Lokalizácia
Formulár sa odosiela
uid Áno, máš pravdu. Tiež som si všimol, že to nafukujú a kopú proti cyklistom. Ak oni išli 12-15 km/h, tak cyklista aj keby šiel len 30, tak už z ich pohľadu ,,letel". No tomu, že ľudia nadávajú viac na cyklistu, by som veril.

Zdá sa, že ich ten cyklista najskôr ,,obehol" zozadu, keďže malý sa zľakol. Logicky teda spadol za cyklistom, ten to logicky nemohol vidieť (ak nemal späťák alebo sa práve nepozrel dozadu) a počuť tiež nie, ak mal slúchadlá alebo mu hučal vietor. Ak nebola na cyklochodníku obmedzená rýchlosť dopravnou značkou, značkou nejakej zóny alebo značkou Bicyklová cesta, tak implicitne platí na cyklochodníku 50ka v obci a 90ka mimo obce a ak cyklista šiel (na 100%) pomalšie, tak nič neporušil. Ešte mohol ,,obiehať" natesno, ak malý jazdil vysunutý vľavo pri stredovej čiare, ale o tom sa v zákone nepíše, s akým odstupom má cyklista predchádzať cyklistu. Naopak, píše sa tam, že sa jazdí (všeobecne) pri pravom okraji vozovky a osoba do 10 rokov smie jazdiť na bicykli po ceste (okrem cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny) len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou. Píšem preto, lebo často sú tie cyklochodníky označené iba značkou zákaz vjazdu motorovým vozidlám, tak z pohľadu zákona to cestička pre cyklistov ani nie je (vo výnimkách sa nepíše ani o Bicyklovej ceste).
Zobraziť komentár 06.08.2025 - 23:41:14
00
Mne sa taz stalo, ze som obiehal celkom pohodovo 2 zeny a pred nimi bolo dieta
Ako som sa dostal na uroven poslednej zeny, teda tej, ktoru som obiehal prvu, tak zakricala POZOR BICYKEL. A ten chlapec zrazu ruky na brzdy a zacal mixovat "volantom", lebo sa zlakol. Normalne som sa jej chcel spytat, ci nieje yebnuta, lebo ak toto robi vzdy, ak ich niekto obieha, tak chudak dieta a len otazka casu, kedy vleti niekomu do drahy.
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 05:48:05
03
Mne sa stalo v nedeľu niečo podobné na tom cyklochodniku. Isiel som v smere od Popradu a pred Svitom som dobehol matku ktora bola peso s dieťaťom na odrážadle ktore islo po strede stredovej bielej čiare. Matka sa otočila a "videla ma cca 30 metrov" ze sa blížim k nim a vôbec nereagovala a nechala svoju dcéru asi 3-4 ročnú ísť po strede.Vobec sa nesnažili jej niečo povedať -upozorniť aby isla na kraj alebo niečo podobné! A to ja som išiel ľavom pruhu skoro po tráve aby som sa dieťaťu vyhol. Čiže ako už tu bolo aj písané za dieťa je zodpovedný hlavne rodič.
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 06:14:05
03
Jeden dobry z chatgpt :D

Niet sa čo čudovať, že cyklistika na Slovensku zomiera pomalšie než štátna byrokracia. Stačí šliapnuť do pedálov a prekročiť magickú hranicu 30 km/h – zrazu si Saganov nelegitímny bratranec, čo si pomýlil panelákovú džungľu s Alpami.
A v Bratislave? Ak sa náhodou odvážiš prejsť na červenú, po chodníku, alebo nebodaj cez prechod – gratulujem, práve si sa stal hrozbou pre civilizáciu. Cyklogangster, člen podsvetia v upnutom lykrovom brnení, čo terorizuje slušných ľudí.
Medzitým ti za chrbtom prefrčí tetuša, čo si vodičák vybavila za tri kilá a kartón vajec, a len tak mimochodom ťa skoro pošle na urgent. Ale hej, hlavne že cyklista je problém.
Nie, vážne, dať dieťa na cyklistiku v tejto výfukom premočenej paródii na štát? To je ako ho zapísať do experimentálneho programu „hra na prežitie“.
Tento banánistan nie je pripravený na cyklistov – jediné, čo tu ide dopredu, sú kolóny, frustrácia a národná nenávisť voči reflexným vestám.
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 07:38:19
07
Ja som tiez platil za vodicak 3 kila a nieco :)
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 08:21:30
00
arrow_leftrobertp1996 napísal:
uid Áno, máš pravdu. Tiež som si všimol, že to nafukujú a kopú proti cyklistom. Ak oni išli 12-15 km/h, tak cyklista aj keby šiel len 30, tak už z ich pohľadu ,,letel". No tomu, že ľudia nadávajú viac na cyklistu, by som veril.

Na tom sa vždy zabávam. Rýchly cyklista je vrah detí. Ale, že sa im po meste preháňajú magori na 2 tonových autách dvojnásobok 50tky alebo motorkári si pomýlili mestskú ulicu s cieľovou rovinkou na okruhu, kde vytáčajú svoje hlučné mašiny do extrémnych otáčok a rýchlostí, to je vlastne normálne. Ale cyklista čo ide 30 a viac je už od narodenia potencionálny vrah.

Naposledy upravil JOLI dňa 08.08.2025 - 09:00:40, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 07.08.2025 - 08:34:16
08
arrow_leftrobertp1996 napísal:
Ak nebola na cyklochodníku obmedzená rýchlosť dopravnou značkou, značkou nejakej zóny alebo značkou Bicyklová cesta, tak implicitne platí na cyklochodníku 50ka v obci a 90ka mimo obce a ak cyklista šiel (na 100%) pomalšie, tak nič neporušil.

