Dudo napísal:
Je dobre sa viac sustredit na odbornikov a menej na "pisalkov", ja citam od zaciatku dost realne analyzy. No dalsim textom potvrdzujes, ze akekolvek dlhodobe predpovede su marne aj pre tebou uvadzane argumenty. Kazda ekonomika ma obrovsku zotrvacnost, okrem toho sa Russ na vojnu roky pripravoval. Este do volieb budu vela tutlat pred plebsom. Necakam, ze klaknu do mesiaca, ale bude trvat desiatky rokov, kym sa z toho zotavia. A to ma desi.


Vsetci vedia ze volby v RU su formalita. Nepotrebuju na nic cakat Putin si robi co chce bez ohladu na volby alebo cokolvek ine...
19.12.2023 - 16:09:03
00
Dudo napísal:
yojo Mam rad tvoje prispevky, no mozno pre moju profesnu deformaciu za vsetkym vidim peniaze a nesuhlasim s tebou. Pokles cien ropy a ekonomicka situacia boli prvym krokom k rozpadu.

ano, pekne je to potvrdene aj v tomto clanku

Vo svojich rozhovoroch ste hovorili, že Ukrajina môže vyhrať vojnu s Ruskom, keď sa na jej stranu postaví Čína alebo arabský svet. Chápeme, prečo môže hrať rozhodujúcu úlohu Čína, ale ako by ju mohol hrať arabský svet?

Spomeňme si na studenú vojnu, keď Západ päťdesiat rokov súperil so Sovietskym zväzom a s jeho sférou vplyvu. Zrútenie sovietskeho systému bolo možné až v posledných piatich až siedmich rokoch s prispením afganskej vojny a ropného faktora. Kto porazil sovietskych vojakov vo vojne v Afganistane? Afganci? Nie, nie tak celkom.

Ak sa touto problematikou budeme zaoberať dôkladnejšie, uvedomíme si, že nebyť Saudskej Arábie a saudskoarabských dobrovoľníkov, ktorí boli dostatočne motivovaní a podporovaní všetkými arabskými krajinami, Afganistan by nedokázal tak dlho vzdorovať a zohrať takú úlohu pri zlomení väzu červenej ríše.

Ďalším významným aspektom bola ropa. Každému bolo jasné, že sovietska ekonomika v tom čase stála predovšetkým na predaji ropy. A aby sa táto surovina stala stratovou a sovietska vojenská mašinéria bola ochromená, bolo treba oslabiť príjmy z predaja ropy. Až keď Saudská Arábia prešla na stranu USA a Západu a spustila masívnu ťažbu ropy, tá zlacnela a príjmy sovietskeho štátu sa tým násobne znížili. To ochromilo sovietsku ekonomiku a prišiel kolaps.

Prvýkrát v histórii sme boli svedkami zrútenia obrovskej ríše s obrovskou armádou a arzenálom. A keď sa v novodobom Rusku spýtali prvého ruského ministra hospodárstva a financií Jegora Gajdara, kto podpísal akt rozpadu ZSSR, odpovedal: „Minister ropy a hospodárstva Saudskej Arábie.“ Jasne, jednoducho a zrozumiteľne.
19.12.2023 - 22:16:07
13
Pošlite topánky pre chlapcov do zákopov.

Ja som štyrom poslal tieto:

https://bosp.sk/produkt/artun-fg

Doručila im ich jedna ukrajinská čašníčka z krčmy, kde chodím.

Nájdite si svoju ukrajinskú čsšníčku a pomóžte chlapom a ženám v zákopoch!

