MTB trendy v roku 2021 a ich prínos

Každá podobná téma v rámci trendov má viacero pohľadov. Tou prvou je, čo aktuálne fičí, tou druhou čo sa nám páči a potom, či to bežný jazdec vôbec potrebuje. V podobnom duchu sme sa na celú vec trochu pozreli spolu s Cepom.

Potom sa často vedú nekonečné debaty a neraz sa stane, že trend sa medzitým stane štandardom. Tak tomu bolo asi vždy, vezmite si len také kotúčové brzdy. Ťažko si bez nich už MTB viete predstaviť. Príkladom, kde nie je všetko tak úplne jasné ani po rokoch, môže byť otázka prevodov. Pre mňa osobne sa jednopíla stala už štandardom a nad iným ani neuvažujem, na druhej strane sú jazdci, pre ktorých je stále lepší napríklad dvojprevodník bez ohľadu na "módu". Takých príkladov je viac, no dnes sa trochu pozrieme na to, čo je podľa nás trend a aké sú možné prínosy. Takže najskôr videjko a nižšie si pár vecí ešte rozoberieme .


Geometrie na limite?

Keď sa pozriem len nejakých 5 rokov naspäť, bicykle prešli opäť poriadny kus cesty. Zrejme každý výrobca svoje modely o niečo „predĺžil“, položil vidlicu a pridal na strmosti sedlovej rúrky. Niektorý viac, niektorý menej ale dnešné moderné XC mašiny by ste kľudne mohli pred pár rokmi označiť slovom „trail bike“. Osobne si už neviem predstaviť, že by v tomto smere mohol u niektorých výrobcov prísť ešte nejaký väčší skok a posun a to platí naprieč všetkými kategóriami. Samozrejme sú extrémy ako napr. značka Pole, ale osobne si nemyslím, že by tade smerovala cesta pre široké masy. Ak zostaneme pri XC, neviem, či by som ocenil, ak by mal hlavový uhol povedzme 66 stupňov . Alebo, že by bol bike ešte výrazne dlhší ako súčasný Ghost Lector SF, ktorý jazdím. Predsa len veľa vecí vychádza z trendov moderného XC, na druhej strane koľko bikerov potrebuje pri svojom jazdení zvládať extrémne strmý terén, prípadne si dávať skoky, čo je v podstate už bežná súčasť XCO. Mne to osobne sedí, pretože každý výjazd v teréne idem buď do kopca, alebo prudko nadol, či rýchlo, takže stabilita je pre mňa dôležitá.


No na druhej strane mám možnosť jazdiť aj na modeli Giant Anthem, ktorý nie je tak „progresívny“ a cítim, že aj takáto geometria vôbec nepatrí do koša a má rovnako čo ponúknuť. Maratónske trate, zvlnený terén, svižná jazda lesom, zvážnice, kľukaté chodníčky. Preto, keď sa ma ľudia pýtajú, čo je lepšie, nedá sa nikdy presne odpovedať. Každopádne nejaký ten mm dĺžky alebo promile v uhloch sa ešte určite nájde, ale veľký skok, to už si nemyslím.


Uvidíme, či výrobcovia pôjdu naďalej v štýle, že každý jazdí ako Nino, alebo sa neskôr vyslovene odčlenia verzie pre „elitu“ a budú sa ponúkať napr. 2 verzie geometrie rovnakého modelu. To už sme ale zrejme o niekoľko rokov napred.

Ďalší život pre hardtail

Ak si ľudia spájajú nové trendy vždy len s vyššími nákladmi, tento má podľa mňa opačný efekt. Dalo by sa povedať, že tým, čo pred rokmi „zachránilo“ HT od pomalého umierania, bol príchod 29 palcových kolies a rozmach bezdušákov. Ďalšou vlnou ich „obrody“ je teraz prispôsobenie pre väčšiu zábavu a použitie aj pre náročnejší terén. Čo tým mám na mysli, plus sumár benefitov som rozobral v minulom videu a článku.

