akurat citam Dejiny Slovenska I, v kapitole o rannom feudalizme (po zaniku velkej moravy) su opisovane vzniky roznych osad a ich nazvov. Hajniky, Dravce... ich opbyvatelia mali voci panom povinosti, lovit zver, drat dravce, likvidovat skodnu - uz takmer 1000 rokov sa preukazatelne lovia aj dravce a skodna
24.11.2012 - 08:52:38
00
v porovnani z dnesnou dobou sa pocet "lovcov" znasobil Xnasobne a lovenych ubudlo Xnasobne.
24.11.2012 - 09:04:36
00
pred takym polstorocim bol pocet lovcov este daleko vyssi, mat doma zbran bolo normalne, a zadovazenie nejakeho toho masa im nerobilo problem, ak nerobili privelku sarapatu polovnici ich nechali tak, pretoze aj sami mali za usami, pripadne oficialne vysetrovanie by nikomu neprospelo :D
ale neviem o tom, ze by chodili aj na "skodnu", mozno v ramci treningu
24.11.2012 - 09:15:08
00
Bedo: nie som poľovník. Keby som bol, neviem prečo by som to mal tajiť. Čo si už o tom budeš myslieť ty, a ostatní, to je vaša vec.

Ito: prepáč, že som sa nevyjadril k tomu utýranému vlkovi. Niektoré diskusné témy tu majú úctyhodnú dĺžku, síce som ten tvoj príspevok dávnejšie zaregistroval, ale zabudol som naň. Táto téma je dlhá, a poslednú dobu sa tu písalo aj o iných veciach, tak som reagoval len na tie najaktuálnejšie.

Utýranie zvieraťa pokladám za niečo odporné, odsudzujem to, a je mi veľmi ľúto že sa také prípady stávajú. Treba si ale uvedomiť že zbrane má na Slovensku obrovské množstvo ľudí. Preto je prirodzené že sa medzi nimi budú vyskytovať aj takéto indivíduá. Ja za poľovníka pokladám človeka ktorý z poľovníctva urobil skúšky, ktorý má zbraň legálne, stará sa o les a zver, a dodržuje poľovnícky kódex. Lenže zbrane majú kade tade aj rôzne pochybné indivíduá, a potom keď sa niečo takéto stane, ľudia ukazujú prstom, a hovoria že zlí poľovníci, a pritom to tak vôbec nemuselo byť.

Niečo podobné by bolo keby sa v médiách objavili prípady o tom že niekto spáchal trestný čin, a ušiel na bicykli. A ľudia by hovorili že bikeri sú kriminálnici. Nepobúrilo by vás to? Veď vy predsa takí nie ste.

Isté percento ľudí sú magori. Debili, kreténi, dementi, no proste nazvite si ich ako chcete. Keď sa takému magorovi dostane do rúk puška, robí s ňou blbosti. Keď sa mu dostane do rúk bicykel, robí blbosti s ním. Keď sa mu dostane do rúk počítač, vypisuje na ňom hlúposti po internete.

Keď sa na tieto diskusie dostane niekto cudzí, a číta ich, tak tu vidí obraz nás samých. A čo si pomyslí keď tu číta príspevky ľudí ktorí majú sklon hádzať všetkých do jedného vreca, generalizujú, alebo majú blízko k extrémnym názorom? Tak ako nás reprezentuje naše správanie sa v teréne, tak nás reprezentuje aj táto diskusia. Jediné riešenie ako táto spoločnosť môže fungovať je slušnosť a vzájomná tolerancia.

Na záver ešte poznámka k tým vlkom, a konzumácii niektorých zvierat: zavísi od zvyklostí v konkrétnej časti sveta. Myslím že v Ázii zjedia prakticky všetko. A napríklad v južnej Amerike jedia zase morské prasatá, a tak ďalej. Či je to dobré alebo zlé, neviem. Ja som skôr proti zabíjaniu a konzumácii zvierat, ale neviem si celkom predstaviť ako by to celé fungovalo.

