Ano davaju. Ked napisem voda je mokra dostanem nepacik. V zivote aom uz pocul tolko policajtov co tvrdili nieco co nebola pravda ze kamarat niekoho na neprekvapi. Nevylucujem ze to nie je pravda. Ja tu mam ine skusenosti. S tou poistovnou je to tak. Tam ide kratenie ak zistial alkohol.
05.05.2021 - 08:18:58
01
scarinko napísal:
Vinnikom mozno nie ale skus si to a daj vediet co na to policajti. Ja mam skusenost nastastie nie na mne ze to velmi pritazuje. Asi tu mame inych policajtov ako na strednom slovensku.

no ale zamysli sa v čom ti to priťaží keď nebudeš vinníkom? :) skončí to tak ako chalani píšu, ten s promile dostane flaster len za alkohol, bez spoluviny(!). ten čo nabúral má plnú zodpovednosť za škodu..
väčšina nehôd je "obe autá v pohybe" a tam bude alkohol zväčša priťažujúci.. problém je tvoje čiernobiele videnie, buď-alebo, vždy-nikdy.. stačí nebyť zakaždým skalopevne presvedčený svojim stanoviskom a polovica tvojich hádok zmizne a všetko bude ok :clap:
Alkohol je vzdy pritazujuci prvok. pri dopravnej nehode aj ked si ju nezavinil ale nafukas mas spoluvinu. Ak by si nenafukal tak nemas nic.
05.05.2021 - 08:38:10
02
Nebudem to testovat na sebe aby som tu par ludom dokazoval ze mam pravdu. Mne staci ze to viem. To ze ini tomu neveria a uveria az ked budu v tej danej situacii je uz ich problem. Ja koli tomu horsie spavat nebudem 😉
05.05.2021 - 09:41:10
01
S tym alkoholom je to paušálne. Sedel som v aute na parkovisku,okoloiduci mi autom odrazil zrkadlo a ja som fukal hned ked prisla hliadka,jeho este vtedy nevedeli nájsť.
05.05.2021 - 11:07:30
01
Kice napísal:
A keby tí rušňovodiči nafúkali pri bežnej kontrole, nevyhodili by ich tiež?

Ani nie to sa ututlava. Totiz nikto sa nestane alkacom zo dna naden, vsetci mali problem s alkoholom dlhodobo. Vzdy sa calka na pruser. Keby vyhodili zeleznice kazdeho co pride ozraty do roboty, nema tam kto robit. O tych kontrolach sa vie vzdy predom.
05.05.2021 - 11:18:05
00
scarinko napísal:
Nebudem to testovat na sebe aby som tu par ludom dokazoval ze mam pravdu. Mne staci ze to viem. To ze ini tomu neveria a uveria az ked budu v tej danej situacii je uz ich problem. Ja koli tomu horsie spavat nebudem 😉

a v com akoze mas mat pravdu ?
v tom ze alkohol je pritazujuca okolnost v pripade ze si vinny ? to je ok, to nikto nerozporuje
ze alkohol znamena automaticky vinu/spoluvinu ? toto je nezmysel ...
to ze niekto po nafukani po nehode bol buzerovany a dostal pokutu a zobrali mu vodicak NEznamena vinu na nehode, ale klasicky postup po nafukani ako v pripade nafukania pri cestnej kontrole

priklad pojdem cez križovatku na ZELENU sťaty ako doga a zboku na cervenu do mna napára idiot, pricom nema pasy a zabije sa
mne sice za ten alkohol zoberu vodicak na 2 roky a zaplatim 500€ pokutu, ale za alkohol, za nehodu neponesiem ziadnu vinu a ani stihany za usmrtenie nebudem a poistovna vinnika mi preplati z jeho PZP celu skodu :-)
05.05.2021 - 11:26:46
01
pa3km Policajt nie je prokurator! Policajt ma zozbierat dokazy, to je vsetko. To cie bolo zavinenie rozhoduje sudca, nie policajt ani prokurator. To ci hral alkohol ulohu rozhoduje opat sudca na zaklade znaleckych posudkov. To ako rozhodne je na sudcovi. Keby bolo niekde jasne uvedene, kto nafuka je vinnik, nebolo by treba sudcov. A potom je tu este obciansko pravny spor, kde moze poskedeny zalovat skodcu a to ze skodca bol pod vplyvom alkoholu urcite poskodenemu v danom sudnom spore vyrzne pomoze.

