Milos keby platilo, co si napisal pijeme asi len Kofolu, sak naco prijimat nejake cukry, kde je odpad, ked mozem dostavat chutne kofolove s 99% vyuzitim ako pises. Ano je tu termalny metabolizmus, kde pri bielkoinach az 30% energie v nich potrebujes na ich stiepenie, je to milion faktorov, co vplyvaju na vyuzitelnost energie, ktoru do seba dostavame. kaloricke tabulky nie su bozi oltar, ale ukazuju dost presne ako sa spravame.
Nesuhlasim vsak s tvojim pozeranim na dzuse, Kofol a pod. Energeticky prijem je tam rovnaky, pretoze rozdiel je len v cukroch, tie sladene napoje obsahuju vacsinou len jednoduche a pri spravne vyvazenej strave by si mal prijimat vsetky druhy cukrov. Takze problem jednoduchych cukrov nie je v nejakej vyssej energetickej hodnote ako uvadzas ty, ale ze telo nema pre take mnozstvo vyuzitie, takze ich vyluci, alebo premeni na tuky.

Inak ja som mal dnes na obed 200g cestovin (spagety), co je 284kcal, takze spolu s tym kuracim masom a tou delacocodrelou, co som mal na tych spagatoch to bolo dokopy s malou Kofolou 750 kcal.
A som plny aj po 3 hodinach stale, cize uverit, ze niekto zozerie 7kg cestovin denne (to je cca 10k kcal) sa mi naozaj 2x nechce. A nech je aj master sveta v plavani.

No nic idem na tichu spomienku na Vasa P., takze dnes po 30km v hore dame zopar piv na jeho pocest.
23.08.2023 - 17:00:56
00
ešte som zabudol na sačkove polievky guľašové a francúzske, prvý večer v kempe v Hartbergu som varil puding vanilkový ale výhoda bola že jak pribúdali dni a únava tak bicykel bol furt lahší a lahší jak som z neho ujedal :D

akurát som pribral na bicykli za jeden den 2 kilá jak som šiel z Rače cez Žilinu do Kráľovského Chlmca, hned jak som tam došiel som sa v obchode kde predávali váhy odvážil že kolko som schudol ale nič z toho, som bol nasiaknutý vodou jak špongia :D
23.08.2023 - 17:07:27
01
flegko samozrejme že energetický príjem nie je rovnaký (však aj ja aj ty sa zhodneme že energetické tabuľky nie sú boží oltár), lebo časť vyjde z tela von nestrávená (primárne alebo sekundárne + niečo popapá mikrobióm - koľko ho máme 1-2kg? + nejaké parazity ak si niekto chová :) + trávenie - rozumej štiepenie makromolekúl a syntéza ďalších molekúl je energeticky náročná). Z kofoly sa ti cukor vstrebe takmer všetok a keď už cukor dáš do tela, tak s ním musíš niečo urobiť a nevylúčiš ho, jedine ak dosiahneš dlhodobejšie glykémiu nad 10 mmol/l kedy "prepadne" glomerulmi do moču ako keď nestíha kanalizácia prietrž mračien a splašky proste zriedené idú priamo bez čistenia von. Keď zješ cestoviny z kvalitnej múky, ideálne celozrnnej o rovnakej energetickej hodnote - tak niečo vyjde z tela von nestrávené a niečo energie sa minie na trávenie komplexných molekúl). 500 kcal kofoly a 500 kcal kvalitných cestovín nie je to isté a preto energetické tabuľky nie sú boží oltár a reálne využiješ z kofoly na svoju existenciu dajme tomu 400 kcal a z kvalitných cestovín 250 kcal a toto je "energia" ktorú do tela dostaneš (čísla sú vymyslené, nezakladajú sa na reálnej skutočnosti, len názorne ukazujú rozdiel, cestoviny a kofolu som zvolil preto, lebo ich hlavné zloženie sú sacharidy)

