Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftcokupit napísal:
Ten graf bol reakcia na tie katastroficke reci, ako sme vraj vyhnali oceliarov a teraz ju dovazame. Pricom jej dovazame presne tolko, co pred 10rokmi. Ano pockajme dalsich 10 ci 20r, len poniektorych dovtedy ich strach zozerie.
A mimochodom, uz len ta zakladna premisa, ze musime vyrabat vsetkeho stale viac je uplne mylna. Nasa demografia a spotrebny kos sa zasadne meni. Potrebujeme stale viac stareckych pkienok nez ocele. Len tak daleko zjavne este v uvahach nie sme...

Som ti písal, aby si si propagandu o priemysel robil poctivo.
Na tom grafe sú hodnoty v tonách, takže absolútne čísla.
Výroba v Európe klesá, import rastie a export klesá, zatiaľ čo spotreba stagnuje. Takže Európa dováža oceľ, ktorá sa vyrába vďaka fosílnym palivám, zatiaľ čo si tu rušíme elektrické pece s 1/3 emisiami.
Príloha:
steel europe.png
steel europe.png 128.71 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 29.01.2025 - 19:20:44
01
podiel spotreby je v % a import je v abs. cislach rovnaky cca poslednych 10 rokov
Zobraziť komentár 29.01.2025 - 22:01:28
01
https://www.postoj.sk/169663/neexistuje-ziadna-istota-prezitia-europskeho-oceliarstva?fbclid=IwY2xjawIIn2NleHRuA2FlbQIxMQABHcT4fOgBHVYXlS7OPM4gBVPxN-qkWzckrlyRzy5NBBlMO4AUTfIvrXKnFQ_aem_UbDjoc0zNqjI5Xrc6uBbkw
Zobraziť komentár 30.01.2025 - 19:17:17
00
Poliaci idu bomby, my sme doteraz nepochopili, na co su eurofondy...

V Poľsku postavia jednu z najväčších pobrežných veterných elektrární na svete s výkonom 1,5 GW, čo zhruba zodpovedá výkonu jadrovej elektrárne v Mochovciach. Na projekte sa dohodli pološtátna poľská firma PGE a dánsky Orsted.

Veterná farma Baltica 2 by mala vyrobiť prvú elektrinu začiatkom roka 2027, s jej dobudovaním sa počíta do konca roka.

Celkový rozpočet projektu sa odhaduje na viac ako sedem miliárd eur, PGE a Orsted budú mať na investícii rovnaký podiel.

Elektráreň bude vybavená 107 turbínami s výkonom 14 MW a spolufinancovaná z poľského plánu obnovy. Výška podpory zo zdrojov EÚ dosiahne 1,4 miliardy eur.

Najviac elektriny v súčasnosti Poľsko vyrába z uhlia. (tasr, pap)

https://e.dennikn.sk/minuta/4438823
Zobraziť komentár 30.01.2025 - 21:44:32
00
Poliaci konecne zacali. Mali najcernejsiu energiu doteraz v Europe.
Zobraziť komentár 30.01.2025 - 22:01:34
01
will a nie podla CO2 nemecko?to mi nejako nevychadza
Zobraziť komentár 30.01.2025 - 22:05:58
00
polské predsedníctvo eu

https://oenergetice.cz/evropska-unie/polsky-premier-eu-musi-provest-uplnou-a-kritickou-revizi-green-dealu
Zobraziť komentár 30.01.2025 - 22:35:14
02
canopus nie. Poliaci maju uhlie ako primarny zdroj pri vyrobe el. energie. Nemci ho maju v mixe s plynom a obnovitelnymi zdrojmi ako nastroj na regulaciu.

Polsko ma velmi dobre podmienky na veternu energetiku a uhlim moze regulovat siet. Len dlho cakali.

Ono to ale pre nich teraz moze byt lepsie, technologie su vyzretejsie, turbiny ucinnejsie.

Okrem vetra planuju aj jadro.

Na obrazku tmavost farby hovori o intenzite CO2 pri produkcii elektriny - priemer za rok - k decembru 2024.
Príloha:
Screenshot_20250131_071529_Electricity Maps.jpg
Screenshot_20250131_071529_Electricity Maps.jpg 87.76 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 31.01.2025 - 07:19:09
00
arrow_leftmirec16 napísal:
podiel spotreby je v % a import je v abs. cislach rovnaky cca poslednych 10 rokov

A čo ukazuje ten podiel spotreby v %?
Tak ti to vysvetlím. V roku 2010 tvoril import oceli na spotrebe v Európe 13,9 % a v roku 2023 to bolo 24,9 %.
Aj ty sa nauč robiť propagandu lepšie.

