66peter napísal:
Bola reč o Š 120, ty expert na všetko okrem čítania s porozumením ...

:o
Som jediny co si tu z teba nerobi prdel, ze chces nieco vyhadzovat oknom a napisem ti relevantnu odpoved a ty sa do mna este obuvas ? Tak sa spravas ku svojim kamaratom ? A ak to ze hovoris vylucne o S120, ktora tu bola spomenuta len ako priklad, si asi mohol z tvojho prispevku vediet len ty, tak som napisal odpoved pre oba pripady. whatever :facepalm:
I ked este je ista moznost, ze si to nemyslel ironicky, v tom pripade dakujem a na citane a pisanie rozhodne expert nie som to mas pravdu. :(
20.11.2022 - 13:00:42
00
wawrik napísal:
Tak to - ako obyčajne - predpokladáš zle.

Len jediné auto to tak kvôli zatiaľ neprekonateľným konštrukčným problémom má - Rivian. Aj to je stále len startup, ktorý sa o tú sériovú produkciu skôr pokúša, akoby ju mal zvládnutú. Vyrába len desiatky kusov mesačne.


Moj predpoklad je zjavne lepsi, ako tvoja overena informacia.
Ako vravim musia najskor predat co uz maju, a z toho dofinancovat co nemaju. Resp nebudu si kanibalizovat trh.
Ked vravis o tych neprekonatelnych problemoch:
Mustang MACH-E 1400 prototype impressively pushes out the same amount of power as its predecessor, maxing out at a staggering 1,400 horsepower thanks to a seven-motor configuration, along with 2,300 pound-feet of torque and 2,300 pounds of downforce when traveling at 160 mph. Another advantage to using individual motors is the capability of shifting between front, rear, or all-wheel drive settings, which can be fine-tuned depending on your driving needs. Ocividne funguje nie 4 ale 7 :-D

A 4WD s hub motormi si postavi doma aj nadseny amater.
i.pinimg.com

Dokonca je to tak strasne neriesitelne, ze cicani ti na to predaju kit:
ae01.alicdn.com

Ked si ma uz donutil zistovat informacie o problematike ktora ma nezaujima, tak som sa nad tym trocha zmyslel. A trufnem si povedat ze je dost pravdepodobne ze ked to ma 4 hub motory tak to ani diferencial nepotrebuje. Pret oze elektricky motor automaticky zvysi otoacky ked ho odlahcis a znizi pri zatazi. Cize aj bez akehokolvek riadenia bude auto drzat stopu v zakrute. Ako dobre to bude funkcne je otazne asi to nebude na kruh ale do mesta verim, ze absolutne v pohode.


Naposledy upravil Kenai dňa 20.11.2022 - 13:35:59, celkovo upravené 1 krát.

20.11.2022 - 13:09:14
00
Kice, prosím, čo tam môžeš robiť? Evidentne už máš plán postupu prác. Na začiatok by si mohol zadefinovať, koľko ľudí je optimum, aby sa tam zastavili a potom tie práce, čo môžu robiť.
20.11.2022 - 13:35:26
00
Jano1987 Mas uplnu pravdu, ale nechaj ho. Chce urobit dobru vec, tak ho za to nepranieruj. Hrdinovia vela krat zachranili den, racio nevedie vzdy k najlepsim vysledkom.
20.11.2022 - 13:38:17
00
scarinko napísal:
Vidis tam niekde zachranne zlozky? Kym pridu prejde kolko? Kludne pol hodina. Nechci byt v takej situacii ty a vsetci co pojdu okolo budu alibisti ktori radsej odidu ako by ti podali prvu pomoc.

Scarinko viem o čom hovorím,a naozaj nechci byť v takej situácii,lebo najhoršia je tá bezmocnosť,keď aj chces a nedokážeš,lebo sa k tomu človeku nevieš dostať,a jediné čo dokážeš je otvoriť dvere,ak sa dajú,a čakať len na záchranku.Takze ak si nezažil tak radšej nekomentuj.
20.11.2022 - 16:50:26
00
Jj lepsie je sa na to rovno vysr...t ani to neskusat.
20.11.2022 - 18:06:55
00
scarinko Nechapem celkom toto tovje tazenie. Treba pomoct ked sa da, ano na to msa asi zhodneme vsetci. Ci je to ale dobry napad v pripade z tvojho videa vie len Boh a ten nepovie. Clovek iduci okolo sa musi riadit len tym co vie. Cize nejakymi pravidlami, raciom, instinktom, vycvikom, sucitom.... Kazdy sme iny, kazdy mame ine vedomosti, ine schopnosti, ine skusenosti. Kazdy by sme pre to reagovali trocha inak. Ktora reakcie by bola spravna nevie nikto, to sa da povedat len spatne.
Moj vycvik a racio hovori :
Prvorada je bezpecnost zachranara.
Az zabezpecim, aby sa pri pomahani nemohlo stat dalsie nestastie a meisto jedej obete som nemal vo finale dalsie, mozem ist pomahat.
To ale v tomto pripade s tym co mam v aute urobit neviem. Preto nejlepsie co mozem urobit je nezavadzat do prichodu toho co vie a ma vybavenie.

