Kalendár podujatí

Logo: MTBIKER Častovský cyklookruh MTBIKER Častovský cyklookruh

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: MTBIKER Častovský cyklookruh - okom MTBIKER tímu

Aj tento rok sa uskutočnila obľúbená cykloturistická akcia v Malých Karpatoch pod názvom MTBIKER Častovský cyklookruh. Poďte sa s nami pozrieť, ako to tam vyzeralo.

Prvé dojmy

Musím sa priznať, bol som veľmi zvedavý, ako takáto “ležérna” akcia bude prebiehať. Na preteky sme zvyknutí. Registrácia, pripevniť číslo na rajdy, postaviť na štart, plný adrenalínu čakať na odštartovanie a už len dupať a dupať. Keď sa človek prihlási na preteky, je tak nejak zmierený, že ide za každého počasia. Tu som sa troška bál, aby v tomto premenlivom počasí ľudia radšej nezostali doma. Predsa len, pár dní pred pretekmi ešte nebolo veľa registrovaných, ale keďže hlásili pekné počasie, ľudí to „nakoplo" a číslami sme boli na úrovni minulého ročníka - 880 účastníkov.


Keď som prišiel okolo 9:10 na miesto určenia, chalanisko pri ceste ma navigoval na parkovisko, kde už bolo veľmi veľa áut. Chvíľu som sa bál, či sa mi vôbec ujde voľné miesto. Všetko plné, ľudia skladajúci bicykle pri autách, proste „tlačenka". Našťastie sa ukázalo, že parkovisko je dostatočne veľké. Stačilo zájsť trošku ďalej.

Poskladal som si bicykel aj ja, obliekol sa do športového a vybral sa hľadať organizátorov. Hneď pri vstupe som stretol Romana z BTC Častá. S ním som komunikoval pred akciou najčastejšie. Viete, aké to je. Vždy je lepšie sa stretnúť s niekým „face to face”. S Romanon sme si podali ruky, prehodili pár slov, ukázal mi čo, kde a ako. Je to absolútny pohoďák, tak ako aj zvyšok tímu organizátorov, s ktorými som mal tú česť sa stretnúť. Aj keď majú s prípravou plné ruky práce, elán a dobrá nálada z nich len tak sršala.


Po stretnutí s Romanom som nabral smer k nášmu MTBIKER stánku, pozdraviť kolegov. Tu ste mali aj možnosť servisu zadarmo. Samozrejme sa nejednalo o zanedbanú generálku . Hlavné problémy pred štartom, ako defekt, zle nastavená prehadzovačka, uvoľnené skrutky atď, nie sú pre nášho skúseného servisáka Jakuba žiaden problém. Ak ste zistili, že vám niečo chýba, Lenka a Martin vám ochotne poradili a pomohli s výberom v predajnej časti stánku. Tu ste mali prvýkrát možnosť naživo vidieť naše nové MTBIKER tričká, ktoré si môžete zakúpiť aj u nás na eshope. Teraz trošku osobnejšie. Každému, kto si takéto tričko kúpi, veľmi ďakujeme. Aj vďaka tebe môžeme podporovať také super akcie, akou je MTBIKER Častovský cyklookruh.


Keďže som tu bol prvýkrát, zložil som si u nás veci a išiel „okuknúť", čo všetko si organizátori pre návštevníkov prichystali. Hneď pri vstupe na veľkom stole vás mohla navnadiť tombola, kde boli vystavené výhry. My sme prispeli tento rok hodnotnými vecami od SuperB, Lezyne, Force a Alpina. Miesto bicyklov sme poskytli kupóny na nákup v našom eshope. Dúfam, že veci výhercov potešili .


Vedľa tomboly bolo občerstvenie, kde ste sa mohli pred, ale aj po výjazde posilniť. Počkať, ale ešte predtým je predsa potrebné sa zaregistrovať. K dispozícii bolo niekoľko registračných „okienok”. Ja som si procesom prešiel tiež. Slečny alebo dámy na registrácii boli veľmi priateľské. Po vyplnení údajov som dostal eventovú čelenku, silikónový náramok a tyčinku od SiS pre prípad krízy na ceste. Súčasťou registrácie boli aj lístky do tomboly a lístok na časomieru. V areáli bolo viacero stánkov, kde ste sa vedeli zastaviť a popozerať tovar.


Mne sa však už zachcelo sadnúť na bicykel a ísť sa kochať. Aj keď akcia nie je o čase, každý dostal lístok, ktorý mu bol na štarte orazený s časom štartu a pri príjazde zase s časom dojazu. Popravde, musím sa priznať, netuším, aké časy tam mám. Ani raz som nepomyslel na to, či už som pri cieli a aký mám čas.