Mtbiker fótum už zo zdravotných dôvodov nesledujem. Reakcie pls do súkromnej správy. ?
20.12.2023 - 02:03:44
613
Dudo Vsetko co si napisal je pravda a absolutne s Tebou suhlasim a vobec nemam pocit, ze si protirecime. :-) Problem bude asi skor v tom, ako sa vyjadrujem, slovencinu uz moc nepouzivam. Ja som sa snazil povedat nieco uplne ine a zbytocne som sa rozpisal. To ze Gorbacov bol motivovany stale sa shorsujucim stavom hospodarstva je neodiskutovatelne. Ale ja som sa len snazil adresovat konkretne tvrdenie Flegka, ze Rusko nenapadne NATO, lebo nema peniaze. Ze to nezavisi ani tak od penazi, ako od toho, kto je pri kormidle. Severna Korea je v podstate stat s neexistujucou ekonomikou a napriek tomu si nikto netrufne vyhlasit, ze nemaju peniaze na to, aby zautocili na Juznu Koreu. Rozhodne Kim a nie peniaze. To je vsetko, co som tym chcel povedat. Diktator dokaze fungovat s neuveritelne mensim rozpoctom, nez vyspely stat, je to len otazka kontroly obyvatelstva a nakladov na vojnu a myslim, ze toto som tam vysvetlil. Je jasne, ze Rusko nemoze ist do plnohodnotneho konfliktu s NATO, ale vdaka jadrovym zbraniam ma paky na to, aby to udrzalo v ramci lokalnych roztrziek s niektorymi clenmi NATO. Boj proti NATO je pre Rusov neskutocny motivator.
V tom Kristininom prispevku som chcel len nadviazat na ten predchadzajuci a vysvetlit, ze "ten blesk z neba". Presne ako si povedal, z financneho hladiska bolo jasne,ze ZSSR ide do kytiek. A to vedeli vsetci a teda malo to byt v principe ocakavane. Napriek tomu sa ten rozpad casto oznacuje za prekvapivy, ci zo dna na den. Preco ta kontradikcia? Z mojho pohladu znovu to iste. Prekvapivym je prave to rozhodnutie Gorbacova v tom konkretnom okamihu. vzdy bola moznost ze to rezim pritvrdi a ekonomicky sa to este viac zhorsi, ale z hladiska papalasov je to viac kontrolovatelne. Gorbacov spravil opacne a to potom od isteho okamihu nebolo kontrolovatelne. A Putin toto vsetko vie. Aj preto sa domnievam, ze radsej bude konfrontovat vonkajsieho nepriatela, nez by mal riskovat vnutorne nepokoje. Ak by tam nebol prave Gorbacov, ktory mal uz predpripraveny koncept glasnosti a perestrojky skor nez sa so uradu dostal, tak si dovolim tvrdit, ze Cernenko, ci Andropov nikdy z takym napadom neprisli a rozpad ZSSR by sa tak skoro nekonal. Dokonca si dovolim tvrdit, ze ani Gorbacov by do toho mozno nesiel, ak by vedel, ako to dopadne. :-D

Samozrejme, ze vsetko su to len moje osobne uvahy.

Rad by som uviedol este jeden fakt, ktory povazujem za velmi dolezity a moc sa nespomina. Medzi ZSSR a terajsim Ruskom je jeden zasadny rozdiel. ZSSR bolo sice oficialne vedene generalnym tajomnikom UV KSSZ, ale fakticky krajinu riadilo politbyro, ktoreho orzhodnutia boli jednohlasne schvalovane dalsimi organmi. TJ Gorbacov ako clen politbyra musel najprv pre svoje rozhodnutia ziskat aspon niekolko dalsich ludi z politbyra. Kazdy clen hral svoju vlastnu hru a navzajom sa vzdy nejako drzali v sachu. V praxi to znamenalo, ze nemohol dovolit hocico a hoci verejnost hlasovanim nic ovplyvnit nedokazala, popularita na verejnosti bola jednym s faktorov, ktory dodaval vahu. Putin ale ziadnu protivahu nema. Rozhoduje o vsetkom a ako povie, tak bude.

A dik za tip na knihu. Tiez si zo zaujmom precitam Tvoje prispevky. Ale predpokladam, ze ti, co su dlhsie na fore uz presne vedia, koho prispevky sa oplati citat. :-)

laco Tvoje pripevky mi chybaju. Tazko sa cita, ze je to zo zdravotnych dovodov, drzim palce aby sa to zlepsilo.

ennio
A keď sa v novodobom Rusku spýtali prvého ruského ministra hospodárstva a financií Jegora Gajdara, kto podpísal akt rozpadu ZSSR, odpovedal: „Minister ropy a hospodárstva Saudskej Arábie.“ Jasne, jednoducho a zrozumiteľne.


Viem, ze ludia maju radi jednoducha a jasne odpovede, ale niektory odbornici to vidia o dost komplikovanejsie. A nejde mi o to hadat sa, kto ma pravdu, len poukazat na to, ze to "Jasne, jednoducho a zrozumiteľne", zaroven neznamena aj "presne". :
Irrespective of the drop in international oil prices, we can’t state that oil prices played a key role in the crash of the Soviet Union. Many other oil-exporting nations suffered just as much, if not more than the Soviet Union. The Soviet Union had a relatively diverse economy compared to that of other oil dependent countries. Currently, many experts are convinced that the main reason behind the rapid crash of the Soviet system was perestroika.
..
The most important factor is that the institutions established in the Soviet planned system turned out to be extremely poor at preparing for adapting to the chaos of the world markets, which the state couldn’t control. The Soviet Union didn’t establish stabilization funds to smooth out the drops in oil prices (actually, very few nations did at the time), as it had never faced such situations before. It was unable to react by devaluing the currency, and even if it did, it would not make much sense as civic industry had continuously experienced a deficit of resources (as most high-quality resources were directed to the military-industrial complex output) and wouldn’t be able to boost output. Agriculture wouldn’t be able to boost the harvest output due to chronic problems that had accumulated over decades.