Vytvára sa tak skutočne zaujímavá kategória dostupných bicyklov, ktoré budú ideálnou vstupnou bránou do sveta MTB – či už na poste ceny, športového vyžitia a rovnako zábavy. Osobne by som práve takéto bicykle vrelo odporúčal aj začiatočníkom, ktorí ešte tak úplne nevedia, čo ich vlastne bude baviť a pritom určite tak rýchlo nenarazia na limit.

Gravel tu asi zostane natrvalo

Sám som bol veľmi zvedavý, ako nakoniec skončí „hype“ okolo gravel jazdenia, ktorý začal tak pred 2-3 rokmi. Treba uznať, že sa uchytil a už tvorí stabilnú súčasť cyklistiky. Ako hovorím vo videu, ja osobne som presne v pozícii, kedy mi nemá gravel čo ponúknuť, ale veľkej skupine jazdcov áno. Navyše premostenie medzi cestou a MTB prinieslo kopec užitočných produktov a podľa mňa aj dobré vzájomné pochopenie medzi jazdcami. Teda ortodoxný „žiletkári“ pochopili, že mimo hlavných ciest je oveľa príjemnejšie a MTB jazdci zase objavili „čaro“ cestnej cyklistiky a tréningu vytrvalosti.

Osobne som zvedavý na vývoj bicyklov, či sa teda zachová maximálna možná jednoduchosť, prípadne kompromis ala Kingpin od Cannondale, alebo nastúpia na rad aj tu vo veľkom tlmiče, pruženie a zdvihy. Každopádne si myslím, že pridávanie „technológií“ pôjde tak trochu proti hlavnej myšlienke tejto kategórie, ktorou je najmä bezstarostné jazdenie a objavovanie.


Elektriku brzdí hlavne cena

Pamätám si, že keď prišlo Shimano s elektrickým radením Di2, vôbec ma to nelákalo. Veď načo, všetko predsa funguje aj s lankom. Potom som skúsil a nebola cesta späť, presnosť s minimálnou údržbou vyhrali na celej čiare a určite nie som sám. A práve v MTB, kde je ešte viac špiny, prachu a vody, vyniknú rovnaké výhody, navyše môže výrazne ubudnúť z všade prítomných káblov a vedení. Zrejme preto MTB jazdcov neoslovilo Shimano s ich elektrickou sadou, naopak SRAM s bezdrôtovým prevedením boduje a stáva sa objektom túžby. Len tá cena... Predstava, ako pri tesnom prejazde okolo skaly „škrtáte“ šalter za 600 € asi chvíľu zabráni masovému rozšíreniu. Ale na druhej strane, SRAM si ešte chce po dlhom vývoji užiť punc exkluzivity, takže zrejme veľmi rýchlo výrazné znižovanie v tomto segmente neuvidíme.

Ale ešte viac ako pri radení vidím zatiaľ výhody elektriky, resp. bezdrôtovej elektriky pri sedlovke ako je Reverb AXS. Ľahká možnosť demontáže pri cestovaní, ľahké nastavenie, žiadne otravné lanko v ráme, prípadne ľahká výmena, keď sa niečo pokazí a treba servis, sú pomerne dobré argumenty už teraz...

Každopádne dúfam, že tento rok už podrobím nejakú bezdrôtovú sadu poctivému a dlhodobému testu v rôznych podmienkach vrátane zimných a budem mať možnosť vytvoriť si vlastný názor.


Na záver už len jeden pomerne dôležitý dodatok. Čo je vlastne dnes MTB? Ešte pred pár rokmi to bolo pomerne jasné, no dnes je disciplín a štýlov už toľko, že sám neviem presne povedať, či sa už triafam dobre. Takže veci, ktoré spomíname, berte vždy s určitou rezervou a prípadne dajte vedieť, čo vnímate ako trendy vy, či to ide dobrým smerom, alebo nás čaká cesta do pekla .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Prečo je cenovo dostupný hardtail stále výborná voľba na začiatok?

Prečo je cenovo dostupný hardtail stále výborná voľba na začiatok?

Bicykle s pevnou zadnou stavbou, teda hardtaily, sú výbornou voľbou, ak s cyklistikou začínate, prípadne nechcete investovať veľa peňazí. Na tom sa ani po rokoch stále nič nemení...
keyboard_arrow_up