Vlkov u nás kedysi celkom vykántrili, lebo robili škody najmä pastierom. Opäť k nám prišli z východu, a v našich prezverených lesoch sa im celkom dobre darí. (Takže už možno ani nie sú vzácne, lebo keď je niečoho veľa, tak to vzácne byť nemôže.) Vlk pre človeka nie je nebezpečný, a ani u nás vlkov nejeme. Treba si ale uvedomiť že keď je ich veľa, robia škody na hospodárskych zvieratách. Ja viem že niektorým z vás sa to ťažko chápe, ale nie všetci na Slovensku sa živia prácou v nemeckých a kórejských automobilkách, alebo robia tabuľky v Exceli v nejakých officoch v Bratislave. Myslím si že počet vlkov bude v budúcnosti nutné regulovať. Ak je niekto proti, tak nech navrhne pastierom nejaké riešenia ako ochránia svoje ovce na paši. (Ale samozrejme riešenia reálne, ekonomicky zvládnuteľné. Nie nejaké sci fi.) Prípadne ak má niekto názor že z vlka treba urobiť nedotknuteľné posvätné zviera, rád si ho vypočujem.

Tak to je asi tak všetko. Jáááj, ale sa mi to dobre písalo, lebo som si bol práve zajazdiť na bicykli, a dobre som si prevetral hlavu. :)
24.11.2012 - 16:24:01
00
uz toho nechajme kazdy mame na to svoj nazor :)
dnes som videl pri malom dunaji vysypanu kopu kukuricneho srotu. dufam ze to tam nie je narocky pre vacsiu koncentraciu bazantov. v noci je chudak pri osvetleni silnym svetlom v podstate bezbranny a da sa lahko ulovit.

Prílohy:

IMG_3275.JPG
IMG_3275.JPG 672.21 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: na tejto polnej ceste to uz ma asi jeden za sebov. pocitam ze ho asi niekto kantol narocky autom.
IMG_3278.JPG
IMG_3278.JPG 387.11 KiB thumb_up0thumb_down

24.11.2012 - 16:54:16
00

Chcete byť dôslední aby vás nepovažovali za tých čo vodu kážu víno pijú? Tak choďte príkladom: vzdajte sa vynálezov ktoré sami používate. Aha, nie je to také ľahké.



Tu si ma pobavil, ked davas na rovnaku uroven "konicek" pri ktorom hynu zvierata len na naplnenie tuzby nieco zabit, s istou davkou az sialeneho vyzivania sa pri popise smrti zvierata (medializovany clanok odstrelu vlka) a dajme tomu pouzitiu bicykla ako vynalezu na rychlejsie prekonavanie vzdialenosti. Ak si si nahodou nevsimol, biking je konicek, pri ktorom nezomieraju zvierata (mozno az na dazdovky a hmyz pod kolesami), prospieva zdraviu a vo vseobecnosti obohacuje cloveka. Uz su prec doby, ked clovek lovil aby prezil. A pripominam, stale sa bavim o infantilnom clanku popisuju skon zvierata polovnikom, zalezenom v posede s modernom puskou a puskohladom. Stavim sa, ze sa pisatel clanku pri pisani aj odbavil.
A som masozravec. Hawg.
24.11.2012 - 17:09:11
00
Romanx: veď som už písal že ľudia sú kadejakí, a ťažko im porozumieť. My pokladáme za bláznov ich, oni nás. A tak ďalej. Niekto by mohol povedať že používať bike na prepravu je OK, ale voziť sa na ňom len tak per potešenie je bláznivé.

A ak ješ mäso, tak potom ani nemáš morálne právo to kritizovať. :D Taktiež neobstojí že „zo zábavy“ sa zabíjať nesmie, ale kvôli potrave sa môže lebo človek jesť musí, lebo zaprvé: mäso človek jesť nemusí, a za druhé to je ako keby si moralizoval že kradnúť len pre dobrý pocit sa nesmie, ale kradnúť lebo chceš uživiť rodinu sa môže. :D
24.11.2012 - 17:33:15
00
Ak som masozravec, nemam moralne pravo kritizovat? To co je za argument. On ho nezabil pre maso, ale z cistej radosti zo zabijania. Ci uz humannost sa nenosi?
24.11.2012 - 17:46:09
00
ale my papame masko od pana orbana ktory zabija humanne :)
keby som mal zrat len zeleninu nevyslapal by som ani na kamzik

Prílohy:

Komentár súboru: dnes som akurat isiel okolo orbanovho bitunku tie lebky su tam dost strasidelne
207_3273.jpg
207_3273.jpg 412.05 KiB thumb_up0thumb_down

24.11.2012 - 17:48:59
00
Romanx: nemáš. :) Lebo zvieratku je jedno či ho zabíjajú aby sa z neho niekto najedol, alebo pre potešenie. Bolí ho to rovnako. Každé zviera je živý tvor. Tým že sú niektoré zvieratá kvalifikované ako hospodárske sa z nich žiadne automaty nestávajú. Preto si myslím že je farizejské keď ľudia ktorí jedia mäso kritizujú poľovníkov. Každý kto je mäso podporuje týranie zvierat, lebo hospodárske zvieratá sú chované v úbohých podmienkach, a počas svojho života a aj počas zabíjania prežívajú množstvo stresu a strachu.