https://carnegieendowment.org/2017/03/29/formation-and-evolution-of-soviet-union-s-oil-and-gas-dependence-pub-68443
20.12.2023 - 07:00:20
02
Istým faktorom rozpadu mohol byť aj Černobyľ, ktorý odhalil nefunkčnosť systému a postupne sa to zrútilo, ako domček z karát.
20.12.2023 - 07:17:59
00
Včera som zachytil video kde SK revolucionár chegevara išiel podľa nových nôt russka. Vraj mu bratcik potvrdil,že majú vedomosť o používaní letísk na územiach krajín NATO odkiaľ majú operovať darované ukrajinské f16. A varuje že sme na prahu nukleárnej vojny. Tak zasa vyťahujú strašenie.
20.12.2023 - 08:02:52
00
yojo napísal:
Dudo Vsetko co si napisal je pravda a absolutne s Tebou suhlasim a vobec nemam pocit, ze si protirecime. :-) Problem bude asi skor v tom, ako sa vyjadrujem, slovencinu uz moc nepouzivam. Ja som sa snazil povedat nieco uplne ine a zbytocne som sa rozpisal. To ze Gorbacov bol motivovany stale sa shorsujucim stavom hospodarstva je neodiskutovatelne. Ale ja som sa len snazil adresovat konkretne tvrdenie Flegka, ze Rusko nenapadne NATO, lebo nema peniaze. Ze to nezavisi ani tak od penazi, ako od toho, kto je pri kormidle.

Problemom je, ze na zlozite problemy hladame jednoduche odpovede a tie hladame preto, ze zlozitu odpoved nie kazdy pochopi.
Vojna nie je suboj vojenskych taktik, strategii, ci poctu muzov v armade, alebo techniky.
Vojna je suboj ekonomik a fakt preco si myslim, ze RU vyhrat vojnu nemoze, ze UA + USA + EU ekonomicky dokazu RU zadupat do zeme.
Problemom je to vajatanie EU statov, pretoze ak by sa vojenska pomoc nedrobila, nenatahoval v case, ale bola dorazna od zaciatku, ak by ekonomicke sankcie nepribudali, ale hned sa nasadili najtvrdsie, ak by sa nerobili vynimky typu pustime RU sportovcov na OH, xzablokujeme len niektore RU banky a pod mohlo byt uz po vojne.
Svetlou strankou je, ze RU tuto vojnu vyhrat nemoze, pretoze krvaca silnejsie ako UA. Staci len vydrzat.

DE by v II.svetovej porazilo ZSSR ak neprisla ekonomicka pomoc z USA, koru povazujem za zasadnu, pretoze nemecka ekonomika niekolkonasobne prevysovala tu rusku. A to je rovnaka analogia aj dnes, RU nikto nepomaha a ekonomicka sila EU je mnohonasobne silnejsia ako sila RU ekonomiky.

Takze RU nema na to ekonomicky napadnut dalsi stat, takze kecy o tom, zeby to mohli po UA skusit aj niekde inde v EU su len utopiou. To by sa naozaj muselo rozpadnut NATO, EU a kazdy by musel zacal solovat a vtedy RU ma na to pohltit jednotlive staty (vratane CR a SR).

Ak Kim vyda prikaz na napadnutie suseda podpise si rozsudok smrti, pretoze okrem suda postve proti sebe Japonsko a USA a do par tyzdnov/mesiacov sa ten stat ekonomicky zruti...na rozdiel od RU vsetky suroviny dovaza, vyvoz je nulovy a ani tie potraviny si nevedia sami dopestovat v dostatocnom mnozstve.

RU sa drzi len vdaka nerastnemu bohatsvu, ale ako bolo povedane ani toto nepomohlo, aby sa jeho predchodca ZSSR nerozpadol.
20.12.2023 - 11:58:00
02
ak budú mať ukr.tie f16 tak operovať budú z rumunska kde aj prebieha výcvik.
20.12.2023 - 12:50:01
00
zdroj?
20.12.2023 - 13:08:54
00
no jo, keď horda útočí z tretej krajiny (Belarus), tak je to ok,
keď UA zaútoči z tretej krajiny (RO), tak sme na prahu nukleárnej vojny,
to ešte bude statusov od čegevaru
20.12.2023 - 13:10:21
015
môžu štartovať len z letísk ktoré sú na to technicky pripravené a vybavené , vidíme,že naše letiská nie su pripravené ani na naše nové f16.takže logicky vychádza jedine polsko a rumunsko.
20.12.2023 - 13:43:41
00
Čo blboš povie to je sväté 😀 svätá sprostota
Cvičit treba už v utlom veku -kočár po ruzzky
i.redd.it
20.12.2023 - 15:11:45
00
Český spolek chce poslat na Ukrajinu deset tisíc dronů. Jeho patronem je šéf armády Řehka

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ukrajina-pomoc-dron-armada-karel-rehka-spolek-skupina-d_2312180620_gut
20.12.2023 - 16:54:58
04
och,ta mlada generacia Russakov,za Volodimira zomru s radostou

https://x.com/wartranslated/status/1737086041582903566?s=20
20.12.2023 - 17:43:06
00
Biden je senilný babrák.

https://www.hrot24.cz/clanek/uz-zadne-penize-ani-zbrane-usa-pro-letosek-stoply-dalsi-pomoc-ukrajine
20.12.2023 - 20:25:00
01
keyboard_arrow_up