A prečo nepijeme len kofolu. V skratke:
1) lebo potrebujeme aj iné makro a mikronutrienty (esenciálne aj neeseciálne)
2) hlavný dôvod preto, lebo ešte stále máme tráviaci trakt (evolučne možno raz v budúcnosti nie). Máš žalúdok, črevo, mikrobióm, pečeň a všetky štruktúry okolo toho - myslím že nemusím rozpisovať dôvody prečo asi nie je prispôsobený na dlhodobé trávenie sladkej vody. Existujú práškové náhražky čo vidím furt na fejsbuku - prosím, ako doplnok prečo nie ale nie dlhodobo, je to klasická ultraspracovaná potravina. Existujú nutridrinky na enterálnu výživu - ale tie zdravý človek nemá dôvod užívať, ak áno a má napr. PEG tak musí k tomu dlhodobo dostávať podporu aby nemal obstipáciu, ileus či enterotoxikózu.

PS: ja neriešim či niekto zje 7kg cestovín alebo nie, to nie je téma mojich príspevkov, lebo to by roztrhlo aj mňa, a radšej pri výjazde kde budem potrebovať do seba dostať 10k kcal si pomôžem sladkými tekutinami a tyčinkami :)
23.08.2023 - 18:08:05
01
flegko napísal:
Pri beznej strave ak si to hodis do tabulky budes prekvapeny ako malo proteinov do seba dostavas. Ak je to na 1kg vahy 1g tak si mozes gratulovat a to musis mat denne min jedno jedlo s masom inak toho bude este menej.
..

A to veruže som prekvapený. Podľa kalkulačky mi vyšlo, že by som mal denne prijať cca 135 g bielkovín, keď som si len tak nahrubo prerátal svoju priemernú dennú stravu, tak som hlboko pod týmto číslom. A dovolím si tvrdiť, že to asi väčšina. Dosť ma v tomto obmedzuje aj to, že už roky sa vyhýbam mliečnym výrobkom, kvôli laktóze.
23.08.2023 - 21:04:58
00
Tiež som mal podobný problém keď som žral celé dni čisté sacharidy. Teraz nie je problém 100-130g proteínov bežne za deň a jediné pravidelné mäso je 25g ľahkej šunky na večeru (aj som sa toho chcel zbaviť, lebo to nie je "zdravá" potravina, ale pri tom množstve kašľať na to). Ale k tomu niekedy ryby v konzerve do šalátu alebo v práci večer. Tiež som sa vyhýbal mliečnym výrobkom (čo bola jedna z najväčších chýb, lebo som pátral prečo mám tráviace ťažkosti kým som to vyriešil). Teraz každý deň cottage cheese v práci doobeda, v práci v službe vždy tvaroh s banánom. Doma syry, tvarohová nátierka, mlieko, orechy (ráno mandľový nápoj do vločiek, tam bielkoviny 0, ale tak to mám rád :) ). Ale stále bezlaktózové (aj keď som si urobil test s 50g čistej laktózy a nič mi nebolo, aj glykémia mi pekne stúpla), keď som si už upravil trávenie tak sa k laktóze nevraciam, len už neodmietam ak ma niekto niečím laktózovým ponúkne (dnes som zjedol v pohode veterník aj bez tabletky, zle mi je napr. z tvarohového Míšu, aj s laktázovou tabletkou a neviem prečo). Vlastne držím aj bezlepkovú diétu už len doma, keď sa mi už konečne upravilo trávenie (a skríning celiakie bol aj tak negatívny) hoc príčina problémov najskôr nebola priamo lepok ani laktóza, tak sa mi už nechce k tomu vracať - len cenovo si musím priplatiť za potraviny. Sem tam si dám aj obyčajnú Horalku alebo Kávenku čo moc bezlepková a bezlaktózové nie je :)

