Test: Oblečenie do výraznejšie chladných dní od SMS Santini

Či už na konci sezóny alebo v jej úvode, často na výjazdoch bojujeme s chladným a veterným počasím. Nastáva dilema, aké kúsky cyklistického oblečenia vytiahnuť zo šatníka, aby sme výjazd nepretrpeli, ale si ho užili v zdraví a pohodlí.

Práve do takéhoto obdobia roka, kedy potrebujeme naše telo chrániť pred chladom, vetrom a dažďom, sú určené produkty talianskeho výrobcu SMS Santini, ktoré si predstavíme a zhrnieme ich vlastnosti z dlhodobého testu. Všetky nižšie uvedené doplnky som mal k dispozícii od neskorej jesene až doposiaľ, teda do jari. V závislosti na vonkajších podmienkach, som ich potom vhodne kombinoval, respektíve skúšal hľadať čo najvhodnejšie kombinácie tak, aby som netrpel nielen chladom, ale ani zbytočným prehrievaním. Tieto veci sú však často individuálne, a preto nie každému musí vyhovovať mnou zvolený variant. Aby som vám uľahčil výber aspoň čo sa týka veľkostí testovaných produktov, pri každom vždy uvediem veľkosť. Uvádzam preto aj moje miery, ktoré sú 188 cm výška a hmotnosť 81 kg až 85 kg počas dlhšej doby testovania. Vianoce a tak .

Funkčné prádlo CYBER - pre pocit tepla a sucha

Základná vrstva tohto funkčného prádla je z 86% polypropylénu, 9% polyamidu a 5% elastanu. Úplet je tvorený rôznou hrúbkou v exponovaných častiach a Santini túto technológiu označuje ako Mapping Technology. V podstate ide o to, že materiál je akoby nariasený, čím sa vytvorí síce hrubšia, no zato veľmi vzdušná tkanina. Pri tomto kúsku je spomenutá technológia využitá hlavne v oblasti hrudníka.


Vďaka Mapping technology sa tak nestane, že by ste mali prádlo v kritických partiách počas záťaže na tele nalepené. Využíval som ho na rôzne aktivity ako napríklad turistika, bežky alebo bike. Dobre mi poslúžilo v jeseni, cez zimu a aj počas chladnejších jarných dní. Vhodné je do pomerne širokého rozsahu teplôt. Santini síce na svojom webe udáva rozsah teplôt 5 až 15°C, no v závislosti od vhodne zvoleného vrstvenia, je možné ho použiť aj v mínusových teplotách. Ja som ho skúšal aj pri -6 °C. Prádlo je bezšvové a anatomického strihu, ktorý veľmi dobre sadne na telo. Golier je mierne vyvýšený a rukávy sú zakončené pohodlnou elastickou manžetou z rovnakého materiálu ako zvyšok. Použitý materiál je veľmi príjemný na dotyk a počas záťaže veľmi dobre odvádza pot z povrchu tela a pomerne rýchlo schne. Dĺžka rukávov je bez výhrad a stačila aj na moje dlhšie ruky. Na test som zvolil veľkosť označenú ako M-L. Cena je približne 79 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Plusy:

  • anatomický strih
  • funkčná termoregulácia
  • dizajn

Mínus:

  • nenašiel som

Windstopperová bunda BETA RAIN - aby vás chlad a dážď neprekvapili

Bunda s dlhým rukávom je určená do chladného počasia a rozhodne sa nezľakne ani ľahšieho dažďa. Aj keď v názve figuruje slovíčko zimná, treba s ním pri tejto bunde narábať opatrne, no o tom si povieme neskôr. Vďaka anatomickému strihu a elastickému materiálu dobre sadne na telo. Dĺžka rukávov je dostatočná aj pre mňa, čo musím z môjho pohľadu hodnotiť rozhodne kladne a nie vždy je to samozrejmé.


Rukávy sú zakončené príjemnou a nie príliš sťahujúcou manžetou. Akýkoľvek kúsok hrejivého flísu by ste na bunde hľadali takmer márne. Nájdete ho vlastne len z vnútornej strany goliera, kde sa stará o vaše pohodlie. No aj napriek absencii tohto materiálu, dokáže bunda pri vhodnej kombinácii so spodnejšími vrstvami ochrániť pred chladom. Podľa webu Santini je vhodná pre rozsah teplôt 5 až 15 °C. Keďže vnímanie chladu je individuálna vec, vhodné vrstvenie a použitie záleží od viacerých faktorov. Ja som testoval od jesene, počas zimy, až do jari. Skúšal som ju v rozsahu teplôt -3 až niečo nad 10 °C. Vždy som ju použil v kombinácii s funkčným prádlom Santini CYBER, prípadne aj s vestou Santini ICE 2.0 (bude predstavená v ďalšej časti).

