3. kolo Svetového pohára – pády, súboje a fotofiniš

Nové Město na Moravě ponúklo poriadnu drámu, nečakané situácie a o víťazovi nebolo do poslednej chvíle rozhodnuté.

Podujatie u našich západných susedov patrí už dlhé roky medzi najlepšie v celom kolotoči Svetového pohára. Či už z pohľadu fanúšikov, ale aj samotných jazdcov. Miestna trať namotaná v lesíku je ideálny kompromis medzi náročnosťou umelo vytvorených sekcií a stále pomerne „prirodzeným“ poňatím MTB – teda v lese a po koreňoch.


Každá náročná sekcia alebo stúpanie je v obložení divákov a o cieľovom priestore ani nehovoriac. Tam vysoké tribúny tvoria doslova kotol, v ktorom je radosť pretekať a siahnuť si doslova na samotné dno. A inak tomu nebolo ani teraz a opäť sa diali veci a zrejme to mnohí z vás videli na vlastné oči .

Short track

Nová disciplína sa teší popularite a prináša skutočné osvieženie, takže zrejme sa organizátorom podarilo nájsť nový zaujímavý formát ako pre divákov, tak aj pre samotných pretekárov. Dôkazom bolo aj druhé vystúpenie disciplíny, v ktorom úradovali jazdci tímu Specialized. Medzi ženami si pre víťazstvo suverénnym finišom v poslednom kole prišla Annika Langvad pred Jolandou Neff. Tá naplno predstavila hneď 2 novinky – svoj celkom nový full a tiež Shimano XTR 1x12. Medzi mužmi opäť úradovala nastupujúca generácia a preteky kontrolovala dvojica Sam Gaze a Mathieu van der Poel. V špurte mal navrch Gaze, Nino Schurter bral tretie miesto. Van der Poel sa tak dostal aj do čela priebežného poradia a do nedeľných pretekov mohol nastúpiť v drese pre vedúceho jazdca.


Nedeľné XCO – rozhodne žiadna nuda

Vysočina aréna opäť praskala vo švíkoch a rovnako prialo aj počasie. Vďaka suchu a vysokým teplotám sa poriadne prášilo – niekedy až priveľmi, čo pocítili najmä jazdci hlbšie v štartovom poli. Prvé vyrazili na trať ženy a preteky sa zmenili veľmi rýchlo na súboj dvojice Annika Langvad vs. Jolanda Neff. Tie sa krátko po štarte vzdialili zvyšku štartového poľa a tiež vzorne spolupracovali.


Už to vyzeralo, že po Albstadte sa bude radovať Švajčiarka a vypracovala si mierny náskok, no na cieľovej rovinke na chvíľu zaváhala a Annika sa cez ňu doslova prehnala. Prišla si tak pre hattrick na tejto trati a dala zabudnúť na minulotýždňové trápenie v blate. Tretia skončila Pauline Ferrand Prevot.

Výsledky ženy Elite:
  1. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) 1:20:37 hod.
  2. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing Team) +0:01
  3. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:47

Čo sa ale dialo medzi mužmi, predpokladal zrejme málokto. Taký mix zvratov a nečakaných situácií si osobne už dlho nepamätám a hneď po štarte ešte prišiel aj nepríjemný pád v strede pelotónu.


Všetko začalo podľa plánu a na čele začala diktovať tempo trojica Sam Gaze, Mathieu van der Poel a samozrejme Nino Schurter. Lenže už v prvom kole sa porúčal k zemi Sam Gaze – teda bolo už len vidieť ako nesie v ruke bike s predným defektom a drží sa za ruku. Keď dorazil do depa, bolo na ňom vidieť obrovskú frustráciu a hnev, navyše nevedel, či má vôbec pokračovať alebo nie. Najskôr mávol, že končí, ale potom sa na trati zase objavil. Po pár kolách trať pre bolesti opustil.


Na čele sa medzitým vytvorila dvojica Mathieu van der Poel a Nino Schurter. K nim sa dotiahol mladý Švajčiar Lars Foster a rozhodne nehral druhé husle. Približne v polovici pretekov to Schurter skúsil v dlhom stúpaní poriadne vziať a van der Poel strácal po centimetri kontakt.


Výsledkom bola následná chyba v zjazde, kedy Holanďan neodhadol zákrutu a následne trafil strom. Pomerne školácka chyba v nenáročnej pasáži, ale príčinou bol najmä Schurterov atak v kopci, ktorý ho dostal na „hranu“ možností. Navyše, van der Poel mal ešte predtým problém so zápästím, ktoré pri tomto páde evidentne dostalo znovu zabrať a nakoniec to radšej zabalil. Dopredu sa v záverečných kolách dotiahla dvojica Maxime Marotte a Anton Cooper, naopak Lars Foster pomaličky strácal dych.


V poslednom kole Schurter vystupňoval tempo a udržal sa ho iba mladý Novozélanďan Cooper a spolu prišli až do cieľovej rovinky. Schurter začal šprintovať ako prvý, ale Cooper naberal rýchlosť a pomaly sa dostával dopredu. Nakoniec musel rozhodnúť až fotofiniš a z víťazstva sa radoval Švajčiar doslova o milimetre.


Každopádne, diváci v aréne, alebo pri obrazovkách museli byť z priebehu a vyvrcholenia nadšení. Navyše, každý ďalší jazdec bol odmenený poriadnym aplauzom a bojovalo sa pomaly o každý jeden flek. Tretie miesto bral nakoniec Maxime Marotte.

Výsledky muži Elite:
  1. Nino Schurter (SUI, SCOTT-SRAM MTB Racing Team) 1:21:31 hod.
  2. Anton Cooper (NZL, Trek Factory) +0:00
  3. Maxime Marotte (FRA, Cannondale Factory Racing Team) +0:08

Kompletné výsledky všetkých kategórií nájdete na tomto odkaze.

Schurter si prišiel už pre svoje 6. víťazstvo v Novém Měste na Moravě a okrem neho a Kulhavého sa tu nikomu inému nepodarilo zvíťaziť. Český jazdec bolo najväčšie domáce želiezko v ohni a nechýbalo veľa, aby doplnil pódium. V poslednom kole útočil na 5. miesto Fumica, ale zradilo ho radenie (reťaz skočila za kazetu) a nakoniec obsadil deviate miesto. Stále nie je v ideálnej forme, ale u neho človek nikdy nevie... nabudúce to zase môže byť úplne inak.


Ak ste nestihli sledovať prenos, nevadí, všetko opäť nájdete na Redbull TV. Celkovo "sveťák" dostáva nový náboj a nový dych, čo nás môže len a len tešiť. Každé preteky prinášajú niečo nové a môžeme sa už len tešiť na ďalšie kolo. Každopádne, Schurter má vďaka odstúpeniu 2 najväčších rivalov vo vedení celkového poradia pekný náskok. Jazdci v "elasťákoch" si dajú na chvíľu oddych, pretože ďalšie kolo bude až 6.7. v talianskom Val di Sole. Naopak, na svoje si prídu zjazdári, pretože už tento víkend čaká mekka DH – Fort William.

Zdroj fotiek: redbull.com (© Bartek Woliňsky)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Rozhovor: Anne Tauber – čo neskúsime, nemôžeme sa naučiť

Rozhovor: Anne Tauber – čo neskúsime, nemôžeme sa naučiť

Holandská cyklistka Anne Tauber je od tohtoročnej sezóny súčasťou Orbea Factory Teamu. Ako sa z rovinatej zeme, ako je Holandsko, stať súčasťou ženskej MTB špičky? Čo všetko dokáže jej pretekársky bicykel?
keyboard_arrow_up