Trasa

Keďže tento rok je moja kondička dosť „čajová", rozhodol som sa absolvovať kratšiu 22 km trasu. Po orazení lístkov sme spolu s kolegom vyrazili na trať. Cesta to bola pohodová, taká lesná dvojstopová. Prvá polovica, dá sa povedať, že až po občerstvovačku bola skoro celá do mierneho kopca. Áno, nebudem hrdina, niektoré kopčeky mi dali zabrať. Nebolo to však nič, čo by sa so zaťatými zubami nedalo. Tešilo ma, koľko som videl rôznych cyklistov. Či to už boli rodinky s deťmi, mladšie, či staršie ročníky, cyklisti na starších bicykloch alebo nových nadupaných mašinách. Nikto nikomu nenadával, aby uhol, nevidel som žiadnu nervóznu situáciu.

Keď som pri predbiehaní do kopca videl, že človek sa trápi, ale aj tak ide, snažil som sa povzbudiť. Keďže sám mám enduro bike, pri zjazdoch na takomto povrchu som ani nevedel, že idem. Netreba však byť bezohľadný a len tak „prefrčať" okolo pomalších jazdov. Keď už predbieham, stačí zakričať, idem zprava alebo zľava. Rekreačný jazdec určite ocení, keď o vás vie dostatočne vopred. Nie je to príjemné, keď niekto okolo vás prefrčí rýchlosťou svetla. Veď stačí tak málo. Na trase bolo dostatok miest pre obiehanie, oddych alebo posedenie na tráve, porozprávanie sa a občerstvenie. Veď nebolo sa kam ponáhľať.


Občerstvovačka

Bol som veľmi „múdry" a zabudol si bidon s vodou v aute. Našťastie trať nebola až taká náročná a k občerstvovačke sme sa po pár zastávkach na pekných lúkach, kde sme sa kochali, dostali relatívne rýchlo. Ľudí tu bolo už požehnane. Náš servisák sa sem akurát premiestnil zo štartovacieho zázemia, takže aj tu ste mali možnosť si opraviť nedostatky bicykla, ktoré ste zistili počas výšľapu. Keďže som nemal vodu, hneď som zavítal k stánku. Tu som dostal do ruky horalku a banán. Keďže horalku a sucho v ústach treba aj niečím zapiť, siahol som po pohári so žltou tekutinou. Po prvom dúšku som sa zarazil a rozmýšľam. To SiSko začalo robiť hroznové ionťáky? Keď som sa spýtal, čo to je, na moje (milé) prekvapenie mi bolo povedané, že práve pijem vínny strik. Tomu hovorím občerstvovačka . Keďže som bol šofér, dovolil som si dať iba jeden.

Spomínané SiS ionťáky sa pre tých, ktorí to predsa len brali trochu vážnejšie, ešte len „zarábali". Pokecali sme s Kubom, ale keďže mal plné ruky práce v servise, išli sme ďalej. Cesta do cieľa už bola viac-menej z kopca a dosť rýchla. Sem-tam nejaký mierny výšľap. Bohužiaľ, po ceste sme videli aj pád, čo však organizátori bleskurýchle zvládli a autom prišli pre zraneného. Našťastie to dopadlo lepšie, ako to vyzeralo a stačilo ranu zašiť. Ľudia, nebláznite. Toľko cyklistov, čo som videl bez prilby, to je hrozné. Ide o vaše zdravie a stačí jeden kameň, ujde vám koleso a ste na zemi. Počúvajte organizátora a tie prilby prosím noste. V dnešnej dobe sa dá kúpiť už pekná a pohodlná prilba za pár eur. Nie je dôvod ju nemať.


Cieľ a zhodnotenie

Po príjazde do cieľa som si orazil príchod. Ako som spomínal, čas som neriešil, ale keď pozerám na lístok, tak celá trať so zastávkami nám trvala okolo 2 h a 30 minút. Hneď za cieľom bolo pristavené hasičské auto s dvoma wapkami, kde sa dali umyť bicykle. Keďže na trati bolo relatívne vlhko, bicykel a aj moje auto určite ocenili, že tu bola možnosť umytia. Zbehol som sa najesť a „vychillovať" k nám do stánku. Veru, Lenka s Martinom sa nezastavili. Keďže som mal ešte iné povinnosti na ten deň, zastavil som sa ešte raz za Romanom prehodiť pár slov a rozlúčiť sa. Podľa jeho slov a ja to môžem z môjho pohľadu potvrdiť, MTBIKER Častovský cyklookruh dopadol na jednotku. Určite, ako vždy, už teraz mám zopár nápadov, čo z našej strany zlepšiť, čo „vyšperkovať" a dúfam, že budúci rok sa nám podarí akciu znova s BTC Častá zorganizovať a posunúť zase o stupienok vyššie.


Kde sa vidíme opäť?

Už o necelé dva týždne nás môžete opäť stretnúť, tentokrát na MTBIKER Novodubnickom martóne. Mňa osobne ráno na registračke, s Imrom si môžete zapretekať na trati, Jakub vám rád opäť pomôže so servisom pred a aj počas pretekov. Bude nás tam celá „kopa" a ak aj neplánujete pretekať, kľudne sa zastavte u nás v zázemí na pár slov. Celý tím sa na vás teší.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up