PS: mliečne výrobky asi nikdy nejem čisté. Biely jogurt s kokosovo-kakaovo-vločkovov zmesov z obchodu, cottage cheese s paprikou, tvaroch s banánom, mlieko s holandským kakaom. Asi len biele Acidko keď je v akcii pijem čisté :) Trochu vlákniny pomôže tráveniu, keď som začínal do toho všetkého mliečneho som ešte pridával Optifibre, lebo v minulosti aj môj príjem vlákniny bol blízko 0. Ale to som už vyriešil ovocím a hlavne zeleninou a občas ryža a cestoviny celozrnné (už nie bezlepkové)
23.08.2023 - 21:54:02
02
Red1 napísal:
corsair
To si potom zjedol tak 30 kg kryštálového cukru za 21 dni.
To vyzerá skôr na 6-8000 kJ

Arašidové chrumky, chipsy, 2x denne monster (musel byť), sladká káva 6x denne, všelijaké hneď zjediteľné sladkosti, čokoládu (nie kvalitnú, najlacnejšiu), proste nič normálne som nejedol, lebo som si nezobral misku na vločky a tento problém som vôbec neriešil, sústredil som sa len na Atény. A potom mi to už bolo jedno. Doposledy som si myslel, že som cestou hrozne pribral, stále som si kontroloval špeky, ešte keď mi kamarát na Slovensku, ktorého a ktorý ma videl ako prvý na Slovensku povedal, že som "suchý" tak som mu neveril až kým som sa neodfotil v zrkadle.
24.08.2023 - 06:33:24
00
corsair kolko času si denne bol v sedle? inak chrumky, čokoláda a podobne má hlavne plnú riť tukov, a to presne skáču kalórie 2x tak rýchlo :)
mne za tie 14-17 hod jazdy na SD aj WCUC hádzal polar od 7500 po 9000kcal, algoritmus suunto na SD pred 2 rokmi narátal aj 11k :tmi:
24.08.2023 - 08:29:15
00
CraObsV sedle neviem ale jazdil som od 4-7:00 do 24-2:00, proste doťahoval som to na 200 denne koľko mi išlo, spať som chodil až keď sa mi krížili oči a nevedel som sa udržať na ceste, len keď som sa mal stretnúť s niekým tak som na dva dni zvoľnil, lebo sme si šli oproti a od nej záležalo, v ktorom kempe budeme. A ku koncu som už takisto na to trochu kašľal posledné dni. Mával som počas dňa dosť dlhé pauzy a len pár krát som šiel za hranicu udýchateľnosti, väčšinou som bol na relatívne nízkych tepoch asi. Tak ale zas aj dosť ťažký bajk som mal, medzi 40 a 50kg...

Ja netuším koľko som denne spálil, to si pozri na tých fotkách

Inak, je nutné pridávať do stravy doplnky výživy? Bielkoviny?
24.08.2023 - 08:37:38
02
corsair
Ved prave ja som to hodnotil na zaklade Tvojich fotiek =)
Chalan, nema na sebe ani 10% tuku a jedol 3 tyzdne 6-8000 kcal a bikoval.
A vyzeras takto?

Presne ako pise flegko, ludia maju tendencie zvelicovat alebo zmensovat.
Vacsinou je to preto lebo si to nezaznamenal lebo veri, ze si to presne pamata.

Obezny clovek chce zhodit a tvrdi, ze vsak nic nejem a vaha mi nejde dole.
Potom sa ho opytas a kolko zjes kalorii. Neviem, naco si to mam pocitat. Nechce sa mi to a pod.
Ked pochopi, ze bez toho to nepojde, tak opat robi chybu, ze si to nezapisuje.
Ked si to zacne zapisovat, opat robi chybu, ze si to zapisuje raz za den, vecer, alebo na druhy den.
A vynecha par veci co zjedol lebo si nezapamata, ci nezapamata a potom skresli mnozstvo, samozrejme smerom dole.

Takze, treba si to pisat ale hned po kazdom zjedenom jedle a dostanes najpresnejsie vysledky kolko si prijal kalorii.
A zrazu ten obezny clovek zisti, ze si myslel, ze skoro nic nezje ale realita bola uplne ina.

Tak isto opacne, ked chce clovek pribrat.

