Ahojte, chcel by som sa s vami podeliť o moje skúsenosti s výchovou malého bajkera.
Na prvom 16"
bicykli začal jazdiť keď mal 3 roky a 2 mesiace. Prioritou pri výbere bola čo najnižšia váha a vybrali sme Early Rider Belter 16", ktorý navyše namiesto
reťaze používal remeň. Hliníkové
rajdy som mu ešte vymenil za karbónové a váhou sme sa dostali asi na 5.5kg.
Vďaka zvládnutému odrážadlu trval prechod na šlapací
bajk asi 5 minút v parku. Od toho momentu sme mu
odrážadlo schovali a jazdil už len na šlapacom. Toto je kľúčový bod s ktorým má veľa detí problém pri prechode na vačší bajk. Ak majú stále k dispozícii aj predchádzajúce odrážadlo, na ktoré su zvyknutí, často sa im zmena nepáčí a prechod sa predlžuje.
Pri učení osobne neodporúčam pomocné kolieska. Radšej treba za dieťaťom chodiť a jemne ho korigovať za chrbát, nie za sedlo, aby muselo samé držať rovnováhu. Touto metódou sa mi podarilo za pár minút zbaviť sa koliesok u viacerých detí kamarátov.
Na ďalšiu sezónu sme originál cestné
plášte vymenili za horské a šlo sa do lesa (jún 2019, 4 roky a 1 mesiac)
Pomerne skoro sa ukázali 2 problémy: z originál pedálov sa mu šmýkali nohy a v klesaniach mal problém s brzdením, pretože z mechanických V-čiek ho boleli ruky, aj keď mali páky určené pre
deti a museli sme veľmi často stáť, aby si oddýchol. Pedále sme vymenili za Xpedo Traverse 9, ktoré putovali aj na ďalší bajk.
Za jeseň a zimu nabral istotu a silu a začali sme jazdiť dlhšie výjazdy (apríl 2020, 4 roky a 11 mesiacov)
Otvoriť v novom okne thumb_up3thumb_down
Vďaka vyššie spomínanému remeňu, v ktorom sa stráca menej energie ako v reťazi (a nešpiní nohy) dokázal sám vyšlapať prekvapivé stúpania. Do kratších stúpaní (párkrát aj od Pätbojára na Kamzík..) som ho za jazdy vedľa neho tlačil za chrbát. Potom sme začali používať 2 spojené gumolaná (najhrubšie z Hornbachu, stáli spolu asi 6e) s karabínami na koncoch, ktoré som uchytil na jeho hlavovej a na mojej sedlovej trubke. Toto výrazne pomohlo pri dlhších stúpaniach a gumolano navyše absorbuje rázy pri rozbiehaní, alebo väčších nerovnostiach. Zapnutie/odopnutie trvá asi 15 sekúnd, po odopnutí ho len namotám na môj rám, kúsok je vidieť v poslednom videu.
Takto zvládame aj cca 25km výjazdy.
Kolenačky používa POC VPD Air Elbow youth, čo aj keď sú pôvodne lakťové chrániče, tak vo veľkosti S veľmi dobre sedia na kolená takto malých detí. Na lakťoch má O'Neal Peewee Elbow Guard, ale tieto sa nám úplne neosvedčili a vymeníme ich.
Na 5. narodeniny sme vyberali 20" bicykel. Prioritou bola opäť váha, pôvodne pevná vidlica a hlavne hydraulické brzdy. Reálne som zvažoval 2 možnosti:
1. V-pace MAX24 - váha len 7.5kg s pevnou vidlicou, 29" geometria, super osadenie, vyššia cena.
2. Early Rider túto sezónu vyšiel s novým modelom Hellion 20", ktorý má super geometriu pre jazdenie, aké robíme a rozumnú váhu (deklarovaná cca 9.5kg) s odpruženou vidlicou. Bol trochu lacnejší ako V-pace.
Nakoniec sme sa rozhodli pre Early Rider, hlavne kvôli agresívnejšej geometrii, hravejším 20" kolesám a dostupnosti (Corona, V-pace bol na mesiace nedostupný).
Odpruženej vidlice pre takto malé
dieťa som sa bál a myslel si, že to bude len mŕtva váha. Našťastie RST Spex, ktorá na bajku je, chodí aj pod ním (váži 17kg) a dokáže na nej využiť dokonca celý zdvih. Dokonca nastavenia kompresie majú citeľný vplyv na správanie.
