Super, dík! 🙂
29.01.2020 - 10:38:12
00
[quote="mendez@1557885"]Mne sa aj z Brity tvorí kameň v kanvici. Minulý týždeň som prešiel na balenu vodu a rozdiel v chuti espressa je dosť cítiť. Káva je o dosť jemnejšia. V ČR kaufe San Terra za 6kc/2l nieje čo riešiť, to ma nebude stat viac ako filtre . Na SK San Terra že má iné zloženie, na primacafe sa to riešilo
Tieto filtre neupravia tvrdosť vody, odstraňujú len častice, mikróby do veľkosti x mikrónov..jedine reverezná alebo destilka...
29.01.2020 - 10:40:00
00
peterg napísal:
Obávam sa, ze tu si na zlom fore. :) Ale mozno motyka vystrelí a niekto sa nájde ...

Asi :)
29.01.2020 - 11:44:09
00
Mlecia sekcia snad az na drobnosti hotova.

Prílohy:

20200129_113248.jpg
20200129_113248.jpg 544.13 KiB thumb_up1thumb_down

20200129_113301.jpg
20200129_113301.jpg 689.26 KiB thumb_up0thumb_down

29.01.2020 - 12:25:06
01
Tak mi napadlo vyklopit puk z paky a spravit foto zhora a zdola. Velmi jemne mletie (0.5 na stupnici (aj ked to vela nehovori), niektore kavy meliem az na 1.5), dlha preinfuzia 1.8 g/s @ 30s. Na poslednom obrazku je porovnanie s pukom mletym na 0.7 a preinfuzii 2.0 g/s @ 27s. Zda sa mi, ze chutovo je kava s dlhsou preinfuziou a jemnejsim mletim lepsia, vyvazenejsia a jemnejsia chut. Este zopakujem to iste aj poobede, ale uz tato kava mi dochadza.

Je tu vela majitelov Lelit Bianca, ale nikto z nich este nenapisal, ako ju vlastne prevadzkuje, ako vyuziva moznost profilacie tlaku. Ci len ako standardny stroj e61? :o
Nejake postrehy, zistenia, a pod. Tak chcem trochu vyvolat diskusiu na tuto temu ...

Prílohy:

Puk 0.5 zhora.JPG
Puk 0.5 zhora.JPG 571.69 KiB thumb_up0thumb_down

Puk 0.5 zospodu.JPG
Puk 0.5 zospodu.JPG 546.17 KiB thumb_up0thumb_down

Puk 0.5 vlavo, 0.7 vpravo.JPG
Puk 0.5 vlavo, 0.7 vpravo.JPG 497.41 KiB thumb_up0thumb_down

29.01.2020 - 12:33:29
00
martinovic napísal:
Mlecia sekcia snad az na drobnosti hotova.

To vyzera dobre!
29.01.2020 - 12:45:44
00
Peterg: uvidime po testoch, ad bianca vacsinou pouzivam prietok 5ml/s dokedy sa pohne rucicka manometra a potom priskrtim na 2 bary na 6-15s, v podstate ked mam padlo uplne otvorene mam nieco cez 5mls v strede som na 2.5ml/s neviem to regulovat s takou presnostou ako ty. Co je podla mna problem e61 s profilaciou tlaku je ze ty das kavu do hlavy s offsetom 13-15 stupnov oproti boileru, okolita mosadz na hlave je vyrazne chladnejsia, to ze tam privedies par ml horucej vody ku kave ktora ma izbovu teplotu a vela tepla pohlti si moc nerozumie s dlhou pi, e61 proste potrebuje nejaky prietok vody aby si neextrahoval studenou vodou. Uz sa ale zacina pracovat na naprave vzniknutej situacie...
29.01.2020 - 13:06:53
00
Hlava by mala byt nahriata dostatocne, ked som mal nastavenych 94°C na PID, tak na hlave teplomer ukazoval tusim 90 - 91°C. Mas asi pravdu, ze kava vodu ochladi. Co tak zvacsit prietok termosifonu zmensenim restriktorov (vacsie otvory), aby bola hlava teplejsia ... ci to uz je riziko, ze bude prilis tepla pocas extrakcie?
29.01.2020 - 13:24:56
00
restriktor ma len hx, ide o to ze pokial mas flow tj voda priteka voda odteka - do salky mas teplotu relativne stabilnu ale ked pomaly saturujes puk dochadza k vyraznejsiemu ochladeniu
29.01.2020 - 13:30:52
00
To máš niečo divné s tou E61 hlavou. Tá sa väčšinou práve prehrieva, veď preto ju treba chladiť odpúšťaním vody cez hlavu. Samozrejme beriem stav už nahriateho kávovaru + hlavy + portafiltru teda po 30+min. Nechápem prečo by ti mala káva pohltiť toľko tepla aby ochladla hlava a aj privedená voda z HX. Jasne saturovaná hlava je iný level ale v podstate tepelnú kapacitu v E61 máš takú že ti to nemôže rozhodiť samotná káva a preinfúzia pár mililitrov vody.
29.01.2020 - 13:36:39
00
bruno75 : nerozumies o com pisem, je stabilna pri prietoku vody nie ked dusis 20 sekund prietokom 1.5ml/s pripadne zavretym, hlava je prehriata na hx.
29.01.2020 - 13:39:22
00
martinovic napísal:
restriktor ma len hx, ide o to ze pokial mas flow tj voda priteka voda odteka - do salky mas teplotu relativne stabilnu ale ked pomaly saturujes puk dochadza k vyraznejsiemu ochladeniu

HX ho musia mat z principu (prilis horuca voda), bojlerove systemy maju tiez nejak vyladene prietoky cez oba vstupy do hlavy, kedze voda na extrakciu preteka oboma.
29.01.2020 - 13:48:54
00
bruno75 napísal:
To máš niečo divné s tou E61 hlavou. Tá sa väčšinou práve prehrieva, veď preto ju treba chladiť odpúšťaním vody cez hlavu. Samozrejme beriem stav už nahriateho kávovaru + hlavy + portafiltru teda po 30+min. Nechápem prečo by ti mala káva pohltiť toľko tepla aby ochladla hlava a aj privedená voda z HX. Jasne saturovaná hlava je iný level ale v podstate tepelnú kapacitu v E61 máš takú že ti to nemôže rozhodiť samotná káva a preinfúzia pár mililitrov vody.

U ziadneho bojleroveho E61 kavovaru, ktory som mal, sa hlava neprehrievala, vzdy bol rozdiel voci PID cca. -3°C. To, co pises, plati pre HX, aj ked nie celkom presne, tam sa ochladzuje vymennik, nie samotna hlava (ak su dobre nastavene restriktory).
29.01.2020 - 13:52:08
00
Áno píšem o HX a E61 hlave. Ale stále mi nejde do hlavy prečo by sa mala ta masa kovu rozumej E61 group head výrazne ochladiť 20gr kávy a privádzanou horúcou vodou z bojleru? Aj pri 20 sek PI mi nejde do hlavy prečo sa ochladí?
29.01.2020 - 13:57:32
00
martinovic, co myslis, takze potom extrakciu potom robi Sonus (SRN forum) na R58 s padlom ECM, ked robi velmi dlhu PI a extrahuje pri 2 bar na E61?
29.01.2020 - 14:03:35
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up