Nemusis si to zapisovat cely zivot.
Casom uz budes vediet kolko toho mozes zjest a coho, podla toho aky mas ciel.
Len na zaciatku sa to musis naucit aby si sa mal od coho odpichnut.
---

Ako pises o plavcovi co zje 10 000 kcal denne.
A kolko vazi ten plavec? Ake plavanie preferuje? Dialkove v studenej vode?
Ak uz tolko prijima urcite nezje 7 kg cestovin ale skor 2-3 kg a ostane je vydatna mastna kaloricka omacka.
---

Doplnky vyzivy podla toho co chces dosiahnut, aky mas ciel.
Ak si vytrvalostny, dlhe trate tak ti vela svalov bude nanic iba ta budu zdrziavat a unavovat.
Ak chces mat viac svalov a nechces jazdit dlhe trate tak potrebujes viac bielkovin, ako tu bolo spomenute, aby sa mali z coho budovat.
Len zo sacharidov (cukru), tuku ich nevybudujes.

Pre predstavu. porovnaj ako vyzera bezec na kratke trate (100, 200m) a ako vyzera na dlhe, 5km, ci maraton.
24.08.2023 - 16:03:30
02
ale vy si chlapci uvedomte ze takto sa nestravuje dlhodobo ani nejazdi dlhodobo.. ked ste par dni v sedle extremnych 12-15-18 hodin tak energeticky vydaj je rovnako extremny, tak ako aj prijem..
a ak dobre evidujem corsaira tak ani predtym nebol ziaden spekoun
24.08.2023 - 17:49:28
00
hlavne nechapem naco sa to takto prehnane riesi, chalan je vysekany jak Bruce Lee a niekto mu to asi aj zavidi :D ja mam 186/88 a chcel by som mat 80, ale som lenivy a rad si mlsnem tak na tych 80 sa len tak nedostanem :D nehovorim ze by som chcel byt ako corsair, ale z casti mu zavidim, lebo ked som mal par rokov 82kg mal som tolko energie cely den ako uz davno nie predtym a to som este mal nejake tie speky :)
24.08.2023 - 18:19:53
00
CraObs napísal:
ale vy si chlapci uvedomte ze takto sa nestravuje dlhodobo ani nejazdi dlhodobo.. ked ste par dni v sedle extremnych 12-15-18 hodin tak energeticky vydaj je rovnako extremny, tak ako aj prijem..
a ak dobre evidujem corsaira tak ani predtym nebol ziaden spekoun

Mas tam chybu v uvazovani, ked si myslis, ze extremny prijem sa musi rovnat extremnemu vydaju. Kludne mohol prijimat tyzden 4k kcal a vydaj mat 6k kcal, co je uplne bezne pri extremnych vykonoch, ked do seba nevies dostat tolko energie jedlom a pitim.
Telo si to potom dozenie a naberie same v obdobi blahobytu.
24.08.2023 - 18:43:58
00
corsair Big up :y:

Inak vcelku úsmevné mudrovanie od Majstra Kompiláta :D

Po témach z oblasti politiky, ekonomiky, financií, kryptomien, vojny na Ukrajine, a mnohých mnohých iných, si nás Ty, Majster Kompilát, oblažil konečne zrniečkami z hlbokej studnice instantných vedomostí aj na poli výživy a silového tréningu. Prosím pokračuj, a ja vyslovene čakám na Tvoje inštruktážne video zhybov, dipov, a rôznych variácií kľukov, ani 90 sekundový dokonalý plank neurazí. Samozrejme jedine s Tebou ako inštruktorom, tak, ako keď si recenzoval prilbu ;) Pekný motivačný víkend prajem :muscle: :muscle: :muscle:

Video by mohlo byť niečo na spôsob Tvojho rodáka Róberta F., tiež podobne ako Ty polyhistora svetového formátu.

Smer Majster Poriadok thumb_up0thumb_down
24.08.2023 - 21:59:32
16
O kom je reč? Nemám tu veľké prehľady, diky
24.08.2023 - 22:24:08
02
Pozri dlzku prispevkov, pise suvislo;)
Alebo FOP;)
25.08.2023 - 07:19:06
01
keyboard_arrow_up