Hydraulické Deore brdzy úplne odstránili problémy s únavou rúk a veľmi dobre ich vie dávkovať. Jeho kamaráti, čo si požičajú bajk už ich dávkujú trochu horšie:)
Na bajku bolo treba urobiť pár drobných vylepšení, ktoré by v tejto cenovej kategórii asi mali byť vyriešené už v továrni:
- prehodiť podložky pod stredovým zložením pre doladenie reťazovej linky
- radiaci bowden vstupuje do rámu trochu nepochopiteľne na pravej strane (brzda vľavo), čím je bowden výrazne zalomený. Deore radenie malo tiež dlhý voľný chod a malý nedokázal sám zatlačiť páčku dosť ďaleko a zaradiť ľahší prevod. Bowden som preprobil a Deore vymenil za radenie Saint. Teraz bez problémov zaradí hore aj 3 prevody naraz, a navyše má multirelease na radenie 2 prevodov naraz aj smerom dole
Pôvodné 560mm rajdy som vymenil za karbónové 620mm (-140g). Chcel som ich skrátiť, ale väčšia širka mu sadla a pomohla mu správne držať ruky s lakťami von a zlepšiť kontrolu v strmšich pasážach.
Z kolies išli von ťažké BMX
duše (-450g) a dnu šiel Stan's notubes tmel. Ešte stále čakám na karbónovú sedlovku. Tieto úpravy sa môžu zdať prehnané, ale pri malých deťoch je váha bajku nesmierne dôležitá. Výsledky vidieť na videách nižšie.
Prechod zo 16" na 20" zvládol opäť rýchlo a prispôbil sa. Výrobcom odporúčaná minimálna výška je 117cm, malý má len 112cm ale bajk ovláda bez problémov a sám aj nastupuje/vystupuje.
Po necelom mesiaci sme začali jazdiť Blue Trail na Kamzíku. (jún 2020, 5 rokov, 1 mesiac)
Tu sme upgradli aj prilbu. Detská Little Nutty nedržala na hlave dosť pevne a rýchlosťou sa stupňovali aj pády. Po dlhšom prieskume a dobrom online deale sme upgradli na Bell Super DH s odnímateľnou bradovou časťou a sférickým MIPS. Veľkost S sadla na jeho 51,5CM hlavu, aj keď výrobca udáva minumum 52cm.
Teraz už bez problémov zvláda aj trochu technickejšie traily ako Cerovku (júl 2020, 5 rokov, 2 mesiace)
Tento okruh mal z domu cca 25km a trval nám necelé 3 hodiny. Tu už je najdôležitejšia psychológia a udržanie dobrej nálady a motivácie.
U nás funguje naladenie sa na bajk pred výjadzom nejakými bajkovými videami, na peších prechádzkach sa rozprávame, ako to ktoré miesto prejsť na bajku, ako prejsť korene a pod.
Počas výjadzu sa s ním celý čas rozprávam, vopred ho upozorňujem aby preradil, pridal, alebo si dal pozor na konkrétne veci na traile, alebo upravil postoj. Brzdím ho len pred neprehľadnými miestami. Samozrejme chválim všetko čo sa dá. O snackoch písať asi ani netreba:)
Malú Airline som ja ani Peťo ešte nejazdil a dnes to bolo prvýkrát, čo sme serióznejší trail naskákavali "naoči" spolu. Nebol to ale doterajší proces, kde otec dieťaťu vysvetľujem krok po kroku, čo má robiť. Zrazu sme tam boli rovnocenní parťáci, niečo som poradil ja, niečo on a spolu sme to celé umotali dokopy.
Jáj, tie stovky (už asi aj tisíce) hodín fakt stáli za to..
Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down
Včera bol náš prvý spoločný e-bajkový výjazd.
Peťo sa vo výšlapoch stále zlepšuje, potrvá ale ešte pár rokov, kým dokáže na jeden výjazd dať vyššie stovky výškových metrov. Za vlastné ho dokážem potiahnuť okolo 1000vm aj na Spindrifte, chvíľu to ale trvá (3-4 hodiny) a potom o tom viem ešte dobré 2-3 dni (predsalen už nemám 25...) Ako sa dni skrátili a hlavne sa ochladilo, tak už toľko času nemáme.
