JOLI

Ale aj keby ma zastavili, chystal som si tvrdenie, že prejazd cez semafor bol stále na oranžovú. Ozaj a čo som ešte nespomenul, že ten vodič sa podľa mňa musel naštvať na cyklistov, veď aj cyklista šiel s ním zarovno naraz cez križovatku a policajti zase pokutujú len vodiča a cyklistov si nevšímajú.
Ešte upresním pôvodné info. Dnes som tadiaľ išiel znovu a díval som sa na včerajší záznam z jazdy, pred semaforom som šiel nakoniec 25,5 km/h, v nedeľu fúkal vietor od Trenčína, teda protivietor, a po rozsvietení oranžovej som to vytiahol až na 26,2 km/h okolo semafora. Oranžová môže svietiť asi 3 sekundy, tak ak som stihol oranžovú napr. o pol sekundy, tak mi zasvietila oranžová hneď za tým hrbom, asi nejakých 17 - 18 metrov pred semaforom, čo sa zdá pri jazde z bicykla bližšie, doslova pred semaforom, preto som zvolil namiesto ,,flekovania" pred semaforom, že už nezastavím, a skoro som to nestihol. Mohol ma v odhade pomýliť aj protivietor, keďže ten spôsobil, že som sa k danému semaforu blížil pomalšie ako obvykle, obvykle často cez 30 km/h, a pri tejto vyššej rýchlosti, napr. 32 km/h už prejazd na zasvietenú oranžovú z rovnakej vzdialenosti nie je tesný.
Tento semafor bol rekonštruovaný a bol vybavený aj odpočtom zelenej a červenej. V súčasnosti odpočty nefungujú, iba odpočet do zelenej, ktorý sa spustí 5 sekúnd pred zelenou. Inak namiesto číslic svietia stále iba biele pomlčky (--). Načo sa potom investovalo do odpočtov?
Ďalej je tento semafor pre nízku hustotu dopravy zbytočne zapnutý večer (do 22:00), cez víkendy, a aj sviatky. Ide o T križovatku hl. cesty (rovno) s vedľajšou slepou cestou. Tú využívajú de facto len autá smerujúce do a z Tesca a OC Stop Shop. Často semafor zastaví dopravu na hl. ceste, a z vedľajšej vychádza 1 auto alebo dokonca žiadne. Nečudo, že to tam vodičom brnká na nervy a láka červenú ignorovať alebo pridávať na oranžovú, čo sa stalo aj v popísanej situácii v nedeľu. Na vedľajšej tiež práve nikto nečakal.
Rovnaká križovatka so semaformi je aj v Ilave, tam slepú vedľajšiu cestu využívajú autá smerujúce do/z OC Idea (podobné OC ako Stop Shop) a autobusy obsluhujúce zastávku AS OC Idea. Semafor tam funguje večer (do 20 alebo 21:00), cez víkendy, cez sviatky našťastie nie.
Celkovo nemám rád, keď mi zasvieti oranžová zrovna v momente, keď pri danej rýchlosti a vzdialenosti od semafora neviem posúdiť, či ešte pokračovať v jazde, alebo už brzdiť, a už sa mi stalo, že pri brzdení (buď hneď, alebo neskôr keď mi došlo, že už na oranžovú prejsť nestihnem) som zastavil až za čiarou vedľa semafora. Dodržiavam červené a keď som s niekým na výjazde, kto ich nedodržiava, snaží sa ma presvedčiť, však autá nejdú, prešli, keď čosi tak rýchlo zastavíš, nie je to nebezpečné... Nepresvedčí, ide sám a potom dostane zelenú iný smer, on sa tam zrovna moce a dostane vytrúbené a ja si pomyslím, že pre toto vodiči nemajú radi cyklistov. Alebo cez priecestie. Že pozri, zastavím, pozriem sa doľava, doprava, nejde vlak, idem. STOPky, môžete hádať. Som asi jediný a cítim sa, že ja som ten nenormálny, že čo akú STOPku dávam. Minule v Nemšovej na STOPke na križovatke pri kostole, ja idem zastaviť, a okolo mňa prefrčí zozadu cyklista. A to všetko pred očami a s požehnaním policajtov, ktorí čakali v aute vedľa cesty pri parkovisku pri kostole, až STOPku nedá asi až nejaké auto.