Mal som bike v servise lebo po horalovi to dopadlo tak, ze brzdove platnicky zmizli :D . Dneska som konecne zohnal nove dosticky a osadil ich. Po cca. 3 zjazde mi predna brzda odisla - packa az na ride a skoro ziadny zaber. Zbehol som do servisu a bolo mi povedane, ze mojou "neodbornou" vymenou sa brzda zavzdusnila.
Moja otazka je: Da sa brzda zavzdusnit vymenou platniciek?

ano, aj to sa da, ak napr. trosku pomackas brzdu pred osadenim platniciek, ale mozes mat aj poskodene tesnenie okolo pietiku sposobene spinou, takze nemusi to byt tvojou vinou... daj viac info o tvojej vymene...
19.08.2008 - 22:26:05
00
Diky Dudo! Takze: Tyzden mi servisak nevedel dosticky zohnat na Hayes Stroker Trail, tak sme sa dohodli, ze mi tam da platnicky z biku co ma na predajni. Dneska mi zo Senice dosli nove platnicky tak som ich vymenil:

Vychylil som platnicku, pod nou som jemne zaprel rovnym klucom (BBB sada klucov) a platnicku bez problemov vybral. Spravil som to v zadu aj v predu, zadok pohoda a predok som udajne zavzdusnil. Moc sa mi tomu nechce verit lebo vobec som pri tom nepouzil silu (pri vyberani). Brzdy som cistil po horalovi a v servise mi ich este doladoval. Ta brzda fungovala 2 zjazdy a potom stratila ucinok.

*Edit* Brzdu som nemohol stlacit lebo som mal bike hore nohami (kolesami :D ), takze ta moznost je nepravdepodobna.
19.08.2008 - 22:50:50
00
sice mnohi na fore tvrdia, ze obracat bajk horeznacky je v poho...
...ale podla mna hrozi prave zavzdusnenie a este poskodenie sedla... takze nikdy bajk neobraciam hore nohami, je to jedna z moznych pricin. :wink:
19.08.2008 - 23:09:46
00
Ja otacam bike hore nohami dost casto, a nikdy som nemal problem so zavzdusnenim brzd (mam hfx9). Ak by som nesmel otacat bike len kvoli tomu, ze sa mi zavzdusnuju brzdy, tak to by som radsej vymenil brzdy. Aj ja som uz o tom probleme pocul, ale povazujem to bud za vyrobnu chybu, alebo zle konstrukcne riesenie brzd.
19.08.2008 - 23:20:42
00
No ani mne sa to nepaci ale nemam ho kam pod sedlo zavesit aby som mal pristup k nemu takze to bola jedina moznost. A k tim brzdam: uz par krat bol tak otoceny a vyviazol bez problemov z toho. Necham sa prekvapit co mi zajtra v servise povedia :?
19.08.2008 - 23:32:25
00
s tym otocenim bajku to bol len priklad, menej pravdepodobny...

zajtra prides do servisu, kde si servisak nasype popol na hlavu vynada si do uplnych idiotov, co nevie ani odvzdusnit brzdy, ospravedlni sa ti tisickrat a ponukne ti dozivotny servis u nich gratis, toto vidim ako viac pravdepodobne...
19.08.2008 - 23:42:45
00
sice mnohi na fore tvrdia, ze obracat bajk horeznacky je v poho...
...ale podla mna hrozi prave zavzdusnenie a este poskodenie sedla... takze nikdy bajk neobraciam hore nohami, je to jedna z moznych pricin. :wink:



8) S tým otáčaním biku hore kolesami nebol zase až tak ďaleko DUDO. Myslím, že to tu na fóre už bolo rozoberané, ktoré modely hydraulických bŕzd sa ľahko zavzdušnia, keď stlačím páku ak je bike hore kolesami.
:idea: Ak si dobre pamätám tak HAYESi boli v skupine, ktorým je to jedno ako je bike otočený.
Ja mám tiež HFX9 a pravdupovediac som to ešte neskúšal, nieže by som si nevedel odvzdušniť moje HAYESi, ale necítil som potrebu to skúšať a ako DUDO píše bike otáčam horekolesami minimálne.
20.08.2008 - 07:47:14
00
--inac dosticky odporucam Kool-Stopy cervene, s tymi to na kotucoch 160/160 aspon trocha brzdi.--

No dakujem,a mam tomu chapat ako: ze ked mam kotuc trebars 203 tak to brzdit nebude?


:roll: Ja zase neodporúčam KOOLSTOPy, mal som ich.

Brzdilo to v pohode, ale strašne rýchlo sa odporúčali (zodrali) oproti napr. FASTOPom alebo BBB.
20.08.2008 - 07:49:38
00
Kovo444: ale mne sa zas ten piest vysuva krasne lahucko,aj zasunut ide celkom v pohode ale s pomocou naradia,no sam po pusteni brzdovej packy sa nevrati.
Inak platnicky mam aj ja nerovnomerne zbrusene a ta co je leniva sa zasuvat spatky do prasietka je celkom dobra no ta druha skoro ziadna.



