100m"... jasne ze tam vojdu ludia ak tam niesu vsade stlpiky s oznacenim.

vrabc0 dikes.

Osobne, pre mna to nieje problem - jednak ako chodec nevyhladavam prechadzky po trailoch a tak isto ako cyklista nemam problem so spomalenim a obidenim chodcov. Skorej to bola zvedavostna otazka, na ktoru som zbeznym hladanim nenasiel odpoved - ci uz "legislativnu" alebo prakticku (ze tuna oznacuju traily a ziadaju pesich na ne nevstupovat).
29.10.2020 - 20:46:25
00
Mam obavu ze trail aj legalny typu TBK nie je mozne rezervovat len pre bikerov. Je to len na slusnosti, my vam nejazdime po znacke ( ak je tam trail) vy nam neslapte po traily ked mate subeznu znacku, cestu alebo sa da ist lesom. Ale v I. a II. stupni je peso pohyb povoleny aj volnym lesom. Tazko vysvetlis hubarovi, polovnikovi...., ze nemoze sliapat po traily. Ma na to pravo. Bikepark rezim tu nepomoze, to naraza na majetkovu podstatu. Lesy se v principe verejny majetok, bikepark sukromny alebo prenajaty za nejakym ucelom. Aby sa dalo odtial chodcov vykazat musel by to byt pozemok vynaty zo zakona o lesoch a jeho vyuzitie by muselo byt ine ako lesne pozemky napr. sportovisko.

Este vtipna vec tu z poza mojho pozemku. Mame tu jednu jedinu cestu prepletajucu sa pomedzi ramena, ostatny teren je nie len nezjazdny, ale aj neschodny. Pozemky su sukromne po ceste vedie cervena turisticka znacka a je to v II stupni ochrany. Vjazd autom je povoleny pre majitelov pozemkov (aspon si to tak vykladaju). Cesta nie je ale verejna ucelova komunikacia, je na nu zakaz vjazdu motorovim vozidlam okrem ludi s povolenim. Mozem tadial jazdit na biku podla zakona?
02.12.2020 - 23:50:38
00
Kenai napísal:
...Ak je nieco ucelova komunikacia je jedno ci po nej ide znacena turisticka trasa alebo nie. ...

kedze korona, tak sa nudim a hladam kadeco :)
nasiel som definiciu "ucelovej cesty" este spred revolucie (Cestný zákon § 22, vykonávacia vyhláška č. 35/1984 Zb.: ) :

§ 22

(k § 22 zákona)


(1) Účelovými komunikáciami sú najmä poľné a lesné cesty, príchodové cesty k závodom, staveniskám, lomom, baniam, pieskovniam a k iným objektom a cesty v uzavretých priestoroch a objektoch.


(2) Účelové komunikácie v uzavretých priestoroch a objektoch sú neverejné; iné účelové komunikácie môže v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi vyhlásiť za neverejné miestny národný výbor na návrh vlastníka, správcu alebo užívateľa dotknutej komunikácie.


(3) O právnych pomeroch účelových komunikácií platia všeobecné predpisy.14)


kedysi by nebol problem ...
zakony sa menia :(
03.12.2020 - 00:08:10
01
Hej ja to tiez evidujem ako zmenu, ale zakon o ochrane prirody sa nemenil tak som z toho jelen. Z najvacsou pravdepodobnostou sme si to len medzi sebou tak zauzivali na zakladne neviem coho. Hold ale realita je zda sa ina.
03.12.2020 - 01:30:28
01
Nechápem jednému miestnemu riešeniu. Prepojili nám dve dediny (dobre Tvrdošín je mesto) novou asfaltovou cestou. Predtým bežná poľnačka, cez rok viac mokrá ako suchá, ale mal som ju rád. Teraz je to asfalt, na dochádzanie (hoc krkolomné trasovanie obchádzkami) cesťákom fajn, z práce už pravidelne využívam. Od začiatku som ju chápal ako cyklotrasu (tak je vyobrazená aj na mape na infotabuli). Lenže aktuálne z oboch strán dali značku cyklocesta

Značka prikazuje cyklistom použiť v predmetnom smere takto označenú cestičku alebo pruh. Cestičku alebo pruh pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov; cestičku alebo pruh smie použiť aj osoba tlačiaca bicykel. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané.


