Lysá Hora – legenda v Beskydoch s MTBIKER CZ

To, čím je pre nás Kráľova hoľa, je Lysá hora pre našich susedov. Doslova legendárny kopec, ktorý vás za vynaloženú námahu vždy dobre odmení.

Keď sa povie Beskydy, mnohým cyklistom doslova poskočí srdce. Husté lesy, krásne kopce, strmé stúpania, či náročné hrebeňové úseky, kde panujú veľmi často skaly a korene. Možno vám niečo povie aj poľský etapák Beskidy MTB Trophy, ktorý je synonymom pre náročný terén a ak nie, pozrite report. Len ako zaujímavosť, priemer za 4 etapy tam činil 70 km a 2 650 m výškových metrov, čo hovorí celkom jasne .

U našich západných susedov sú Moravsko-sliezke Beskydy veľmi obľúbenou lokalitou a odo mňa zo Žiliny je to rovnako na skok - teda len ďalší dôkaz, že som sa vážne narodil na dobrom mieste . A symbolom je Lysá Hora, niečo ako pre nás Kráľova Hoľa. Majestátny kopec, ktorý vyčnieva nad všetkým, pričom celkový dojem len umocňuje obrovský vysielač na vrchole. Akurát ten náš je cca o 600 m vyššie...


Možností, ako sa dostať hore, je viacero a jednu z nich vám predstavíme vo videu nižšie. Okrem toho trasa povedie napríklad aj cez Biely Kríž, ďalšie veľmi populárne miesto doslova na hranici medzi Slovenskom a Českom. Takže ideálne kulisy pre spoločný výjazd MTBIKER SK a MTBIKER CZ .

Lysá Hora, Kráľovna Beskýd

Na YT kanáli MTBIKER_CZ nájdete okrem tohto tipu na výlet aj ďalšie videá od naších českých kolegov. Ak pochádzate z Českej republiky alebo sa zaujímate o obsah od našich západných susedov, tak odoberať ich môžete na tomto odkaze.


Spomienky na Lysú Horu

Na tomto kopci som už bol pomerne veľakrát a rovnako mám odtiaľ množstvo spomienok. Napríklad, keď som šiel hore na žiletke, bola ešte zima, všade okolo hmla a malo to správnu „strašidelnú“ atmosféru. Klasická asfaltová cesta hore je ale v dobrom stave (narozdiel od Kráľovej Hole) a bude sa páčiť aj ortodoxným žiletkárom, čo ešte neprepadli kúzlu širokých plášťov a nízkych tlakov. Samotný kopec má potom od hlavnej cesty tiež pekné parametre – dĺžka 8,5 km, prevýšenie 700 m a priemerný sklon na hodnote 8 %.


Alebo si pamätám, ako ma tu stretol zrejme môj najväčší „hlaďák“ na biku. Vtedy som šiel zo Žiliny, chalani začínali prezieravo v Čadci. V stúpaní na Lysú sme sa s Tomášom (Katko) trochu „špičkovali“ a mne tak seklo, že som proste nemohol ani otočiť pedálmi a dostavil sa ten pocit absolútneho prázdna. Stále sa vidím, ako tam visím na rajdoch a plazím sa na gašparovi hore.


Minulý rok bola Lysá Hora jedným z posledných výjazdov, čo sme dali s Lenkou, než sa narodil junior. Ebike bol vtedy skvelý spoločník a hore sme šli „gravel“ verziou od priehrady Šance. Tá sa potom rovnako napojí na asfalt a privedie vás hore.


Ja som vyrážal zo Žiliny a s Lenkou sme mali potom rande v Bílej. Inak tento okruh odporúčam, zvládne ho aj endurance cesťák s odolnejšími plášťami, pričom má cca 80 km s prevýšením 1 800 m. Viac fotiek a mapku trasy nájdete tu.


Som rád, že Luky mi ukázal výjazd na tento kopec aj z opačnej strany, takže opäť som o niečo múdrejší. Rovnako aj ďalšiu vodnú nádrž v okolí, Morávku. Jedná sa tak o veľmi pekný okruh, ktorý poteší aj náročnejších bikerov.


Pretože Lysá Hora je presne trasa, kam môžete chodiť X-krát a nikdy vás ten pocit, keď vyjdete hore a pozriete sa okolo seba, neomrzí...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Rekordný počet pamiatok na kilometer cyklocesty - Valtice, Hlohovec, Lednice

Video: Rekordný počet pamiatok na kilometer cyklocesty - Valtice, Hlohovec, Lednice

Existuje iné miesto, kde je aspoň podobný počet historických pamiatok na kilometer cyklocesty?
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
keyboard_arrow_up