Samozrejme, pri teplotách pod alebo okolo nuly to nebolo na žiadne postávanie, no pri aktívnom pohybe nenastal nepríjemný pocitu chladu. Vďaka použitému materiálu Windstoper Sanremo, nie je nutné vždy so sebou voziť neprefúkavú vestu (ak nie je naozaj chladné počasie cca pod 5 °C). Tento materiál funguje celkom spoľahlivo a ochráni vás nielen pred vetrom, ale aj pred ľahším dažďom. Na zadnej strane bundy nájdeme 3 dostatočne hlboké vrecká a jedno menšie na zips. Vrchný lem vreciek je z reflexného materiálu. Každé vrecko je mierne vetrané vďaka menšiemu kovovému očku. Reflexné prvky sa nachádzajú aj na rukávoch. Zadný spodný diel je zakončený širšou gumou s reflexne vyšitým logom SMS Santini. Zips je z vnútornej strany pred prefúknutím chránený širším všitým lemom po celej dĺžke zipsu. Bundu som testoval ako na ceste, tak aj na horskom bicykli. Pri vhodnom vrstvení je použiteľná aj do teplôt okolo nuly, prípadne mierne pod. Na moju postavu som pôvodne zvolil veľkosť L, no po nabratí pár kíl navyše, ktoré neviem odkiaľ sa vzali počas zimy (vianočný šalát a koláče?  ), by sa mi teraz hodila veľkosť XL. Táto bunda stojí približne 160 €.


Plusy:

  • neprefúkavý materiál, ktorý veľmi dobre dýcha
  • dĺžka rukávov
  • vhodná aj do teplôt okolo nuly
  • zadné vrecko na zips
  • znesie aj ľahší dážď

Mínus:

  • snažil som sa, ale nič som nenašiel

Zateplené nohavice LAVA - pre naozaj chladné dni

Názov LAVA nie je pri týchto nohaviciach použitý len tak a naozaj pripomínajú svojim sfarbením horúcu lávu. O tento efekt sa stará hlavne vnútorný flísový materiál oranžovej farby, ktorý počas nosenia na tele jemne presvitá cez vrchnú čiernu vrstvu.


Osobne sa mi takéto prevedenie páči, keďže je to niečo menej tradičné. Vzhľadom na rozsah teplôt 5 až 15 °C, pre ktoré sú tieto nohavice určené, pripadá ich využitie vhod hlavne počas chladnejších jesenných, či jarných dní. Nohavice nemajú žiadnu neprefúkavú membránu, čo som pocítil hlavne pri teplotách okolo nuly alebo mierne pod. Pri teplotách nad 5 °C som chlad nepociťoval. Preto dávam za pravdu výrobcovi, že pod 5 °C tieto nohavice nie sú ideálnou voľbou. O pohodlie sedacích partií sa stará ergonomická vložka s označením EUREKA. Počas jazdy ostáva fixovaná v želanej pozícii a aj po niekoľkých hodinách v sedle, boli moje sedacie partie aj na tvrdšom sedle, v relatívnom pohodlí. Hrejivý flísový materiál, ktorý je použitý z vnútornej strany, je komplet na celých nohaviciach vrátane trakov. Pozitívne hodnotím aj zateplenie chrbta. Švy sú kompletne ploché a z vonkajšej strany v oblasti lýtok sa nachádzajú reflexné prvky. Nohavice majú anatomický strih a zakončené sú gumenou manžetou. Vďaka elastickému materiálu by mali dobre sadnúť na väčšinu typov postáv. Ja som na moju postavu volil veľkosť XXL a nohavice som vozil ako na ceste, tak aj na horskom bicykli. Cena nohavíc je približne 139 € a viac sa o nich dozviete na tomto odkaze.


Plusy:

  • hrejivý materiál
  • zateplený chrbát
  • lava efekt

Mínus:

  • niekomu by mohla chýbať neprefúkavá membrána

Zimné rukavice STUDIO - aby ruky boli v teple

Ich určenie je hlavne pre naozaj chladné dni, kedy teplota neklesne výrazne pod 0 °C. Materiál je vzhľadom na ich určenie o dosť hrubší a na prvý dotyk pripomína neoprén. Santini túto bi-elastickú látku označuje ako Airtech tunel a je to v podstate kombinácia dvoch materiálov, ktoré umožňujú vytvorenie akéhosi vzdušného priestoru (tunela). Ten zadrží teplo produkované ľudským telom počas fyzickej aktivity. Zároveň je tento materiál dostatočne priedušný, no aj odolný voči vetru. Na dlaniach nájdeme výrazné pogumovanie v exponovaných častiach, čo prispieva k istému a pohodlnému úchopu. Palec je z vonkajšej strany potiahnutý jemným flísom a spoj medzi palcom a ukazovákom je zosilnený.


Rukavice som testoval ako na horskom, tak aj na cestnom bicykli v rozsahu teplôt od -3 do cca 8 °C. V mínusových teplotách som pociťoval mierny chlad hlavne pri dlhších zjazdoch. No pri teplote nad nulou boli ruky naozaj v teple počas celej doby jazdy. Manžety okolo zápästia sú stredne dlhé s možnosťou zapínania pomocou suchého zipsu z vrchnej strany. Vzhľadom na určenie rukavíc by som povedal, že manžety by mohli byť o niečo dlhšie. Strihovo sú aj napriek hrubšiemu materiálu dostatočne napasované a dobre kopírujú tvar ruky. Keďže materiál je elastický, dobre sadnú na väčšinu typov dlaní a mnou zvolená veľkosť bola XL. Ak hľadáte rukavice do chladného počasia, no nie výrazne pod nulou, zimný model STUDIO nebude krokom vedľa. Cena je približne 45 €.