A toto je výsledkom:
"Situace evropského ocelářského průmyslu, který hraje zásadní roli ve většině kritických hodnotových řetězců, jako je větrná a solární energie, automobilový průmysl, stavebnictví, domácí spotřebiče, obrana, strojní a technické vybavení, nebyla nikdy tak vážná:

V roce 2023 se v EU vyrobilo pouze 126 milionů tun surové oceli, což je nejnižší zaznamenaná úroveň a o 25 milionů tun méně než průměr za poslední desetiletí (150 milionů tun)."
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 07:31:28
00
V EU je priemer 1,7 tony CO2 na tonu surovej ocele. V Cine 2.1. Cize na to, co dovezieme a nevyrobime doma sa pekne navysuje CO2.

Fakt "rozumna" europska politika.
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 08:24:27
02
Oblúkove pece? Odkiaľ toľko šrotu? Odkiaľ toľko elektrickej energie? Distribučná sieť?
Steelka to nezastavila kôli predaju.
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 09:32:43
00
Všimli ste si, že niektorí sa tu stále oháňajú tvrdením, že pri výrobe ocele v Číne vzniká 2-3x viac emisií CO2 ako v Európe? Prekvapuje ma, že toto sebavedomé vyhlásenie nikto nespochybnil a nežiadal doložiť faktami. Mne to pripadalo uletené, lebo chémia a fyzika výroby ocele sa nedá oklamať, tak som si to konečne vyhľadal. Dávam sem čísla vybraných štátov (kg/t ocele):

2148 Čína
1708 Nemecko
1736 USA
1080 Mexiko

Chápete? To tvrdenie o 2-3x vyššej produkcii v Ázii sa používa v bubline klimaskeptikov, živenej dolármi korporácií fosílnych palív a Ruska, oni vlastne tvrdia, že Čína vyrába oceľ s produkciou vyše 5000 kg CO2 na tonu, čo je samozrejme klamstvo, ako všetko ostatné.

Dôvod vyššej produkcie CO2 v Číne spočíva najmä v tom, že oni stále najviac používajú Bessemerove konvertory, zato my v Európe máme väčší podiel Martinových pecí, ale je pravda, že ich podiel sa zvyšuje aj v Číne. Najväčší podiel Martinových pecí je v Mexiku (až 69,4%), preto majú tak malú produkciu CO2 na tonu ocele. Mexiko by nikto netipoval, však?

Nemáte za čo.
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 10:48:11
58
Pali65 ja sa napr snazim na toho cloveka nereagovat, pretoze on drista 2na3 nahodne veci, vytrhava z kontextu a podobne. Na to aby si diskutoval o 1 veci co zadrie minies kopu casu zvacsa, a on potom pride s dalsimi 10timi a odmieta sa vyjadrit k tej co si mu prave vyvratil. Aj toto s % importu/exportu/domacej vyroby.... Otvoril som nejake usa cisla a tam to lietalo ako na divokom vychode (import na urovni 20-40% spotreby), ale pravdaze eu krachuje kvoli vysokym cenam elektriky a usa je super mega dobre fungujuce..... Myslis ze ma potom zaujima ako dospel k takemu zaveru? Absolutne nie - riadim sa heslom, ak niekto drista 2na3 dookola, tak nema zmysel riesit ci raz za rok sa trafi....
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 11:16:26
15
bicycletour jedine co tu vidim, je antiEU a klimaskepticka propaganda z tvojej strany, aj to na urovni “nerecykluje sused, nebudem ani ja”

nikto netvrdi, ze oceliari nemaju problemy, maju, ale dovody a ani riesenia nie su ocividne tak jednoduche ako ich popisujes, resp. ako sa nas sami snazia presvedcit… a najlahsie je imho co? no predsa vratit sa do minulosti ze? make …. great again, akurat, ze to fungovat nikdy nebude

a zbytok ti velmi pekne zhrnuli Pali65 a stanos4 👍
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 12:30:32
07
aj tak si myslim,ze naj producent v europe co2 je nemecko a nie ziadne polsko,howgh, willko netrep tu blbosti
Zobraziť komentár 31.01.2025 - 18:33:05
00
keyboard_arrow_up