Čudujem sa že vás dokáže tak rozhádzať nejaký poľovnícky článok. Ste ako fanatickí moslimovia ktorým stačí nakresliť karikatúru proroka Mohameda, a idú sa z toho pojašiť. No tak čo? Niekto napísal článok o tom ako zastrelil zviera. Možno si tam kopu vecí domyslel a povymýšľal aby to urobil zaujímavejšie.

Škoda že aj zvieratá nedokážu blogovať. Bolo by zaujímavé čítať zápisky nejakej šelmy ktorá sa chválila ako najprv koristi pri naháňačke (takú naháňačku si obeť užíva, žiadny stres, je v siedmom nebi) rozhrýzla nohy, potom sa s ňou trochu pobavkala, a nakoniec jej rozhrýzla krk. Takto to robia zvieratá, a je to pomalá a bolestivá smrť.
24.11.2012 - 18:44:26
00
breza selmy idu rovno po krku az potom si daju stehienko. a uz prosim ta netrep.
24.11.2012 - 19:10:36
00
Selma sa riadi zakonmi prirody a prezitia. Je uplne jedno, do coho zahryzne na prvy pokus. Urcite nezabija z radosti utrpenia ineho. Cim viac pises, tym viac sa zamotavas(breza).
24.11.2012 - 19:19:56
00
Jj, vsetci sa mu to tu snazime naznacovat a on stale len to svoje...vzdavam sa
24.11.2012 - 19:29:01
00
breza biela napisal :Škoda že aj zvieratá nedokážu blogovať. Bolo by zaujímavé čítať zápisky nejakej šelmy ktorá sa chválila ako najprv koristi pri naháňačke (takú naháňačku si obeť užíva, žiadny stres, je v siedmom nebi) rozhrýzla nohy, potom sa s ňou trochu pobavkala, a nakoniec jej rozhrýzla krk. Takto to robia zvieratá, a je to pomalá a bolestivá smrť.

breza breza, v predzahradke mam brezicku, uzasne vyfarbenu na jesen, ale to asi nebudes ty. Ak chodis do lesa a pozorujes zivot tam, tak by si mohol vediet, ze kym vlcia svorka strhne lovenu zver, kolko tomu predchadza neuspesnych pokusov, kolkokrat vlcata uhynu, lebo svorke sa nedari tyzdne. A ci sa v tom vyzivaju??? su hnani len pudmi, milionmi rokov vypestovanou zrucnostou v love, boj o prezitie. A lovena zver? to iste, vie kto je predator, vie kedy je predator hladny a treba si davat pozor.
Jasne aj ja so masozravec, no strelit len tak aby som sa zabavil, abo kozku si potreboval ku krbu zavesit. Ozaj, co robite s masom z vlka, lisky, krahulca???
jo a k tym salasom???
necitas to tu poriadne, uz velakrat sme to tu pisali - riesenie je slovensky cuvac, dvaja na salasi s prehladom ochrania cele stado, vlk, medved su plachi...
24.11.2012 - 19:40:47
00
Všimol som si že vám najviac vadí to že poľovníci zabíjajú "pre trofej" alebo "zo zábavy". A vy si myslíte že by to robili keby ich to nebavilo? Už som to tu písal: poľovníctvo má aj svoj komerčný rozmer. Môžete vyjadrovať nesúhlas koľko chcete, môžete sa o zem hodiť, nič viac s tým nespravíte. Poľovníctvo tu stále bude. Ja si myslím že vy z poľovníkov a ich pušiek máte mindrák. A chýba vám tolerancia. Problém je vo vašich hlavách. Ja poľovník nie som, a žiadny mindrák z nich nemám, a pokiaľ ma nejako neobmedzujú, vôbec ma nezaujímajú. Skúste sa nad tým zamyslieť. Budete sa v živote menej trápiť.
24.11.2012 - 20:11:31
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up