Plusy:

  • strih
  • istý úchop gripov/riadítok
  • tepelný komfort pri teplotách nad 0 °C
  • vetru odolnosť

Mínus:

  • nemožnosť obsluhy zariadení s dotykovým displejom

Návleky na tretry NEO DARK - ochrana pred chladom a vodou

Pri jazde v chladnom, prípadne sychravom počasí, nesmieme zabúdať ani na naše chodidlá. Ak nemáte zimné tretry, no chcete sa chrániť pred chladom, vetrom a vodou, je potrebné poobzerať sa po vhodných návlekoch na tretry.


Model návlekov označený ako NEO DARK som dlhodobejšie testoval v rôznych podmienkach. Či to bolo na ceste vo veternom a chladnom počasí alebo na horskom bicykli v lese a v blate, vždy bolo pre mňa najdôležitejšie udržať chodidlá v teple. Nie nadarmo sa vraví, že človek prechladne od nôh.


Použitý materiál je v podstate hrubší neoprén, ktorý má výborné izolačné vlastnosti, a preto sú návleky vhodné aj do mierneho dažďa. Rozsah teplôt, v ktorých som návleky testoval, bol cca -5 až 15 °C. V podstate mierny chlad som pociťoval len pri zjazde v rýchlosti nad 50 km/h. Pri bežnej jazde po rovine v obvyklých rýchlostiach okolo 30 km/h, nebolo cítiť žiadne prefukovanie, ani chlad. Zo spodnej strany návlekov v oblasti špičky a päty je materiál zosilnený pre čo najvyššiu odolnosť pred poškodením pri chôdzi. Zapínanie je na hrubší suchý zips v strednej časti podrážky, ďalej na klasický zips, ktorý vedie od päty až po vrch návleku nad členkom, kde je ešte zaistený menším suchým zipsom. Zapínanie zipsu uľahčuje aj pútko na päte, vďaka ktorému je možné návlek jednou rukou podržať a druhou zapnúť zips. Vnútorná strana zipsu je podšitá a vonkajšia pogumovaná, pre čo najlepšiu ochranu pred vodou. Zo zadnej časti na päte sa nachádza menší reflexný prvok. Na svoje chodidlá a trety vo veľkosti 46 som zvolil veľkosť XL. Návleky NEO DARK zaujmú okrem svojich izolačných vlastností aj svojim jednoduchým dizajnom, ktorý je tvorený zošitím niekoľkých panelov s čiernym lesklým nápisom Santini a zosilnením v exponovaných miestach. Cena návlekov je približne 55 €.


Plusy:

  • izolačné vlastnosti
  • dizajn
  • putko na uchytenie návleku pre jednoduchšiu manipuláciu so zipsom
  • odolnosť voči poškodeniu na päte a špičke

Mínus:

  • nenašiel som

WT čiapka pod helmu - aj hlava musí byť v teple

Keďže najviac tepla nám uniká práve hlavou, je dobré počas chladných dní myslieť aj na použitie vhodnej čiapky. Model s označením WT ponúka okrem tepelného komfortu aj ochranu pred vetrom v podobe Windproof membrány, ktorá sa nachádza z prednej časti.


Čiapka je plochými švami zošitá z niekoľkých panelov. Tvarovo a strihovo je mierne predĺžená, hlavne v oblasti uší. Z vnútornej strany je použitý hrejivý flísový materiál, a to po celej ploche. Čiapku WT som testoval v teplotách od -3 do až do cca 15 °C. V mraze ma dobre ochránila pred chladom a vetrom a v plusových teplotách som sa pod ňou zbytočne nepotil. Na výber je len jedna veľkosť, no vzhľadom na elastickosť použitého materiálu, by mala na hlavu pod prilbu sadnúť každému. Takáto čiapka je rozhodne tým kúskom cyklistického odevu, ktorý by nemal chýbať vo výbave žiadneho cyklistu. Cena je približne 24 €.


Plusy:

  • tepelný komfort
  • neprefúkavá membrána z prednej strany

Mínus:

  • nenašiel som

Ak si teda chcete naozaj užiť cyklistiku aj v premenlivých podmienkach a pri teplotách okolo nuly, nezabúdajte na vhodné oblečenie. Kúsky od SMS Santini budú sedieť najmä športovo orietovaným jazdcom a pritom nezáleží, či sa chystáte na cestu alebo do lesa. Kompletné informácií o predstavených modeloch nájdete na stránke santini-sms-shop.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Už žiadne váhanie nad kombinovaním dresu, terma a ľahkej bundy, už žiadne limity pri jarnom jazdení. Kombinácia zatepleného dresu Santini Colore a neprefúkavej vesty Santini Nebula padne pri studenších výjazdoch skutočne vhod.
keyboard_arrow_up