Chystam sa kupit novy bajk (27,5 full) a kedze nemam moznost si realne skusit vsetky znacky a modely (nikde v KE som nenasiel XL (22") od Giant/Ghost/Haibike) tak by som chcel poprosit vsetkych vysokych ludi (ja mam 197cm) aby sa podelili o bicykle na ktorych jazdia (t.j. znacka, velkost ramu v palcoch a dlzka hornej ramovej trubky - toptube (horizontalne).
Jedine co som skusal bol model Camber 29" od Specialized velkost XL. Neviem ci sa da realne porovnavat s 27" bajkami.
Vdaka za kazdy jeden prispevok.
Marek
posledný komentár: 9. 6. 2008 o 23:16
Ja s mojimi 2m výšky a stavbou tela akú má nebudem nikdy ani omylom pod 100 kg. 110 je už keď som naozaj chudý.
Ale preto som "musel" ísť smerom spectral. Nečakám, že budem nejako skákať, ale bike je robený na väčšiu záťaž pri jazde, takže to takto kompemzujem a snáď bude ako má byť
A napr. Specialized sa chvali tymto:
https://www.specialized.com/us/en/rider-first-engineered
Ten formalny limit nie je problem, nemusis sa priznat
https://www.bike-forum.cz/foto/detail/67663-santa-cruz-tallboy-diy
Ta dlha paka ma mna posobi velmi zlym dojmom. Nie kvoli vzhladu, ale vydrzi.
Prekvapuje ma, že ešte tomu pomohol iba 175mm sedlovkou. Reverb požaduje zo všetkých teleskopiek najmenšie zasunutie iba 80mm, ako nato pozerám, má ju v ráme cca 10cm, takže sedlovka končí nad spojom sedlovej a hornej rúrky, ktorý by myslím mohol byť pevnejší, ako samotná sedlová trubka. Hlavne keď 200mm Reverba stojí rovnako a už sú nejakú dobu pod 300€.
Ešte by bola zaujímavá informácia, aké minimálne zasunutie sedlovky požaduje SC.
S teleskopkami je to tiež bieda. Okrem RS, všetci výrobcovia predpisujú relatívne veľké zasunutie, čo v extrémnych prípadoch zužuje výber práve na Reverb.
Ja akurát zvažujem kúpu ht rámu s dĺžkou st 510mm, tak mi 175mm Reverba vychádza zasunúť 9cm, keďže je to hliník (a pevný zadok), asi to bude ešte väčší prúser. Nepomôže mi ani 210mm OneUp, tá je ešte kratšia. A kupovať tretiu Reverbu mi dosť pokazí rozpočet.
https://drive.google.com/file/d/1QRTfROa6t7poQZU2sr-7z55owG9wlwkH/view
Mne v nej chyba Liteville.
LV nemá momentálne model v tejto kategórii.
Tiež som sa najprv potešil, koľko modelov s dĺžkou st okolo 540mm, čo by bol fakt luxus, až potom pozerám, že sú to len XC haraburdy. Ale možno o rok dva začnem túžiť po ľahkom expedičnom fulle, tak budem musieť urobiť aj kompromis so zdvihmi a tabuľka sa hodí. Otázka je, ako dovtedy stihnú aktuálne modely znížiť...
Ja som urobil prehľad dolekopcových hardtailov, jeden z mála reálne dostupných modelov Kona Honzo XL s rozumnými parametrami tento rok už nerobia. Koncom februára som sa v BA posadil na Orbea Laufey, ale zdal sa mi dosť krátky (inak sériová sedlovka od Orbei sa dala vytiahnúť na 910mm stred-lyžiny, ale asi sa nedá kúpiť bez biku). Z ostatných sérioviek asi nič dostupné. Iba jeden holý rám, len som sa ešte nerozhodol...
29" HT, tabuľka online, väčšina modelov 2020
Problem, je ze velky jazdec aj vo vahovom limite moze pri intenzivnejsom neagresivnom jazdeny (3+ kkm rocne)
Specialized má výhodu, že dáva celoživotnú záruku na rám a a viem najmenej o jednom človeku, ktorý to využil a nemal s tým žiadne problémy - skrátka mu z Ameriky poslali nový rám...
Mám 198 cm a hmotnosť vysoko vysoko nad 100 kg...
Najmä s tým starším som to v teréne vôbec nešetril, zjazdy som púšťal naplno - a v pohode.
Tento novší som prvý rok vôbec nešetril, potom som mal blbý pád a už som pomalší a opatrnejší a najmä teda v tých zjazdoch si dávam pozor
Pri HT ani trend skracovania sedlovych rur nie je taky velky, ako pri fulloch. Moc to nesledujem.
Vysoki maju vysoko tazisko a stabilitu nizkych jazdcov nikdy nebudu mat. Pri zachovani pomeru vyska jazdca/wheelbase by wheelbase musel mat 1.5m . Ten 1-2cm na zadnej stavbe tomu asi moc nepomoze.
Ale vsak moderna geometria a sedlova kolmo toto riesi
Palo TT problem je v tom ze cim mas viac vysunutu sedlovku tak sa dostavas viac nad os zadneho kolesa
Edit: Polo, ja som nevyzdvihoval svoju znacku, dost vyrobcov to aspon ciastocne zohladnuje... (okrem toho sa ma problematika netyka, nastastie nie som dlhan
Jasne, ten posun pozadu to vysoke tazisko este zhorsuje. Ale vyrobcovia to vo vseobecnosti nikdy neriesili dlhsimi zadnymi stavbami.
Z pohladu fyziky by zvacsenie frontu (pri zachovani posedu = znizi sa len hlavovy uhol) nemalo mat negativny vplyv na preklapanie dozadu pri stupakoch - poloha taziska jazdca voci zadnemu kolesu sa nemeni a poloha taziska celku by naopak mala ist mierne dopredu, lebo koleso je viac vpredu.
V kazdom pripade umiestnenie taziska pri velkych bikeroch je pri prudsich stupaniach problem. Ja to uz dlhe roky riesim vidlicami so znizovanim, ale tiez je uz nemozne take zohnat.
V tomto smere moze mat moderna geometria svoje vyhody (za cenu slapania viac pod seba), aj ked podla marketingu tento problem uz davno 29" kolesa poriesili
Zaujmavy clanok o geometrii:
https://www.mtbiking.com.au/how-to/bike-tech/mtb-frame-geometry-explained
Prvy je Canyon Lux XL z bike-forum.cz Tusim pre 2022 planuju aj XXL.
Druhy je Imromanov SUP v pozadi z videa. Tam svoje asi zohralo aj skreslenie.
Ja mám môj spectral v XL s 20cm teleskopkou a už som si zvykol ako vyzerá.
Pri razvore 135cm a po zatazeni jazdcom vyzera bike ako so zlomenym ramom pri hlave po zlom doskoku