Jedná sa o túto cestu: https://sk.mapy.cz/s/dukukotofo

- lenže po tej ceste chodia záhradkári, majú tam aj jedno oficiálne parkovisko postavené spolu s cestou, značku od Tvrdošína dali ešte pred záhradkárskou oblasťou
- vyasfaltovaním sa tam neskutočne znásobil výskyt chodcov a mamičiek s kočiarmi (z nuly na "vysoké" číslo), ale toto mi nevadí
- čo mi vadí, že musím kľučkovať medzi autami, lebo rybári musia zaparkovať autom až vo vode aby neurobili ani jeden pohyb navyše
- aktuálne sa na jednej časti pri Štefanove vo veľkom ťaží, takže cesta je obklopená stromami, zanesená blatom a ktovie ako dlho vydrží, hádam ju nepoddimenzovali. Ale čo som sledoval výstavbu, tak sa mi zdalo, že si dali záležať

Neviem čo páni s tou cestou zamýšľajú. To ako keby postavili diaľnicu alebo cestu pre motorové vozidlá a dovolili tam jazdiť cyklistom, či chodcom. A po diaľnici naozaj neplánujem jazdiť na biku...
07.12.2020 - 20:57:45
01
Ale ved toto je bezna vec na celom Slovensku, Vodici a chodci maju asi prilis malo vyhradenych komunikacii, ze este musia aj po cestickach pre cyklistov ist.
07.12.2020 - 21:06:06
04
Len tu je to nelogické, ak to má byť pristupová cesta k záhradkam, k nádrži, do lesa a na lúky...
08.12.2020 - 11:38:14
00
Aj my, tvoji cyklisticki sukmencovi, mozme len dumat nad tou nelogickostou. Idealne by bolo, keby si sa obratil priamo na spravcu danej komunikacie, nech ti tu logiku za tym vysvetli :-)
08.12.2020 - 12:09:05
00
Veď aj to zvažujem a chystám sa napísať :?:
08.12.2020 - 12:32:53
00
milos21 Je tam znacka C 8 - cestička pre cyklistov ? Ak ano, je tam zakaz vjadnu motorovych vozidiel aj vstupu chodcov. V takom priade ak mas silu kazdeho upozorni, drzich odfotit a volat PZ.

Zrejme boli eurofondy na cyklotrasu a bolo treba rybarom a zahradkarom vyriesit, aby sa nezablatili. Tak tu mas riesenie po Tvrdosinsky. Dobra sprava je ze sa da s tym neico urobit. Zla ze budes miestny nepriatel statu a naseries uplne vsetkych ako ja.
Ak tam je C8 ako vravim nemylosrdne volat PZ a fotit natacat aby to nemohli odskriepit. Potom znacka akoze zmizne. PZ sa bude tvarit ze o tom nevoie a tabule tam mesiace nebude. Zase hlasit na sravcu ze chyba znacka. Potom ti povedia ze tam uz ziadnu znacku nedaju a hotovo. Nasledne poslat podnet na ministerstvo hospodarstva lebo EU fondy maju predpisanu udrzatelnost a po tu dobu nemozu z toho urobit nieco ine ako cyklotrasu. Ked pohrozia samosprave ze to bude musiet prepaltit, tabula sa tam vrati.... a tak do okola. Az kym ti okna nevybiju, alebo auto nevyhori. Ale mozes mat stasite a najst podporu u nejaych miestnych cyklistov. Slovaci proste poriadok nechcu, tu je to vzdy kto skoho, kto ma kontakty, penize, nie kto je v prave a kto ma moralny narok. Ako povedal moj sused, mne korupcia nevadi, ja som ten co ma peniaze, korupcia je problem chudakov co si to nemozu dovolit zaplatit. Kazdopadne, zakon a moralnka je na tvojej strane. Drzim palce :y:
08.12.2020 - 14:53:33
01
Kenai medzičasom som už napísal mestu, normálne a slušne, aj som im napísal, že ak sa tam niečo stane cyklistovi, tak to môže mať právnu dohru - varovanie pre nich. Takže uvidím čo mi odpíšu. Aj som tam apeloval na jedno nebezpečné miesto - strmo vyspádovaná cesta priamo v zákrute rovno do odvodňovacej šachty (mám nepríjemný pocit vždy okolo keď idem aj teraz, neviem čo bude v zime), aj či plánujú nejakú cyklocestu ako priame spojenie Tvrdošína a Trstenej, keďže som už mal 3x nehodu s autom na priamom ťahu. Takže neagresívny mail.

Tento úsek je natvrdo označený značkami C8: https://sk.mapy.cz/s/nolocumude

A hlavne tvoj scenár je u mňa nereálny, ja ako úplne nekonfliktný človek, tak toto by som nedokázal. Ja som schopný aj keď ma niekto zrazí autom, tak ešte ľutovať tie osoby...
08.12.2020 - 15:41:59
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up