NOVACIK, v prvom rade tu na fóre si všetci tykajú.

Ja mám tiež HAYESi 9. Už som myslím celkom dobre zvládol ich servis v domácich podmienkach. Poznám ich nedostatky, ale nie sú neprekonateľné a dôležité je že na to brzdenie, ktoré potrebujem ja, mi stačia. Aj keď po HORALe 2008 som im značne dal zabrať a aj to na nich vidieť a bolo cítiť.
Problémy so zaseknutými piestikmi a s nevracajúcimi piestikmi majú aj iné modely hydraulických bŕzd, nie len HAYESi.
Keď sa na biku intenzívne jazdí a teda aj poriadne brzdí, treba občas urobiť aj údržbu bŕzd. Nie nemyslím teraz, že stále treba rozoberať a vymieňať bzdovú kvapalinu, odvzdušňovať.
Ale myslím, že treba častejšie čistiť priestor okolo piestikov a sem tam zatlačiť piestiky total do strmeňa. Ale pozor netlačte skrutkovačom priamo na piestiky, aby ste neposkodili povrch piestika. Ja vždy založím staré zodraté platničky a tak tlačím na piestiky bez starosti.

To, že sa ti nevracia jeden piestik tak ako ten na druhej strane, môže byť kludne spôsobené tým, že máš v systéme vzduchovú bublinu. Ono samotné odvzdušnenie hydraulických bŕzd nie je zložitá vec, dá sa to zvládnuť aj za 10 min. Možno aj skôr.
A možno ti to mechanik v servise aj tak rýchlo urobil.
Ale na základe vlastných skúseností ti môžem povedať, že je potrebné sa s tým trošku pohrať. Mne maličké bublinky vychádzali aj po preliati 1 dl brzdovej kvapaliny.
Na YouTube som raz videl také malé video, kde amík odvzdušňoval nové Stroker-i. Pri tom ako do nich tlačil brzdovú kvapalinu, tak občas poklepal rúčkou skrutkovača po strmeni a tiež po vyrovnávacej nádržke na páke.
Ak som dobre rozumel, tak hovoril, že bublinky vzduchu môžu zostať „prilepené“ na rôzne tvarovaných stenách brzdového strmeňa, a tiež páky.
20.08.2008 - 08:29:12
00
Nasiel som teto platnicky:

http://nova.sportmania.sk/katalog/actio ... /515.xhtml

Alebo su to take iste ako original?
20.08.2008 - 08:45:06
00
Hayes Nine - instalacny a servisny manual.
http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/45-14 ... ForWeb.pdf
20.08.2008 - 08:57:11
00
sice mnohi na fore tvrdia, ze obracat bajk horeznacky je v poho...
...ale podla mna hrozi prave zavzdusnenie a este poskodenie sedla... takze nikdy bajk neobraciam hore nohami, je to jedna z moznych pricin. :wink:


podla mna to je uplna blbost, neviem o nikom komu by sa akekolvek hydry zavdusnili koli tomu ze otoci bike hore znak... jediny pripad o ktorom viem je magura marta vyrobena niekedy v roku 2001-2003 neviem uz presne. HFX9 pokial su v dobrom stave, vsetko tesni ako ma neexistuje aby si zavdusnil tomu proste neverim lebo to vozim a mam to vyskusane. samozrejme hovorim o docasnom prevrateni biky nie ze ho tak bude iekto skladovat.
20.08.2008 - 09:02:52
00
[quote=""][/quote]

s tym co napisal Base v tom dlhsom prispevku 100% suhlasim, a co sa tyka zivotnosti KoolStopov je to mozne ale ja jazdim tento rok malo takze to neriesim.
20.08.2008 - 09:07:32
00
Nasiel som teto platnicky:

http://nova.sportmania.sk/katalog/actio ... /515.xhtml

Alebo su to take iste ako original?

Su to Hayes - cize original. Urcite nic nepokazis, ked ich budes pouzivat. Ale k novemu setu brzd ti zrejme nedodali tieto metalicke, ale s organickym povrchom, su lacnejsie a celkovo menej vydrzia. A potom ked vela brzdis moze to takto dopadnut :)
http://forum.mtbiker.sk//files/platnick ... on_481.jpg
20.08.2008 - 09:09:20
00
hentie dosticky su "super" uz som sa nad tym vela krat pobavil...
neodfotis nam aj kotuc ?
inak, ja zatial npocitujem ziadne "zmeny" v brzdach mam TEKTRO AURIGA 160ky kotuce a brzdi to dostatocne...
uz som mal prednu 3krat "rozobranu" (iba vybrate platnicky) a pekne som pocistil priestor okolo piestika...
zadnu 1krat...
sice su tie brzdy naladove (raz som sadol na bike, a tie brzdy brzdili 50% potencialom :shock: a potom na druhy den vsetko OK tak dufam ze ma nezradia pri Dubnicaku :lol: ) ale ked sa im chce tak su super...
20.08.2008 - 09:23:02
00
keyboard_arrow_up