BTW: update od zachranarov. Viete ako sa zmenila prva pomoc pri zranenom v bezvedomi bez pulzu a dychu ? Kto nevie nech si nastuduje. Nemam priestor to tu vysvetlovat, ale co je dolezite je, ze sa uz nedycha. A aj to preco sa to zmenilo. Zmenilo sa to lebo ludia bez praxe to v tom strese domrsili a v konecnom dosledku sposobili dalsiu traumu postihnutemu. Iniciativny blbec horsi ako triedny nepriatel. A to bohuzial plati aj tu.

Pomahjte ale v ramci svojich moznosti a nie domnelich, teoretickych, ale skutocnych praxou overenych.
20.11.2022 - 19:38:01
00
Kenai napísal:
scarinko

BTW: update od zachranarov. ... ale co je dolezite je, ze sa uz nedycha. A aj to preco sa to zmenilo. Zmenilo sa to lebo ludia bez praxe to v tom strese domrsili a v konecnom dosledku sposobili dalsiu traumu postihnutemu. Iniciativny blbec horsi ako triedny nepriatel.


Kenai zase trochu motá.
Hej, nie je nutné dýchať, ale nie je to zakázané. Ak sa bojíte nejakej nákazy, ak sú v oblasti úst zvratky, krv, špina a pod., tak netreba dýchať, stačia kompresie. Ale ak sa nebojíte nákazy (napríklad je to niekto blízky), nie je krv či zvratky a ak to viete, tak samozrejme dýchať môžete.
Skrátka nie je to nutné, ale nie je to zakázané, najmä ak to viete robiť.

Úplne prvá vec po nereagovaní postihnutého a po zaistení vlastnej bezpečnosti je vytočenie 155 a nastavenie hlasitého odposluchu a maximálnej hlasitosti. Operátor/ka vás potom bude navádzať, veľmi to v tom strese pomáha, iba počúvate jeho pokyny a nemusíte na nič iné myslieť.
A najlepšie je volať cez aplikáciu 155, ktorú treba mať v mobile. Má to výhodu, že spolu s hovorom sa operátorovi odošle aj vaša GPS poloha, takže hneď vidí, odkiaľ voláte a ušetríte vzácny čas vysvetlovaním polohy (ktorú v prípade nehody ani nemusíte presne poznať).
https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.x155.app
20.11.2022 - 19:59:54
08
Jano1987 napísal:
Kice, prosím, čo tam môžeš robiť? Evidentne už máš plán postupu prác. Na začiatok by si mohol zadefinovať, koľko ľudí je optimum, aby sa tam zastavili a potom tie práce, čo môžu robiť.


Ty jednoznačne vieš, že sa tam pomôcť nedá. Je ti to jasné z toho videa.

Keby som k nehode prišiel ja, asi by som si predtým nemal možnosť pozrieť to video. Nemám tvoju múdrosť, že hneď vieš, že sa pomôcť nedá. Preto by som sa najprv pokúsil zistiť stav a zhodnotil by som možnosti ako pomôcť. Určite s dôrazom na vlastnú bezpečnosť.

Koľko ľudí je optimum? No asi by ich malo byť viac ako nula.

Pri svojej športovej činnosti som párkrát organizoval záchrannú akciu. Profíci určite pomôžu najlepšie, ale zažil som ten nekonečne vlečúci sa čas, kým prišli...
20.11.2022 - 21:21:22
00
Jaroh Ľudia sa boja či nechcú pomáhať. Radšej hľadajú výhovorky.

Ale treba sa naučiť niečo o prvej pomoci. Aj keď sa na cudzieho kamionistu vykašle, k svojmu dietaťu predsa len bude pristupovať inak.
20.11.2022 - 21:27:39
01
Kice prídem tam, spýtam sa, či niečo netreba. Ak povedia nie, tak odchádzam a nezavadziam. Ale keď vidím, že predo mnou už prešlo XY áut a len tam postávajú ľudia a nič nerobia, tak tam zastavovať nebudem. Keby to bolo nutné, tak niekto tam bude mávať, že treba pomôcť. Preto sú aj pravidelne všade kolóny, aj keby nemuseli, každý Slovák sa musí pozrieť, čo sa to stalo, spomaliť a najlepšie aj natočiť.

Edit: samozrejme odpovede na moje otázky som sa nedočkal, len to, že tých osôb musí byť viac ako 0.
20.11.2022 - 21:35:13
01
Hm, myslím, že som ti odpovedal dosť jasne. To, že si odpovedi neporozumel, neovplyvním.
Je zbytočné pokračovať v tejto debate.
20.11.2022 - 21:54:03
03
Absovoval som pri roznych prilezitostiach kurz prvej pomoci. Viac krat bolo povedane, ze bezny clovek najviac pomoze ked zavola 155/112 a viac nezavadzia. A skoleny bez praxe radsej tiez :) ak si v ten moment nie je isty
21.11.2022 - 09:03:09
02
Stále treba pripomínať, že ak nedýcha, nezvratné škody na mozgu nastanú po pár minútach. Ak príde záchranka o 20 minút, to mu už len môžu zatlačiť oči a zakryť telo. Treba začať s intenzívnou resuscitáciou hneď.
21.11.2022 - 10:06:07
08
Pali65 len dodám že ak by ho aj nejakým zázrakom ešte tá záchranka dokázala nakopnúť tak reálne z neho bude "zvieratko"... telo bude síce fungovať... ale mozog je v podstate KO.
21.11.2022 - 11:18:00
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up