Ebajky ma nikdy nelákali, mesiace som špekuloval a viackrát sa na to vykašľal, kým ma nepresvedčil kamarát s malým bajkerom, ktorí spolu ebajk používajú presne na tréningy a dlhšie spoločné (aj rodinné) výjazdy.
Absolvovali sme 27,5km a 1250vm za 2,5 hodiny. Otočili sme Slalomku z Knižkovej doliny, TBK 1, 3x TBK 2, spodok Baníka a cestou domov sme ešte dali 5 koliečok nad Pedál traile nad krasňanskou Horárňou. Vďaka trom opakovačkám TBK 2 najazdil celé spodné kamene a na tretí pokus ich absolvoval bez nohy dole.
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Ťahám ho na Propaine Ekano AL v2 s Shimano EP8 motorom, 626Wh baterkou a Traxom. Keď už ebajk, tak som chcel niečo s agresívnou geometriou a zdvihmi, čo si aj ja užijem smerom dole.
Počas výjazdu sa teplota hýbala okolo 4-5C a zrejme to trochu ovplyvnilo batériu, prvá palička odišla celkom rýchlo po necelých 200vm. Dopomoc som využíval na stupňoch 1-3/7. Po výjazde zostala cca tretina baterky. Vôbec to nebolo zadarmo a dnes som slušne pokrčený. Prekvapivo okrem nôh výrazne viac cítim chrbát a ramená.
Čo sa týka juniorovho oblečenia, hore mal oblečené dlhé termotriko z Decathlonu a na ňom dres, na krku buffku. Na nohách chránič bedier a dlhé hrubé lyžiarske ponožky vo Fiveten Freerider VCS. Ako hornú vrstvu mal detský Dirtlej Dirtsuit, na ňom hrudný chránič Leatt. Overal sa osvedčil, cítil sa dobre celý výjazd aj pri striedaní výšlapov a zjazdov. Problémom je udržanie teplých rúk a chodidiel. Do chladného počasia jazdí detské rukavice 100% Brisker, 5C je ale ich limit a pravidelne sme museli ruky rozhýbať a zohrievať. Hrubšie lyžiarske rukavice na bajku nosiť nechce.
Zatiaľ toto podujatie hodnotím pozitívne. Vyzerá to byť reálna alternatíva k bikeparkom tuto hneď za domom, vďaka ktorej by sme mohli aj mimo hlavnej sezóny natočiť pekný objem výškových metrov.
https://www.armytex.sk/obuv/doplnky-k-obuvi/ohrievace-chodidiel
Zimný pumptrack opäť veľmi pomohol technike, aj z malej rýchlosti sa už vie pekne odraziť a nepotrebuje už dialničný nájazd.
Dnes sme boli na tréningovom kempe s Karpaty kids v Drozdove. Zrána boli traily po prietrži mračien zradné, chlapci si aj párkrát ľahli, postupne však blato obschlo a odomykali sa nové veci..
Po tréningu sme pár jázd dali so staviteľom/shaperom Bikeparku Drozdovo a pumptrackov Lukášom Paštrnákom, ktorý Peťka potiahol na upravenú 10m lavicu na Airline.
Ja mám ale problém, lebo aj keď mám nájazd poskákaný, dnes som sa na tú veľkú lavicu nehecol a nabudúce už nemám výhovorky..
Sella Ronda s Peťkom ponúkla kompletný mix emócií. Od nadšenia z prvých trailov v bikeparku Val di Fassa, cez prvú krízu nad Corvarou až po zúfalstvo v Arrabe, keď sme tesne nestihli poslednú lanovku na Passo Pordoi.
Z kempu sme vyrazili skoro ráno, ale kolóny a kvantá ľudí všade spôsobili, že z prvej lanovky na Col di Rosc sme vystupovali až tesne pred dvanástou. Začiatočnícka chyba?♂️.
Ťažké chvíle prišli v šlapaní nad Corvarou, kde je v rekonštrukcii lanovka Braia Fraida a my sme boli v sedle už skoro 4 hodiny a na oboch doľahla únava.