Jedna drobná, s podstatou príspevku nesúvisiaca nepresnosť. 90-ka je definovaná tu:
Zákon 8/2009, § 16 Rýchlosť jazdy
(2) Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1. Na diaľnici vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km h-1 a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km h-1.
(3) Vodič iného motorového vozidla, ako sa uvádza v odseku 2, ako aj vodič autobusu s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1.

Teda pre cyklistu mimo obce neplatí 90-ka ani iné číselne definované všeobecné obmedzenie rýchlosti, keďže sa taká rýchlosť ani (okrem výnimočných prípadov) nepredpokladá. Samozrejme obmedzenia značkami a štýlu jazdy (stav vozovky, schopnosť zastaviť) platia.
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 09:03:15
00
arrow_leftJOLI napísal:
Na tom sa vždy zabávam. Rýchli cyklista je vrah detí. Ale, že sa im po meste preháňajú magori na 2 tonových autách dvojnásobok 50tky alebo motorkári si pomýlili mestskú ulicu s cieľovou rovinkou na okruhu, kde vytáčajú svoje hlučné mašiny do extrémnych otáčok a rýchlostí, to je vlastne normálne. Ale cyklista čo ide 30 a viac je už od narodenia potencionálny vrah.

Tento typ memecka sem neskutocne pasuje :-D
i.imgflip.com
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 09:14:33
01
len sa divim preco tam niesu schumacherovci na autach a rossiovci na motorkach, ale nevadi
zacinam si zvykat ze aj tie memecka zacinaju byt robene pre jednoduchych a to co v poslednom case na mna vyskakuje na fb nieje ani vtipne
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 09:38:19
02
tr3mp Áno, tiež máš pravdu, v zákone je pridané to slovo ,,motorového", preto som sem ten zákon nedal a vyložil som to len tak ľudovo.

Potom mi z toho vychádza (keďže pre cyklistu nie je stanovená rýchlosť mimo obce), že cyklista môže jazdiť mimo obce teoreticky neobmedzenou rýchlosťou, lebo čo nie je obmedzené zákonom, je dovolené. V praxi by viac ako 90 km/h mohol dosiahnúť len dobre trénovaný cyklista v rovnom zjazde na kvalitnej vozovke a po silnom vetre, tak ani niet divu, že to v zákone neriešia. Tých 50 km/h je reálnejších, ale aj to tak rýchlo vydrží jazdiť asi len mizivé percento cyklistov.

Preto tvrdím, že kydať na cyklistov, že ,,letia" na cykloceste a ohrozujú deti a pritom idú možno tak 30, je prehnané, ak je tam priestor v 2. pruhu, alebo ak cyklista rýchlo a nebezpečne nemyšičkuje na preplnenej cykloceste. Ako v tej správe, cyklista predišiel (alebo prešiel okolo) malého cez voľný pruh a malý sa zľakol a padol a naozaj je vinný cyklista, lebo ,,letel" a preto sa malý zľakol a padol? A že nezastavil? Dobre, možno nevedel, nepočul a ak náhodou hej, veď tam bol s malým dospelý, tatko, možno sa bál jeho reakcie a ostatní cyklisti tiež nezastavili, keď videli, že je s malým dospelý, nechceli sa starať, lebo veď čo sa staráte, starajte sa o seba. Zbytočne (v tomto prípade, ak cyklista takmer isto nič zo zákona neporušil (mal voľný pruh, nebol povinný spomaliť)) tam na tom FB šírili nenávisť proti cestným cyklistom a to isto správanie v cestnej premávke nezlepší. Treba mať na pamäti, že aj keď beriem deti na cyklocestu, tak ich stále beriem do premávky, akurát namiesto áut a kamiónov budú okolo nich prechádzať rýchlejšie jazdiaci cyklisti.
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 15:18:40
00
Takze chapem to dobre, predbiehat cyklistu, iduceho 30km/h, na motorke/aute zo vzdialenosti <1m a rychlosti 60-100km/h, je uplne ok
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 15:32:28
00
a na tuto konstalaciu si ako prosim ta prisiel?
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 15:34:58
00
lebo je normálne pre letieť v takej vzdialenosti okolo iných cyklistov (chodcov) cca 2-3 krát rýchlejšie
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 15:41:36
10
ja som to tam sice necital ale myslim ze je rozdiel ked okolo teba "preleti" cyklista co ma dajme tomu 80kg sirku 50cm a ine ked to urobi auto co ma 2m+ sirku a 1500-3000kg (pripadne viac) to ze prepocet rychlosti nahodou vychadza podobne je asi jediny fakt ktoreho sa tu podaktori drzite. ostatne faktory nespomenieme lebo by nam to nezapadalo do teorie ;)
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 15:57:46
00
Oproti dietatu si cca 2-4 nasobok vahy. Mas inde reflexy, stabilitu. Nehovoriac o tom ze si nastaveny ze ides rychlo a blabla dalsie veci.

Inak povedane, motorkari s 200+kg ked okolo teba preletia 3-nasobnou rychlostou su ok?

Vidim ta ako by si icoval ked by na teba zvoncekoval elektrickar iduci 40+km/h a do 0.5s ta uz predbiehal. Pretoze to je napr tuna v nl bezne
Zobraziť komentár 07.08.2025 - 16:06:41
01
keyboard_arrow_up