Jeden priklad za vsetky ako to chodi. Skusim byt strucny ak chcete podrobnosti googlite najdete aj meno sudcu. V oboch nasledujucich pripadoch rozhodoval jeden a ten isty sudca.
Nocny straznik sa vracia z roboty ma u seba legalne drzanu strelnu zbran. Cestou domov sa zastavi na nejake pivo a par poldeci. Ked vide z krcmy napadne ho chlapik zo psom najskor verbalne, potom postve psa. Ked straznika pes strhne na zem, majitel ho zacne kopat. Na to straznik vytiahne zbran a vystreli na utocnika aj na psa. Pes na mieste mrtvy utocnik zomrie v nemocnici. Verdikt sudcu neprimerana obrana alkohol, ako pritazujucia okolnost 12 rokov na tvrdo.
Manzel pod vplyvom alkoholu napane nozom svoju zenu v kuchyni. Ked jej sposobi bodne zranenia zisti, ze to robi neporiadok tak ju odtiahne do vane, kde ju dorazi dvierkami od vane. Na sude sa brani, ze bol ozraty a zena mu robila roky hambu svojim alkoholizmom. Verdikt toho isteho sudcu 3 roky lebo bol pod vplyvom alkoholu a to je polahcujuca okolnost.
Berte tie pribehy s rezervou je to uz davno, ked tak pogooolite, ale pointa je zachovana. Raz je alkohol polahcujuca okolnost, raz pritazujuca a zalezi to od toho ako sa sudca vyspi.
Asi tolko.
05.05.2021 - 11:31:59
01
Ale v tvojích príkladoch je opitý aktér vždy viníkom. “Bežné” vraždy v amoku na drogách nie je nezvyčajné ako poľahčujúca okolnosť v zmysle tresného činu. A človek legálne držiaci zbraň, keď ju použije pod vplyvom drog mu to priťaží (nesmieš použiť legálne držanú zbraň keď si opitý). Keby ho opitého postrelil iný útočnik, tak by mu alkohol nespôsobil spoluvinu na svojom zranení.
05.05.2021 - 11:52:08
00
ale je ten zbroják by mu zobrali, lebo nie že nesmieš použiť, keď si pod vplyvom nemôžeš ju mať ani pri sebe :)
05.05.2021 - 11:57:41
01
Vlastne áno, máš myslím pravdu, až tak detailne zákony a podmienky držania strelnej zbrane nepoznám. Ale je to presne to isté, keď ako šofér nafúkaš, tak ti vezmú vodičák len za ten alkohol...
05.05.2021 - 12:01:04
01
Kenai porovnavas dopravnu nehodu s usmrtenim/vrazdou pod vplyvom alkoholu...Ok, v poriadku, Myslim, ze tu nema zmysel diskutovat, lebo porovnavas neporovnatelne. V linku co som ti postol, je vyjadrenie znalca z odboru dopravy aj policajneho zboru. Potvrdil mi to aj kolega. Ja som narazal na fabulaciu scarinka, ze pri poziti alkoholu je bez ohladu na zavinenie automaticky vinny ten co pil, co nie je pravda. Daju sa vytvorit vselijake fantasmagorie, kde by bola situacia sporna, ALE NIE JE TO PRAVIDLO. Fakt neviem ako to este napisat.
05.05.2021 - 12:21:55
06
príklad spornej situácie na premýšľanie je ťukanec na semaforoch, posuvajuce sa autá a bum, prídu dajú fúkať. Alkohol sa zístí u vodča v predu....
05.05.2021 - 12:29:33
02
Ten vpredu príde o vodičák za alkohol a ten vzadu bude viníkom nehody (ten čo nabura dozadu je ním vždy, nedodržal odstup na núdzové brzdenie). Ako sa ktomu postaví PZP vinníka to už neviem.
05.05.2021 - 12:35:23
00
Ok, kolega ma priklad z praxe, co sa naozaj stal v BB v Sasovej. Chlap sa pohadal s frajerkou, prisiel domov na mol. Ta ho nepustila dnu, isiel teda spat do auta pozdlzne zaparkovaneho pred panelakom pri hlavnej ceste. Zhodou okolnosti do auta nabural dalsi vodic, ktory bol triezvy ale dostal smyk na mokrej ceste. Ucastnici dopravnej nehody su obaja, vsetko bolo na bezpecnostnej kamere, z ktorej bolo zrejme, ze chlap, ktory stal sa s autom nepohol ani o 1cm. Cize podla scarinka automaticky na chybe opity ucastnik nehody.
Druhy priklad. Tukes rano na krizovatke - chlap, ktory nebol na vine mal zostatkovy alkohol - dostal pokutu + zobraty vodicak, ale za vinnika DN bol uznany sofer, ktory nedobrzdil.
Uz sa chapeme?
05.05.2021 - 12:40:38
04
Ale tu predsa nejde o to aka je realita, ale ze miestni experti na vsetko nieco niekde poculi, domotali a maju VZDY praudu. Uz chaaapeees?
05.05.2021 - 12:48:58
04
keyboard_arrow_up