Lokalizácia
Formulár sa odosiela
cikorg, ak je to tak, OK, beriem spat. ja elektroniku nehejtujem, ale v intenciach prveho cestneho bicykla mi to pride trochu bizar.

navyse aj keby je ta kapacita na 3000km, stale by som mal pocit, ze tu baterku proste treba kontrolovat (co asi aj treba). uz len ten fakt, ze tu bateriu treba priebezne kontrolovat mi je proti srsti. ale dost off topic. skratka elektrika na prvy cestny bicykel je z mojho pohladu overkill.

vztah k konickom a vybave by mal mat svoj vyvoj, skocit rovno do highendu znamena ochudobnit sa o moznost nadobudnut prehlad a zrucnosti v hobby, ktoremu sa chcem venovat dlhodobo

ale jasne, doba, trendy a imidz su neuprosne. kto na to ma a chce, nech ide do toho highendu hned…
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 08:58:39
01
arrow_leftMatkough napísal:
Tak tu fakt nešír nepravdy ľuďom, čo kupujú prvý bajk.

matkough, toto si vyprosujem, co z toho, co som napisal, je nepravda?
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 09:01:12
00
ifko v pohode, veď nikto nikomu nič nevnucuje? tiež užívam na graveli mech ultegru k plnej spokojnosti.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 09:14:37
00
No a v pakach sú gombikove, a tie vedia náhle umrieť. Ako tak čítam fóra..
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 09:23:04
00
arrow_leftifko napísal:
matkough, toto si vyprosujem, co z toho, co som napisal, je nepravda?

Veď sam priznávaš, že nevieš koľko to vydrží, hovoríš o panike 50 km od domu, píšeš o powerbanke, fakt zrejme nevieš ako to funguje. Čo je v poriadku, ani ja som všetko nevedel, kým som elektriku nemal.

Je takisto v poriadku preferovať mechaniku, keď máš všetky informácie, resp. obmedzený budget, ale teda v téme prvý cesťák ste tu viacerí podľa mňa nepomohli týmito vašimi dojmami.

Naposledy upravil Matkough dňa 31.08.2025 - 09:50:02, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 31.08.2025 - 09:45:32
03
arrow_leftpeter120 napísal:
No a v pakach sú gombikove, a tie vedia náhle umrieť. Ako tak čítam fóra..

Toto je, zdá sa, pravda, preto je dobré jednu mať so sebou. Btw, mne zatiaľ držia už viac ako dva roky, 10 000 km (AXS, myslím, tentokrát).
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 09:47:03
00
arrow_leftMatkough napísal:
Veď sam priznávaš, že nevieš koľko to vydrží, hovoríš o panike 50 km od domu, píšeš o powerbanke, fakt zrejme nevieš ako to funguje. Čo je v poriadku, ani ja som všetko nevedel, kým som elektriku nemal.

Je takisto v poriadku preferovať mechaniku, keď máš všetky informácie, resp. obmedzený budget, ale teda v téme prvý cesťák ste tu viacerí podľa mňa nepomohli týmito vašimi dojmami.

Odpovedz mi prosim na toto:
1. Je nemozne, aby sa ti to vybilo na vyjazde?
2.Neda sa system dobit powerbankou? (lebo vsade na forach sa pise, ze ano…)

Dakujem
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 10:06:37
00
Moj prvy cestak bol a stale je bike so Sram axs a som velmi rad ze som sa tak rozhodol. Sadu mam rival co nieje ziaden high end...Ano baterky v packach su obcas zvláštne.Jedna sada mi vydrzala rok a teraz po 2 mesiacoch budem jednu znova menit.Ale zasa,stav baterky jednej druhej alebo piatej ti ukaze cyklopocitac alebo aplikacia.Mobily niektorí dobijaju 2x za den a beru to ako normal...tak pokial dobijem raz za 2 mesiace baterku(pri di2 vydrzi vraj ovela dlhsie) alebo raz za pol roka vymenim v packe za novu,tak to sa mi nezda ako velke obmedzovanie...raz sa mi stalo ze pocas jazdy mi ukazovalo ze baterka na zadnej prehadzovacke je skoro kaput,tak som ju prehodil s prednou a bol pokoj....ja uplne chapem ze pokial ma niekto mechaniku na ktoru nemusi cely rok šiahnut tak je spokojny a bez starosti. Chcel som len to napísať,ze za mna elektrika pri prvom cestnom bicykli nie je ziaden overkill,ale fajn vec,ktora mne sedi viac ako lanká...
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 10:12:41
04
Ifko...ano vybit sa ti môže dnes vsetko,baterka zrazu odide a konec,ale baterie su dnes vsade...Ale pokial ti na tom zalezi tak sa ti to nestane,lebo ked uz chodievaš na dlhe vyjazdy tak presne ako Matkough napisal,nahradna baterka do sramu je malinká(aj ta do paciek) a nie je problem ju mat zo sebou...proste tvoj prispevok nie je ze nepravdivý,lebo stat sa moze vsetko,ale skor zbytocne vzbudzuje strach z niecoho "nového "...tiez som mal najprv auta s manualnou prevodovkou a nechcel som automatiku,lebo...teraz by ma ani nenapadlo kupit auto s manualom.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 10:25:13
02
ivanio, v poriadku, takto nejak ma vyzerat argumentacia, ktoru akceptujem. a nie tak, ze ta obvini niekto zo sirenia nepravd, pricom to nepravdy nie su…
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 10:41:54
00
arrow_leftivanio napísal:
Ifko...ano vybit sa ti môže dnes vsetko,baterka zrazu odide a konec,ale baterie su dnes vsade...Ale pokial ti na tom zalezi tak sa ti to nestane,lebo ked uz chodievaš na dlhe vyjazdy tak presne ako Matkough napisal,nahradna baterka do sramu je malinká(aj ta do paciek) a nie je problem ju mat zo sebou...proste tvoj prispevok nie je ze nepravdivý,lebo stat sa moze vsetko,ale skor zbytocne vzbudzuje strach z niecoho "nového "...tiez som mal najprv auta s manualnou prevodovkou a nechcel som automatiku,lebo...teraz by ma ani nenapadlo kupit auto s manualom.