Jedno zlé odbočenie na Flé Trail nás stálo kus času a síl pri vracaní sa a keď sme zbehli do Arraby, už sme sa len smutne pozerali na zavretú lanovku. Zachránil nás autobus, ktorý nás namiesto lanovky vyviezol na Passo Pordoi a odtiaľ sme zbehli naspať k autu do Canazei.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Záver sezóny je zatiaľ mimoriadne vydarený. Chalani sa na tréningoch hecujú a posielajú stále väčšie výzvy. Tento týždeň na tréningu naskákali nový step-down a lavice na Driver8, ktoré sme si spolu boli cez víkend potvrdiť. Prvá má už pekných 9 metrov.
Okrem toho stále trápime naše lokálne traily a pravidelne trénujeme s Karpaty Kids a Be a Rider.
Na novú sezónu už pomaly vyrástol z 24" bajku a na 10. narodeniny prišiel nový bajk
VPACE Fred 27.5”/26” Mini mullet / 160mm
Öhlins RXF36 m.2 Air 27.5” 160mm
Öhlins TTX2 Air tlmič 205x60mm
Shimano XT brzdy 203/180mm
VPACE kids kľuky 145 mm, Q-factor 150 mm, 30t
DT Swiss XMC 1200 27,5” predné koleso / Maxxis Assegai 27.5x2.50WT, EXO+, 3C MaxxGrip
VPACE 26” zadné koleso / Maxxis Minion DHR II, 26x2.40WT, EXO, 3C MaxxTerra
Chromag Radar pedále
Sram NX/GX radenie
77designz bashguard a napínák
13.8 kg s pedálmi, pilot má aktuálne 139cm / ~34kg v chráničoch
https://www.instagram.com/petko.pech.mtb/
Túto sezónu by mohli prísť aj prvé preteky, uvidíme, ako sa to vyvinie.
Podarilo sa nám tiež vyladiť pruženie, kde som mal mierne obavy, ako bude fungovať pod tak malým človekom (±35kg v chráničoch) s továrenských naladením. Tlmič má správny sag a využíva plný zdvih s občasným kontrolovaným dorazom. Na vidlici zozačiatku nevedel pri správnom sagu využiť plný zdvih, ako sa ale zabehla a on si na bajk zvykol a začal nakladať viac, tak už je gumička pravidelne až úplne hore.
Traily v Kálnici sú už seriózna zábava v dospeláckom tempe.
Na Bikefeste sme absolvovali aj prvé enduro preteky v kategórii U13. Napriek 2 pádom v poslednej RS sa umiestnil na 7. mieste zo 17. Bez pádov by bojoval o 5. miesto.
Preteky boli fyzicky extrémne náročné a pre 10r dieťa sú bez dopomoci na transferoch prakticky nezvládnuteľné. Celkovo sme v 30 stupňoch šlapali/tlačili necelé 4 hodiny, z ktorých bolo 10 minút meraného závodného času.
Pády v poslednej RS boli práve výsledkom únavy, ale našťastie sa nezranil.
Bol to silný zážitok s emočnou horskou dráhou a stále spracovávame, či má zmysel v tomto veku a pri oficiálne zakázanej dopomoci na transferoch súťažiť.
Koliečko na ovládanie rýchlosti aj airtimu sa posunulo zas o kúsok doprava.
V sobotu vyrážame smer Molveno, Val di Sole, Canazei, Cortina d'Ampezzo...
Prvý deň nás Paganella úplne neuchvátila, Peťko 2x nešťastne spadol a blbá nálada sa potom ťahala pozvyšok dňa. Dali sme jej potom ešte druhú, a potom tretiu a štvrtú šancu a dá sa tam veru zabaviť aj týždeň,
Canazei
je srdcovka s neskutočnou scenériou, po daždi je tam však jazdenie výživné, keďže je to prevažne bikepark s prírodnými korenistými a kamenistými trailami. Chuťovky ako Fassa & Furions alebo Animal house sme preto tento rok vynechali. Na videu je trail Zacan, ktorý je modrý, ale scenériou je dychberúci.
Cortina d'Ampezzo
sa proti minulému roku výrazne zhoršila. Veľa lanoviek je kvôli príprave na Olympiádu zavretých, traily chátrajú a v plnej kondícii je iba časť nad štadiónom. Tá je ale tak pekná, že za jednodňovú návštevu určite stojí. Lístky sú dokonca lacnejšie ako do Kálnice..
Na veľkom drope si prvýkrát pozrel mňa, druhý krát šiel za mnou a tretí pokus už išiel prvý.