Aj keď sa to môže zdať jednoduché, možno práve tomuto sa ľudia na mechanike snažia vyhnúť. Skrátka nemusieť myslieť na nabíjanie, výmenu bateriek, nosiť so sebou stále náhradné (pričom aj u tých treba sledovať kapacitu). Nafúkam plášte a padám z domu.
Na mtb mám 1x12 gx eagle, na cesťáku 2x12 SR a na časovke 2x11 Duru. Mechaniky.
A to som prešiel rôznymi elektro sadami a nejaký výrazný komfort alebo výhodu som nepocítil.

Na prvý cesťák elektriku ok, ak sa to oplatí. Teda z pohľadu hodnoty a budúceho predaja. Ale priplácať tučnú sumu rozhodne nie, to radšej neskôr investovať 300-500e do karbón kolies.

Inak automat v aute mám a nejak mi uniká tvoja pointa a analógia nech sa snažím ako viem :) Automat zvlášť tankuješ alebo nabíjaš? Alebo ti di2 radí na bicykli samé? ??‍♂️
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 11:02:30
02
LMS,analogia je len v tom,ze ked som mal manual a chcel som automatiku,tak som casto pocuval ze mechanika je klasika,ze je menej kazová,lacnejsia atd...nemyslel som samotne technicke riesenie
,sposob radenia.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 11:16:55
01
1. Ak existuje clovek, ktory ma taku hlboko zakorenenu averziu voci nabijaniam bateriek, tak predpokladam, ze taky miesto mobilneho telefonu vola len zasadne doma z pevnej linky. My ostatni obcas (dajme tomu raz za mesiac) nieco nabit nemame problem, najma ked ten spominany mobil treba nabit aj kazdy den.
2. Ak existuje clovek, ktory chce len dofukat plast a ist na vyjazd a nic neriesit, dokonca ani vozit so sebou napr. nahradnu dusu/lepenie/pumpu, tak predpokladam, ze taky clovek skratka miluje adrenalin, ked dostane defekt daleko od domu uprostred nicoho a co potom. My ostatni nemame problem trocha riesit a k spominanym veciam si pripadne podla potreby pribalit aj tu AXS alebo CR2032 baterku, ktore su ovela skladnejsie a lahsie.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 11:30:30
05
arrow_leftifko napísal:
ivanio, v poriadku, takto nejak ma vyzerat argumentacia, ktoru akceptujem. a nie tak, ze ta obvini niekto zo sirenia nepravd, pricom to nepravdy nie su…

Ako si napísal celý prvý príspevok, trvám na to, že je v zásade nepravdivý. Nik nema stres z vybitej batérie, vydrží dlho, a dá sa nosiť maličká v kapsičke, a ak nie si pako, tak sa ti to nestane, jedine, že by si šiel na 2-3 tisíc dlhé ultra... A aj vtedy na to myslíš.

Nepravdivý som napisal, lebo som sa chcel práve vyhnúť nejakému zbytočnému expresívu. Takže, v poriadku, beriem späť a napíšem, že si napísal nepodložené obavy, dojmy bez skúseností.

Čo ma na tom hnevá je, že to fest nepomáha vo vlákne o prvom cesťáku, načo je to dobré keď s tým nemáš takú skúsenosť?
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 11:39:07
01
Nejde len o radenie. Dnes človek sadne na bike a zrazu si možno uvedomí že je obklopený elektronikou a baterčočkami a udelátkami čo treba dobíjať a starať sa o ne. Mobil, GPS unit, možno smartwatch, svetlo vpredu, svetlo / radar vzadu, zopár senzorov, kadencia, rýchlosť, hrudný pás.. Mne osobne na biku nijako nechýba ďalších pár batérií a motorčekov ktoré znejú ako naštvaná myš. Keď som bol mladý a krásny a v 90tych rokoch som sa hral na Induraina, na riadítkach som mal Cateye Cosmos, a tým to haslo.

105 Di2 som ináč vyskúšal minulý rok na Malorke a bola to pecka. Najviac sa mi páčilo ako sa prešmyk sám dolaďoval podľa polohy reťaze, technologicky je to paráda. Ale aby som teraz každý mesiac šetril aby som si mohol kúpiť bike s di2, to teda nie.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 12:49:32
02
keyboard_arrow_up